HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „pomidory”

  • sobota, 18 marca 2017
    • LASAGNA

      Lasagna - na 6 osób

      LASAGNA

      • 750 g mielonej wołowiny
      • 1 duża cebula 
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 2 liście laurowe
      • sól, świeżo mielony pieprz , wędzona papryka do smaku
      • 2 łyżki oregano
      • 1 butelka passaty pomidorowej (720 ml)
      • 1 puszka krojonych pomidorów (400 ml)
      • 6-7 pomidorów suszonych
      • 300-400 g mozarelli
      • 150 g cheddara
      • 100 g parmezanu lub Pecorino Romano
      • 100 ml. soku pomidorowego lub warzywno-pomidorowego
      • 7-9 płatów lasanii bez gotowania
      • olej do smażenia , najlepiej ryżowy
      Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać mięso mielone i przysmażyć je na złoto , mieszając. 
      Cebulę drobno pokroić. Na drugiej patelni udusić cebulę z czosnkiem przeciśniętym przez 
      praskę, dodać do mięsa, wymieszać, dodać sól, pieprz, paprykę wędzoną , liście laurowe, 
      oregano, pokrojone na paseczki pomidory suszone, passatę i pomidory z puszki. 
      Patelnię przykryć i dusić sos na niedużym ogniu  ok. 20-30 min. 
      Sery twarde zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka, każdy osobno) , połowę mozarelli 
      pokroić na plastry, resztę porwać na mniejsze kawałki.
      Na dno dużego , prostokątnego , żaroodpornego naczynia z pokrywką wlać sok pomidorowy,
      oprószyć oregano i położyć płaty lasanii tak, aby przykryć całe dno. Układać kolejne 
      warstwy - na lasanię nałożyc warstwę sosu, posypać cheddarem i kawałkami mozarelli, 
      na to płaty lasanii , sosu i sera ,do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to sos 
      posypany cheddarem , parmezanem i pokryty mozarellą w plastrach . 
      Przykryć naczynie i  wstawić do piekarnika o temp  180 st.  na 30 min. Po tym czasie 
      naczynie odkryć i piec lasanię jeszcze 15 min. aż sery się stopią .LASAGNA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „LASAGNA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 18 marca 2017 14:05
  • niedziela, 13 listopada 2016
    • ALBONDIGAS - MEKSYKAŃSKA ZUPA PULPECIKOWA

      Albondigas - meksykańska zupa pulpecikowa

      ALBONDIGAS-ZUPA PULPECIKOWA

      Pulpeciki (24-25 szt) :
      • 250 g. mielonej wołowiny
      • 250 g. mielonej wieprzowiny
      • 2 ząbki czosnku
      • 1/4 szkl. surowego ryżu
      • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
      • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
      • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
      • 1 jajko
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
      Zupa :
      • 1 duża cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 marchew
      • 1 czerwona papryka
      • 2 średnie ziemniaki
      • 1 1/2 l bulionu
      • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
      • 1 mała puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze
      • 1 łyżka oregano
      • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
      • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
      • 1 cukinia
      • 2 liscie laurowe
      • 1 łyżka soku cytrynowego (opcjonalnie)
      • zielona pietruszka do podania
      • 1 łyżka oleju do smażenia
      Zupa:
      Cebulę drobno posiekać, paprykę, po usunięciu pestek,  pokroić na średnią kostkę, cukinię 
      bez obierania pokroić na ćwierćplasterki o grubości 3 cm. Marchew i ziemniaki obrać . 
      Marchew pokroić na 1 cm plasterki, ziemniaki w 2 cm kostkę.
      W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Cebulę zeszklić, dodać 1/2 łyżeczki pieprzu i czosnek 
      przeciśnięty przez praskę, chwilę razem smażyć, nie dopuszczając do zrumienienia 
      czosnku. Dodać marchew i ziemniaki, przesmażyć kilka minut , miesząjąc. Dodać bulion, 
      pomidory z puszki, kolendrę, kumin , oregano i liście laurowe. Garnek przykryć i gotować 
      zupę kilkanaście minut na średnim ogniu.
      W czasie, kiedy zupa się gotuje , przygotować pulpeciki .
      Jajko lekko ubić, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszytkie skladniki pulpecików włożyć 
      do miski i starannnie wyrobić . Nabierać po 1 łyżce mięsa i dłońmi zwilżonymi zimną wodą 
      uformowac pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego .
      Do lekko gotującej się zupy dodawać pojedyńczo pulpeciki, delikatnie zamieszać, żeby 
      pulpeciki się nie rozpadły i gotować 10 min. Dodać cukinię  paprykę i odsączoną z zalewy i 
      opłukaną fasolę , gotować zupę jeszcze 15- 20 min. 
      Doprawić solą i pieprzem do smaku, można też dodać 1 łyżkę soku cytrynowego ( nie 
      dodałam).
      Zupę pulpecikową podawać posypaną posiekaną pietruszką 
      W oryginalnum przepisie do zupy dodane były 2 łodygi selera naciowego , pokroje na 
      spore kawałki . Zamiast selera dodałam paprykę i fasolę .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 listopada 2016 11:20
  • sobota, 17 września 2016
    • KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU

      Kabaczek po meksykańsku

      KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU

      • 2 kabaczki * (po ok. 900 g)
      • 500 g mielonej piersi indyczej
      • 1 średnia czerwona cebula
      • 1/2 czerwonej papryki
      • 1 mała puszka mieszanki meksykańskiej ( kukurydza z groszkiem) lub 
      • po 2 łyżki kukurydzy i groszku z puszki
      • 1/2 łyżeczki soli 
      • 1  1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 1 łyżeczka mielonej kolendry
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu, najlepiej kolorowego
      • 3-4 ząbki czosnku
      • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
      • 1/4 łyżeczki ostrej papryki, pir-piri lub chilli
      • 1 puszka ( 400 g) krojonych pomidorów 
      • 2 łyżki oleju np. ryżowego do smażenia
      • 100 g żółtego sera np. cheddara
      Sos :
      • 2 puszki krojonych pomidorów (po 400g)
      • 3 liście laurowe
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżeczka sosu Worcestrershire
      • szczypta ostrej papryki
      Kabaczki umyć , przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć łyżeczką , usuwając pestki , posypać 
      odrobiną soli i odłożyć.
      Cebulę drobno pokroić, usunąć nasiona z papryki i pokroić ją w na drobną kostkę. Na dużej 
      patelni rozgrzać olej , podsmażyć cebulę i pokrojonę paprykę, dodać mielone mięso i kilka 
      minut smażyć , mieszając.  Dodać sól, pieprz, paprykę, gałkę muszkatołową, kolendrę i 
      przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać , dodać pomidory z puszki i kukurydzę z 
      groszkiem. Patelnię przykryć i dusić  mięso 15 min.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem. Kabaczki osuszyć ręcznikiem papierowym,
      ułożyć obok siebie wydrążoną stroną do góry w naczyniu żaroodpornym , oprószyć świeżo 
      mielonym pieprzem i podpiec 15 min.
      W czasie, kiedy pieką się kabaczki , przygotować sos . Pomidory z puszki przełożyć do 
      garnuszka, dodać liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek , ostrą paprykę , sos 
      Worcestershire i gotować na niedużym ogniu.
      Wyjąć z piekarnika kabaczki, na dno naczynia wlać sos pomidorowy , nałożyć mięso do 
      kabaczków i wstawić do piekarnika na 30 min. Po tym czasie pospyać kabaczki serem 
      startym na tarce jarzynowej i piec jeszcze 15 min. aż ser się stopi
      *W ten sam sposób można przyrządzić cukinie, nie trzeba  ich wcześniej podpiekać . 

      KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 17 września 2016 11:52
  • sobota, 11 czerwca 2016
    • PAELLA

      Paella

      PAELLA

      • 1 szkl. ryżu ,najlepiej arborio lub carneroli
      • 1 średnia cebula
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 1 czerwona papryka
      • 2 szkl. bulionu warzywnego lub rybnego ,może być z kostki
      • 200 g. łososia
      • 100 g małży w oliwie ( mała puszka) 
      • 1 świeży pomidor
      • 6-7 suszonych pomidorów
      • 1/2 szkl zielonego groszku świeżego , mrożonego lub z puszki
      • kilka oliwek  bez pestek (zielonych z tego przepisu lub czarnych z tego przepisu)
      • 1/4 łyżeczki chili w płatkach
      • 1 czubata łyżeczka kurkumy
      • sól, pieprz do smaku
      • 1 łyżka oleju (najlepiej ryżowego)
      Paprykę umyć i po usunięciu pestek pokroić w dużą kostkę. Cebulę drobno posiekać. 
      Łososia umyć, usunąć ości , pokroić rybę  na 5 cm. kostkę i przyprawić solą i pieprzem . 
      Świeżego pomidora sparzyć , zdjąć skórkę i pokroić na grube plastry. Suszone pomidory 
      pokroić na paski, oliwki na plasterki.
      Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć  paprykę , aż lekko się skarmelizuje. Paprykę 
      odłożyć i na patelni na małym ogniu udusić cebulę , dodać czosnek przeciśnięty przez 
      praskę. Na patelnię z cebulą wsypać ryż i smażyć kilka minut,  mieszając aż ryż stanie się 
      szklisty. 
      Na patelnię wlać gorący bulion , wymieszany z kurkumą, dodać chili w płatkach ,podsmażoną 
      paprykę, pomidory , oliwki i groszek . Wymieszać ryż, na ryżu ułożyć kawałki ryby i małże. 
      Patelnię przykryć i gotować paellę ,nie miesząjąc, przez 20 min. na małym ogniu 
      aż ryż będzie miękki .  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PAELLA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 11 czerwca 2016 15:26
  • piątek, 05 grudnia 2014
    • ZAPIEKANKA WARZYWNO-RYŻOWA

      Zapiekanka warzywno-ryżowa
      ZAPIEKANKA WARZYWNO-RYZOWA
      • 200 g ryżu  do risotto (arborio lub carneroli)
      • 1 łyżeczka kurkumy
      • 1 duża cukinia
      • 1 papryka czerwona
      • 1 mała puszka groszku (160 g)
      • 1 mała puszka kukurydzy (160 g)
      • 1 duża cebula
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 150 g  kiełbasy np.czosnkowa lub inna ,dobra (opcjonalnie)
      • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
      • 1 łyżeczka mielonej kolendry
      • 100 g wędzonego sera np. oscypka 
      • 10 pomidorków koktajlowych
      • świeżo mielony pieprz do smaku
      • olej ryżowy do smażenia
      • 1 łyżka dobrej oliwy
      Zagotować 2 szkl. wody z 1 łyżeczką soli i kurkumą, dodać ryż, przykryć ganuszek i 
      ugotować ryż do miękkości (15 -20 min. ) . Cukinię pokroić na 1/2 cm. plasterki, cebule i 
      oczyszczoną z nasion paprykę na dużą kostkę. Kiełbasę pokroić na 1/2 cm plasterki. 
      Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Oscypek pokroić na plastry. 
      Na dużej patelni rozgrzac 2 łyżki oleju , dodać 1/4 łyżeczki pieprzu, obsmażyć plastry 
      cukinii na złoto z obu stron . Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę cukinii ,na 
      niej równą warstwą ułożyć połowę ryżu. Na rozgrzaną patelnię wrzucić groszek i kukurydzę 
      i chwilę je przysmażyć , lekko karmelizując. Na ryżu położyć kukurydzę , groszek , 
      plasterki kiełbasy, oprószyć kolendrą. Paprykę przysmażyć , ułożyć kolejną warstwę, 
      posypać drobno posiekanym rozmarynem. Cebulę zeszklić na małym ogniu, dodając pod 
      koniec mielony pieprz i czosnek, przeciśniety przez  praskę. Kolejna warstwą jest 
      reszta ryżu , na której położyć plastry oscypka i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, 
      skropione odrobiną oliwy i posypane pieprzem . Naczynie do zapiekania przykryć i wstawić 
      do piekarnika , nagrzanego do 170 st. (termoobieg) na 30 min. 
      Odkryć naczynie , zwiększyć temperaturę do 200 st (turbogrill) i zapiekać potrawę 
      jeszcze o. 10 min., do rozpuszczenia sera.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 05 grudnia 2014 17:40
  • sobota, 11 października 2014
    • BRUSCHETTA

      Bruschetta

      BRUSCHETTA

      • 6 kromek pszennego chleba lub bagietka
      • 6 pomidorów (najlepiej Lima lub San Marzano)
      • 1/2 białej cebuli
      • 3 ząbki czosnku
      • 2 łyżki posiekanych zielonych oliwek ( najlepiej z tego przepisu )
      • 1 łyżeczka posiekanych listków bazylii + kilka listków do dekoracji
      • 1 kulka dobrej mozarelli ( mozarella di bufala campana ) , opcjonalnie
      • kilka łyżek aromatycznej oliwy (np. z tego przepisu)
      • sól, świeżo zmielony pieprz - do smaku
      Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę. Pomidory pokroić w kostkę, odsączyć na sicie z nadmiaru 
      soku ( można lekko odcisnąć) . Cebulę i oliwki drobno posiekać ,2 ząbki czosnku przecisnąć 
      przez praskę i na desce do krojenia utrzeć ze szczyptą soli na pastę. Bazylię pokroić na 
      cienkie paseczki. Pomidory, cebulę, oliwki, czosnek i bazylię wymieszać z 1 łyżka oliwy, 
      przyprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200 st. (funkcja termogrill lub grill) . 
      Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Bagietkę pokroić na kromki. Kromki chleba 
      lub bagietki posmarować aromatyczną oliwą, położyć na blaszce i piec ok. 5 min. aż będą 
      lekko przypieczone. Wyjąć grzanki, posmarować ząbkiem czosnku, odwrocić na drugą 
      stronę i dopiec grzanki (ok. 3 min.).
      Pomidory z przyprawami położyć na gorących grzankach, na wierzchu ułożyć kawałki 
      mozarelli porwanej na kawałki, nie krojonej . Udekorowac listkami bazylii.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 11 października 2014 20:53
  • piątek, 25 lipca 2014
  • sobota, 05 lipca 2014
    • FETA Z PIEKARNIKA

      Feta z piekarnika ( 1 porcja)

      FETA Z PIECA

      • 1 gruby kawałek fety (ok.75-100g)
      • 1 duży pomidor lub 2 mniejsze
      • kilkanaście listków świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego oregano
      • kilkanaście listków świeżej bazylii
      • 1 łyżka dobrej oliwy, a najlepiej aromatycznej oliwy z tego przepisu
      • świeżo mielony pieprz do smaku
      Pomidoy sparzyć, zdjąć skórkę. Pomidory pokroić w dużą kostkę, zioła pokroić  niezbyt 
      drobno. Fetę włożyć do naczynia żaroodpornego posypać połową ziół, na serze położyć 
      pomidory i resztę ziół. Pomidory skropić oliwą i posypać pieprzem. Potrawę zapiekać 
      15 - 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. z termoobiegiem .
      Podawać na gorąco ze świeżą bagietką lub podpłomykami z patelni 
      (przepis na podpłomyki jest tutaj )
      FETA Z PIECAPrzepis pochodzi z książki "Rok w kuchni wiosna/lato"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 05 lipca 2014 20:28
  • niedziela, 11 maja 2014
    • SHAKSHOUKA (SZAKSZUKA)

      Shakshouka (szakszuka) - 1 porcja

      SHAKSHOUKA

      • 1 mała czerwona papryka
      • 1 pomidor
      • 1 cebula
      • 1/2 papryczki chili 
      • 1 -2 ząbki czosnku
      • 1 łyżeczka harissy
      • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
      • szczypta chili w proszku
      • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 
      • 1/2 łyżeczki kurkumy 
      • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
      • 1-2 jajka
      • sól do smaku
      • 1-2 łyżki oleju lub oliwy
      • natka pietruszki lub koperek do posypania
      Cebulę posiekać , paprykę oczyścić z nasion i pokroić na paski. Papryczkę chili pokroić 
      na plasterki. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i posiekać . Cebulę zeszklić na oleju lub 
      oliwie na niedużej patelni , dodać paprykę, chwilę razem smażyć, dodać pomidory, 
      czosnek przeciśnięty przez praskę , przyprawy i sól do smaku. Sos zamieszać, przykryć 
      patelnię i dusić sos 15 - 20 min. Odkryć patelnię i odparować sos - ma być na tyle gęsty,
      żeby można w nim zrobić łyżką dołek. Na patelnię do dołka wbić 1 lub 2 jajka. Przykryć 
      patelnię i dusić, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne (ok. 5-6 min.). Posypać 
      posiekaną pietruszką lub koperkiem. Podawać z bagietką .
      Shakshouka to potrawa kuchni arabskiej i tureckiej.

      Kuchnia marokańska

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „SHAKSHOUKA (SZAKSZUKA)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 maja 2014 14:54
  • sobota, 03 maja 2014
    • HRAYME - RYBA W SOSIE PAPRYKOWO-POMIDOROWYM

      Hrayme - ryba w sosie paprykowo-pomidorowym (2 duże porcje)

      HRAYME

      • 400 g białej ryby (filet) *
      • 1/2 - 3/4 1 łyżeczki ostrej papryki (chili) w proszku
      • kilka plasterków papryczki chili (opcjonalnie)
      • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku lub
      •  1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku + 1 łyżeczka papryki wędzonej 
      • 1/2 łyżeczki kuminu ( kminu rzymskiego )
      • 1 liść laurowy
      • 3 ząbki czosnku
      • sok z 1/2 cytryny
      • 100 ml wody lub bulionu rybnego
      • 3 średnie pomidory lub 200 ml. krojonych pomidorów z puszki
      • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
      • 1 duża czerwona papryka
      • 1 średnia cebula
      • sól, pieprz do smaku
      • 1-2 łyżki oleju do smażenia (najlepiej ryżowy)
      • zielona pietruszka lub koperek do podania
      Cebulę pokroić na półplasterki. Pomidory zblanszować, zdjąć skórkę , pomidory pokroić w 
      kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę.
      Czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę w proszku (słodką i ostrą) , kumin i czosnek 
      rozetrzeć ze szczyptą  soli na pastę w moździeżu. 
      Umyć i osuszyć rybę, usunąć łuski i ości, podzielić na kawałki takiej wielkości, żeby ryba 
      zmieściła się na patelni w 1 warstwie. Rybę skropic odrobiną soku cytrynowego , posypać 
      solą i pieprzem .
      Na patelni na gorącym oleju zeszklić cebulę , dodać paprykę, pomidory świeże lub z 
      puszki, pastę czosnkową , przecier pomidorowy, liść laurowy, sok cytrynowy i wodę. Sos 
      gotować na wolnym ogniu 15-20  min. bez przykrycia. Doprawić do smaku mielonym 
      pieprzem i chili- sos ma być pikantny.
       
      Do sosu na patelni włożyć rybę , zwiększyć temperaturę i gotować bez przykrycia 10-15 
      min. Nie mieszać ,żeby ryba się nie rozpadła.  
      Potrawę przed podaniem posypać drobno posiekaną pietruszką lub koperkiem . 
      Przepis znalazłam na tym blogu . 
      * W oryginalnym przepisie była biała ryba, ja użyłam pstrąga łososiowego i łososia. 
      Hrayme to potrawa kuchni północno-afrykańskiej (Libia,,Maroko,Tunezja) i żydowskiej.

      Kuchnia marokańska

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 03 maja 2014 14:54

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com