HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „ucierane”

  • sobota, 20 maja 2017
    • CIASTECZKA PEKANOWE

      Ciasteczka pekanowe

      CIASTECZKA PEKANOWE

      • 230 g masła
      • 1 szkl. białego drobnego cukru
      • 1 szkl. jasnego cukru trzcinowego
      • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 2 jajka
      • 2 szkl. mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 120 g orzechów pecan
      • 50 - 75 g g suszonych żurawin
      Piekarnik rozgrzać do 150 st ( górna i dolna grzałka) . Foremkę 36 X24 cm (w oryginalnym 
      przepisie 33 x 22 cm) wyłożyc papierem do pieczenia, wysypać orzechy i podpiekać je ok. 
      10 min. Można nie podpiekać orzechów, ale podpieczone są chrupiące i smaczniejsze .
      Wyjąć blachę w orzechami, orzechy wysypać do miseczki i pokruszyć na 2-4 kawałki  . 
      W dużym garnku stopić masło, zdjąć garnek z ognia, dodać  cukier biały i trzcinowy. 
      Mikserem lub łyżką mieszać masło z cukrem aż masa przestygnie. W osobnym naczyniu 
      zmiksować jajka do lekkiego spienienia. Do chłodnej masy cukrowej dodać jajka i miksować 
      do całkowitego połączenia składników. 
      Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać do masy , wymieszać starannie.
      Orzechy pokruszyć na kawałki i dodać do ciasta razem z żurawinami, wymieszać
      Na foremkę z papierem, na której podpiekane były orzechy , wylać  gęste ciasto, wyrównać 
      powierzchnię. 
      Piec ciasto ok. 40-50 min. Po wystudzeniu pokroić ciasteczka .
      Przepis znajduje się w dziale "CIASTECZKA" , ponieważ trudno jest do przypisać je do 
      kategorii kruche lub ucierane. Ciasteczka są trochę podobne do batoników muesli lub 
      do  cantucci , ale są bardziej miękkie .
      Przepis znalazłam na tym blogu, dodałam suszone żurawiny, których w oryginalnym przepisie
       nie było. 

       CIASTECZKA PEKANOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTECZKA PEKANOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 20 maja 2017 13:35
  • niedziela, 26 czerwca 2016
    • ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE

      Odwrócone ciasto truskawkowe

      ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE

      Warstwa truskawkowa :
      • 600 g truskawek
      • 1/2 szkl. cukru ( białego lub  drobnego trzcinowego)
      • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub wanilii w proszku (opcjonalnie)
      Ciasto :
      • 300 g mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 4 jajka
      • 1 szkl. cukru
      • 115 g masła
      • 100 ml. (= 1/2 szkl.) oleju , najlepiej ryżowego, bezsmakowego
      • 1 szkl. mleka
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      Do foremki :
      • 1 łyżka mąki
      • 1 łyżka miękkiego masła
      Truskawki umyć, usunąć szypułki. Przekroić truskawki na pół lub na ćwiartki , jeśli 
      są duże. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę ziemnniaczaną z cukrem. 
      Ciasto :
      Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia . Masło stopic w garnuszku i przestudzić. Do 
      chłodnego masła dodać olej, wymieszać.
      Jajka z cukrem , ekstraktem waniliowym i szczyptą soli ubić na puch mikserem. Do jajek 
      cienkim strumieniem wlewać masło z olejem , mieszać mikserem. Następnie , mieszając 
      staranie po dodaniu każdego składnika , do ciasta dodawać na przemian  1/3 mąki z 
      proszkiem,  połowę  mleka , 1/3 mąki, resztę mleka i mąki . 
      Tortownicę o śr. 23 cm. lub kwadratową foremkę 20x20 cm. wyłożyć papierem do 
      pieczenia . Papier posmarować masłem i oprószyć mąką. 
      Pokrojone truskawki posypać cukrem z mąka ziemniaczaną , wymieszać i ułożyć truskawki 
      w tortownicy /foremce tak, aby przkryły cały spód foremki . Na truskawki wylać ciasto. 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub do 180 bez termoobiegu. 
      Piec ciasto 50-60 min ( sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone).
      Ciasto przestudzić w foremce ok. 30 min i przełożyć na talerz tak, aby warstwa 
      truskawkowa znalazła się na górze.
      ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 czerwca 2016 11:42

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com