HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „szarlotka”

  • sobota, 26 września 2015
    • JABŁECZNIK Z CIASTEM UCIERANYM

      Jabłecznik z ciastem ucieranym

      JAŁECZNIK Z CIASTEM UCIERANYM

      • 300 g mąki tortowej
      • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 200 g masła
      • 100 g cukru
      • 5 jajek
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1000-1200 g jabłek
      • 2 czubate łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika
      • 50 g rodzynek (opcjonalnie)
      • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
      • cukier puder do posypania ciasta
      Masło roztopić w garnuszku i otudzić. Płynne masło ucierać mikserem z cukrem i 
      ekstraktem waniliowym, aż cukier się rozpuści , a masa będzie kremowa i puszysta. 
      Miksując, dodawać jajka po jednym , a następnie wymieszać ciasto z przesianą mąką 
      z proszkiem do pieczenia
      Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej  (duże oczka) . Rodzynki sparzyć i odsączyć 
      na sitku. Wymieszać jabłka , rodzynki, skórkę pomarańczową i cynamon lub przyprawę do 
      jabłecznika
      Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem . 
      Łyżką nałożyć połowę ciasta, wyrównać , wyłożyć jabłka , a na nie - resztę ciasta.
      Piec jabłecznik w piekarniku rozgrzanym do 180 st. (górna i dolna grzałka) ok. 45 min.
      Po ostudzeniu posypać waniliowym cukrem pudrem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 26 września 2015 18:15
  • piątek, 24 października 2014
    • SZARLOTKA SYPANA

      Szarlotka sypana
      SZARLOTKA SYPANA
      • 1 1/2 szkl. mąki
      • 1 1/2 szkl. kaszy manny
      • 3/4 szkl. cukru
      • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku lub cukier wanilinowy
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 150 g masła
      • 1 1/2 kg jabłek 
      • 2 łyżeczki cynamonu lub 3 łyżeczki przyprawy do jabłecznika Kotanyi
      • 1 łyżka brązowego cukru do jabłek
      • 50 g rodzynek
      • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
      • cukier puder do posypania szarlotki
      • 2 łyżki migdałów w słupkach (opcjonalnie)
      • masło i bułka tarta do foremki
      Masło włożyć do zamrażalnika na co najmniej 2 godz., żeby można je było zetrzeć na tarce.
      Wymieszać mąkę, kaszę mannę, cukier , wanilię i proszek do pieczenia.  Suche składniki 
      podzielić na 3 równe części . 
      Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Rodzynki sparzyć i odsączyć na sitku . Jabłka 
      zetrzeć na jarzynowej tarce o dużych oczkach, wymieszać z brązowym cukrem, 
      cynamonem lub przyprawą do jabłecznika, dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. 
      Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować masłem, 
      żeby pierwsza sypka warstwa się przykleiła do formy lub posmarowac masłem i posypać 
      tartą bułką. Na dno tortownicy wysypać 1/3 suchych składników, wyrównać powierzchnię, 
      nałożyć połowę jabłek i lekko ugnieść je łyżką. Na jabłka wysypać drugą część suchych 
      składników, na nią drugą część jabłek, wyrównać i wysypać ostatnią część suchych 
      składników i ew. migdały w słupkach , a na nią zetrzeć na  tarce  jarzynowej  o dużych 
      oczkach zimne masło . 
      Piec w temp. 180 st (termoobieg)  60 min. 
      Szarlotkę można posypać cukrem pudrem, jeśli jabłka są niezbyt słodkie .
      SZARLOTKA SYPANA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 24 października 2014 18:10
  • niedziela, 14 października 2012
    • TORT SZARLOTKOWY

      Tort szarlotkowyTORT SZARLOTKOWY
      Biszkopt :
      • 4 jajka
      • 1 szkl. cukru
      • 1 szkl. mąki pszennej
      • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukier waniliowy
      Krem:
      • 200 g mascarpone
      • 3 łyżki kremu krówkowego Bonne Maman lub masy krówkowej
      • 250 ml. śmietany kremówki 30%
      • 2 łyżeczki cukru pudru z cukrem waniliowym
      • 1 Śmietanfix
      Masa jabłkowa:
      • 2 szkl. musu jabłkowego
      • 1 galaretka cytrynowa na 1/2 l. wody
      • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
      Do dekoracji:
      • 50 -100g płatków migdałowych
      Biszkopt :
      Białka ubić mikserem na sztywno. Dodać cukier , esencję waniliową lub cukier waniliowy 
      i dalej ubijać jak na bezy. Dodać zółtka, zmiksować , a następnie wsypać przesianą mąkę
      i zmiksować.Tortownicę o śr. 25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować
      masłem i wysypać bułką tartą , wlać ciasto . Piec 30 min. w temp. 170 st z termoobiegiem
      lub 180 st, bez termoobiegu. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
      Ciasto wyjąć z formy i wystudzić
      Masa jabłkowa :
      Tortownicę szczelnie wyłożyć przezroczystą folią spożywczą. Mus jabłkowy włożyć do 
      garnuszka, dodać skórkę pomarańczową i zagotować . Wsypać galaretkę ( nie dodawać
      wody) i starannie wymieszać. Masę jabłkową przełożyć do tortownicy i zostawić do
      stężenia.
      Krem :
      Mascarpone utrzeć z masą krówkową ( najlepiej mikserem  ,w większym naczyniu ) . 
      W drugim naczyniu ubić kremówkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając
      Śmietanfix. Do mascarpone dodać ubitą śmietanę i starannie wymieszać.
      Płatki migdałowe lekko uprażyć suchej patelni. 
      Biszkopt przekroić na pół. Posmarować 1/3 kremu, położyć warstwę galaretki, na nią 1/3 
      kremu, drugi płat biszkoptu i posmarować pozostałym kremem . Wierzch wyrównać i ciasto
      wstawić do lodówki min. na godzinę.
      Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „TORT SZARLOTKOWY”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 października 2012 20:10
  • środa, 15 sierpnia 2012
    • SZARLOTKA Z BEZOWĄ PIANKĄ

      Szarlotka z bezową pianką

      SZARLOTKA
      Ciasto półkruche:
      • 2 1/2 - 3 szkl. mąki
      • 3 żółtka
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
      • 1 szkl. cukru z cukrem waniliowym
      • 200 g  zimnego masła
      • 3 płaskie łyżki kwaśnej śmietany 18 %
      Warstwa jabłkowa :
      • 6 średnich jabłek np. papierówek
      • 1 1/2 łyżeczki  przyprawy do jabłecznika Kotanyi lub 
      • 1 łyżeczka cynamonu + 1/2 łyżeczki mielonego imbiru + łyżka cukru
      • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
      • 2 łyżki suszonych żurawin lub rodzynek
      Warstwa piankowa:
      • 3 białka
      • 1/2 szkl.  waniliowego cukru pudru *
      • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
      Posiekać masło z mąką , proszkiem do pieczenia i cukrem, dodac żółtka i śmietanę. 
      Szybko wyrobić ciasto . 2/3 ciasta zwinąć w przezroczystą folię i włożyć do lodówki.
      1/3 również zawinać w folię i włożyć do zamrażalnika na co najmniej 30 min.
      W tym czasie obrać jabłka , wykroić gniazda nasienne , pokroić na cienkie plasterki. 
      Włożyć do miseczki i posypać przyprawą do jabłecznika  lub miesznką cynamonu i imbiru.
      Foremkę (tortownicę) o śr. 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia . Rozgrzać piekarnik do 
      180 st. z termoobiegiem . Ciastem z lodówki wylepić tortownicę, nakłuć widelcem kilka
      razy i podpiec 10-15 min.
      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier puder i dalej ubijać jak na bezy, 
      dodając przesianą mąkę ziemniaczaną.
      Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika, wyłożyc warstwę jabłek, dodając skórke 
      pomarańczową i żurawiny lub sparzone i odsączone rodzynki. Na warstwę jabłek wyłożyć
      pianę z białek, wyrównać, a na nią zetrzeć na tarce jarzynowej zamrożone ciasto .
      Piec 40 - 45 min  w temp. 180 st. z termoobiegiem 
      * waniliowy cukier puder to cukier puder, w którym jest kilka lasek wanilii. Oczwiście 
      można do zwykłego cukru pudru dodac cukier waniliowy lub 1 łyżeczkę ekstraktu
      waniliowego.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „SZARLOTKA Z BEZOWĄ PIANKĄ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 15 sierpnia 2012 18:50
  • wtorek, 07 lutego 2012
    • SZARLOTKA ANI

      Szarlotka Ani 
      SZARLOTKA ANI
      Ciasto :
      • 2 1/2 szkl. mąki ( typ 550)
      • 200 g masła
      • 1 szkl. cukru z cukrem waniliowym
      • 3 żółtka
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany (= 3 łyżki)
      Warstwa jabłkowa :
      • 1 słoik przecieru jabłkowego
      • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
      • 50 g rodzynek
      Lukier :
      • 1/2 szkl cukru pudru
      • sok z 1/2 cyryny
      • 1 łyżeczka wrzącej wody
      • Dodatkowo do posypania orzechy włoskie 
      Posiekać masło z mąką , proszkiem i cukrem, dodać roztrzepane żółtka i śmietanę. Szybko 
      zagnieść ciasto. Zawinąć kulę ciasta w przezroczystą folię spożywczą i włożyć do lodówki 
      na co najmniej 30 min. Prostokątną foremkę (40x30)  wyłożyć papierem do pieczenia. 
      Podzielić ciasto : 2/3 rozwałkować i wylepić foremkę. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 
      180 st. ok. 10-15 min. Wyjąć podpieczone ciasto , położyć warstwę jabłek, wymieszanych ze
      skórką pomarańczową i sparzonymi i odsączonymi rodzynkami. Resztę ciasta rozwałkować, 
      przykryć jabłka i piec 40 min. w temp. 180 st (termoobieg) . 
      Przygotować lukier : utrzeć mikserem  cukier puder z sokiem cytrynowym i wrzącą wodą . 
      Wyjąć ciasto z piekarnika , przestudzić,  polać lukrem, posypać orzechami . 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „SZARLOTKA ANI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 lutego 2012 19:44
  • środa, 09 listopada 2011
    • SZARLOTKA KRÓLEWSKA

      Szarlotka królewska trochę pracochłonna , ale przepyszna

      Warstwa jabłkowa:

      • 6 jabłek
      • 2-3 łyżki cukru
      • lub 1/2 l gotowego przecieru jabłkowego
      • 1 galaretka cytrynowa na 1/2 l. wody

      Ciasto biszkoptowe:

      • 6 jajek
      • 1 1/2 szkl. mąki
      • 1 1/2 szkl. cukru z cukrem waniliowym 

      Krem budyniowy:

      • budyń waniliowy lub śmietankowy z 1/2 l mleka
      • 1 szkl. cukru pudru z cukrem waniliowym
      • 250 g masła
      • sok z 1/2 cytryny
      • 2 łyżki spirytusu

      Polewa czekoladowa (ganache)

      • 200 g dobrej, gorzkiej czekolady (min. 60 %)
      • 1 szkl. śmietanki kremówki (30-36%)

      Upiec biszkopt , najlepiej poprzedniego dnia:

      Ubić białka ze szczyptą soli , dodać cukier i ubijać, aż  cukier nie będzie wyczuwalny. 

      Dodawać żółtka po jednym, na końcu dodać mąkę i dokładnie wymieszać.

      Piec 40 min. w 180 st (termoobieg) w tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą 

      bułką. Wystudzić biszkopt.

      Warstwa jabłkowa:

      Jabłka pokroić na plasterki, dodać cukier i trochę wody, udusić do miękkości lub

      zagotować przecier jabłkowy ze słoiczka. Do gorącego przecieru wsypać galaretkę

      cytrynową i dokładnie wymieszać (nie dodawać wody) . Galaretkę przełożyć do naczynia

      wielkości tortownicy (np. okrągłego żaroodpornego) i zostawić do stężenia.

      Krem budyniowy:

      Ugotować budyń , wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (mikserem) ,

      dodawać po łyżce zimny budyń, ucierając. Na końcu dodać sok z cytryny i spirytus, utrzeć.

      Polewa czekoladowa:

      Śmietankę zagotować w garnuszku, odstawić z ognia , dodać czekoladę połamaną na

      mniejsze kawałki. Poczekać chwile , aż czekolada zacznie się rozpuszczać i wymieszać

      delikatnie, zostawić aż przestygnie.

      Szarlotka:

      Biszkopt przekroić na pół. Posmarować 1/3 masy budyniowej, położyć warstwę stężałej

      galaretki, 1/3 kremu, biszkopt, 1/3 kremu i polać chłodną polewą czekoladową  

      czyli biszkopt-krem-galaretka-krem-biszkopt-krem-polewa.



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 09 listopada 2011 21:11

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com