HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „orzechy”

  • sobota, 20 maja 2017
    • CIASTECZKA PEKANOWE

      Ciasteczka pekanowe

      CIASTECZKA PEKANOWE

      • 230 g masła
      • 1 szkl. białego drobnego cukru
      • 1 szkl. jasnego cukru trzcinowego
      • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 2 jajka
      • 2 szkl. mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 120 g orzechów pecan
      • 50 - 75 g g suszonych żurawin
      Piekarnik rozgrzać do 150 st ( górna i dolna grzałka) . Foremkę 36 X24 cm (w oryginalnym 
      przepisie 33 x 22 cm) wyłożyc papierem do pieczenia, wysypać orzechy i podpiekać je ok. 
      10 min. Można nie podpiekać orzechów, ale podpieczone są chrupiące i smaczniejsze .
      Wyjąć blachę w orzechami, orzechy wysypać do miseczki i pokruszyć na 2-4 kawałki  . 
      W dużym garnku stopić masło, zdjąć garnek z ognia, dodać  cukier biały i trzcinowy. 
      Mikserem lub łyżką mieszać masło z cukrem aż masa przestygnie. W osobnym naczyniu 
      zmiksować jajka do lekkiego spienienia. Do chłodnej masy cukrowej dodać jajka i miksować 
      do całkowitego połączenia składników. 
      Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać do masy , wymieszać starannie.
      Orzechy pokruszyć na kawałki i dodać do ciasta razem z żurawinami, wymieszać
      Na foremkę z papierem, na której podpiekane były orzechy , wylać  gęste ciasto, wyrównać 
      powierzchnię. 
      Piec ciasto ok. 40-50 min. Po wystudzeniu pokroić ciasteczka .
      Przepis znajduje się w dziale "CIASTECZKA" , ponieważ trudno jest do przypisać je do 
      kategorii kruche lub ucierane. Ciasteczka są trochę podobne do batoników muesli lub 
      do  cantucci , ale są bardziej miękkie .
      Przepis znalazłam na tym blogu, dodałam suszone żurawiny, których w oryginalnym przepisie
       nie było. 

       CIASTECZKA PEKANOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTECZKA PEKANOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 20 maja 2017 13:35
  • sobota, 31 grudnia 2011
    • ORZESZKI NIGELLI

       Orzeszki Nigelli
      ORZESZKI NIGELLI
      Przepis z programu Nigelli Lawson. 
      • 1/2 kg różnych mieszanych orzechów(np.włoskie,ziemne,cashew,laskowe,pekan)
        i migdały
      • 1  czubata łyżeczka świeżego rozmarynu ( nie może być suszony )
      • 1/2 łyżeczki cayenne lub ostrej papryki
      • 2 łyżeczki brązowego cukru
      • 1 płaska łyżeczka soli
      • 1 łyżka masła
      Migdały zalać w miseczce wrzątkiem, po chwili obrać ze skórki. Jeśli orzechy laskowe 
      są ze skórką ,wysypać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażyć parę minut w 
      piekarniku w 180 st.pilnując, żeby się nie spaliły. Wysypać na wilgotna ściereczkę lub 
      papierowy ręcznik i otrzeć skórkę. 
      Wszystkie orzechy i migdały wysypać na blachę i prażyć  10 min. w piekarniku w 180 st. 
      Rozmaryn drobno posiekać , wymieszać z przyprawami.
      Na dużej patelni roztopić masło, wsypać orzechy i migdały, posypać mieszanką przypraw,  
      dokładnie wymieszać i chwilkę razem prażyć . Pyszne na ciepło i na zimno. Przechowywać 
      w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 31 grudnia 2011 18:45

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com