HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „rolada”

  • piątek, 03 kwietnia 2015
    • BISZKOPTOWA ROLADA Z JABŁKAMI

      Biszkoptowa rolada z jabłkami

      ROLADA BISZKOPTOWA

      • 4 jajka 
      • 3/4 szkl. mąki tortowej
      • 1/2 szkl. drobnego cukru
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 4-5 jabłek ( 800 g) - dałam szarą renetę
      • 2 - 3 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika Kotanyi
      • 2 łyżeczki brązowego cukru
      • 50 g rodzynek
      • 2- 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
      • 1 łyżka miękkiego masła do posmarowania papieru do pieczenia
      • waniliowy cukier puder do posypania
      Jabłka obrać, usunąć pestki , pokroić jabłka na cienkie plasterki . Rodzynki sparzyć 
      wrzątkiem i odsączyć na sitku.
      Białka ubić na sztywno , dodać cukier i ekstrakt waniliowy i ubijać , aż cukier będzie 
      niewyczuwalny (jak na bezy) . Miksując, dodawać żółtka  , a następnie przesianą mąkę z 
      proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
      Dużą blaszkę (z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować 
      masłem . Jabłka ułożyć równą warstwą na papierze, posypać cynamonem lub przyprawą do 
      jabłecznika, rodzynkami i skórką pomarańczową. Na jabłka wylać ciasto, wyrównać, aby 
      wszystkie jabłka były przykryte.
      Ciasto piec w temp. 170 st (górna i dolna grzałka) 35 min.
      Odwrócić ciasto : gorące ciasto przykryć ściereczką, położyć na nim drugą blachę z 
      piekarnika (spodnią częścią) i odwrócić ciasto. Zdjąć papier i ściereczką zwinąć roladę 
      tak, aby po zwinięciu brzeg znalazł się na dole . Zostawić zwiniętą roladę w ściereczce , 
      aż wystgnie. 
      Przed podaniem odciąć nierówne brzegi i posypać roladę cukrem pudrem .
      Przepis znalazłam tu dziękuję za świetny pomysł . 
      Od oryginalnego przepisu moja rolada różni się dodaniem rodzynek i skórki pomarańczowej 
      ROLADA BISZKOPTOWA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „BISZKOPTOWA ROLADA Z JABŁKAMI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 03 kwietnia 2015 17:47
  • piątek, 14 listopada 2014
    • BOCZEK PIECZONY (ROLADA)

      Boczek pieczony (rolada)

      ROLADA Z BOCZKU

      • 1300-1400 g boczku (płat)
      • 2 łyżki majeranku
      • 4 ząbki czosnku
      • 1 czubata łyżeczka wędzonej  papryki 
      • 2-3 łyżeczki soli
      • 2-3 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
      • 2-3 łyzki oleju do obsmażenia mięsa
      Mięso umyć, osuszyć. Jedną stronę płata boczku obsypać połową soli i pieprzu . Czosnek 
      przepuścić przez praskę i  nożem rozetrzeć na pastę z odrobiną soli. Posmarować  
      czosnkiem drugą stronę płata  boczku , posypać równomiernie majerankiem , wędzoną 
      papryką oraz resztą soli i pieprzu . Mięso zwinąć ciasno w roladę tak, żeby strona z samą 
      solą i pieprzem znalazła się na zewnątrz. Roladę obwiązać  białym, bawełnianym sznurkiem ,
       zawinąć w przezroczystą albo aluminiową folię lub umieścić w szczelnym pojemniku i 
      wstawić do lodówki na 24 godz.
      Po tym czasie roladę obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym oleju. Umieścić roladę w 
      naczyniu żaroodpornym, wlać pół szklanki gorącej wody i wstawić przykryte naczynie do 
      piekarnika rozgrzanego do 170 st. (termoobieg) lub 180 st. bez termoobiegu. 
      Boczek piec ok. 90 min. W połowie czasu pieczenia wlać do naczynia jeszcze pół szklanki 
      gorącej wody. 
      Roladę wystudzic pod przykryciem w naczyniu, w którym się piekła. Usunąć sznurek, kroić 
      na plastry. 
      Roladę można jeść na zimno lub na gorąco.
      ROLADA Z BOCZKU

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „BOCZEK PIECZONY (ROLADA)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 14 listopada 2014 20:02
  • piątek, 21 grudnia 2012
    • ROLADA SZPINAKOWO - ŁOSOSIOWA

      Rolada szpinakowo - łososiowa *
      ROLADA SZPINKOWO - ŁOSOSIOWA
      • 200 -225 g mrożonego szpinaku 
      • 2 jajka
      • 1 łyżeczka masła 
      • 2 ząbki czosnku
      • szczypta startej gałki muszkatołowej
      • sól, pieprz do smaku
      • 1 serek ziołowy Philadelphia (125 g.)
      • 1 łyżka drobno posiekanego koperku
      • 5 suszonych pomidorów ( najlepiej suchych, nie z oleju)
      • 150 - 200 g wędzonego łososia w plastrach
      • 1-2 łyżeczki oliwy lub oleju
      Szpinak rozmrozić w garnuszku, odparować  i udusić na maśle , dodając czosnek, 
      przeciśnięty przez praskę , gałkę muszkatołową , sól i pieprz do smaku.(powinien być
      pikantny). Szpinak zmiksować na gładką masę, wystudzić, dodać żółtka i starannie 
      wymieszać.
      Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i delikatnie wymieszać ze szpinakiem.
      Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, za pomocą pędzelka posmarować lekko oliwą.
      Szpinak wylać na papier równą, cienka warstwą (ok. 25x25 cm), piec 15 min. w temp. 190 st.
      Po upieczeniu ciasto szpinakowe razem z papierem zwinąć w rulon i zostawić do wystudzenia.
      Do serka dodać posiekany koperek i bardzo drobno posiekane suszone pomidory, wymieszać.
      Zimne ciasto szpinakowe rozwinąć, posmarować równo serkiem , a na nim położyć warstwę 
      plastrów łososia . Zwinąć roladę , zawinąć jak najciaśniej w folię aluminiową i włożyć do
      lodówki na kilka godzin. 
      Rozwinąć i kroić ostrym nożem w ukośne plastry

      * Ilość składników można podwoić i przygotowac roladę na dużej blasze z piekarnika,
      ale wtedy warstwy są grubsze.
      Ten przepis z niewielkimi modyfikacjami pojawia się na różnych blogach
      .



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „ROLADA SZPINAKOWO - ŁOSOSIOWA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 21 grudnia 2012 18:41

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com