HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „boczek”

  • piątek, 14 listopada 2014
    • BOCZEK PIECZONY (ROLADA)

      Boczek pieczony (rolada)

      ROLADA Z BOCZKU

      • 1300-1400 g boczku (płat)
      • 2 łyżki majeranku
      • 4 ząbki czosnku
      • 1 czubata łyżeczka wędzonej  papryki 
      • 2-3 łyżeczki soli
      • 2-3 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
      • 2-3 łyzki oleju do obsmażenia mięsa
      Mięso umyć, osuszyć. Jedną stronę płata boczku obsypać połową soli i pieprzu . Czosnek 
      przepuścić przez praskę i  nożem rozetrzeć na pastę z odrobiną soli. Posmarować  
      czosnkiem drugą stronę płata  boczku , posypać równomiernie majerankiem , wędzoną 
      papryką oraz resztą soli i pieprzu . Mięso zwinąć ciasno w roladę tak, żeby strona z samą 
      solą i pieprzem znalazła się na zewnątrz. Roladę obwiązać  białym, bawełnianym sznurkiem ,
       zawinąć w przezroczystą albo aluminiową folię lub umieścić w szczelnym pojemniku i 
      wstawić do lodówki na 24 godz.
      Po tym czasie roladę obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym oleju. Umieścić roladę w 
      naczyniu żaroodpornym, wlać pół szklanki gorącej wody i wstawić przykryte naczynie do 
      piekarnika rozgrzanego do 170 st. (termoobieg) lub 180 st. bez termoobiegu. 
      Boczek piec ok. 90 min. W połowie czasu pieczenia wlać do naczynia jeszcze pół szklanki 
      gorącej wody. 
      Roladę wystudzic pod przykryciem w naczyniu, w którym się piekła. Usunąć sznurek, kroić 
      na plastry. 
      Roladę można jeść na zimno lub na gorąco.
      ROLADA Z BOCZKU

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „BOCZEK PIECZONY (ROLADA)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 14 listopada 2014 20:02
  • poniedziałek, 24 lutego 2014
    • BOCZEK PEKLOWANY A LA CAPTAIN GREG - SZYNKOWAR

      Boczek peklowany a'la Captain Greg - szynkowar
      BOCZEK 
      • 1 kg chudego boczku bez skóry 
      Marynata peklująca :
      •  1 litr wody
      •  2 łyżeczki soli
      •  2 łyżeczki soli peklującej
      •  2 listki laurowe
      •  8 ziaren ziela angielskiego
      •  6 ziaren czarnego pieprzu
      •  6 ziaren jałowca
      •  1 łyżeczka cukru
      •  1 łyżeczka majeranku 
      •  1 łyżeczka tymianku 
      Dodatkowo do posypania po wyjęciu z marynaty
      •  2 łyżeczki żelatyny
      •  1 łyżeczka majeranku
      •  1 łyżeczka tymianku
      •  1 łyżeczka granulowanego czosnku
      •  1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
      Składniki marynaty , oprócz soli peklującej , wymieszać w litrze wody, doprowadzić do wrzenia  i gotować 10 min. na małym ogniu . Marynatę wystudzić, dodać sól peklującą. Umyte mięso zanurzyć w marynacie tak aby było całkowicie zakryte. 
      Marynować 2 doby w temp. 4-6 st. C (w lodówce) kilka razy przewracając, aby było równomiernie zamarynowane.  Po dwóch dobach mięso wyjąć, opłukać. 
      "Posypkę" dokładnie wymieszać i obtoczyć boczek z obu stron. Można delikatnie  wetrzeć (wklepać) ją w mięso. Przygotować szynkowar zgodnie z instrukcją tzn. w szynkowarze umieścić związane sznureczki , włożyć woreczek i wywinąć jego brzegi na zewnątrz.
      Boczek ciasno zwinąć , włożyć do szynkowaru , mocno dokręcić pokrywę i odstawić do lodówki na następne 6 godzin .   Parzyć w temp. 85-90 st. C przez 1godz. 45 min. Usunąć skroploną wodę bez otwierania 
      szynkowaru, schłodzić w zlewie z zimną wodą ,a następnie wstawić szynkowar do lodówki 
      na 12 godz. 
      BOCZEK
      Przepis, wykonanie i zdjęcia - Ania & Captain Greg czyli C.D.N. zgodnie z obietnicą 
      Kolejne pyszności w przygotowaniu.......

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 lutego 2014 18:10
  • piątek, 04 listopada 2011
    • POLĘDWICZKI W BOCZKU

      Polędwiczki wieprzowe w boczku
      POLĘDWICZKI W BOCZKU
      Na 1 porcję :
      1 polędwiczka wieprzowa 
      4-5 cienkich plasterków wędzonego boczku ( paczkowany, krojony Morliny)
      sól, mielony pieprz
      Wersja podstawowa :
      • tymianek,
      • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 
      Wariacje na temat :
      • majeranek, śliwki suszone
      • rozmaryn, suszone pomidory
      Plastry boczku ułożyć obok siebie , aby utworzyły prostokąt długości polędwiczki . Mięso 
      przyprawić solą , pieprzem , ziołami i w wersji podstawowej natrzeć czosnkiem .  Można w 
      polędwiczce cienkim nożem zrobić  nacięcie wzdłuż i włożyć 2-3 suszone śliwki lub 
      suszone pomidory. Cienką część polędwiczki zawinąć, aby mięso miało jednakową grubość.
      Owinąć boczkiem, spiąć małymi metalowymi szpikulcami lub obwiązać białą , bawełnianą 
      nitką. 
      POLĘDWICZKI W BOCZKU
      Polędwiczki obsmażyć ze wszystkich stron na oleju na patelni do zrumienienia boczku. 
      Zawinąć w folię aluminiową ( strona błyszcząca do wewnątrz), położyć na blaszce lub 
      na ruszcie i piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez  30 min. 
      Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilka minut przed rozwinięciem folii. 
      Można podawać na gorąco lub na zimno, pokrojoną na plastry.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 04 listopada 2011 18:04

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com