HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „keks”

  • poniedziałek, 30 grudnia 2013
    • KEKS

      Keks

      KEKS

      • 150 g miękkiego masła
      • 1 szkl.cukru pudru
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 5 jajek
      • 1  1/2 szkl. mąki
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • sok z 1/2 cytryny
      • 400 g bakalii 
      Przygotować ulubioną mieszankę bakalii np. orzechy włoskie pokruszone na duże kawałki, 
      posiekane migdały bez skórki, skórkę pomarańczową , pokrojone w kostkę figi , daktyle, 
      suszone śliwki , suszone żurawiny lub użyć gotowej mieszanki bakalii (łącznie 400 g) .  
      Oprószyć bakalie 1 łyżką mąki.
      Miękkie masło zmiksować na puszysty krem z przesianym cukrem pudrem i ekstraktem 
      waniliowym.  Dodawać na przemian jajka i przesianą mąke z proszkiem do pieczenia . 
      Na końcu dodać sok wyciśnięty z 1/2 cytrny, zmiksować. Dodac bakalie i ciasto delikatnie 
      wymieszać.
      Keksówkę (23 x 11 cm)  wyłożyć papierem do pieczenia . Nałozyć ciasto i piec w piekarniku 
      nagrzanym do 180 st/(termoobieg) 45-50 min. Sprawdzić patyczkiem, 
      czy ciasto jest upieczone.
      KEKS


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 grudnia 2013 20:48
  • środa, 28 września 2011
    • BABKA PIASKOWA

      Uniwersalna babka piaskowa/ marmurek/ keks

      BABKA MARMURKOWA

      • 5 jajek
      • 1 szkl. cukru z cukrem waniliowym 
      • 1 1/2 szkl. mąki tortowej
      • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 25 dkg. masła 
      • sok z 1/2 cytryny 

      Dodatkowo :

      • do marmurka 2 łyżki kakao
      • na keks 15 dkg. bakalii( np. skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy włoskie ) 
      Masło roztopić w garnuszku . Ubić mikserem jajka z cukrem na puszysta masę, dodawać 
      stopniowo mąkę z proszkiem na zmianę z ciepłym masłem . Na końcu dodać sok z cytryny.
      Jeśli to ma być babka marmurkowa, do 1/3 ciasta dodać kakao, wyłożyć do foremki 
      najpierw jasne ciasto, a na środek ciemne .
      Jeśli to ma być keks, do ciasta dodać bakalie, oprószone lekko mąką i delikatnie wymieszać .
      Piec w temp. 180 st. ok. 40-45 min. w formie keksowej lub babkowej wysmarowanej 
      masłem i wysypanej tartą bułką. Sprawdzić patyczkiem , czy babka jest upieczona .
      Po wystygnięciu można babkę posypać cukrem pudrem. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „BABKA PIASKOWA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 28 września 2011 21:43

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com