Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011
Wpisy otagowane „pleśniak”
Ciasto kruche tarte ("pleśniak")

50 dkg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dkg masła
4 jajka
25 dkg cukru z cukrem waniliowym
1 łyżka kakao
ew. 4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki ziemniaczanej (do warstwy piankowej)
1 słoik powideł śliwkowych i 2-3 jabłka pokrojone w cienkie plastry,cynamon lub
przyprawa do szarlotki Kotanyi
albo
1 słoik dżemu jabłkowego i śliwki bez pestek
1 ł yżka kandyzowanej skórki pomarańczowej ,
3 łyżki rodzynek
ew. 10 dkg wiórków kokosowych
To ciasto piekę w 2 równie pysznych wersjach - z powidłami śliwkowymi i jabłkami lub
z dżemem jabłkowym i śliwkami .
Żółtka utrzeć z 5 łyżkami cukru. Mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli posiekać z
masłem , dodać utarte żółtka. Zagnieść szybko ciasto, dodając śmietanę , jeśli jest za
twarde.
Ciasto podzielić na 4 części. Do 1 części dodać kakao i zagnieść. Zamrozić ciasto,
owinięte w folię spożywczą w zamrażalniku min. pół godziny. Prostokątną formę wyłożyć
papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno, dodając resztę cukru i mąkę ziemniaczaną. Można do ubitych
białek dodać wiórki kokosowe - delikatnie wymieszać.
Rodzynki sparzyć i odsączyć.
2 części zamrożonego ciasta zetrzeć na blachę, posmarować dżemem wymieszanym z
rodzynkami , położyć jabłka lekko posypane cynamonem lub śliwki skórką do dołu , na
owoce dać skórkę pomarańczową Na to zetrzeć ciasto kakaowe, równą warstwą położyć
ubitą pianę z białek , a następnie zetrzeć ostatnią część jasnego ciasta.
Piec ok. 50 min. w temp. 180 st. (termoobieg)
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |