HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „ryba”

  • sobota, 14 października 2017
  • sobota, 17 grudnia 2016
    • TERRINA Z ŁOSOSIA - SZYNKOWAR

      Terrina z łososia - szynkowar TESCOMA z redukcją

      TERRINA Z ŁOSOSIA

      • 400 g świeżego łososia lub 250 g.  łososia i 150 g. pstrąga łososiowego
      • 100 g wędzonego łososia
      • 2 żółtka
      • 50 ml śmietany kremówki
      • 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
      • 1 łyżeczka drobno posiekanej pietruszki
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/2 łyżeczki pieprzu białego lub cytrynowego
      • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
      • 1 łyżeczka soku z cytryny
      • 1 łyżeczka papryki wędzonej (opcjonalnie)
      Przepis na małą porcję , terrina przygotowana w szynkowarze Tescoma presto z redukcją
      .Usunąć ości i skórę świeżego łososia lub pstrąga i łososia . Świeże i wędzone ryby pokroić 
      w kostkę i zmielić np. blenderem. Miksując, dodawać żółtka , śmietanę, sól, pieprz, 
      paprykę wędzoną , pietruszkę, koperek i sok z cytryny. Przygotować szynkowar z redukcją.
      Masą łososiową napełnić szynkowar, masę ugnieść, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza . 
      Na górę masy rybnej położyć kawałek folii spożywczej (użyłam kawałka rękawa do pieczenia) 
      zamknąć szynkowar i umieścić termometr w uchwycie. Wstawić szynkowar do dużego 
      garnka , wlać zimną wodę do połowy wysokości szynkowara.( wodę dolewać stopniowo, 
      tyle żeby szynkowar nie zaczął pływać). 
      Podgrzać wodę do temperatury 85 st. i utrzymywać tę temperaturę przez 40 min.  
      Wyjąć szynkowar, wystudzić, wyjąć termometr i wstawić zimny szynkowar do lodówki na 
      noc. 
      Otworzyć szynkowar, wyjąć terrinę . 
      Uwaga : mimo folii odrobina masy łososiowej może znaleźć się nad tłokiem. Po wyjęciu 
      terriny należy ją odciąć, aby uzyskać zgrabną porcję 
      Przepis , odrobinkę zmodyfikowany , pochodzi z książeczki, dołączonej do szynkowara 
      Tescoma presto
      TERRINA Z ŁOSOSIA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 17 grudnia 2016 14:08
  • niedziela, 30 października 2016
    • FILIPIŃSKIE CHRUPIĄCE PLACUSZKI ŁOSOSIOWE

      Filipińskie chrupiące placuszki łososiowe

      wg Jerrysona Cabrala De Gracia

      PLACUSZKI ŁOSOSIOWE

      18-20 placuszków :

      •   1 kg łososia 
      • 1 duża cebula
      • 1 średnia marchew
      • 1 łyżka posiekanej dymki, szczypiorku i/lub pietruszki
      • 1/2 szkl. skrobi kukurydzianej (maizeny)
      • 3-4 jajka
      • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
      • 1 łyżeczka majeranku
      • 1 płaska łyżeczka chilli w proszku 
      • 2 łyżeczki soku z cytryny
      • 1 łyżeczka soli 
      • 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
      • 200 ml oleju do smażenia
      PLACUSZKI ŁOSOSIOWEMarchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) . Łososia umyć i po usunięciu 
      ości i skóry zmielić np. za pomocą malaksera . Cebulę bardzo drobno posiekać, dodać do
      łososia i chwilę razem miksować. Jajka lekko ubić, dodać do łososia wraz z przyprawami, 
      posiekaną dymką lub pietruszką , marchewką i maizeną. 
      Masę starannie wymieszać. 
      Na patelni rozgrzać olej, nabierać po 1 czubatej łyżce masy łososiowej, uformować płaskie 
      placuszki ( to nie mają być kotleciki, tylko placki, trochę grubsze niż ziemniaczne) .
      Smażyć na złoto po 3 - 4 min. z każdej storony . 
      Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym. Podawać na gorąco z cząstkami 
      cytryny . Bardzo smaczne są też na zimno.
      Przepis : Chief Cook Jerryson Cabral De Gracia

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 października 2016 11:34
  • sobota, 03 września 2016
    • ZIELONY SOS PIETRUSZKOWY

      Zielony sos pietruszkowy
      ZIELONY SOS PIETRUSZKOWY
      • 1 pęczek pietruszki
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 1/4 łyżeczki  soli
      • 2 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
      Pietruszkę umyć , osuszyć i oderwać listki. Czosnek przecisnąć przez praskę na deskę do 
      krojenia , posypać solą i płaską częścią noża rozetrzeć na pastę . Do małego pojemnika 
      malaksera włożyć pietruszkę i czosnek , wlać oliwę lub olej. Sos miksować pulsacyjnie , aż 
      będzie gładki. 
      Z 1 pęczka pietruszki można uzyskać 2 - 3 łyżki sosu. Warto go przygotować od razu z 
      większej ilości składników i przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce.
      Ten sos jest uniwersalny - można go podać na zimno ze świeżą bagietką jako przystawkę, 
      dodać do sałatek i surówek, świetnie pasuje też do pieczonej ryby np. pstrąga z piekarnika 
      ( przepis jest tu) . Można go również wymieszać z makaronem zamiast klasycznego pesto.
      ZIELONY SOS PIETRUSZKOWY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 03 września 2016 14:20
  • piątek, 26 sierpnia 2016
  • sobota, 11 czerwca 2016
    • PAELLA

      Paella

      PAELLA

      • 1 szkl. ryżu ,najlepiej arborio lub carneroli
      • 1 średnia cebula
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 1 czerwona papryka
      • 2 szkl. bulionu warzywnego lub rybnego ,może być z kostki
      • 200 g. łososia
      • 100 g małży w oliwie ( mała puszka) 
      • 1 świeży pomidor
      • 6-7 suszonych pomidorów
      • 1/2 szkl zielonego groszku świeżego , mrożonego lub z puszki
      • kilka oliwek  bez pestek (zielonych z tego przepisu lub czarnych z tego przepisu)
      • 1/4 łyżeczki chili w płatkach
      • 1 czubata łyżeczka kurkumy
      • sól, pieprz do smaku
      • 1 łyżka oleju (najlepiej ryżowego)
      Paprykę umyć i po usunięciu pestek pokroić w dużą kostkę. Cebulę drobno posiekać. 
      Łososia umyć, usunąć ości , pokroić rybę  na 5 cm. kostkę i przyprawić solą i pieprzem . 
      Świeżego pomidora sparzyć , zdjąć skórkę i pokroić na grube plastry. Suszone pomidory 
      pokroić na paski, oliwki na plasterki.
      Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć  paprykę , aż lekko się skarmelizuje. Paprykę 
      odłożyć i na patelni na małym ogniu udusić cebulę , dodać czosnek przeciśnięty przez 
      praskę. Na patelnię z cebulą wsypać ryż i smażyć kilka minut,  mieszając aż ryż stanie się 
      szklisty. 
      Na patelnię wlać gorący bulion , wymieszany z kurkumą, dodać chili w płatkach ,podsmażoną 
      paprykę, pomidory , oliwki i groszek . Wymieszać ryż, na ryżu ułożyć kawałki ryby i małże. 
      Patelnię przykryć i gotować paellę ,nie miesząjąc, przez 20 min. na małym ogniu 
      aż ryż będzie miękki .  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PAELLA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 11 czerwca 2016 15:26
  • niedziela, 20 marca 2016
    • RYBA ŚRÓDZIEMNOMORSKA W FOLII

      Ryba śródziemnomorska w folii

      RYBA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

      Na 1 porcję:
      • 200-250 g. łososia lub pstrąga łososiowego (płat)
      • 1/2 średniej cukini
      • 1/2 czerwonej papryki
      • 1 pomidor
      • szalotka lub czerwona cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 łyżki bardzo drobno posiekanego koperku
      • 1/2 łyżeczki tymianku
      • olej 
      • sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny
      • sok z cytryny
      Rybę umyć, oczyścić z łusek i ości, skropić sokiem cytrynowym, posypać solą , pieprzem 
      cytrynowym , tymiankiem i posiekanym koperkiem. Cukinię , paprykę i pomidora umyć  . 
      Cukinię pokroić na półplasterki, czosnek przecisnąć przez prasakę, paprykę oczyścić z 
      nasion i pokroić w kostkę, cebulę i pomidora na plasterki.
      Duży kawałek folii aluminiowej posmarować lekko olejem, ułożyć warstwę cukinii , papryki i 
      połowę cebuli , posypać odrobiną soli , pieprzu i połową czosnku, przeciśniętego przez 
      praskę. Rybę ułożyć na warzywach skórką na dół, na rybie położyć plasterki pomidora, 
      resztę cebuli i czosnku , posypać odrobiną soli i pieprzu. Rybę szczelnie zawinąć w folię. 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem , piec rybę 25-30 min. Po tym czasie lekko 
      rozwinąć folię i podpiec rybę (funkcja grill) ok. 10 min. 
      RYBA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 marca 2016 11:59
  • piątek, 04 marca 2016
    • PRZYPRAWA PAPRYKOWA

      Przyprawa paprykowa

      PRZYPRAWA PAPRYKOWA

      • 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki
      • 1 łyżka cukru trzcinowego
      • 1 łyżka oregano
      • 1 łyżka tymianku
      • 1-2 łyżeczki cayenne,chilli , piri-piri lub ostrej papryki
      • 1 łyżeczka cebuli granulowanej
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
      • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
      • 1 łyżeczka mielonej kolendry
      • 1 łyżeczka kurkumy
      • 2 łyżeczki soli
      Tymianek , majeranek  i cukier trzcinowy lekko utrzeć w moździerzu, dodać pozostałe 
      przyprawy, wymieszać . Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku. 
      Ta przyprawa jest świetna do ryb np. łososia  lub do mięsa.( 2 łyżeczki na 250 g ryby 
      lub na 1 udko kurczaka) 
      PAPRYKOWY ŁOSOŚ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 04 marca 2016 16:06
  • środa, 06 stycznia 2016
    • ŚLEDZIE W OCCIE

      ŚLEDZIE W OCCIE

      ŚLEDZIE W OCCIE

      • 600 g solonych śledzi ( filety) 

      Marynata :

      • 1/2 szkl cukru
      • 1 szkl. wody
      • 1/2 szkl. octu 8% ( lub 1/4 szkl. octu winnego i 1/4 szkl. octu jabłkowego)
      • 1 duża marchew
      • 2 liście laurowe
      • 1 łyżka kolorowego pieprzu
      • 1 duża czerwona cebula
      • 3 cm kawałek chrzanu
      • 1/2 pęczka koperku
      Marchew i chrzan obrać. Marchew i cebulę  pokroić na 3 mm. plasterki, chrzan na cieniutkie 
      plasterki, koperek posiekać niezbyt drobno.
      Wszystkie składniki marynaty umieścić w niedużym garnku, zagotować i  gotować przez 
      kilka minut ( marchew nie powinna się rozgotować, ma pozostac dość twarda) . 
      Marynatę wystudzić.
      Jeśli śledzie są bardzo słone , wymoczyć je w zimnej, przegotowanej wodzie przez około 
      30 min. Śledzie odsączyć i pokroić na 3 - 4 cm paseczki. W słoiku układać  warstwami 
      śledzie , przekładając marchewką , cebulą i chrzanem z marynaty, zalać resztą marynaty. 
      Słoik  zakręcić i wstawić śledzie do lodówki na 2-3 dni.
      Przepis znalazłam tu
      ŚLEDZIE W OCCIE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 06 stycznia 2016 16:41
  • piątek, 27 lutego 2015
    • PASTA TUŃCZYKOWA

      Pasta tuńczykowa

      PASTA TUŃCZYKOWA

      • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
      • 1-2 łyżki keczupu
      • 1 szalotka
      • 1 mały korniszon
      • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
      • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
      • 1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku lub koperku
      • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
      • sól, pieprz do smaku
      Tuńczyka  odsączyć na sitku i w miseczce rozdrobnić widelcem. Szalotkę i korniszona 
      bardzo drobno posiekać , dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, dodając do 
      smaku sól i świeżo zmielony pieprz . 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 27 lutego 2015 18:06

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com