HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „papryka”

  • piątek, 20 stycznia 2017
    • PAPRYKA FASZEROWANA Z PIECZARKAMI

      Papryka faszerowana z pieczarkami

      PAPRYKA FASZEROWANA Z PIECZARKAMI

       

      • 4 papryki żółte lub czerwone
      • 500 g pieczarek
      • 1 cebula
      • 100 g ryżu lub 1 woreczek  ryżu albo ryżu z soczewicą
      • 200 g żółtego sera (np. cheddar)
      • olej do smażenia
      • sol i pieprz do smaku
      Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki . Duże naczynie do zapiekania lekko 
      posmarować olejem i ułożyć papryki przecięciem do góry. 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st bez termoobiegu . 
      Naczynie z papryką wstawić do piekarnika na 10 min. 
      W czasie, kiedy papryki się pieką , ugotować ryż lub ryż z soczewicą . 
      Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach
      Pieczarki umyć, obrać i drobno pokroić. Cebulę drobno posiekać. Na dużej patelni 
      przysmażyć pieczarki na złoto, odsunąć pieczarki na brzeg patelni i na niewielkim 
      ogniu udusić cebulę. Dodać ugotowany ryż lub ryż z soczewicą , 2/3 sera  oraz sól i pieprz 
      do smaku, wymieszać .  Nałożyć ryż z pieczarkami do połówek papryki, posypać resztą sera. 
      Naczynie z papryką wstawić do piekarnika na 15 min. - zapiekać aż papryki będą gorące, a 
      ser się stopi .

      PAPRYKA FASZEROWANA Z PIECZARKAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 20 stycznia 2017 17:14
  • niedziela, 13 listopada 2016
    • ALBONDIGAS - MEKSYKAŃSKA ZUPA PULPECIKOWA

      Albondigas - meksykańska zupa pulpecikowa

      ALBONDIGAS-ZUPA PULPECIKOWA

      Pulpeciki (24-25 szt) :
      • 250 g. mielonej wołowiny
      • 250 g. mielonej wieprzowiny
      • 2 ząbki czosnku
      • 1/4 szkl. surowego ryżu
      • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
      • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
      • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
      • 1 jajko
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
      Zupa :
      • 1 duża cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 marchew
      • 1 czerwona papryka
      • 2 średnie ziemniaki
      • 1 1/2 l bulionu
      • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
      • 1 mała puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze
      • 1 łyżka oregano
      • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
      • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
      • 1 cukinia
      • 2 liscie laurowe
      • 1 łyżka soku cytrynowego (opcjonalnie)
      • zielona pietruszka do podania
      • 1 łyżka oleju do smażenia
      Zupa:
      Cebulę drobno posiekać, paprykę, po usunięciu pestek,  pokroić na średnią kostkę, cukinię 
      bez obierania pokroić na ćwierćplasterki o grubości 3 cm. Marchew i ziemniaki obrać . 
      Marchew pokroić na 1 cm plasterki, ziemniaki w 2 cm kostkę.
      W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Cebulę zeszklić, dodać 1/2 łyżeczki pieprzu i czosnek 
      przeciśnięty przez praskę, chwilę razem smażyć, nie dopuszczając do zrumienienia 
      czosnku. Dodać marchew i ziemniaki, przesmażyć kilka minut , miesząjąc. Dodać bulion, 
      pomidory z puszki, kolendrę, kumin , oregano i liście laurowe. Garnek przykryć i gotować 
      zupę kilkanaście minut na średnim ogniu.
      W czasie, kiedy zupa się gotuje , przygotować pulpeciki .
      Jajko lekko ubić, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszytkie skladniki pulpecików włożyć 
      do miski i starannnie wyrobić . Nabierać po 1 łyżce mięsa i dłońmi zwilżonymi zimną wodą 
      uformowac pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego .
      Do lekko gotującej się zupy dodawać pojedyńczo pulpeciki, delikatnie zamieszać, żeby 
      pulpeciki się nie rozpadły i gotować 10 min. Dodać cukinię  paprykę i odsączoną z zalewy i 
      opłukaną fasolę , gotować zupę jeszcze 15- 20 min. 
      Doprawić solą i pieprzem do smaku, można też dodać 1 łyżkę soku cytrynowego ( nie 
      dodałam).
      Zupę pulpecikową podawać posypaną posiekaną pietruszką 
      W oryginalnum przepisie do zupy dodane były 2 łodygi selera naciowego , pokroje na 
      spore kawałki . Zamiast selera dodałam paprykę i fasolę .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 listopada 2016 11:20
  • piątek, 26 sierpnia 2016
  • sobota, 14 maja 2016
    • ZUPA GULASZOWA

      Zupa gulaszowa

      ZUPA GULASZOWA

      • 2 papryki czerwone lub czerwona i żółta
      • 200-250 g dobrej , wędzonej kiełbasy
      • 1 puszka (400 g) krojonch pomidorów
      • 750 ml. bulionu 
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 średnia cebula
      • 2 łyżeczki wędzonej papryki
      • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
      • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
      • 1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu (opcjonalnie)
      • 3 liście laurowe
      • 2-3 ziemniaki
      • sól, pieprz, do smaku
      • 1/4 łyżeczki chili w płatkach lub ostrej papryki 
      • 2 łyżki oleju
      Paprykę umyć, pokroić w sporą kostkę. Cebulę posiekać, kiełbasę pokroić na półplasterki. 
      Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć paprykę i kiełbasę , dodać i zeszklić cebulę. 
      Pod koniec smażenia dodać czosnek, przeciśnięty przez praskę. Zagotować bulion, dodać 
      pomidory z puszki, paprykę z kiełbasą i cebulą, paprykę w proszku i pozostałe składniki, 
      oprócz ziemniaków . Garnek przykryć i gotować zupę na wolnym ogniu ok.30 min. 
      W tym czasie ziemniaki obrać , pokroić w kostkę i ugotować  do miękkości w osolonej 
      wodzie. 
      Dodać ziemniaki do zupy, chwilę razem gotować. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „ZUPA GULASZOWA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 14 maja 2016 19:25
  • piątek, 29 kwietnia 2016
    • PAPRYKA FASZEROWANA

      Papryka faszerowana II

      PAPRYKA FASZEROWANA

      Na 1 porcję:

      • 1 papryka
      • kilka różyczek brokułów
      • 2-3 pieczarki
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 jajko
      • 4 pomidorki koktajlowe
      • 2 łyżki parmezanu startego na tarce jarzynowej ( duże oczka )
      • olej do smażenia
      • sól, pieprz do smaku 
      Paprykę przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki , odciąć ogonek. Brokuł ugotować na parze 
      na półmiękko ( kilka minut). Pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na odrobinie 
      oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Jajko lekko ubić, dodać 1 łyżkę sera, 
      przestudzone pieczarki i brokuły, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Naczynie 
      do zapiekania  posmarować odrobiną oleju. Połówki papryki wypełnić farszem , na wierzchu 
      położyć pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, lekko posolone.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec paprykę 20 min., posypać 1 łyżką startego sera i 
      zapiekac jeszcze 10 min.
      PAPRYKA FASZEROWANA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 29 kwietnia 2016 19:53
  • piątek, 04 marca 2016
    • PRZYPRAWA PAPRYKOWA

      Przyprawa paprykowa

      PRZYPRAWA PAPRYKOWA

      • 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki
      • 1 łyżka cukru trzcinowego
      • 1 łyżka oregano
      • 1 łyżka tymianku
      • 1-2 łyżeczki cayenne,chilli , piri-piri lub ostrej papryki
      • 1 łyżeczka cebuli granulowanej
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
      • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
      • 1 łyżeczka mielonej kolendry
      • 1 łyżeczka kurkumy
      • 2 łyżeczki soli
      Tymianek , majeranek  i cukier trzcinowy lekko utrzeć w moździerzu, dodać pozostałe 
      przyprawy, wymieszać . Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku. 
      Ta przyprawa jest świetna do ryb np. łososia  lub do mięsa.( 2 łyżeczki na 250 g ryby 
      lub na 1 udko kurczaka) 
      PAPRYKOWY ŁOSOŚ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 04 marca 2016 16:06
  • piątek, 16 października 2015
    • KALAFIOROWO - PAPRYKOWA ZAPIEKANKA

      Kalafiorowo - paprykowa zapiekanka 

      KALAFIOROWO-PAPRYKOWA ZAPIEKANKA

      • 1 mały kalafior ( ok. 700 g)
      Do pieczenia kalafiora:
      • 1/2 łyżeczki  granulowanej cebuli
      • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
      • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
      • 1/2 łyżeczki kurkumy
      • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
      • 1/4 łyżeczki soli
      • 2 - 3 łyżki oleju + 1 łyżka oleju do posmarowania foremki
      Do zapiekanki:
      • 1 duża czerwona papryka
      • 2 czerwone cebule
      • 200 g mąki
      • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
      • spora szczypta płatków chili
      • 1 łyżeczka kurkumy
      • 100 g parmezanu
      • 100 g cheddara
      • 10 jajek
      • 1 1/2 łyżeczki soli
      • 1 łyżka drobno posiekanego, świeżego rozmarynu
      • 2 łyżki bazylii pokrojonej na paseczki
      • 8 małych pomidorków lub kilka pomidorów koktajlowych
      • olej do smażenia
      Do tej zapiekanki można użyć gotowanego lub pieczonego kalafiora .
      Gotowanie kalafiora : W dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli.  Podzielić 
      kalafiora na różyczki , gotować 15 min. , odcedzić na sicie i wystudzić
      Pieczenie kalafiora : Kalafiora umyć i podzielić na różyczki . Dużą blaszkę wyłożyć papierem 
      do pieczenia i posmarować 1 łyżką oleju. Przyprawy wymieszać z 2 - 3 łyżkami oleju na 
      pastę. Posmarować różyczki kalafiora olejem z przyprawami ( np. za pomocą pędzelka) . 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st (górna i dolna grzałka). 
      Różyczki kalafiora ułożyć w 1 warstwie na blaszce. Piec 20 - 25 min. Kalafiora wystudzić .
      Przygotowanie zapiekanki :
      Połowę cebuli pokroić na półplasterki i odłożyć. Resztę  cebuli pokroić w kostkę. Paprykę 
      umyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Cebuę udusić na złoto , dodać  paprykę i lekko ją 
      przysmażyć. Cebulę z papryką wystudzić. Sery zetrzeć na tarce jarzynowej (duże oczka) 
      Do dużego naczynia przesiać mąkę , proszek do pieczenia ,dodać sól, pieprz, chilli ,kurkumę, 
      starty ser, rozmaryn i bazylię.
      Jajka roztrzepać w innym naczyniu, dodać cebulę z papryką, wymieszać  i dodać do mąki. 
      Wymieszać dużą łyżką na jednolitą masę. Dodać różyczki kalafiora i delikatnie wymieszać.
      Foremkę 20x20 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. 
      Wyłożyć masę, wyrównać, a na niej położyć pomidorki, przekrojone na pół (przecięciem do 
      góry) i resztę surowej cebuli pokrojonej w półplasterki.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem. Piec zapiekankę 45 min aż będzie 
      zrumieniona. 

      KALAFIOROWO-PAPRYKOWA ZAPIEKANKA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 16 października 2015 17:54
  • wtorek, 18 sierpnia 2015
    • OGÓRKI KONSERWOWE Z PAPRYKĄ

      Ogórki konserwowe z papryką (kartuskie/kanapkowe) wg. Ani

      OGÓRKI KONSERWOWE Z PAPRYKĄ

      Na 4 - 5 słoików :

      • 8 dużych ogórków
      • 1 czerwona papryka
      • 4 większe cebule lub kilkanaście małych cebulek

       Zalewa : 

      • 5 szkl.  wody
      • 1 szkl. octu spirytusowego 10%
      • 1 szkl. cukru
      • 3 łyżeczki soli
      • 1/2 - 3/4 łyżeczki kurkumy 

      Do każdego słoika:

      • 2 ziarna ziela angielskiego
      • 1/2 łyżeczki gorczycy
      • gałązka kopru lub 1 łyżeczka nasion kopru
      • 1 liść laurowy
      • kawałek korzenia chrzanu
      • 2 ząbki czosnku
      Ogórki umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Paprykę umyć , usunąc pestki i pokroić na 
      długie paski. Cebulę i czosnek obrać , duże cebule pokoić na plastry lub na ćwiartki, małe 
      na 2 części.
      Zagotować wodę z octem, kurkumą , cukrem i solą.
      W wyparzonych słoikach układać pionowo plastry ogórków i paprykę . Dodać cebulę ( po 1 
      dużej lub 3 małe na słoik) , ziele angielskie , gorczycę, koper, chrzan  i czosnek. Zalać 
      gorącą zalewą i zakręcić słoiki. Wstawić słoiki do garnka z gorąca wodą , pasteryzować 
      3-4 min. Wyjąć gorące słoiki i odstawić do wystygnięcia. 
      OGÓRKI KONSERWOWE Z PAPRYKĄ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 sierpnia 2015 20:20
  • piątek, 05 grudnia 2014
    • ZAPIEKANKA WARZYWNO-RYŻOWA

      Zapiekanka warzywno-ryżowa
      ZAPIEKANKA WARZYWNO-RYZOWA
      • 200 g ryżu  do risotto (arborio lub carneroli)
      • 1 łyżeczka kurkumy
      • 1 duża cukinia
      • 1 papryka czerwona
      • 1 mała puszka groszku (160 g)
      • 1 mała puszka kukurydzy (160 g)
      • 1 duża cebula
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 150 g  kiełbasy np.czosnkowa lub inna ,dobra (opcjonalnie)
      • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
      • 1 łyżeczka mielonej kolendry
      • 100 g wędzonego sera np. oscypka 
      • 10 pomidorków koktajlowych
      • świeżo mielony pieprz do smaku
      • olej ryżowy do smażenia
      • 1 łyżka dobrej oliwy
      Zagotować 2 szkl. wody z 1 łyżeczką soli i kurkumą, dodać ryż, przykryć ganuszek i 
      ugotować ryż do miękkości (15 -20 min. ) . Cukinię pokroić na 1/2 cm. plasterki, cebule i 
      oczyszczoną z nasion paprykę na dużą kostkę. Kiełbasę pokroić na 1/2 cm plasterki. 
      Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Oscypek pokroić na plastry. 
      Na dużej patelni rozgrzac 2 łyżki oleju , dodać 1/4 łyżeczki pieprzu, obsmażyć plastry 
      cukinii na złoto z obu stron . Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę cukinii ,na 
      niej równą warstwą ułożyć połowę ryżu. Na rozgrzaną patelnię wrzucić groszek i kukurydzę 
      i chwilę je przysmażyć , lekko karmelizując. Na ryżu położyć kukurydzę , groszek , 
      plasterki kiełbasy, oprószyć kolendrą. Paprykę przysmażyć , ułożyć kolejną warstwę, 
      posypać drobno posiekanym rozmarynem. Cebulę zeszklić na małym ogniu, dodając pod 
      koniec mielony pieprz i czosnek, przeciśniety przez  praskę. Kolejna warstwą jest 
      reszta ryżu , na której położyć plastry oscypka i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, 
      skropione odrobiną oliwy i posypane pieprzem . Naczynie do zapiekania przykryć i wstawić 
      do piekarnika , nagrzanego do 170 st. (termoobieg) na 30 min. 
      Odkryć naczynie , zwiększyć temperaturę do 200 st (turbogrill) i zapiekać potrawę 
      jeszcze o. 10 min., do rozpuszczenia sera.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 05 grudnia 2014 17:40
  • poniedziałek, 17 listopada 2014
    • SŁODKO-PIKANTNY RELISH OGÓRKOWY

      Słodko-pikantny relish ogórkowy

      SŁODKO-PIKANTNY RELISH

      • 2 ogórki (500-600g ) 
      • 2 małe cebule
      • 1 duża czerwona papryka lub po pół czerwonej i żółtej
      • 100 ml. octu winnego
      • 200 ml. wody
      • 1 łyżeczka soli
      • 150 ml. cukru
      • 1 łyżeczka mielonej gorczycy 
      • 1 łyżeczka mielonej kolendry
      • 40 ml. mąki ziemniaczanej
      • 1 czubata łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy.
      Ogórki obrać, usunąć nasiona. Paprykę umyć, usunąć nasiona. Ogórki, paprykę i cebulę 
      pokroić w bardzo drobną kostkę. W sporym garnku zagotować wodę z octem, solą i cukrem. 
      Włożyć pokrojone warzywa , zamieszać i gotować 7 min. bez przykrycia , na małym ogniu . 
      Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mieloną gorczycą ,kolendrą i 3-4 łyżkami zimnej wody , 
      wlać do garnka z sosem . Gotować na wolnym ogniu 5-7 min do zgęstnienia sosu, mieszając 
      od czasu do czasu. Dodać musztardę z ziarenkami gorczycy, wymieszać.
      Gorący sos nałożyć do słoików, zakręcić słoiki. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.
      Relish ogórkowy jest słodko-kwaśno-pikantny. Podawać na zimno do potraw chińskich lub 
      jako sos do wędlin i mięsa.
      Przepis pochodzi z tej strony, z drobną zmianą - mąkę pszenną zastąpiłam ziemniaczaną, 
      aby sos był klarowny 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 listopada 2014 20:35

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com