Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011
Wpisy otagowane „zrazy”
Zrazy (roladki) wołowe zawijane
4 plastry wołowiny (po 150-200g)
1 ogórek kiszony
2 cebule
4 łyżeczki musztardy rosyjskiej lub sarepskiej
150 g chudego wędzonego boczku
200 g pieczarek
2 liście laurowe
1 łyżka mąki do oprószenia roladek
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia (najlepiej ryżowy)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu (opcjonalnie)
Pół cebuli posiekac drobno, resztę w większą kostkę. Z boczku wyciąć 4 paski (słupki)
długości gotowych zrazów, resztę boczku pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, obrać , przekroić
na pół, jeśli są duże. Ogórek pokroić wzdłuż na 4 części
Plastry wołowiny rozbić, z obu stron posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Każdy kawałek
mięsa posmarować z jednej strony musztardą, położyć pasek boczku, kawałek ogórka,
odrobinę drobno posiekanej cebuli i zwinąć roladki, Spiąć roladki metalowymi szpadkami lub
obwiązać nicią, oprószyć lekko mąką. Obsmażyć roladki w żeliwnym garnku lub na patelni na
rumiano na gorącym oleju. Wyjąć roladki, na tym samym oleju podsmażyć pieczarki i boczek
pokrojony w kostkę , zmniejszyć temperaturę i zeszklić cebulę . Do naczynia w którym będą
dusić się roladki dodać mięso, pieczarki , boczek i cebulę, dodac 1/4 szkl. gorącej wody lub
bulionu i liście laurowe. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i
dusić zrazy ok. 90 min., w tym czasie 2-3 razy zamieszać sos i odwrócić zrazy .
Kiedy mieso jest już miękkie, wyjąć zrazy, do sosu dodac ok. 1/4 szkl. wody z 1 łyżeczką mąki
ziemniaczanej i zagotować sos, mieszając. Usunąc nici i/lub szpadki, włożyć zrazy do sosu i
jeszcze chwilę razem dusić.
Gorące zrazy podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi.
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |