HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „orzechy”

  • sobota, 14 lipca 2018
    • LODY BEZ MASZYNKI

      Lody bez maszynki

      LODY BEZ MASZYNKI

      Przepis podstawowy:
      • 250 ml. śmietany kremówki 36%
      • 150 ml. słodkiego mleka skondensowanego
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      Dodatki : *
      • 1 szkl. orzechów pecan
      • 2 łyżki masła
      • 1 łyżka cukru, najlepiej trzcinowego
      Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier , mieszać do rozpuszczenia cukru. Wsypać 
      orzechy i prażyć je, mieszając aż będą złociste i pokryją się karmelem. 
      Orzechy z karmelem wystudzić.
      Lody :
      Śmietanę schłodzić w lodówce. Wlać do wąskiego naczynia i ubić na sztywno. Cienkim 
      strumieniem dodawać mleko skondensowane i delikatnie wymieszać mikserem na 
      wolnych obrotach aż masa będzie gładka i jednolita.
      Kilka orzechów odłożyć do dekoracji, resztę pokruszyć niezbyt drobno. Do masy dodać 
      pokruszone orzechy z okruszkami karmelu , wymieszać . Pojemnik szklany z pokrywką lub 
      pudełko po lodach napełnić masą, na wierzchu położyć połowki orzechów.   
      Naczynie przykryć i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. 

      LODY BEZ MASZYNKI

      * Lody bez dodatków są pyszne , stanowią  również świetną bazę , dla urozmaicenia można 
      dodać np. wiśnie z syropu, orzechy, pokruszoną czekoladę . 

      LODY BEZ MASZYNKI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „LODY BEZ MASZYNKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 14 lipca 2018 12:30
  • sobota, 20 maja 2017
    • CIASTECZKA PEKANOWE

      Ciasteczka pekanowe

      CIASTECZKA PEKANOWE

      • 230 g masła
      • 1 szkl. białego drobnego cukru
      • 1 szkl. jasnego cukru trzcinowego
      • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 2 jajka
      • 2 szkl. mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 120 g orzechów pecan
      • 50 - 75 g suszonych żurawin
      Piekarnik rozgrzać do 150 st ( górna i dolna grzałka) . Foremkę 36 X24 cm (w oryginalnym 
      przepisie 33 x 22 cm) wyłożyc papierem do pieczenia, wysypać orzechy i podpiekać je ok. 
      10 min. Można nie podpiekać orzechów, ale podpieczone są chrupiące i smaczniejsze .
      Wyjąć blachę w orzechami, orzechy wysypać do miseczki i pokruszyć na 2-4 kawałki  . 
      W dużym garnku stopić masło, zdjąć garnek z ognia, dodać  cukier biały i trzcinowy. 
      Mikserem lub łyżką mieszać masło z cukrem aż masa przestygnie. W osobnym naczyniu 
      zmiksować jajka do lekkiego spienienia. Do chłodnej masy cukrowej dodać jajka i miksować 
      do całkowitego połączenia składników. 
      Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać do masy , wymieszać starannie.
      Orzechy pokruszyć na kawałki i dodać do ciasta razem z żurawinami, wymieszać
      Na foremkę z papierem, na której podpiekane były orzechy , wylać  gęste ciasto, wyrównać 
      powierzchnię. 
      Piec ciasto ok. 40-50 min. Po wystudzeniu pokroić ciasteczka .
      Przepis znajduje się w dziale "CIASTECZKA" , ponieważ trudno jest do przypisać je do 
      kategorii kruche lub ucierane. Ciasteczka są trochę podobne do batoników muesli lub 
      do  cantucci , ale są bardziej miękkie .
      Przepis znalazłam na tym blogu, dodałam suszone żurawiny, których w oryginalnym przepisie
       nie było. 

       CIASTECZKA PEKANOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTECZKA PEKANOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 20 maja 2017 13:35
  • sobota, 31 grudnia 2011
    • ORZESZKI NIGELLI

       Orzeszki Nigelli
      ORZESZKI NIGELLI
      Przepis z programu Nigelli Lawson. 
      • 1/2 kg różnych mieszanych orzechów(np.włoskie,ziemne,cashew,laskowe,pekan)
        i migdały
      • 1  czubata łyżeczka świeżego rozmarynu ( nie może być suszony )
      • 1/2 łyżeczki cayenne lub ostrej papryki
      • 2 łyżeczki brązowego cukru
      • 1 płaska łyżeczka soli
      • 1 łyżka masła
      Migdały zalać w miseczce wrzątkiem, po chwili obrać ze skórki. Jeśli orzechy laskowe 
      są ze skórką ,wysypać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażyć parę minut w 
      piekarniku w 180 st.pilnując, żeby się nie spaliły. Wysypać na wilgotna ściereczkę lub 
      papierowy ręcznik i otrzeć skórkę. 
      Wszystkie orzechy i migdały wysypać na blachę i prażyć  10 min. w piekarniku w 180 st. 
      Rozmaryn drobno posiekać , wymieszać z przyprawami.
      Na dużej patelni roztopić masło, wsypać orzechy i migdały, posypać mieszanką przypraw,  
      dokładnie wymieszać i chwilkę razem prażyć . Pyszne na ciepło i na zimno. Przechowywać 
      w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „ORZESZKI NIGELLI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 31 grudnia 2011 18:45

Kalendarz

Lipiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com