HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „świąteczne”

  • niedziela, 25 grudnia 2011
    • KUTIA

      Kutia
      KUTIA
      • 250 g maku
      • 3/4 szkl. miodu (ok. 200 ml.)

      po 1/2 szkl.

      • orzechów włoskich
      • migdałów
      • rodzynek
      • fig suszonych
      •   daktyli suszonych

      dodatkowo : 

      • 2 łyżki skórki pomarańczowej
      • aromat migdałowy
      • 2-3 łyżki likieru Galliano lub Amaretto (opcjonalnie)
      • 1/2 szkl. łuskanej pszenicy na kutię
      Pszenicę zalać zimną wodą w dużym naczyniu, poczekać aż opadnie na dno i wylać wodę. 
      Powtarzać,aż woda będzie czysta. Zalać zimną wodą na noc, potem osączyć, zalać 2 szkl. 
      wrzącej i lekko osolonej wody. Gotować 15 min. do miękkości .
      Mak sparzyć -  zalać w garnku dużą ilością wrzącej wody , odstawić na 2 godz. Ostrożnie 
      wylać wodę z zanieczyszczeniami. Sparzyć w ten sam sposób jeszcze 2 razy, a następnie 
      mak odsączyć, zmielić 2 razy w maszynce z drobnymi oczkami . Rodzynki sparzyć i odsączyć.
      Migdały zalać wrzątkiem , po chwili, kiedy trochę przestygną obrać ze skórki. Figi i daktyle 
      pokroić na mniejsze kawałki . W garnku rozgrzać miód, dodać mak , bakalie i olejek 
      migdałowy. Chwilę razem smażyć . Dodać likier ( lub nie dodawać) , wymieszać.
      Pszenicę wymieszać z makiem. Przed podaniem schłodzić przez 2 godz. w lodówce.
      Uwaga: pszenicę dodawać nie wcześniej niż 2 godz. przed podaniem, żeby nie była zbyt 
      miękka .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „KUTIA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 grudnia 2011 14:53
  • wtorek, 25 października 2011
    • BIGOS

      Bigos świąteczny wg. Lilusi
      BIGOS
      • 2-3 kg kiszonej kapusty 
      • 1/2 kg boczku wędzonego 
      • 2 kg mięsa wieprzowego mieszanego( boczek, łopatka, karkówka, szynka)
      • 1 kg dobrej kiełbasy
      • 2-3 duże cebule
      • 3 liście laurowe
      • 1 - 2  szkl. bulionu
      • 1/2 kg pieczarek 
      • 2 łyżki sosu sojowego
      • sól, pieprz mielony i ziarnisty
      • olej 
      Mięso posypać pieprzem i solą lub Delikatem uniwersalnym ( nie za dużo, sos sojowy jest 
      słony ), dodać 2 łyżki sosu sojowego i olej , wymieszać i zostawić mięso w przykrytym 
      naczyniu w lodówce na noc. Następnego dnia posiekać cebule niezbyt drobno, pieczarki 
      pokroić na plastry
      Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju , zmniejszyć ogień , dodać cebulę i ją zeszklić.
      Pieczarki osobno usmażyć na złoto. Mięso, cebulę i pieczarki włożyć do naczynia 
      żaroodpornego , dodać liść laurowy i odrobinę bulionu. Przykryć i dusić pod przykryciem 
      do miękkości ( najlepiej w piekarniku w 180 st)
      PIECZEŃ LUB MIĘSO DO BIGOSU
      Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku ( sok zostawić , żeby ew. dodać później), przepłukać, 
      jeśli jest zbyt kwaśna i poszatkować . Kapustę , boczek wędzony , liście laurowe i 1/2
       łyżeczki ziarnistego pieprzu włożyć do garnka , dodać bulion,przykryć i dusić na wolnym 
      ogniu. Kapustę można też udusić w przykrytym naczyniu  żaroodpornym w piekarniku 
      ( 180 st. ok. 1 godz)  . 
      Upieczone mięso i boczek z kapusty wystudzić i pokroić na duże kawałki. Kiełbasę 
      pokroić na grube plastry. Do kapusty dodać mięso , sos z pieczarkami i kiełbasę ,delikatnie 
      wymieszać , gotować razem, mieszając od czasu do czasu . Do bigosu można dodać łyżkę 
      przecieru pomidorowego, ale to nie jest konieczne
       .
      Następnego dnia bigos znowu 
      przegotować.n Najlepszy jest na drugi lub trzeci dzień. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 października 2011 21:48

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com