HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „bliny”

  • wtorek, 21 lutego 2012
    • BLINY OTRĘBOWE ( P DUKAN )

      Bliny otrębowe z wędzonym łososiem
      BLINY OTRĘBOWE Z ŁOSOSIEM
      Ciasto:
      • 3 łyżki otrębów owsianych
      • 1 jajko
      • 1 łyżka twarożku homogenizowanego 0 %
      • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
      • 1/4 łyżeczki soli 
      • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      Do podania :
      • 50 g łososia wędzonego 
      • 2 łyżki gęstego jogurtu 0 %
      • koperek do dekoracji
      • 1/2 łyżeczki soku cytrynowego
      • szczypta soli i białego pieprzu do smaku
      Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać w miseczce. Patelnię teflonową rozgrzać, 
      nakładać łyżką małe placuszki ( z tej ilości wychodzą 4 szt. ). Smażyć z obu stron na złoto.
      Podawać z wędzonym łososiem i jogurtem, wymieszanym z odrobiną soli, białego pieprzu i 
      sokiem z cytryny. Udekorować koperkiem.

      Protalowe dania i przekąski

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 lutego 2012 00:52
  • niedziela, 16 października 2011
    • BLINY

      Bliny prawdziwe B.& R. (16 szt)
      • 200 g mąki pszennej
      • 200 g mąki gryczanej
      • 20 g drożdży 
      • 2 jajka 
      • 1 łyżeczka cukru
      • 1/2 łyżeczki soli
      • ok. 3 szkl. mleka
      • 30 g. stopiongo masła
      • olej do smażenia
      Dodatki :
      • wędzony łosoś, śledzie w oleju, cebula (najlepiej biała) , ogórki kiszone, 
      •  kwaśna śmietana, stopione masło
      Wersja słodka :
      • konfitury lub cukier puder
      Mąkę pszenną  przesiać do dużej miski, dodać drożdże rozmieszane z 1 łyżeczką cukru i  
      1 szkl. mleka, wymieszać i zostawić w cieple do wyrośnięcia ( podwoi objętość ). Dodać 
      mąkę gryczaną i tyle mleka, aby ciasto miało gęstość śmietany. Wyrobić ciasto mikserem, 
      dodać zółtka i stopione masło i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie 
      wymieszać z ciastem i zostawić w cieple do wyrośnięcia. Patelnię o średnicy 15 cm lekko 
      posmarować olejem, nalewać ciasto na grubość ok 1/2 cm. Smażyć po obu stronach. 
      Odkładać na talerz postawiony na garnku z gorącą wodą,żeby nie wystygły.
      Łososia pokroić na cienkie plasterki, śledzie na paseczki. cebulę i ogórki drobno posiekać 
      Dodatki podawać w osobnych miseczkach, żeby każdy mógł je sam dobrać  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 października 2011 19:35

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com