Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011
Wpisy otagowane „zakwas”
Zakwas na barszcz
1 kg buraków
1 1/2 l. wody
1 1/2 łyżki soli
5 ząbków czosnku
3-4 liście laurowe
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
5 ziaren ziela angielskiego
1 kromka chleba razowego za zakwasie tzw. "piętka" (opcjonalnie)
duży słoik lub kamionkowy garnek
gaza do przykrycia słoików z zakwasem
Zagotować wodę z solą, wystudzić. Buraki wyszorować , obrać i pokroić na kawałki
ok 2x2 cm.( najlepiej w rękawiczkach). Czosnek obrać , ząbki przekroić na 2-3 kawałki .
Buraki włożyć do słoika , dodając czosnek, liście laurowe ,pieprz i ziele angielskie .
Do zakwasu można dodać kromkę razowego chleba na zakwasie. Dobrze jest zawinąć chleb
w kawałek gazy, wówczas do zakwasu nie przedostaną się okruszki.

Buraki z przyprawami zalać wodą z solą tak, aby buraki były przykryte.
Na wierzchu położyć talerzyk lub miseczkę, żeby buraki były zanurzone w solance.
Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 5-7 dni.
Piankę, która może się pojawić, należy zebrać, to normalne przy prawidłowo
przygotowanym zakwasie.
Codziennie sprawdzać, czy na powierzchni nie pojawia się pleśń . Jeśli się pojawi, zakwas
nie nadaje się do użytku, trzeba go wyrzucić.

Zakwas kisić 5-7 dni, następnie przecedzić do butelek przez sitko lub lejek wyłożony gazą,
zamknąć i przechowywać w lodówce.
Dodawać do czerwonego barszczu - 500 ml. zakwasu do 1 l. ugotowanego wywaru
warzywnego z burakami.
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |