HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „truskawki”

  • niedziela, 26 czerwca 2016
    • ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE

      Odwrócone ciasto truskawkowe

      ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE

      Warstwa truskawkowa :
      • 600 g truskawek
      • 1/2 szkl. cukru ( białego lub  drobnego trzcinowego)
      • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub wanilii w proszku (opcjonalnie)
      Ciasto :
      • 300 g mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 4 jajka
      • 1 szkl. cukru
      • 115 g masła
      • 100 ml. (= 1/2 szkl.) oleju , najlepiej ryżowego, bezsmakowego
      • 1 szkl. mleka
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      Do foremki :
      • 1 łyżka mąki
      • 1 łyżka miękkiego masła
      Truskawki umyć, usunąć szypułki. Przekroić truskawki na pół lub na ćwiartki , jeśli 
      są duże. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę ziemnniaczaną z cukrem. 
      Ciasto :
      Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia . Masło stopic w garnuszku i przestudzić. Do 
      chłodnego masła dodać olej, wymieszać.
      Jajka z cukrem , ekstraktem waniliowym i szczyptą soli ubić na puch mikserem. Do jajek 
      cienkim strumieniem wlewać masło z olejem , mieszać mikserem. Następnie , mieszając 
      staranie po dodaniu każdego składnika , do ciasta dodawać na przemian  1/3 mąki z 
      proszkiem,  połowę  mleka , 1/3 mąki, resztę mleka i mąki . 
      Tortownicę o śr. 23 cm. lub kwadratową foremkę 20x20 cm. wyłożyć papierem do 
      pieczenia . Papier posmarować masłem i oprószyć mąką. 
      Pokrojone truskawki posypać cukrem z mąka ziemniaczaną , wymieszać i ułożyć truskawki 
      w tortownicy /foremce tak, aby przkryły cały spód foremki . Na truskawki wylać ciasto. 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub do 180 bez termoobiegu. 
      Piec ciasto 50-60 min ( sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone).
      Ciasto przestudzić w foremce ok. 30 min i przełożyć na talerz tak, aby warstwa 
      truskawkowa znalazła się na górze.
      ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 czerwca 2016 11:42
  • piątek, 04 września 2015
    • CIASTO TWAROGOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

      Ciasto twarogowe z owocami i migdałową kruszonką

      CIASTO TWAROGOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ


      •  250 g tłustego twarogu (np. Piątnica)
      • 120 g cukru
      • 8 łyżek mleka
      • 5 łyżek oleju (najlepiej ryżowego)
      • 2 łyżeczki cukru o smaku migdałowym
      • 1 jajko
      • 400 g mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 400 g owoców np. borówki, śliwki , truskawki, nektarynki, jabłka
      ( użyłam 1 nektarynki i 250 g borówek  )
      Kruszonka :
      • 120 g miękkiego masła
      • 1/2 szkl drobnego  cukru trzcinowego
      • 1 szkl. mąki
      • 2 łyżeczki cukru o smaku migdałowym
      • 100 g migdałów - słupki
      Przygotować kruszonkę : wszystkie składniki kruszonki zagnieść ręcznie lub dla ułatwienia 
      blenderem pulsacyjnie. Kruszonkę włożyć do miseczki, przykryć i stawić do lodówki.
      Owoce umyć . Nektarynkę pokroić na 12 części.
      Pokruszony twaróg, cukier , mleko, olej i jajko zmiksować na gładką masę - można użyć 
      blendera lub malaksera. Do większej miski przesiać mąkę z proszkiem, dodać zmiksowany 
      twaróg. Ciasto wymieszać łyżką , uformować kulę .
      Tortownicę o śr. 24 cm lub prostokątną 20x30 cm ( jak w oryginalnym przepisie) wyłożyć 
      papierem do pieczenia, nałożyć ciasto i wyrównać powierzchnię. Ułożyć owoce , posypać 
      kruszonką.
      Piec w temp. 190 st z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu  40 - 45 min. CIASTO TWAROGOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ
      Ten świetny przepis znalazłam na tym blogu . 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTO TWAROGOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 04 września 2015 19:32
  • piątek, 27 czerwca 2014
    • JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

      Jogurtowe ciasto z truskawkami (mała foremka 20x20 cm)

      JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

      • 1 1/2 szkl. mąki tortowej
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
      • 1/2 szkl. cukru
      • 2 jajka 
      • 1/2 szkl. gęstego jogurtu (greckiego, bałkańskiego)
      • 1/3 szkl. oleju ryżowego
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • ok. 300 g truskawek
      • cukier puder do posypania
      Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia , dodać cukier. W drugim 
      naczyniu wymieszać na jednolitą masę jajka, jogurt, olej i ekstrakt waniliowy.
      Do mąki wlać zawartość drugiego naczynia, dodać sok cytrynowy i krótko, do połączenia 
      składników, wymieszać ciasto łyżką . 
      Truskawki umyć, odszypułkowac Duże truskawki przekroić na pół, mniejsze zostawić w 
      całości .
      Foremkę 20x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia . Wlać ciasto , równomiernie ułożyć 
      truskawki (przekrojone - przecięciem do góry) .
      Piec ciasto 40 - 45 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. z termoobiegiem (sprawdzić 
      patyczkiem czy już jest upieczone). Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 27 czerwca 2014 17:25
  • czwartek, 19 czerwca 2014
  • piątek, 14 czerwca 2013
    • BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI

      Biszkopt z truskawkami (mniammniamowy)
      BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI
      • 7 jajek
      • 250 g mąki
      • 200 g cukru pudru
      • 2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
      • otarta skórka z 1 cytryny * lub 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej Kotanyi
      • 400 g truskawek
      • 2 łyżki brązowego cukru ** 
      • cukier puder do posypania
      Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki . Tuskawki przekroić na pół.
      Białka ubić mikserem na sztywno ze szczyptą soli , dodać przesiany cukier puder i jeszcze 
      chwilę ubijać jak na bezy . Żółtka wymieszać z pastą waniliową, dodawać je stopniowo do
      białek, miksując. Dodać przesianą mąkę i skórkę cytrynową, wymieszać ciasto (na wolnych
      obrotach)
      Tortownicę o śr. 25 cm. wysmarowac masłem i posypać tartą bułką.
      Masę wlać do tortownicy , ułożyć na wierzchu truskawki przeciętą stroną do góry i posypać 
      brązowym cukrem.
      Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st. bez termoobiegu 
      35-40 min.  aż ciasto będzie odchodzić od brzegów . Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest
      upieczone.
      Ciasto lekko przestudzić, wyjąć z formy i całkowicie wystudzić na kratce. Przed podaniem 
      posypać cukrem pudrem.

      * nie miałam niepryskanych cytryn, więc użyłam tartej skórki cytrynowej Kotanyi
      ** brązowy cukier można zastąpić białym
      Przepis ze strony 
      http://www.mniammniam.com/Biszkopt_waniliowo_cytrynowy_z_truskawkami-17245p.html
      Dziękuję !
      TRUSKAWKA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 14 czerwca 2013 18:51
  • wtorek, 03 lipca 2012
    • TORCIK TRUSKAWKOWY

      Torcik truskawkowy
      TORCIK TRUSKAWKOWY
      • 500 g truskawek
      • 2 galaretki truskawkowe ( na 500 ml. )
      Ciasto :
      • 3 jajka
      • 3/4 szkl. mąki tortowej
      • 3/4 szkl. drobnego cukru
      • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukier waniliowy
      Krem :
      • 200 g mascarpone
      • 3 łyżki kremu krówkowego ( najlepiej Bonne Maman )
      • 200 g śmietanki kremówki 30 %
      • 2 łyżeczki cukru pudru z wanilią
      • 1 Śmietanfix 
      Ciasto biszkoptowe : Białka ubić na sztywno, dodać cukier i esencję waniliową (lub cukier 
      waniliowy) i ubijać , aby cukier nie był wyczuwalny. Dodać żółtka , zmiksować , następnie 
      wsypać przesianą mąkę . Zmiksować . Tortową foremkę o śr. 25 cm. wyłożyć papierem 
      do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wlać ciasto, piec 30 min. w 
      temp. 170 st. z termoobiegiem (sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone). 
      Ciasto wystudzić .
      Galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml. gorącej wody , wystudzić.
      Krem :
      Utrzeć mascarpone z kremem krówkowym na jednolitą masę. W drugim naczyniu ubić 
      schłodzoną śmietanę, dodając cukier puder i Śmietanfix.
      Do mascarpone z kremem krówkowym dodac ubitą śmietanę, wymieszać starannie.
      Truskawki umyć, usunąć szypułki . Większe truskawki przekroić na pół.
      Biszkopt posmarować kremem, ułożyć truskawki, lekko wciskając je w krem. Polać tężejącą 
      galaretką , wstawić do lodówki, aby galaretka stężała .
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „TORCIK TRUSKAWKOWY”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 lipca 2012 18:22
  • sobota, 23 czerwca 2012
    • TRUSKAWKOWIEC BARDZO TRUSKAWKOWY

      Truskawkowiec bardzo truskawkowy
      TRUSKAWKOWIEC
      Spód :
      • 220 g ciasteczek Digestive (pełnoziarnstych)
      • 80 g masła
      Masa truskawkowa :
      • 750 g truskawek ( 3 1/2 szkl. zmiksowanych , reszta do dekoracji)
      • 1 1/4 - 1 1/2 szkl. cukru
      • 1/2 szkl. soku z cytryny ( sok z 2-3 cytryn )
      • 1 1/2 łyżki startej skórki cytrynowej ( nie miałam niepryskanych cytryn, zamiast 
        skórki dałam 2 łyżki Limoncello, można dodać 2 łyżki skórki kandyzowanej)
      • 2 jajka
      • 2/3 szkl. mąki
      Górna warstwa :
      • 1 galaretka truskawkowa na 1/2 l wody
      lub
      Górna warstwa - wariacje na temat:
      • 1 galaretka "owoce leśne" na 1/2 l. wody
      • 400 g borówek amerykańskich lub jagód
      Spód:
      Masło roztopić w garnuszku, ciasteczka rozdrobnić na pył np. w blenderze , dodać do 
      masła i wymieszać. Foremkę kwadratową 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać 
      ciasteczka z masłem, powierzchnię wyrównać, dociskając , aby warstwa była równa . Piec  
      20 min.w temp. 180 st (termoobieg)
      Masa truskawkowa:
      Truskawki umyć, usunąć szypułki . Zmiksować w blenderze 500 g - 600 g truskawek, 
      aby uzyskać 3 1/2 szklanki musu truskawkowego, resztę odłożyć do dekoracji . 
      Cytryny wyszorować i sparzyć (aby uzyskać więcej soku, można je włożyć na 30 sek. do 
      mikrofalówki (pełna moc)) . Jeśli cytryny nie były pryskane, zetrzeć skórkę (1 1/2 łyżki). 
      Wycisnąć cytryny - ma być 1/2 szkl. soku . Do musu truskawkowego dodać cukier, 
      zmiksować , dodać mąkę, jajka , sok cytrynowy, skórkę cytrynową lub Limoncello i 
      wszystko dokładnie zmiksować . Wylać masę truskawkową na podpieczony spód, piec 
      30 min w temp. 180 st. z termoobiegiem.
      Galaretkę truskawkową przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
      Ciasto wystudzić. Pozostale truskawki przekroić na pół, ułożyć na zimnym cieście i zalać 
      tężejącą galaretka. Wstawic do lodówki na kilka godzin. 
      Wersja 2.
      Borówki lub jagody umyć na sicie i osuszyć. Na wystudzone ciasto truskawkowe wyłożyć 
      borówki i zalać tężejącą galaretką .
      TRUSKAWKOWIEC Z BORÓWKAMI
      Truskawkowiec jest pyszny bez dodatków lub z bitą śmietaną, lodami waniliowymi albo 
      gęstym jogurtem kokosowo-migdałowym.
      Ten wspaniały przepis znalazłam tutaj . Dziękuję za inspirację . 
      Dodanie galaretki z truskawkami jest moim pomysłem, truskawkowiec jest jeszcze bardziej 
      truskawkowy. Smacznego ! 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „TRUSKAWKOWIEC BARDZO TRUSKAWKOWY”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 23 czerwca 2012 18:58

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com