HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „dżem”

  • sobota, 22 kwietnia 2017
    • KRUCHE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ

      Kruche ciasto z budyniową pianką

      KRUCHE CIASTO Z PIANKĄ

      • 300 g mąki krupczatki
      • 200 g zimnego masła
      • 100 g cukru pudru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
      • 3 żółtka
      • szczypta soli
      • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
      • 1 -2 jabłka , najlepiej reneta
      • garść orzechów np. włoskich lub pekan (opcjonalnie)
      • 1-2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika
      • 3 białka
      • 1/2 szkl. drobnego cukru
      • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru ( na 1/2 l mleka)
      • 1/4 szkl. oleju , najlepiej ryżowego
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • cukier puder do posypania ciasta
      Ciasto : Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę 
      zimne masło i szczyptę soli. Posiekać mąkę z masłem, dodać żółtka, cukier i ekstrakt waniliowy, 
      szybko zagnieść ciasto  . 1/3 ciasta zawinąć w przezroczystą folię spożywczą i włożyć do 
      zamrażalnika , resztę ciasta również zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 
      30 min.
      Jabłka obrać, usunąć pestki. Pokroić jabłka na cienkie półplasterki.
      Foremkę 20x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać 
      tartą bułką . Większą częścią ciasta wylepić foremkę, nakłuć ciasto widelcem .  
      Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 st ( termoobieg) lub 190 st. bez termoobiegu  
      przez 15- 20 min. aż ciasto będzie podpieczone i złociste  .  
      Przestudzić ciasto, posmarować dżemem , na dżemie położyć jabłka tak, aby przykryły
      całą powierzchnię ciasta, posypać przyprawą do jabłecznika i orzechami.
      3 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ekstrakt waniliowy i dalej ubijać,
      aż cukier będzie niewyczuwalny. Dodać proszek budyniowy, wymieszać, a następnie powoli  
      wlać olej i zmiksować piankę.
      Na jabłka nałożyć piankę, wyrównać, na nią zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) 
      resztę ciasta .
      Piec ciasto 30 - 40 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. z termoobiegiem lub 190 st. 
      bez termoobiegu.
      Ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
      KRUCHE CIASTO Z PIANKĄ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „KRUCHE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 22 kwietnia 2017 12:11
  • piątek, 27 stycznia 2017
    • CIASTO MIGDAŁOWO-CYNAMONOWE Z DŻEMEM PORZECZKOWYM

      Ciasto migdałowo-cynamonowe z dżemem porzeczkowym

      CIASTO MIGDAŁOWO-CYNAMONOWE

      • 200 g masła
      • 150 g cukru pudru
      • 200 g mąki
      • 100 g mielonych migdałów
      • 1 łyżka cynamonu
      • 1 łyżka cukru o smaku migdałów ( opcjonalnie)
      • 400 g dżemu z czarnych porzeczek.
      • 50 g migdałów w słupkach
      Miękkie masło utrzeć mikserem na puch z cukrem pudrem i cukrem migdałowym. Dodać 
      przesianą mąkę , mielone migdały i cynamon. Ciasto dokładnie wymieszać mikserem lub 
      łyżką, aż będzie przypominało kruszonkę . Tortownicę o śr. 24 cm. wyłożyć papierem do 
      pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką.. Na dno tortownicy wysypać 2/3 ciasta, 
      powierzchnię wyrównać i ugnieść. Ciasto posmarować dżemem. Do pozostałego ciasta dodać 
      migdały w słupkach, zagnieść kruszonkę i posypać równomiernie dżem.
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. (dolna i górna grzałka) , piec ciasto 45 min. 

      CIASTO MIGDAŁOWO-CYNAMONOWEPrzepis z dodatku "Magia Świąt”, zmodyfikowany .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 27 stycznia 2017 19:29
  • piątek, 21 sierpnia 2015
  • sobota, 10 listopada 2012
    • DŻEM JABŁKOWY

      Dżem jabłkowy
      DŻEM JABŁKOWY
      • 2 kg jabłek
      • 100 - 200 g cukru - zależy od kwaśności jabłek
      • 1 laska wanilii
      • 10 goździków
      • cynamon (kora)
      Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na drobne cześci. Włożyć do dużego 
      garnka, dodać cukier ( najpierw 100g, pózniej można dosłodzić ), cynamon, wanilię i
      goździki, wlać kilka łyżek wody. Garnek przykyć i dusić jabłka na wolnym ogniu, aż
      zmiękną i puszczą sok (ok. 15 min). Odkryć garnek i gotować dżem do odpowiedniej
      konsystencji , mieszając od czasu do czasu. Spróbować, ewentualnie dżem dosłodzić i
      chwilę gotować, aż cały cukier się rozpuści .
      Wyjąć cynamon, część goździków, laskę wanilii, wydobyć  z niej ziarnka i dodać do
      dżemu, wymieszać.
      Słoiki wyparzyć, nałożyć gorący dżem, zakręcić . Słoiki wstawić do garnka z gorącą wodą i
      pasteryzować 20 min. Słoiki zostawić w garnku do wystygnięcia.

      DŻEM JABŁKOWY

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 10 listopada 2012 16:49

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com