Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011
Wpisy otagowane „rolada”
Biszkoptowa rolada z jabłkami
4 jajka
3/4 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 jabłek ( 800 g) - dałam szarą renetę
2 - 3 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika Kotanyi
2 łyżeczki brązowego cukru
50 g rodzynek
2- 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka miękkiego masła do posmarowania papieru do pieczenia
waniliowy cukier puder do posypania
Jabłka obrać, usunąć pestki , pokroić jabłka na cienkie plasterki . Rodzynki sparzyć
wrzątkiem i odsączyć na sitku.
Białka ubić na sztywno , dodać cukier i ekstrakt waniliowy i ubijać , aż cukier będzie
niewyczuwalny (jak na bezy) . Miksując, dodawać żółtka , a następnie przesianą mąkę z
proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Dużą blaszkę (z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować
masłem . Jabłka ułożyć równą warstwą na papierze, posypać cynamonem lub przyprawą do
jabłecznika, rodzynkami i skórką pomarańczową. Na jabłka wylać ciasto, wyrównać, aby
wszystkie jabłka były przykryte.
Ciasto piec w temp. 170 st (górna i dolna grzałka) 35 min.
Odwrócić ciasto : gorące ciasto przykryć ściereczką, położyć na nim drugą blachę z
piekarnika (spodnią częścią) i odwrócić ciasto. Zdjąć papier i ściereczką zwinąć roladę
tak, aby po zwinięciu brzeg znalazł się na dole . Zostawić zwiniętą roladę w ściereczce ,
aż wystgnie.
Przed podaniem odciąć nierówne brzegi i posypać roladę cukrem pudrem .
Przepis znalazłam tu dziękuję za świetny pomysł .
Od oryginalnego przepisu moja rolada różni się dodaniem rodzynek i skórki pomarańczowej

Boczek pieczony (rolada)
1300-1400 g boczku (płat)
2 łyżki majeranku
4 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka wędzonej papryki
2-3 łyżeczki soli
2-3 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
2-3 łyzki oleju do obsmażenia mięsa
Mięso umyć, osuszyć. Jedną stronę płata boczku obsypać połową soli i pieprzu . Czosnek
przepuścić przez praskę i nożem rozetrzeć na pastę z odrobiną soli. Posmarować
czosnkiem drugą stronę płata boczku , posypać równomiernie majerankiem , wędzoną
papryką oraz resztą soli i pieprzu . Mięso zwinąć ciasno w roladę tak, żeby strona z samą
solą i pieprzem znalazła się na zewnątrz. Roladę obwiązać białym, bawełnianym sznurkiem ,
zawinąć w przezroczystą albo aluminiową folię lub umieścić w szczelnym pojemniku i
wstawić do lodówki na 24 godz.
Po tym czasie roladę obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym oleju. Umieścić roladę w
naczyniu żaroodpornym, wlać pół szklanki gorącej wody i wstawić przykryte naczynie do
piekarnika rozgrzanego do 170 st. (termoobieg) lub 180 st. bez termoobiegu.
Boczek piec ok. 90 min. W połowie czasu pieczenia wlać do naczynia jeszcze pół szklanki
gorącej wody.
Roladę wystudzic pod przykryciem w naczyniu, w którym się piekła. Usunąć sznurek, kroić
na plastry.
Roladę można jeść na zimno lub na gorąco.

Rolada szpinakowo - łososiowa *

200 -225 g mrożonego szpinaku
2 jajka
1 łyżeczka masła
2 ząbki czosnku
szczypta startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
1 serek ziołowy Philadelphia (125 g.)
1 łyżka drobno posiekanego koperku
5 suszonych pomidorów ( najlepiej suchych, nie z oleju)
150 - 200 g wędzonego łososia w plastrach
1-2 łyżeczki oliwy lub oleju
Szpinak rozmrozić w garnuszku, odparować i udusić na maśle , dodając czosnek,
przeciśnięty przez praskę , gałkę muszkatołową , sól i pieprz do smaku.(powinien być
pikantny). Szpinak zmiksować na gładką masę, wystudzić, dodać żółtka i starannie
wymieszać.
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i delikatnie wymieszać ze szpinakiem.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, za pomocą pędzelka posmarować lekko oliwą.
Szpinak wylać na papier równą, cienka warstwą (ok. 25x25 cm), piec 15 min. w temp. 190 st.
Po upieczeniu ciasto szpinakowe razem z papierem zwinąć w rulon i zostawić do wystudzenia.
Do serka dodać posiekany koperek i bardzo drobno posiekane suszone pomidory, wymieszać.
Zimne ciasto szpinakowe rozwinąć, posmarować równo serkiem , a na nim położyć warstwę
plastrów łososia . Zwinąć roladę , zawinąć jak najciaśniej w folię aluminiową i włożyć do
lodówki na kilka godzin.
Rozwinąć i kroić ostrym nożem w ukośne plastry
* Ilość składników można podwoić i przygotowac roladę na dużej blasze z piekarnika,
ale wtedy warstwy są grubsze.
Ten przepis z niewielkimi modyfikacjami pojawia się na różnych blogach.
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |