HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „bakłażan”

  • sobota, 13 lipca 2013
    • ESCALIVADA

      Escalivada
      ESCALIVADA
      • 1 bakłażan
      • 1 cukinia *
      • 2-3 papryki różnokolorowe , ale nie zielone
      • kilka gałązek pomidorków koktajlowych lub 2-3 duże pomidory
      • 6-8 nieobranych ząbków czosnku
      • 2 cebule
      • papryczka chili (opcjonalnie)
      • ulubione zioła : kilka gałązek rozmarynu, tymianek, oregano, zioła prowansalskie
      • oliwa , najlepiej aromatyzowana np taka
      • sól, pieprz do smaku
      Warzywa umyć, osuszyć . Bakłażana pokroić na 2 cm. plastry, posolić i położyć na sicie na 30 
      min., żeby puściły sok. Plastry bakłażana opłukać i osuszyć starannie papierowym ręcznkiem.
      Cukinię pokroić na 2 cm plastry. Papykę pokroić wzdłuż na ćwiartki lub na 6 części, usunąć
      ogonek i pestki . Duże pomidory przekroić na pół, gałązkowe zostawić na gałązkach .
      Cebule pokroić wzdłuż na ćwiartki ( z "piętką" ) tak, żeby się nie rozpadły w czasie
      pieczenia. Papryczkę chili pokroić na 2 cm. plastry.
      Piekarnik rozgrzać do 200 st.( najlepiej funkcja  grill z termoobiegiem ) . 
      Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko posmarować oliwą, ułożyć wszystkie 
      warzywa, dodać zioła, posypać solą i świeżo mielonym pieprzem i skropić oliwą - szczególnie
      starannie cebulę i czosnek. 
      Piec ok. 30-40 min aż warzywa będą przypieczone i złociste.

      ESCALIVADA
      Podawać na ciepło ze świeżą bagietką lub grzankami albo jako dodatek do mięsa.
      Warzywa można też dodać do makaronu -  z papryki zdjać skórkę , wycisnąc i rozgnieść 
      czosnek.  Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z makaronem,
      można posypać parmezanem lub pecorino romano.

      * Escalivada jest potrawą katalońska, w oryginalnym przepisie na escalivadę są :
      papryka, pomidory, cebula, czosnek i bakłażan, nie ma cukinii.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 13 lipca 2013 16:09
  • niedziela, 03 czerwca 2012
    • BAKŁAŻANOWE FRYTKI

      Bakłażanowe frytki
      BAKŁAŻANOWE FRYTKI
      • 1 bakłażan
      • 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
      • 1 jajko
      • 1 szkl. bułki tartej 
      • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 
      • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
      • 1 łyżeczka słodkiej papryki
      • szczypta ostrej papryki , piri-piri lub chili
      • lub inna ulubiona mieszanka przypraw i ziół 
      • szczypta soli
      • 1 łyżka oleju lub oliwy do posmarowania blachy
      Bakłażana pokroić na kawałki wielkości dużych ziemniaczanych frytek, posolić i zostawić 
      w durszlaku na 30 min. , żeby puścił sok. Opłukać i starannie osuszyć papierowym 
      ręcznikiem. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować olejem . 
      Piekarnik rozgrzać do 200 st. z termoobiegiem lub 210 bez termoobiegu
      W miseczce roztrzepać jajko, dodać jogurt i przyprawy ( soli tylko szczyptę, bo bakłażan 
      jest słony) i dokładnie wymieszać . Na duży talerz wysypać tartą bułkę. Kawałki bakłażana 
      zanurzać w jogurcie z przyprawami, a następnie panierować w tartej bułce. 
      Frytki bakłażanowe układać obok siebie na blaszce.BAKŁAŻANOWE FRYTKI
       Piec w rozgrzanym piekarniku 15 min, aż będą złociste . Odwrócić, , piec jeszcze ok. 
      10 min.,żeby podpiekły się z drugiej strony.  
      Podawać  gorące z sosem  tzatziki - przepis tutaj 
      Przepis znalazłam tutaj

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „BAKŁAŻANOWE FRYTKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 03 czerwca 2012 12:25
  • czwartek, 26 stycznia 2012
    • BRIAMI Z HALLOUMI

      Briami z Halloumi

      BRIAMI Z HALLOUMI

      • 1 bakłażan
      • 1 cukinia
      • 1 papryka czerwona lub żółta
      • 1/2 ostrej papryczki pepperoni 
      • 1 duża cebula
      • 2 średnie ziemniaki
      • 4 ząbki czosnku
      • 1/2 pęczka koperku
      • sól, pieprz, oregano
      • 1 duży pomidor
      • 1/2 szkl. dobrej oliwy lub oleju z pestek winogron
      • sól, pieprz , oregano do smaku
      • 200 g sera Halloumi 
      Bakłażana pokroić na 1-2 cm plastry, posolić i zostawić na 30 min. żeby puścił sok. Opłukać 
      osuszyć papierowym ręcznikiem. Cukinię , cebulę, pomidora i ziemniaki pokroić na plastry, 
      paprykę w dużą kostkę. Pepperoni pokroić na cienkie plasterki .Koperek drobno posiekać, 
      czosnek przecisnąć przez praskę lub pokroić na plasterki. Cebulę można zeszklić na patelni, 
      ale nie jest to konieczne. 
      Warzywa układać warstwami w żaroodpornym naczyniu , zaczynając od ziemniaków , następnie 
      cukinię, paprykę, pepperoni, cebulę, pomidory i bakłażany . 
      BRIAMI Z HALLOUMI
      Najlepiej jest każdą warstwę osobno w miseczce doprawić solą ,pieprzem, czosnkiem i oregano , 
      posypać koperkiem i dodać część oleju. Układać kolejno, do ostatniej warstwy nie dodawać 
      koperku, bo się spali . Nie trzeba dodawać wody, warzywa (cukinia,pomidor) puszczą dość 
      soku. 
      Przykryć naczynie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st (termoobieg) . na 30 min. 
      Po tym czasie odkryć naczynie, na bakłażanach położyć ser Halloumi, pokrojony na plastry 
      grubości  1 - 1.5 cm. Piec bez przykrycia jeszcze 40-60 min . Gdyby płynu było za dużo 
      lub ser zbyt się zrumienił, piekarnik przełączyć na dolna grzałkę.  
      Podawać ze świeżą bagietką.
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 stycznia 2012 00:25
  • wtorek, 11 października 2011
    • BRIAMI

      Briami
      BRIAMI
      • 1 bakłażan
      • 1 cukinia
      • 2 kolorowe papryki
      • 1 duża cebula
      • 4 średnie ziemniaki
      • 4 ząbki czosnku
      • 1/2 pęczka koperku
      • sól, pieprz, oregano
      • 1/4 - 1/2 szkl. wody
      • 1/2 szkl. dobrej oliwy lub oleju z pestek winogron
      Bakłażana pokroić na 1-2 cm plastry, posolić i zostawić na 30 min. żeby puścił sok. 
      Opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cukinię , cebulę i ziemniaki pokroić na plastry, 
      paprykę w dużą kostkę. Koperek drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. 
      Cebulę można zeszklić na patelni, ale nie jest to konieczne.
      Warzywa układać warstwami w żaroodpornym naczyniu , zaczynając od ziemniaków . 
      Najlepiej jest każdą warstwę osobno w miseczce doprawić solą ,pieprzem, czosnkiem i 
      oregano , posypać koperkiem i dodać część oleju. Układać kolejno, do ostatniej warstwy 
      nie dodawać koperku, bo się spali .
      Zalać wodą . Piec w odkrytym naczyniu ok. 1 godz. w temp 190st.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 października 2011 22:40

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com