HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „owoce”

  • sobota, 25 listopada 2017
    • BABKA JOGURTOWA KUBECZKOWA

      Babka jogurtowa kubeczkowa 

      BABKA JOGURTOWA KUBECZKOWA

      Składniki mierzy się kubeczkami jogurtu 

      • 1 kubeczek jogurtu 180 ml.
      • 2 kubeczki mąki tortowej
      • 1 kubeczek mąki ziemniaczanej
      • 1 kubeczek cukru
      • 1 kubeczek oleju , najlepiej ryżowego 
      • 3 paskie łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 duże lub 4 małe jajka
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • szczypta soli
      • 150-200 g ananasa z puszki , pokrojonego w kostkę *
      • cukier puder do posypania.
      Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 
      Jogurt przełożyć do miseczki , kubeczek umyć, wysuszyć i używać jako miarki .
      Ananas odsączyć z zalewy . 
      Mąkę ziemniaczaną , tortową i proszek do pieczenia przesiać do miseczki . Mikserem ubić  
      jajka z cukrem, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę 
      Dodać jogurt i sok cytrynowy , wymieszać i dodać stopniowo olej, miksując na małych 
      obrotach, a następnie wsypać mąkę z proszkiem.  
      Wymieszać ciasto i na koniec dodać kostki ananasa , oprószone odrobiną mąki, delikatnie 
      wymieszać . 
      Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i oprószyć 
      mąką.
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub do 180 st. bez termoobiegu. Piec ciasto 
      40 -45 min. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. 
      Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem . 
      To ciasto przypomina babkę piaskową dzięki dodaniu mąki ziemniaczanej. 
      * Zamiast ananasa można dodać jabłko, pokrojone w kostkę lub suszone żurawiny 

      BABKA JOGURTOWA KUBECZKOWA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 25 listopada 2017 16:26
  • piątek, 04 września 2015
    • CIASTO TWAROGOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

      Ciasto twarogowe z owocami i migdałową kruszonką

      CIASTO TWAROGOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ


      •  250 g tłustego twarogu (np. Piątnica)
      • 120 g cukru
      • 8 łyżek mleka
      • 5 łyżek oleju (najlepiej ryżowego)
      • 2 łyżeczki cukru o smaku migdałowym
      • 1 jajko
      • 400 g mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 400 g owoców np. borówki, śliwki , truskawki, nektarynki, jabłka
      ( użyłam 1 nektarynki i 250 g borówek  )
      Kruszonka :
      • 120 g miękkiego masła
      • 1/2 szkl drobnego  cukru trzcinowego
      • 1 szkl. mąki
      • 2 łyżeczki cukru o smaku migdałowym
      • 100 g migdałów - słupki
      Przygotować kruszonkę : wszystkie składniki kruszonki zagnieść ręcznie lub dla ułatwienia 
      blenderem pulsacyjnie. Kruszonkę włożyć do miseczki, przykryć i stawić do lodówki.
      Owoce umyć . Nektarynkę pokroić na 12 części.
      Pokruszony twaróg, cukier , mleko, olej i jajko zmiksować na gładką masę - można użyć 
      blendera lub malaksera. Do większej miski przesiać mąkę z proszkiem, dodać zmiksowany 
      twaróg. Ciasto wymieszać łyżką , uformować kulę .
      Tortownicę o śr. 24 cm lub prostokątną 20x30 cm ( jak w oryginalnym przepisie) wyłożyć 
      papierem do pieczenia, nałożyć ciasto i wyrównać powierzchnię. Ułożyć owoce , posypać 
      kruszonką.
      Piec w temp. 190 st z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu  40 - 45 min. CIASTO TWAROGOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ
      Ten świetny przepis znalazłam na tym blogu . 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTO TWAROGOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 04 września 2015 19:32
  • sobota, 02 sierpnia 2014
  • piątek, 02 sierpnia 2013
  • piątek, 05 lipca 2013
    • CZEREŚNIOWIEC**

      Czereśniowiec ** - szybkie ciasto z owocami

      CIASTO Z OWOCAMI

      • 4 jajka
      • 1 szkl. cukru
      • 2 szkl. mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 200 g masła
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1/2 łyżeczki olejku migdałowego (opcjonalnie)
      • 3 łyżki siekanych migdałów (słupki)
      • 500 g czereśni lub 1 słoik dżemu jabłkowego **
      Masło stopić i wystudzić. Czereśnie umyć i wydrylować. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i 
      dalej ubijać jak na bezy . Dodać żółtka, zmiksowac, a następnie dodać przesianą mąkę z
      proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy, aromat migdałowy i masło. Zmiksować na gładką
      masę.
      Foremkę 20x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać 
      tartą bułką. Do foremki wlać 2/3 ciasta, położyć czereśnie, wylać na nie resztę ciasta,
      tak aby owoce były przykryte i posypać migdałami.
      Piec  w temp. 170 st. z termoobiegiem 35- 40 min. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest 
      upieczone.
       
      CIASTO Z OWOCAMI
      * W przepysznej  wersji oryginalnej Izy i Mateusza zamiast czereśni  była warstwa 
      domowego  dżemu jabłkowego i nie było migdałów .
      ** Do wypróbowania : śliwki, morele , grubo posiekane  jabłka 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „CZEREŚNIOWIEC**”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 05 lipca 2013 16:38

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com