HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „pomidory”

  • niedziela, 22 października 2017
    • PIERŚ KURCZAKA CAPRESE

      Pierś kurczaka caprese
      KURCZAK CAPRESE
      • 1 kg  piersi kurczaka (3 pojedyńcze)
      • 100 ml. ciemnego sosu sojowego
      • 100 ml. gęstego sosu pomidorowego lub łagodnego keczupu
      • 1 łyżka ziół prowansalskich
      • 1 1/2 łyżki soku cytrynowego
      • 250 g pomidorków koktajlowych
      • 250 mozarelli  ( najlepiej w małych kulkach)
      • 2 łyżki posiekanych listków bazylii
      • świeżo mielony pieprz do smaku
      • 1-2 łyżki oleju 
      • 1 łyżka masła
      Piersi kurczaka umyć, osuszyć i przekroić , aby z każdej połówki uzyskać 2 kawałki równej 
      grubości, rozbić je lekko tłuczkiem. W miseczce wymieszać sos sojowy, sos pomidorowy , 
      sok z cytryny, zioła prowansalskie i 1/2 łyżeczki pieprzu. 
      Kawałki kurczaka włożyć do naczynia , posmarować marynatą . Naczynie przykryć i wstawić 
      do lodówki na 30 min. Pomidorki i kulki mozarelli przekroić na pół.
      Rozgrzać piekarnik do 180 st z termoobiegiem lub do 200 st. bez termoobiegu
      Na dużej  patelni rozgrzać olej, dodać masło, a kiedy się rozpuści, wyjąć kurczaka z 
      marynaty i smażyć po 3-4 min. z każdej strony. Usmażone kawałki kurczaka przełożyć do 
      naczynia żaroodpornego , oprószyć świeżo zmielonym pieprzem , ułożyć na nich pomidory i 
      mozarellę, posypać bazylią. Piec kurczaka 20 - 25 min. Podawać z makaronem . 
      KURCZAK CAPRESEPrzepis znalazłam na tym blogu. Kurczak był smażony na patelni, którą można wstawić do
       piekarnika . 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „PIERŚ KURCZAKA CAPRESE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 października 2017 14:05
  • sobota, 12 sierpnia 2017
    • ZUPA - KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW

      Zupa - krem z pieczonych pomidorów

      ZUPA_KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW

      • 1500 g pomidorów z małą ilością pestek np. lima lub  paprykowych
      • 3 szalotki
      • 4 ząbki czosnku
      • 1 łyżka oregano
      • 1 łyżeczka soli
      •  1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
      • 1 łyżka oleju
      • 1 l. wywaru warzywnego
      • 5-6 suszonych pomidorów
      • kilka listków bazylii do dekoracji
      • 2 liście laurowe
      • 3 łyżeczki pesto
      • 2-3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu (opcjonalnie)
      Pomidory umyć i przekroić wzdłuż na 4 części. Szalotki obrać i przekroić wzdłuż na pół, 
      czosnek obrać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, można też  użyć  dużego 
      naczynia do zapiekania.
      Na blaszce ułożyć pomidory skórką na dół, między pomidorami ułożyć szalotki i czosnek. 
      Pomidory oprószyć solą, oregano i pieprzem, skropić olejem. Pomidory piec w piekarniku 
      rozgrzanym do 180 st. z termoobiegiem lub 190 st górna i dolna grzałka przez 60 min.
      Suszone pomidory  i bazylię  pokroić na paseczki . Upieczone pomidory wraz z sokiem, 
      szalotkami i czosnkiem zmiksować blenderem  na pure, przełożyć do garnka. 
      Dodać liśc laurowy, połowę suszonych pomidorów  i  tyle wywaru warzywnego, aby zupa 
      miała odpowiednią, ulubioną  konsystencję. Zagotować zupę , dodać pesto, wymieszać . 
      Zupę podawać posypaną pokrojonymi pomidorami i bazylią. Można też dodać odrobinę 
      śmietany lub gęstego jogurtu.
      ZUPA_KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW
      Inspiracją był ten przepis

      Warzywa psiankowate 2017

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „ZUPA - KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 12 sierpnia 2017 17:50
  • sobota, 15 lipca 2017
    • FASOLKA SZPARAGOWA PO GRECKU

      Fasolka szparagowa po grecku

      FASOLKA SZPARAGOWA PO GRECKU

      • 500 g zielonej fasolki szparagowej *
      • 1 cebula 
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 2 duże pomidory
      • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 1 szkl. soku pomidorowego
      • 1/2 łyżeczki lub więcej, do smaku,  świeżo mielonego pieprzu 
      • 1/2 łyżeczki soli (do smaku)  
      • 1 łyżka oregano
      • 1 liść laurowy
      • szczypta cukru
      • szczypta cynamonu (opcjonalnie, ale warto dodać)
      • olej lub oliwa do smażenia
      Fasolkę umyć, odciąć końce. Cebulę bardzo drobno posiekać. Pomidory sparzyć , zdjąć 
      skórkę. Pomidory posiekać w dużą kostkę. 
      Na dużej patelni z pokrywką rozgrzać 1 łyżkę oleju , dodać pieprz i cebulę . Smażyć na 
      bardzo małym ogniu, żeby cebula się zeszkliła. Dodać czosnek, przeciśnięty przez praskę, 
      chwilkę smażyć , mieszając. Dodać pokrojone pomidory, smażyć kilka minut  aż powstanie 
      sos . Dodać sok pomidorowy lub koncentrat pomidorowy i 1 szkl. wody , oregano, liść 
      laurowy, sól, cukier i cynamon. Sos zagotować - powinno go być tyle, żeby fasolka się w nim 
      gotowała.
      Na patelnię z sosem włożyć fasolkę, zamieszać,żeby fasolka pokryła się sosem. 
      Przykryć patelnię i dusić fasolkę , mieszając od czasu do czasu,  na bardzo małym ogniu 
      przez 30 - 40 min. , aż fasolka będzie miękka , ale nie rozgotowana . Jeśli sos wyparuje , 
      dolać odrobinkę gorącej wody . Jeśli fasolka jest odpowiednio miękka, a sos zbyt rzadki , 
      odparowac go przez chwilę .
      Podawać z bagietką lub jako dodatek obiadowy.
      * We wszystkich przepisach na fasolkę po grecku jest zielona fasolka . Ta fasolka jest 
      twardsza od żółtej i można , a nawet trzeba , ją dłużej gotować. 

      FASOLKA SZPARAGOWA PO GRECKU

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „FASOLKA SZPARAGOWA PO GRECKU”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 15 lipca 2017 13:10
  • sobota, 18 marca 2017
    • LASAGNA

      Lasagna - na 6 osób

      LASAGNA

      • 750 g mielonej wołowiny
      • 1 duża cebula 
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 2 liście laurowe
      • sól, świeżo mielony pieprz , wędzona papryka do smaku
      • 2 łyżki oregano
      • 1 butelka passaty pomidorowej (720 ml)
      • 1 puszka krojonych pomidorów (400 ml)
      • 6-7 pomidorów suszonych
      • 300-400 g mozarelli
      • 150 g cheddara
      • 100 g parmezanu lub Pecorino Romano
      • 100 ml. soku pomidorowego lub warzywno-pomidorowego
      • 7-9 płatów lasanii bez gotowania
      • olej do smażenia , najlepiej ryżowy
      Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać mięso mielone i przysmażyć je na złoto , mieszając. 
      Cebulę drobno pokroić. Na drugiej patelni udusić cebulę z czosnkiem przeciśniętym przez 
      praskę, dodać do mięsa, wymieszać, dodać sól, pieprz, paprykę wędzoną , liście laurowe, 
      oregano, pokrojone na paseczki pomidory suszone, passatę i pomidory z puszki. 
      Patelnię przykryć i dusić sos na niedużym ogniu  ok. 20-30 min. 
      Sery twarde zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka, każdy osobno) , połowę mozarelli 
      pokroić na plastry, resztę porwać na mniejsze kawałki.
      Na dno dużego , prostokątnego , żaroodpornego naczynia z pokrywką wlać sok pomidorowy,
      oprószyć oregano i położyć płaty lasanii tak, aby przykryć całe dno. Układać kolejne 
      warstwy - na lasanię nałożyc warstwę sosu, posypać cheddarem i kawałkami mozarelli, 
      na to płaty lasanii , sosu i sera ,do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to sos 
      posypany cheddarem , parmezanem i pokryty mozarellą w plastrach . 
      Przykryć naczynie i  wstawić do piekarnika o temp  180 st.  na 30 min. Po tym czasie 
      naczynie odkryć i piec lasanię jeszcze 15 min. aż sery się stopią .LASAGNA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „LASAGNA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 18 marca 2017 14:05
  • niedziela, 13 listopada 2016
    • ALBONDIGAS - MEKSYKAŃSKA ZUPA PULPECIKOWA

      Albondigas - meksykańska zupa pulpecikowa

      ALBONDIGAS-ZUPA PULPECIKOWA

      Pulpeciki (24-25 szt) :
      • 250 g. mielonej wołowiny
      • 250 g. mielonej wieprzowiny
      • 2 ząbki czosnku
      • 1/4 szkl. surowego ryżu
      • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
      • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
      • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
      • 1 jajko
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
      Zupa :
      • 1 duża cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 marchew
      • 1 czerwona papryka
      • 2 średnie ziemniaki
      • 1 1/2 l bulionu
      • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
      • 1 mała puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze
      • 1 łyżka oregano
      • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
      • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
      • 1 cukinia
      • 2 liscie laurowe
      • 1 łyżka soku cytrynowego (opcjonalnie)
      • zielona pietruszka do podania
      • 1 łyżka oleju do smażenia
      Zupa:
      Cebulę drobno posiekać, paprykę, po usunięciu pestek,  pokroić na średnią kostkę, cukinię 
      bez obierania pokroić na ćwierćplasterki o grubości 3 cm. Marchew i ziemniaki obrać . 
      Marchew pokroić na 1 cm plasterki, ziemniaki w 2 cm kostkę.
      W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Cebulę zeszklić, dodać 1/2 łyżeczki pieprzu i czosnek 
      przeciśnięty przez praskę, chwilę razem smażyć, nie dopuszczając do zrumienienia 
      czosnku. Dodać marchew i ziemniaki, przesmażyć kilka minut , miesząjąc. Dodać bulion, 
      pomidory z puszki, kolendrę, kumin , oregano i liście laurowe. Garnek przykryć i gotować 
      zupę kilkanaście minut na średnim ogniu.
      W czasie, kiedy zupa się gotuje , przygotować pulpeciki .
      Jajko lekko ubić, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszytkie skladniki pulpecików włożyć 
      do miski i starannnie wyrobić . Nabierać po 1 łyżce mięsa i dłońmi zwilżonymi zimną wodą 
      uformowac pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego .
      Do lekko gotującej się zupy dodawać pojedyńczo pulpeciki, delikatnie zamieszać, żeby 
      pulpeciki się nie rozpadły i gotować 10 min. Dodać cukinię  paprykę i odsączoną z zalewy i 
      opłukaną fasolę , gotować zupę jeszcze 15- 20 min. 
      Doprawić solą i pieprzem do smaku, można też dodać 1 łyżkę soku cytrynowego ( nie 
      dodałam).
      Zupę pulpecikową podawać posypaną posiekaną pietruszką 
      W oryginalnum przepisie do zupy dodane były 2 łodygi selera naciowego , pokroje na 
      spore kawałki . Zamiast selera dodałam paprykę i fasolę .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 listopada 2016 11:20
  • sobota, 17 września 2016
    • KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU

      Kabaczek po meksykańsku

      KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU

      • 2 kabaczki * (po ok. 900 g)
      • 500 g mielonej piersi indyczej
      • 1 średnia czerwona cebula
      • 1/2 czerwonej papryki
      • 1 mała puszka mieszanki meksykańskiej ( kukurydza z groszkiem) lub 
      • po 2 łyżki kukurydzy i groszku z puszki
      • 1/2 łyżeczki soli 
      • 1  1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 1 łyżeczka mielonej kolendry
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu, najlepiej kolorowego
      • 3-4 ząbki czosnku
      • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
      • 1/4 łyżeczki ostrej papryki, pir-piri lub chilli
      • 1 puszka ( 400 g) krojonych pomidorów 
      • 2 łyżki oleju np. ryżowego do smażenia
      • 100 g żółtego sera np. cheddara
      Sos :
      • 2 puszki krojonych pomidorów (po 400g)
      • 3 liście laurowe
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżeczka sosu Worcestrershire
      • szczypta ostrej papryki
      Kabaczki umyć , przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć łyżeczką , usuwając pestki , posypać 
      odrobiną soli i odłożyć.
      Cebulę drobno pokroić, usunąć nasiona z papryki i pokroić ją w na drobną kostkę. Na dużej 
      patelni rozgrzać olej , podsmażyć cebulę i pokrojonę paprykę, dodać mielone mięso i kilka 
      minut smażyć , mieszając.  Dodać sól, pieprz, paprykę, gałkę muszkatołową, kolendrę i 
      przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać , dodać pomidory z puszki i kukurydzę z 
      groszkiem. Patelnię przykryć i dusić  mięso 15 min.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem. Kabaczki osuszyć ręcznikiem papierowym,
      ułożyć obok siebie wydrążoną stroną do góry w naczyniu żaroodpornym , oprószyć świeżo 
      mielonym pieprzem i podpiec 15 min.
      W czasie, kiedy pieką się kabaczki , przygotować sos . Pomidory z puszki przełożyć do 
      garnuszka, dodać liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek , ostrą paprykę , sos 
      Worcestershire i gotować na niedużym ogniu.
      Wyjąć z piekarnika kabaczki, na dno naczynia wlać sos pomidorowy , nałożyć mięso do 
      kabaczków i wstawić do piekarnika na 30 min. Po tym czasie pospyać kabaczki serem 
      startym na tarce jarzynowej i piec jeszcze 15 min. aż ser się stopi
      *W ten sam sposób można przyrządzić cukinie, nie trzeba  ich wcześniej podpiekać . 

      KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 17 września 2016 11:52
  • sobota, 11 czerwca 2016
    • PAELLA

      Paella

      PAELLA

      • 1 szkl. ryżu ,najlepiej arborio lub carneroli
      • 1 średnia cebula
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 1 czerwona papryka
      • 2 szkl. bulionu warzywnego lub rybnego ,może być z kostki
      • 200 g. łososia
      • 100 g małży w oliwie ( mała puszka) 
      • 1 świeży pomidor
      • 6-7 suszonych pomidorów
      • 1/2 szkl zielonego groszku świeżego , mrożonego lub z puszki
      • kilka oliwek  bez pestek (zielonych z tego przepisu lub czarnych z tego przepisu)
      • 1/4 łyżeczki chili w płatkach
      • 1 czubata łyżeczka kurkumy
      • sól, pieprz do smaku
      • 1 łyżka oleju (najlepiej ryżowego)
      Paprykę umyć i po usunięciu pestek pokroić w dużą kostkę. Cebulę drobno posiekać. 
      Łososia umyć, usunąć ości , pokroić rybę  na 5 cm. kostkę i przyprawić solą i pieprzem . 
      Świeżego pomidora sparzyć , zdjąć skórkę i pokroić na grube plastry. Suszone pomidory 
      pokroić na paski, oliwki na plasterki.
      Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć  paprykę , aż lekko się skarmelizuje. Paprykę 
      odłożyć i na patelni na małym ogniu udusić cebulę , dodać czosnek przeciśnięty przez 
      praskę. Na patelnię z cebulą wsypać ryż i smażyć kilka minut,  mieszając aż ryż stanie się 
      szklisty. 
      Na patelnię wlać gorący bulion , wymieszany z kurkumą, dodać chili w płatkach ,podsmażoną 
      paprykę, pomidory , oliwki i groszek . Wymieszać ryż, na ryżu ułożyć kawałki ryby i małże. 
      Patelnię przykryć i gotować paellę ,nie miesząjąc, przez 20 min. na małym ogniu 
      aż ryż będzie miękki .  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PAELLA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 11 czerwca 2016 15:26
  • piątek, 05 grudnia 2014
    • ZAPIEKANKA WARZYWNO-RYŻOWA

      Zapiekanka warzywno-ryżowa
      ZAPIEKANKA WARZYWNO-RYZOWA
      • 200 g ryżu  do risotto (arborio lub carneroli)
      • 1 łyżeczka kurkumy
      • 1 duża cukinia
      • 1 papryka czerwona
      • 1 mała puszka groszku (160 g)
      • 1 mała puszka kukurydzy (160 g)
      • 1 duża cebula
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 150 g  kiełbasy np.czosnkowa lub inna ,dobra (opcjonalnie)
      • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
      • 1 łyżeczka mielonej kolendry
      • 100 g wędzonego sera np. oscypka 
      • 10 pomidorków koktajlowych
      • świeżo mielony pieprz do smaku
      • olej ryżowy do smażenia
      • 1 łyżka dobrej oliwy
      Zagotować 2 szkl. wody z 1 łyżeczką soli i kurkumą, dodać ryż, przykryć ganuszek i 
      ugotować ryż do miękkości (15 -20 min. ) . Cukinię pokroić na 1/2 cm. plasterki, cebule i 
      oczyszczoną z nasion paprykę na dużą kostkę. Kiełbasę pokroić na 1/2 cm plasterki. 
      Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Oscypek pokroić na plastry. 
      Na dużej patelni rozgrzac 2 łyżki oleju , dodać 1/4 łyżeczki pieprzu, obsmażyć plastry 
      cukinii na złoto z obu stron . Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę cukinii ,na 
      niej równą warstwą ułożyć połowę ryżu. Na rozgrzaną patelnię wrzucić groszek i kukurydzę 
      i chwilę je przysmażyć , lekko karmelizując. Na ryżu położyć kukurydzę , groszek , 
      plasterki kiełbasy, oprószyć kolendrą. Paprykę przysmażyć , ułożyć kolejną warstwę, 
      posypać drobno posiekanym rozmarynem. Cebulę zeszklić na małym ogniu, dodając pod 
      koniec mielony pieprz i czosnek, przeciśniety przez  praskę. Kolejna warstwą jest 
      reszta ryżu , na której położyć plastry oscypka i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, 
      skropione odrobiną oliwy i posypane pieprzem . Naczynie do zapiekania przykryć i wstawić 
      do piekarnika , nagrzanego do 170 st. (termoobieg) na 30 min. 
      Odkryć naczynie , zwiększyć temperaturę do 200 st (turbogrill) i zapiekać potrawę 
      jeszcze o. 10 min., do rozpuszczenia sera.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 05 grudnia 2014 17:40
  • sobota, 11 października 2014
    • BRUSCHETTA

      Bruschetta

      BRUSCHETTA

      • 6 kromek pszennego chleba lub bagietka
      • 6 pomidorów (najlepiej Lima lub San Marzano)
      • 1/2 białej cebuli
      • 3 ząbki czosnku
      • 2 łyżki posiekanych zielonych oliwek ( najlepiej z tego przepisu )
      • 1 łyżeczka posiekanych listków bazylii + kilka listków do dekoracji
      • 1 kulka dobrej mozarelli ( mozarella di bufala campana ) , opcjonalnie
      • kilka łyżek aromatycznej oliwy (np. z tego przepisu)
      • sól, świeżo zmielony pieprz - do smaku
      Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę. Pomidory pokroić w kostkę, odsączyć na sicie z nadmiaru 
      soku ( można lekko odcisnąć) . Cebulę i oliwki drobno posiekać ,2 ząbki czosnku przecisnąć 
      przez praskę i na desce do krojenia utrzeć ze szczyptą soli na pastę. Bazylię pokroić na 
      cienkie paseczki. Pomidory, cebulę, oliwki, czosnek i bazylię wymieszać z 1 łyżka oliwy, 
      przyprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200 st. (funkcja termogrill lub grill) . 
      Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Bagietkę pokroić na kromki. Kromki chleba 
      lub bagietki posmarować aromatyczną oliwą, położyć na blaszce i piec ok. 5 min. aż będą 
      lekko przypieczone. Wyjąć grzanki, posmarować ząbkiem czosnku, odwrocić na drugą 
      stronę i dopiec grzanki (ok. 3 min.).
      Pomidory z przyprawami położyć na gorących grzankach, na wierzchu ułożyć kawałki 
      mozarelli porwanej na kawałki, nie krojonej . Udekorowac listkami bazylii.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 11 października 2014 20:53
  • piątek, 25 lipca 2014

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com