HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „jagody”

  • niedziela, 26 lipca 2015
    • JAGODZIANKI

      Jagodzianki

      JAGODZIANKI

      • 200-250 ml. ciepłego mleka
      • 2 łyżeczki drożdży instant
      • 1 łyżeczka cukru
      • 500 g mąki
      • 1/4 szkl. cukru
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 180 ml. jogurtu naturalnego (np. Zott)
      • 1 jajko
      • 1/4 łyżeczki soli
      • 300 g jagód
      • 1 1/2 łyżki cukru pudru
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      • 1 jajko do posmarowania jagodzianek przed pieczeniem

      Kruszonka:

      • 100 g masła
      • 1 szkl. mąki
      • 1/3 szkl. cukru
      W miseczce wymieszać suche drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i 100 ml. ciepłego 
      mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże podwoją objętość.
      Jagody umyć i starannie osączyć na sicie. Przesypać do miseczki, oprószyć cukrem pudrem 
      i mąką ziemniaczną , delikatnie wymieszać.
      Przesiać mąkę i proszek do pieczenia do większej miski, dodać cukier, jajko wymieszane 
      z jogurtem, ekstrakt waniliowy , sól i drożdże. Wyrabiać ciasto, dodając tyle mleka, żeby 
      ciasto było elastycznezaczęło odchodzić od ręki (ok. 5 minut). Jeśli ciasto jest zbyt 
      twarde, dodać odrobinę ciepłego mleka. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto w 
      cieple do wyrośnięcia na ok 20-30 min.
      2 duże foremki wyłożyć papierem do pieczenia.
      Przygotować kruszonkę  . Do miseczki włożyć masło pokrojone w kostkę , dodać mąkę , 
      cukier i czubkami palców zagnieśc kruszonkę. Kruszonkę można też przygotować w 
      malakserze (pulsacyjnie)
      Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i lekko zagnieść. Ciasto podzielić 
      na 12 części, z każdej uformować placuszek o grubości ok. 1 cm. Na środku położyć 1 łyżkę 
      jagód, zlepić brzegi ciasta. Układć jagodzianki na blasze zlepioną częścią na dół. 
      Foremki z jagodziankami przykryć przezroczystą folią i odstawić do wyrośnięcia na 20 min.
      Piekarnik rozgrzać do 190 st. z termobiegiem lub 200 st. bez termobiegu.
      Żółtko wymieszać z 1 łyżeczką zimnej wody , posmarować jagodzianki i posypać kruszonką.
      Piec jagodzianki ok. 20 min. 

      JAGODZIANKI

       Przepis na ciasto jest zmodyfikowanym przepisem na focaccię ,który jest tutaj

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „JAGODZIANKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 lipca 2015 12:42
  • środa, 18 lipca 2012

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com