Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011
Wpisy otagowane „jagody”
Jagodzianki
200-250 ml. ciepłego mleka
2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka cukru
500 g mąki
1/4 szkl. cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 ml. jogurtu naturalnego (np. Zott)
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
300 g jagód
1 1/2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko do posmarowania jagodzianek przed pieczeniem
Kruszonka:
100 g masła
1 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru
W miseczce wymieszać suche drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i 100 ml. ciepłego
mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże podwoją objętość.
Jagody umyć i starannie osączyć na sicie. Przesypać do miseczki, oprószyć cukrem pudrem
i mąką ziemniaczną , delikatnie wymieszać.
Przesiać mąkę i proszek do pieczenia do większej miski, dodać cukier, jajko wymieszane
z jogurtem, ekstrakt waniliowy , sól i drożdże. Wyrabiać ciasto, dodając tyle mleka, żeby
ciasto było elastyczne i zaczęło odchodzić od ręki (ok. 5 minut). Jeśli ciasto jest zbyt
twarde, dodać odrobinę ciepłego mleka. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto w
cieple do wyrośnięcia na ok 20-30 min.
2 duże foremki wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować kruszonkę . Do miseczki włożyć masło pokrojone w kostkę , dodać mąkę ,
cukier i czubkami palców zagnieśc kruszonkę. Kruszonkę można też przygotować w
malakserze (pulsacyjnie)
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i lekko zagnieść. Ciasto podzielić
na 12 części, z każdej uformować placuszek o grubości ok. 1 cm. Na środku położyć 1 łyżkę
jagód, zlepić brzegi ciasta. Układć jagodzianki na blasze zlepioną częścią na dół.
Foremki z jagodziankami przykryć przezroczystą folią i odstawić do wyrośnięcia na 20 min.
Piekarnik rozgrzać do 190 st. z termobiegiem lub 200 st. bez termobiegu.
Żółtko wymieszać z 1 łyżeczką zimnej wody , posmarować jagodzianki i posypać kruszonką.
Piec jagodzianki ok. 20 min.
Przepis na ciasto jest zmodyfikowanym przepisem na focaccię ,który jest tutaj
Ciasto z borówkami lub jagodami

2 szkl. mąki (+ 1 łyżka do oprószenia owoców)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1 szkl. cukru
cukier waniliowy lub 2 łyżeczki esencji waniliowej
1/2 szkl. oleju np. ryżowego
1 łyżka octu
sok z 1/2 cytryny
1/2 kg owoców np. jagód, borówek amerykańskich, wiśni lub czereśni bez pestek
Jajka utrzeć z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Miksując ,dodawać w na
zmianę przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej, a na końcu ocet i sok cytrynowy ,
starannie wymieszać. Umyte i osuszone owoce oprószyć 1 łyżką mąki.
Foremkę o śr. 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać
tartą bułką. Do foremki wlać 3/4 ciasta , wysypać równą warstwą 3/4 owoców. Resztę
ciasta wymieszać z pozostałymi owocami, wylać na ciasto.
Piec 50 min. ( sprawdzić patyczkiem) w piekarniku nagrzanym do 180 st. z termoobiegiem
lub 190 st. bez termoobiegu . Po wystudzeniu ciasto oprószyć waniliowym cukrem pudrem.

Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |