HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „zrazy”

  • sobota, 04 stycznia 2014
    • ZRAZY (ROLADKI) WOŁOWE ZAWIJANE

      Zrazy (roladki) wołowe zawijane

      ZRAZY WOŁOWE ZAWIJANE

      • 4 plastry wołowiny (po 150-200g)
      • 1 ogórek kiszony
      • 2 cebule
      • 4 łyżeczki musztardy rosyjskiej lub sarepskiej 
      • 150 g chudego wędzonego boczku
      • 200 g pieczarek
      • 2 liście laurowe
      • 1 łyżka mąki do oprószenia roladek
      • sól, pieprz do smaku
      • olej do smażenia (najlepiej ryżowy)
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu (opcjonalnie)
      Pół cebuli posiekac drobno, resztę w większą kostkę. Z boczku wyciąć 4 paski (słupki) 
      długości gotowych zrazów, resztę boczku pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, obrać , przekroić 
      na pół, jeśli są duże. Ogórek pokroić wzdłuż na 4 części
      Plastry wołowiny rozbić, z obu stron posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Każdy kawałek 
      mięsa posmarować z jednej strony musztardą, położyć pasek boczku, kawałek ogórka,  
      odrobinę drobno posiekanej cebuli i zwinąć roladki, Spiąć roladki metalowymi szpadkami lub 
      obwiązać nicią, oprószyć lekko mąką. Obsmażyć roladki w żeliwnym garnku lub na patelni na 
      rumiano na gorącym oleju. Wyjąć roladki, na tym samym oleju podsmażyć pieczarki i boczek 
      pokrojony w kostkę , zmniejszyć temperaturę i zeszklić cebulę . Do naczynia w którym będą 
      dusić się roladki dodać mięso, pieczarki , boczek i cebulę, dodac 1/4 szkl. gorącej wody lub 
      bulionu i liście laurowe. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i 
      dusić zrazy ok. 90 min., w tym czasie 2-3 razy zamieszać sos i odwrócić zrazy . 
      Kiedy mieso jest już miękkie, wyjąć zrazy, do sosu dodac ok. 1/4 szkl. wody z 1 łyżeczką mąki 
      ziemniaczanej i zagotować sos, mieszając.  Usunąc nici i/lub szpadki, włożyć zrazy do sosu i 
      jeszcze chwilę razem dusić.
      Gorące zrazy podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 04 stycznia 2014 21:13

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com