HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „ciasto ucierane”

  • sobota, 17 czerwca 2017
    • MAGIC CAKE CZYLI 3 W 1

      Magic Cake czyli 3 w 1

      MAGIC CAKE

      • 4 jajka 
      • 150 g cukru
      • 125 g masła
      • 115 g mąki
      • 500 ml mleka ( 2,5% - 3 % , nie 0%)
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 4-5 kopli soku cytrynowego (opcjonalnie)
      Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową .
      Mleko lekko podgrzać, ma być ciepłe, nie gorące. Masło stopić i przestudzić. 
      Żółtka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę , dodając sok cytrynowy pod koniec 
      ubijania. Dodać stopione masło i ekstrakt waniliowy, wymieszać , a następnie dodać 
      przesianą mąkę. Mieszać ciasto  krótko , do połączenia składników  . 
      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
      Do ciasta powoli dolewać mleko , mieszając , a następnie dodawać ubite białaka, po 1/3 . 
      Mieszać delikatnie. Ciasto jest bardzo rzadkie, ma konsystencję śmietany .
      Piekarnik rozgrzać do 160 st. z termoobiegiem lub bez termoobiegu (górna i dolna grzałka) 
      Foremkę 20x20 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto , piec 40 - 50 min, 
      aż ciasto na środku nie będzie się "trząść".
      Po upieczeniu zostawić ciasto w foremce do wystudzenia. 
      W czasie pieczenia ciasto dzieli się na 3 warstwy - biszkoptową , lekką kremową i 
      budyniową . Efekt 3 warstw jest widoczny po odkrojeniu 2-3 cm brzegów. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 17 czerwca 2017 17:23
  • piątek, 28 października 2016
    • BŁYSKAWICZNE CIASTO Z JABŁKAMI

      Błyskawiczne ciasto z jabłkami (bez proszku do pieczenia)

      BŁYSKAWICZNE CIASTO Z JABŁKAMI

      • 1 jajko
      • 120 g drobnego cukru 
      • 100 g mąki 
      • 50 g masła
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • szczypta soli
      •  1 - 2 małe niezbyt słodkie jabłka , najlepiej renety lub antonówki
      • 1 łyżeczka drobnego cukru
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 2 łyżki płatkow migdałowch
      Jabłka obrać , usunąć pestki i pokroić na 2 cm. plasterki. Masło stopić i przestudzić. Jajko, 
      120 g cukru , ekstrakt waniliowy i szczyptę soli utrzeć na puch mikserem , dodać masło i 
      przesianą mąkę , wymieszać delikatnie. Prostokątną foremkę ( keksówkę 22x8 cm.) wyłożyć 
      papierem do pieczenia  , wylać ciasto, ułożyć plasterki jabłek  tak, żeby zachodziły na 
      siebie , a brzeg pozostał wolny . Jabłka posypać cukrem, cynamonem i płatkami migdałowymi. 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st . bez termoobiegu. 
      Piec ciasto 45 min. ( sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone). 
      Wystudzić ciasto na kratce. Przechowywać zawinięte w papier do pieczenia, wówczas 
      brzegi pozostaną chrupiące.
      Przepis znalazłam na tym blogu .
       
      BŁYSKAWICZNE CIASTO Z JABŁKAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 28 października 2016 18:49
  • niedziela, 26 czerwca 2016
    • ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE

      Odwrócone ciasto truskawkowe

      ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE

      Warstwa truskawkowa :
      • 600 g truskawek
      • 1/2 szkl. cukru ( białego lub  drobnego trzcinowego)
      • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub wanilii w proszku (opcjonalnie)
      Ciasto :
      • 300 g mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 4 jajka
      • 1 szkl. cukru
      • 115 g masła
      • 100 ml. (= 1/2 szkl.) oleju , najlepiej ryżowego, bezsmakowego
      • 1 szkl. mleka
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      Do foremki :
      • 1 łyżka mąki
      • 1 łyżka miękkiego masła
      Truskawki umyć, usunąć szypułki. Przekroić truskawki na pół lub na ćwiartki , jeśli 
      są duże. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę ziemnniaczaną z cukrem. 
      Ciasto :
      Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia . Masło stopic w garnuszku i przestudzić. Do 
      chłodnego masła dodać olej, wymieszać.
      Jajka z cukrem , ekstraktem waniliowym i szczyptą soli ubić na puch mikserem. Do jajek 
      cienkim strumieniem wlewać masło z olejem , mieszać mikserem. Następnie , mieszając 
      staranie po dodaniu każdego składnika , do ciasta dodawać na przemian  1/3 mąki z 
      proszkiem,  połowę  mleka , 1/3 mąki, resztę mleka i mąki . 
      Tortownicę o śr. 23 cm. lub kwadratową foremkę 20x20 cm. wyłożyć papierem do 
      pieczenia . Papier posmarować masłem i oprószyć mąką. 
      Pokrojone truskawki posypać cukrem z mąka ziemniaczaną , wymieszać i ułożyć truskawki 
      w tortownicy /foremce tak, aby przkryły cały spód foremki . Na truskawki wylać ciasto. 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub do 180 bez termoobiegu. 
      Piec ciasto 50-60 min ( sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone).
      Ciasto przestudzić w foremce ok. 30 min i przełożyć na talerz tak, aby warstwa 
      truskawkowa znalazła się na górze.
      ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 czerwca 2016 11:42
  • sobota, 07 listopada 2015
    • CIASTO CYNAMONOWE

      Ciasto cynamonowe

      CIASTO CYNAMONOWE

      Ciasto :

      • 3 szkl. mąki
      • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 duże jajka
      • 1 szkl. cukru 
      • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 1 1/2 szkl. mleka
      • 115 g masła
      Masa cynamonowa :
      • 200 g miękkiego masła
      • 1 szkl. ciemnego cukru trzcinowego ( muscovado)
      • 2 łyżki mąki 
      • 2 łyżki cynamonu
      Ciasto:
      Masło stopić i przestudzić.
      Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać wszystkie składniki ciasta, oprócz masła, 
      ciasto zmiksowac, a następnie dodać masło i jeszcze raz zmiksowac ciasto.
      Masa cynamonowa :
      Miękkie masło utrzeć z cukrem , cynamonem i mąką na gładką masę.
      Foremkę 22 x 35 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Do foremki wylać ciasto i wyrównać 
      powierzchnię. Na jasne ciasto wyłożyć łyżką porcje masy cynamonowej. - po ok. 3/4 łyżki .

      CIASTO CYNAMONOWE

        Czubkiem noża lekko wymieszać masę cynamonowa z jasnym ciastem 

      CIASTO CYNAMONOWE

      Piekarnik rozgrzać do 175 st. (górna i dolna grzałka) . Piec ciasto 30 - 40 min. (sprawdzić 
      patyczkiem, czy ciasto jest upieczone)
      Ciasto po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem, ale raczej dla dekoracji , bo 
      ciasto jest dość słodkie .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTO CYNAMONOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 07 listopada 2015 13:21
  • sobota, 26 września 2015
    • JABŁECZNIK Z CIASTEM UCIERANYM

      Jabłecznik z ciastem ucieranym

      JAŁECZNIK Z CIASTEM UCIERANYM

      • 300 g mąki tortowej
      • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 200 g masła
      • 100 g cukru
      • 5 jajek
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1000-1200 g jabłek
      • 2 czubate łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika
      • 50 g rodzynek (opcjonalnie)
      • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
      • cukier puder do posypania ciasta
      Masło roztopić w garnuszku i otudzić. Płynne masło ucierać mikserem z cukrem i 
      ekstraktem waniliowym, aż cukier się rozpuści , a masa będzie kremowa i puszysta. 
      Miksując, dodawać jajka po jednym , a następnie wymieszać ciasto z przesianą mąką 
      z proszkiem do pieczenia
      Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej  (duże oczka) . Rodzynki sparzyć i odsączyć 
      na sitku. Wymieszać jabłka , rodzynki, skórkę pomarańczową i cynamon lub przyprawę do 
      jabłecznika
      Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem . 
      Łyżką nałożyć połowę ciasta, wyrównać , wyłożyć jabłka , a na nie - resztę ciasta.
      Piec jabłecznik w piekarniku rozgrzanym do 180 st. (górna i dolna grzałka) ok. 45 min.
      Po ostudzeniu posypać waniliowym cukrem pudrem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 26 września 2015 18:15
  • piątek, 22 maja 2015
    • CIASTO PODWÓJNIE CYNAMONOWO - KRUSZONKOWE

      Ciasto podwójnie cynamonowo-kruszonkowe

      CIASTO PODWÓJNIE CYNAMONOWO-KRUSZONKOWE
      Kruszonka :
      • 280 g masła
      • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
      • 1/2 szkl. białego cukru
      • 1 łyżka mielonego cynamonu
      • 1 1/2 szkl. mąki
      • 100 g posiekanych migdałów (słupki)*
      Ciasto :
      • 120 g miękkiego masła
      • 1 szkl. mleka
      • 3 jajka
      • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 2 1/4 szkl. mąki
      • 1 1/4 szkl drobnego białego cukru
      • 3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
      Kruszonka : 
      W dużym garnku stopić masło. Masło lekko przestudzić , dodać cukier i mieszać przez 
      chwilę, aż cukier się rozpuści. Dodać mąkę z cynamonem i wymieszać łyżką lub mikserem . 
      Początkowo masa jest dość rzadka , nie jak klasyczna kruszonka, ale w miarę stygnięcia 
      staje się twardsza i przypominaa mokry piasek . Dodać migdały , wymieszać i odstawić 
      kruszonkę do wystudzenia, na czas ucierania ciasta.
      Ciasto :
      Miękkie masło utrzeć na puch mikserem, dodać całe jajka i ekstrakt waniliowy, zmiksować , 
      wlać mleko i chwilę jeszcze miksowac ( na tym etapie masło tworzy grudki ). Dodać 
      przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem, miksować do połączenia składników.
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st. bez termoobiegu.
      Foremkę 20x20cm lub tortownicę o średnicy 23 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. 
      Nałożyć  połowę ciasta, wyrównać i wstawić foremkę do piekarnika na 5 min. Po tym czasie 
      wyjąć foremkę, ciasto posypać połową kruszonki, na nią wylać równą warstwę ciasta i 
      posypać pozostałą kruszonką . Piec ciasto 50-60 min.
      Przepis znalazłam na tym blogu. 
      *Zamiast orzechów macadamia dałam posiekane migdały
      CIASTO PODWÓJNIE CYNAMONOWO-KRUSZONKOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 22 maja 2015 19:25
  • niedziela, 14 grudnia 2014
    • TOSCAKAKA - SKANDYNAWSKIE CIASTO Z MIGDAŁAMI

      Toscakaka - skandynawskie ciasto z migdałami

      TOSCAKAKA
      Ciasto :
      • 3 duże jajka
      • 150 g cukru
      • szczypta soli
      • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 150 g mąki
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 75 g masła
      • 50 ml mleka lub maślanki
      Polewa karmelowo-migdałowa :
      • 125 g masła
      • 125 g cukru (białego lub trzcinowego)
      • 150 g migdałów w płatkach
      • 50 ml mleka
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1/4 łyżeczki soli
      Ciasto :
      Masło roztopić i przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć na 
      puch z cukrem i ekstraktem waniliowym. Ucierając ciasto (mikserem) dodać mleko i na 
      zmianę w 2 porcjach stopione masło i mąkę , wymieszać .
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. (termoobieg) lub 180 st. bez termoobiegu. Tortownicę o 
      śr.25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać tartą bułką. 
      Ciasto wlać do formy i wyrównać (jest dość gęste). Piec 30 min. Wyjąć ciasto z piekarnika 
      i podwyższyć temperaturę do 200 st. (górna grzałka) . Pod koniec czasu pieczenia ciasta 
      przygotować polewę karmelowo-migdałową.
      Polewa:
      Na patelni stopić masło, dodać cukier, mleko, ekstrakt waniliowy i płatki migdałowe. 
      Mieszając delikatnie , podgrzać polewę aż zgęstnieje (ok. 5 min.). Wylać polewę na 
      ciasto i wstawic foremkę do piekarnika na 10 min., aż polewa się skarmelizuje, a migdały 
      lekko przypieką. 
      Upieczone ciasto zostawić do wystygnięcia w foremce.
      Przepis znalazłam tu , dziękuję .
      TOSCAKAKA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „TOSCAKAKA - SKANDYNAWSKIE CIASTO Z MIGDAŁAMI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 grudnia 2014 11:58
  • sobota, 02 sierpnia 2014
  • piątek, 05 lipca 2013
    • CZEREŚNIOWIEC**

      Czereśniowiec ** - szybkie ciasto z owocami

      CIASTO Z OWOCAMI

      • 4 jajka
      • 1 szkl. cukru
      • 2 szkl. mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 200 g masła
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1/2 łyżeczki olejku migdałowego (opcjonalnie)
      • 3 łyżki siekanych migdałów (słupki)
      • 500 g czereśni lub 1 słoik dżemu jabłkowego **
      Masło stopić i wystudzić. Czereśnie umyć i wydrylować. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i 
      dalej ubijać jak na bezy . Dodać żółtka, zmiksowac, a następnie dodać przesianą mąkę z
      proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy, aromat migdałowy i masło. Zmiksować na gładką
      masę.
      Foremkę 20x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać 
      tartą bułką. Do foremki wlać 2/3 ciasta, położyć czereśnie, wylać na nie resztę ciasta,
      tak aby owoce były przykryte i posypać migdałami.
      Piec  w temp. 170 st. z termoobiegiem 35- 40 min. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest 
      upieczone.
       
      CIASTO Z OWOCAMI
      * W przepysznej  wersji oryginalnej Izy i Mateusza zamiast czereśni  była warstwa 
      domowego  dżemu jabłkowego i nie było migdałów .
      ** Do wypróbowania : śliwki, morele , grubo posiekane  jabłka 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „CZEREŚNIOWIEC**”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 05 lipca 2013 16:38
  • piątek, 24 sierpnia 2012
    • CIASTO Z BUDYNIEM I ŚLIWKAMI

      Ciasto z budyniem i śliwkami.
      CIASTO Z BUDYNIEM I ŚLIWKAMI
      • 1/2 kg śliwek
      • 5 jajek
      • 1 szl. cukru
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
      • 1 szkl. mąki pszennej
      • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 200 g. masła
      • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
      • 1 l. mleka
      • 1 laska wanilii lub cukier waniliowy
      3/4 l.mleka zagotować z laską wanilii. Wanilię wyjać, nożem zeskrobać ziarenka i dodać 
      je do mleka. Proszek budyniowy rozrobić z resztą mleka i ugotowac budyń.
      Masło roztropić. Jajka utrzeć na puch z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do 
      pieczenia , ekstrakt waniliowy i stopione masło, wszystko zmiksować.
      Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.
      Okrągłą formę (śr. 24 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wlać do formy, 
      położyć śliwki skórką do dołu, na nie wylać ciepły budyń i resztę ciasta.
      Piec 40 min.w temp. 180 st. z termoobiegirm. Przed podaniem ciasto wystudzić ,żeby 
      budyń stężał. Ciasto można posypać cukrem pudrem.
      Przepis p. Anny Piotrowskiej z "Wysokich obcasów" . Dziękuję za podzielenie się ciekawym 
      przepisem. W oryginale zamiast śliwek były brzoskwinie (świeże lub z puszki, odsączone) .

      CIASTO Z BUDYNIEM I ŚLIWKAMI

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTO Z BUDYNIEM I ŚLIWKAMI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 24 sierpnia 2012 21:24

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com