HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „pomidory”

  • piątek, 25 lipca 2014
  • sobota, 05 lipca 2014
    • FETA Z PIEKARNIKA

      Feta z piekarnika ( 1 porcja)

      FETA Z PIECA

      • 1 gruby kawałek fety (ok.75-100g)
      • 1 duży pomidor lub 2 mniejsze
      • kilkanaście listków świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego oregano
      • kilkanaście listków świeżej bazylii
      • 1 łyżka dobrej oliwy, a najlepiej aromatycznej oliwy z tego przepisu
      • świeżo mielony pieprz do smaku
      Pomidoy sparzyć, zdjąć skórkę. Pomidory pokroić w dużą kostkę, zioła pokroić  niezbyt 
      drobno. Fetę włożyć do naczynia żaroodpornego posypać połową ziół, na serze położyć 
      pomidory i resztę ziół. Pomidory skropić oliwą i posypać pieprzem. Potrawę zapiekać 
      15 - 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. z termoobiegiem .
      Podawać na gorąco ze świeżą bagietką lub podpłomykami z patelni 
      (przepis na podpłomyki jest tutaj )
      FETA Z PIECAPrzepis pochodzi z książki "Rok w kuchni wiosna/lato"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 05 lipca 2014 20:28
  • niedziela, 11 maja 2014
    • SHAKSHOUKA (SZAKSZUKA)

      Shakshouka (szakszuka) - 1 porcja

      SHAKSHOUKA

      • 1 mała czerwona papryka
      • 1 pomidor
      • 1 cebula
      • 1/2 papryczki chili 
      • 1 -2 ząbki czosnku
      • 1 łyżeczka harissy
      • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
      • szczypta chili w proszku
      • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 
      • 1/2 łyżeczki kurkumy 
      • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
      • 1-2 jajka
      • sól do smaku
      • 1-2 łyżki oleju lub oliwy
      • natka pietruszki lub koperek do posypania
      Cebulę posiekać , paprykę oczyścić z nasion i pokroić na paski. Papryczkę chili pokroić 
      na plasterki. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i posiekać . Cebulę zeszklić na oleju lub 
      oliwie na niedużej patelni , dodać paprykę, chwilę razem smażyć, dodać pomidory, 
      czosnek przeciśnięty przez praskę , przyprawy i sól do smaku. Sos zamieszać, przykryć 
      patelnię i dusić sos 15 - 20 min. Odkryć patelnię i odparować sos - ma być na tyle gęsty,
      żeby można w nim zrobić łyżką dołek. Na patelnię do dołka wbić 1 lub 2 jajka. Przykryć 
      patelnię i dusić, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne (ok. 5-6 min.). Posypać 
      posiekaną pietruszką lub koperkiem. Podawać z bagietką .
      Shakshouka to potrawa kuchni arabskiej i tureckiej.

      Kuchnia marokańska

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „SHAKSHOUKA (SZAKSZUKA)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 maja 2014 14:54
  • sobota, 03 maja 2014
    • HRAYME - RYBA W SOSIE PAPRYKOWO-POMIDOROWYM

      Hrayme - ryba w sosie paprykowo-pomidorowym (2 duże porcje)

      HRAYME

      • 400 g białej ryby (filet) *
      • 1/2 - 3/4 1 łyżeczki ostrej papryki (chili) w proszku
      • kilka plasterków papryczki chili (opcjonalnie)
      • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku lub
      •  1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku + 1 łyżeczka papryki wędzonej 
      • 1/2 łyżeczki kuminu ( kminu rzymskiego )
      • 1 liść laurowy
      • 3 ząbki czosnku
      • sok z 1/2 cytryny
      • 100 ml wody lub bulionu rybnego
      • 3 średnie pomidory lub 200 ml. krojonych pomidorów z puszki
      • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
      • 1 duża czerwona papryka
      • 1 średnia cebula
      • sól, pieprz do smaku
      • 1-2 łyżki oleju do smażenia (najlepiej ryżowy)
      • zielona pietruszka lub koperek do podania
      Cebulę pokroić na półplasterki. Pomidory zblanszować, zdjąć skórkę , pomidory pokroić w 
      kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę.
      Czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę w proszku (słodką i ostrą) , kumin i czosnek 
      rozetrzeć ze szczyptą  soli na pastę w moździeżu. 
      Umyć i osuszyć rybę, usunąć łuski i ości, podzielić na kawałki takiej wielkości, żeby ryba 
      zmieściła się na patelni w 1 warstwie. Rybę skropic odrobiną soku cytrynowego , posypać 
      solą i pieprzem .
      Na patelni na gorącym oleju zeszklić cebulę , dodać paprykę, pomidory świeże lub z 
      puszki, pastę czosnkową , przecier pomidorowy, liść laurowy, sok cytrynowy i wodę. Sos 
      gotować na wolnym ogniu 15-20  min. bez przykrycia. Doprawić do smaku mielonym 
      pieprzem i chili- sos ma być pikantny.
       
      Do sosu na patelni włożyć rybę , zwiększyć temperaturę i gotować bez przykrycia 10-15 
      min. Nie mieszać ,żeby ryba się nie rozpadła.  
      Potrawę przed podaniem posypać drobno posiekaną pietruszką lub koperkiem . 
      Przepis znalazłam na tym blogu . 
      * W oryginalnym przepisie była biała ryba, ja użyłam pstrąga łososiowego i łososia. 
      Hrayme to potrawa kuchni północno-afrykańskiej (Libia,,Maroko,Tunezja) i żydowskiej.

      Kuchnia marokańska

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 03 maja 2014 14:54
  • niedziela, 23 lutego 2014
    • LECZO WEGETARIAŃSKIE

      Leczo wegetariańskie 
      LECZO WEGETARIAŃSKIE
      • 1 cukinia
      • 2 czerwone papryki
      • 1 por (tylko biała część)
      • 1 puszka krojonych pomidorów
      • 1 mała papryczka chili
      • 6-7 suszonych pomidorów
      • 4 ząbki czosnku
      • 2 - 3 łyżeczki ziół prowansalskich 
      • 2 łyżeczki papryki wędzonej
      • 3 liscie laurowe
      • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
      • sól i ew. pieprz do smaku
      • 2-3 łyżki oleju (najlepiej ryżowego) do smażenia 
      Cukinię i paprykę umyć, cukinię pokroic na ćwierćplasterki, Usunąć pestki z papryki, 
      pokroić paprykę na duże kawałki. Por pokroić na 2 cm. krążki i starannie opłukać pod 
      bieżącą wodą. Papryczkę chili pokroić drobno, suszone pomidory w paseczki.
      Na patelni rozgrzać olej, podsmażyc osobno cukinię i paprykę , zdjąć z patelni , a 
      następnie na bardzo małym ogniu udusić por aż będzie miękki. Dodać czosnek przeciśnięty 
      przez praskę, cukinię,  paprykę , chili ,  suszone pomidory , pomidory z puszki , liście 
      laurowe, zioła prowansalskie , przecier pomidorowy  i odrobinę wody. Posolić do smaku, 
      przykryć patelnię i dusić leczo 15 - 20 mn.
      Podawać ze świeżą bagietką, ryżem , makaronem lub z zielonymi kluseczkami z pesto 
      ( przepis na kluseczki jest tutaj)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „LECZO WEGETARIAŃSKIE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 lutego 2014 12:36
  • czwartek, 31 października 2013
    • POMIDOROWE KOPYTKA

      Pomidorowe kopytka

      POMIDOROWE KOPYTKA
      • 250 g twarogu
      • 1 1/2 szkl. mąki 
      • 1 jajko 
      • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 
      • 3-4 suszone pomidory
      • 1/2 łyżeczki soli
      Suszone pomidory bardzo drobno posiekać . Wszystkie składniki kopytek zmiksować na 
      gładką masę (najlepiej blenderem) lub zmielić twaróg, dodać resztę skladników i
      zagnieśc ciasto ( będzie dość lepiące) . Ciasto wstawić do lodówki w zamkniętym
      pojemniku na 1-2 godz.
      Stolnicę lekko oprószyć mąką. Z ciasta uformować wałeczek , ostrym nożem odcinać 
      ukośnie kopytka .
      W dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli, wrzucić kopytka, zamieszać i gotować 
      5 min. od wypłynięcie. Osączyć na sicie .
      Można od razu podawać, posypane parmezanem i posiekanymi listkami bazylii lub zapiec w
      kokilkach z parmezanem lub mozarellą i pomidorkami koktajlowymi , skropionymi
      aromatyczną oliwą ( przepis na aromatyczną oliwę jest tu)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 31 października 2013 17:59
  • piątek, 23 sierpnia 2013
    • CUKINIOWE WSTĄŻKI

      Cukiniowe wstążki ( 1 porcja)

      CUKINIOWE WSTĄŻKI

      • 1 średnia cukinia
      • 1 pomidor 
      • 1 mała papryka
      • 1/2 cebuli 
      • 1-2 ząbki czosnku
      • 2-3 suszone pomidory
      • kilka oliwek czarnych (najlepiej z tego przepisu) lub zielonych (z tego przepisu)
      • 1 łyżka przecieru ( koncentratu) pomidorowego
      • kilka listków bazylii
      • 1 łyżka oleju np. ryżowego do smażenia 
      • sól, pieprz , harissa , ostra papryka, papryka wędzona - do smaku
      Do gotowania cukinii :
      • 1 łyżeczka soli
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 liść laurowy
      Do podania :
      • 2-3 pomidorki koktajlowe
      • 1 łyżka fety ( kostki Arla)
      Sos :
      Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w półplasterki. Suszone 
      pomidory i oliwki pokroić na plasterki.  Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
      Na patelni rozgrzać olej , wrzucić paprykę i chwilę smażyć do lekiego zrumienienia.
      Zmniejszyć ogień , dodać cebulę i zeszklić ją. Czosnek  przecisnąć przez praskę, dodać do
      cebuli i papryki, dodać oliwki, pomidory świeże i suszone , przecier pomidorowy, sól, pieprz ,
      odrobinę harissy lub/i  paprykę  . Gotować parę minut, dodając ew. 1-2 łyżki wody, aby
      powstał gęsty sos . 
      Cukinia :
      Cukinię pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plasterki, najlepiej obieraczką do warzyw . Ścinać 
      plasterki tak, aby pozostał sam środek z pestkami .( środek można pokroić i dodac do sosu
      razem z pomidorami) . Zagotować wodę jak na makaron , dodać  sól, czosnek i liść laurowy,
      chwilę razem pogotować . Do wrzącej wody włożyć plastry cukinii, gotować 2-3 min.
      Cukinię ostrożnie odcedzić na durszlaku.
      Przed podaniem do gorącego sosu dodać posiekaną bazylię , wymieszać.
      Na talerzu ułożyć cukinię, dodać sos, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe , posypać 
      fetą , oprószyć świeżo zmielonym pieprzem .

      CUKINIOWE WSTĄŻKI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 23 sierpnia 2013 17:08
  • poniedziałek, 05 sierpnia 2013
    • CUKINIA FASZEROWANA

      Cukinia faszerowana (1 porcja)

      CUKINIA FASZEROWANA

      • 1 cukinia 
      • 1 pomidor
      • 1/2 cebuli, najlepiej białej 
      • 1-2 ząbki czosnku
      • ulubione zioła - oregano, bazylia , zioła prowansalskie
      • szczypta chili w proszku lub kilka plasterkow chili ( ostrej papryczki)
      • 1/3 szkl. gęstego soku pomidorowego ze szczyptą chili lub harissy
      • sól, pieprz do smaku
      • 1 łyżka startego na grubej tarce parmezanu lub pecorino romano albo 
      • kilka plasterkow mozarelli
      Cukinię przekroić wzdłuż na pół . Wybrać łyżeczką miąższ, aby powstała łodeczka . Cukinię 
      posolić wewnątrz i odłożyć, aby zebrał się sok. Pomidora sparzyć , obrać ze skórki i pokroić
      w kostkę . Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju . Dodać miąższ z cukinii,
      chwilę razem smażyć, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidora, sól , pieprz, zioła i
      chili do smaku, chwilkę razem przesmażyć.
      Łódeczki cukiniowe osuszyć ( już nie trzeba solić) , oprószyć pieprzem, nałożyć farsz.
      Na dno naczynia żaroodpornego wylać sok pomidorowy z przyprawami i ułożyć cukinię .Naczynie 
      przykryć ( pokrywką lub folią alumniową , matową stroną na zewnątrz) i wstawić do piekarnika
      nagrzanego do 190 st. bez termobiegu lub do 180 st (termoobieg) na 20 min. Po tym czasie
      odkryć naczynie, cukinię posypać startym serem lub położyć plasterki mozarelli i zapiekać
      jeszcze 10 min.
      CUKINIA FASZEROWANA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 sierpnia 2013 17:52
  • sobota, 13 lipca 2013
    • ESCALIVADA

      Escalivada
      ESCALIVADA
      • 1 bakłażan
      • 1 cukinia *
      • 2-3 papryki różnokolorowe , ale nie zielone
      • kilka gałązek pomidorków koktajlowych lub 2-3 duże pomidory
      • 6-8 nieobranych ząbków czosnku
      • 2 cebule
      • papryczka chili (opcjonalnie)
      • ulubione zioła : kilka gałązek rozmarynu, tymianek, oregano, zioła prowansalskie
      • oliwa , najlepiej aromatyzowana np taka
      • sól, pieprz do smaku
      Warzywa umyć, osuszyć . Bakłażana pokroić na 2 cm. plastry, posolić i położyć na sicie na 30 
      min., żeby puściły sok. Plastry bakłażana opłukać i osuszyć starannie papierowym ręcznkiem.
      Cukinię pokroić na 2 cm plastry. Papykę pokroić wzdłuż na ćwiartki lub na 6 części, usunąć
      ogonek i pestki . Duże pomidory przekroić na pół, gałązkowe zostawić na gałązkach .
      Cebule pokroić wzdłuż na ćwiartki ( z "piętką" ) tak, żeby się nie rozpadły w czasie
      pieczenia. Papryczkę chili pokroić na 2 cm. plastry.
      Piekarnik rozgrzać do 200 st.( najlepiej funkcja  grill z termoobiegiem ) . 
      Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko posmarować oliwą, ułożyć wszystkie 
      warzywa, dodać zioła, posypać solą i świeżo mielonym pieprzem i skropić oliwą - szczególnie
      starannie cebulę i czosnek. 
      Piec ok. 30-40 min aż warzywa będą przypieczone i złociste.

      ESCALIVADA
      Podawać na ciepło ze świeżą bagietką lub grzankami albo jako dodatek do mięsa.
      Warzywa można też dodać do makaronu -  z papryki zdjać skórkę , wycisnąc i rozgnieść 
      czosnek.  Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z makaronem,
      można posypać parmezanem lub pecorino romano.

      * Escalivada jest potrawą katalońska, w oryginalnym przepisie na escalivadę są :
      papryka, pomidory, cebula, czosnek i bakłażan, nie ma cukinii.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 13 lipca 2013 16:09
  • sobota, 14 lipca 2012
    • CLAFOUTIS Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

      Clafoutis z pomidorkami koktajlowymi
      CLAFOUTIS Z POMIDORKAMI
      • 16 pomidorków koktajlowych
      • 4 jajka 
      • 25 g mąki
      • 4 łyżki mleka
      • 200 ml śmietanki (użyłam 18%)
      • 50 g parmezanu lub pecorino romano
      • garść grubo posiekanej bazylii
      • 1/2 łyżeczki soli
      • pieprz do smaku
      • 20-24 czarne oliwki (opcjonalnie, najlepiej z tego przepisu)
      • masło do smarowania foremek
      Jajka ubić trzepaczką lub mikserem, dodać mąkę, mleko , śmietanę sól , pieprz i 
      zmiksować. Ser zetrzeć na tarce , odłożyć 2 łyżki do posypania , a resztę sera i bazylię 
      delikatnie wymieszać z  ciastem. 4 foremki o śr. 15 cm. wysmarować masłem. Na dnie 
      położyć po 4 pomidorki ze skórką i 5-6 oliwek ( oliwki można pokroić na plasterki. Pomidorki 
      polać ciastem, na wierzchu posypać startym serem .  
      Piekarnik rozgrzać do 190 st. Clafoutis piec 20-25 min. aż ciasto urośnie i zrumieni się. 
      Podawać na ciepło z bagietką i zieloną sałatą.
      Clafoutis po wyjęciu z pieca trochę opada, jak suflet , ale taka już jego natura. 
      Przepis z książki "Rok w kuchni . Wiosna/lato."

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 14 lipca 2012 16:20

Kalendarz

Wrzesień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com