HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „instrukcja”

  • piątek, 18 listopada 2016
    • SZYNKOWAR TESCOMA PRESTO - INSTRUKCJA

      Szynkowar Tescoma PRESTO - instrukcja

      SZYNKOWAR TESCOMA

      To nie jest tekst sponsorowany ani "współpraca" ani lokowanie produktu. Po prostu kupiłam
      nowy szynkowar i porównuję go z poprzednim.
      Wypróbuję nowe przepisy i skorzystam z wcześniejszych. 
      Szynkowar Tescoma presto jest wykonany z tworzywa sztucznego i silikonu. Wszystkie 
      części, oprócz termometru, można myć w zmywarce.
      Do przygotowywania przetworów nie potrzeba woreczków . W zestawie jest termometr z 
      uchwytem, z zaznaczonym na czerwono zakresem temperatur, w których przygotowuje się 
      wędliny. W szynkowarze można przygotować 1 kg. mięsa lub 500 g , po założeniu 
      dodatkowego ogranicznika (redukcji). Bardzo mi odpowiada możliwość przygotowania 
      mniejszej porcji .
      Do szynkowara dołączona jest instrukcja z kilkoma przepisami.
      W szynkowarze umieszcza się przygotowane mięso w kilku porcjach, dociskając każdą 
      warstwę, żeby usunąć pęcherzyki powietrza. Szynkowar napełnia się do 1 cm. poniżej 
      górnej krawędzi , jeśli przygotowuje się  1 kg. mięsa lub do połowy - z 500 g. 
      Do przygotowywania połowy porcji należy użyć dodatkowej części ( redukcji) .
      Po napełnieniu szynkowara założyć uchwyt  na termometr,  zakręcić pokrywę i umieścić 
      szynkowar w lodówce, zgodnie z przepisem , zazwyczaj na co najmniej na 48 godz. 
      Po tym czasie umieścić termometr w uchwycie, wstawić szynkowar do dużego garnka i 
      napełnić garnek zimną wodą do ok. 1 cm od uchwytu termometru przy przygotowywaniu 
      pełnej porcji  lub do połowy przy przyrządzaniu w wędlin z 500 g mięsa - wówczas nalewać 
      wodę powoli, żeby szynkowar nie zaczął pływać. 
      Podgrzać wodę do 75-80 st. i od tego momentu parzyć wędlinę ok.2 godz., pilnując żeby 
      temperatura utrzymywała się w zakresie 75- 80 st - strzałka termometru ma być na 
      czerwonym polu. Garnek można przykryć pokrywką lub folią aluminiową tak, aby 
      termometr był widoczny .
      Po zakończeniu gotowania wyjąć szynkowar z garnka, odłączyć termometr i ostudzić  
      szynkowar pod strumieniem zimnej wody. Przechylić szynkowar i przez otworki w pokrywie
       wylać nadmiar skroplonej wody z wnętrza szynkowaru.
      Zimny szynkowar wstawić na kilka godzin do lodówki. 
      Odkręcić pokrywę i wyjąć wędlinę ( dla ułatwienia można włożyć szynkowar na chwilę pod 
      strumień ciepłej wody)

      SZYNKOWAR TESCOMA

      SZYNKOWAR TESCOMA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 18 listopada 2016 18:32
  • środa, 12 grudnia 2012
    • SZYNKOWAR - INSTRUKCJA

      Szynkowar – instrukcja

      SZYNKOWAR
      Szynkowar , termometr, woreczki,  sól do peklowania i przyprawy do mięsa dostępne są w różnych sklepach internetowych .  
      W  moim szynkowarze przyrządza się 0.8 -  1 kg. mięsa , używając specjalnych, atestowanych
      woreczków.  
      Mięso należy wcześniej przygotować.
      Można je zapeklować, zachowuje wówczas różowy kolor. Mięso, całkowicie zanurzone w
      zalewie z soli peklowej, wody i  przypraw wstawia się do lodówki na kilka dni ( od 3 dni
      do tygodnia) , a następnie osącza z zalewy , płucze (można mięso dodatkowo obtoczyć
      w przyprawach ) i umieszcza w szynkowarze .
      Mięso można również przyrządzić bez peklowania. Należy je przyprawić , włożyć w woreczku do szynkowaru , zamknąć , umieścić  w lodówce na co najmniej 12 godz. a najlepiej na dobę i
      po tym czasie gotować.
      Przygowanie szynkowaru:
      2 sznureczki o długości ok. 70 cm związać na środku i włożyć  do pustego szynkowaru
      tak, aby po włożeniu woreczka zwisałay  poza krawędź szynkowaru (ten pomysł znalazłam
      na forum) . Nie jest to konieczne, ale bardzo ułatwia wyjęcie woreczka z gotową wędliną.
      Pusty woreczek włożyć do szynkowaru i wywinąć brzegi woreczka na zewnątrz.
      Pzyprawione lub zapeklowane mięso włożyć do woreczka w szynkowarze , ubijając ciasno
      np. płaskim tłuczkiem do ziemniaków. Końcówki woreczka mocno zwinąć i zgodnie z
      instrukcją zamknąć pokrywę ze sprężyną .
      Szynkowar wstawić do wysokiego garnka  i wlać tyle zimnej wody, aby jej poziom był o
      1-2 cm wyższy niż mięsa . Termometr umieścić w garnku tak , aby łatwo było odczytać
      temperaturę ( np. zaczepić termometr za pomocą dużego spinacza biurowego).
      Wodę doprowadzić do wrzenia i gotować  ok.1 ½ - 2 godz . w zależności od rodzaju mięsa
      w temp. 80-90 st, ( nie przekraczając  95 st. ).
      Garnek można przykryć tak , aby woda nie wyparowała, a termometr był widoczny.
      Należy sprawdzać poziom wody i jeśli to konieczne, uzupełnić gorącą wodą .
      To nie UFO, to szynkowar

      TO NIE UFO, TO SZYNKOWAR
      Po 2 godz. szynkowar ostrożnie wyjąć z garnka, wylać przez szczelinę w pokrywie tę
      odrobinę wody , która skroplila się w szynkowarze ( nie otwierać !)  i wstawić do zlewu z
      zimną wodą. Po schłodzeniu zamknięty szynkowar włożyć do lodówki na kilka godzin.
      Po tym czasie zdjąć pokrywę i wyjąć woreczek z wędliną ( tu bardzo pomocne są
      sznureczki) .
      Rozciąć woreczek i delektowac się pyszną wędlinką własnej produkcji.
      C.D.N....

      Uwaga : Szynkowar z zewnątrz ciemnieje do linii wody. Nie ma to znaczenia, wewnątrz pozostaje jasny, zresztą mięso jest w woreczku i nie ma kontaktu z metalem .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „SZYNKOWAR - INSTRUKCJA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 12 grudnia 2012 17:14

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com