HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „zupa”

  • sobota, 12 sierpnia 2017
    • ZUPA - KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW

      Zupa - krem z pieczonych pomidorów

      ZUPA_KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW

      • 1500 g pomidorów z małą ilością pestek np. lima lub  paprykowych
      • 3 szalotki
      • 4 ząbki czosnku
      • 1 łyżka oregano
      • 1 łyżeczka soli
      •  1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
      • 1 łyżka oleju
      • 1 l. wywaru warzywnego
      • 5-6 suszonych pomidorów
      • kilka listków bazylii do dekoracji
      • 2 liście laurowe
      • 3 łyżeczki pesto
      • 2-3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu (opcjonalnie)
      Pomidory umyć i przekroić wzdłuż na 4 części. Szalotki obrać i przekroić wzdłuż na pół, 
      czosnek obrać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, można też  użyć  dużego 
      naczynia do zapiekania.
      Na blaszce ułożyć pomidory skórką na dół, między pomidorami ułożyć szalotki i czosnek. 
      Pomidory oprószyć solą, oregano i pieprzem, skropić olejem. Pomidory piec w piekarniku 
      rozgrzanym do 180 st. z termoobiegiem lub 190 st górna i dolna grzałka przez 60 min.
      Suszone pomidory  i bazylię  pokroić na paseczki . Upieczone pomidory wraz z sokiem, 
      szalotkami i czosnkiem zmiksować blenderem  na pure, przełożyć do garnka. 
      Dodać liśc laurowy, połowę suszonych pomidorów  i  tyle wywaru warzywnego, aby zupa 
      miała odpowiednią, ulubioną  konsystencję. Zagotować zupę , dodać pesto, wymieszać . 
      Zupę podawać posypaną pokrojonymi pomidorami i bazylią. Można też dodać odrobinę 
      śmietany lub gęstego jogurtu.
      ZUPA_KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW
      Inspiracją był ten przepis

      Warzywa psiankowate 2017

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „ZUPA - KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 12 sierpnia 2017 17:50
  • niedziela, 13 listopada 2016
    • ALBONDIGAS - MEKSYKAŃSKA ZUPA PULPECIKOWA

      Albondigas - meksykańska zupa pulpecikowa

      ALBONDIGAS-ZUPA PULPECIKOWA

      Pulpeciki (24-25 szt) :
      • 250 g. mielonej wołowiny
      • 250 g. mielonej wieprzowiny
      • 2 ząbki czosnku
      • 1/4 szkl. surowego ryżu
      • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
      • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
      • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
      • 1 jajko
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
      Zupa :
      • 1 duża cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 marchew
      • 1 czerwona papryka
      • 2 średnie ziemniaki
      • 1 1/2 l bulionu
      • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
      • 1 mała puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze
      • 1 łyżka oregano
      • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
      • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
      • 1 cukinia
      • 2 liscie laurowe
      • 1 łyżka soku cytrynowego (opcjonalnie)
      • zielona pietruszka do podania
      • 1 łyżka oleju do smażenia
      Zupa:
      Cebulę drobno posiekać, paprykę, po usunięciu pestek,  pokroić na średnią kostkę, cukinię 
      bez obierania pokroić na ćwierćplasterki o grubości 3 cm. Marchew i ziemniaki obrać . 
      Marchew pokroić na 1 cm plasterki, ziemniaki w 2 cm kostkę.
      W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Cebulę zeszklić, dodać 1/2 łyżeczki pieprzu i czosnek 
      przeciśnięty przez praskę, chwilę razem smażyć, nie dopuszczając do zrumienienia 
      czosnku. Dodać marchew i ziemniaki, przesmażyć kilka minut , miesząjąc. Dodać bulion, 
      pomidory z puszki, kolendrę, kumin , oregano i liście laurowe. Garnek przykryć i gotować 
      zupę kilkanaście minut na średnim ogniu.
      W czasie, kiedy zupa się gotuje , przygotować pulpeciki .
      Jajko lekko ubić, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszytkie skladniki pulpecików włożyć 
      do miski i starannnie wyrobić . Nabierać po 1 łyżce mięsa i dłońmi zwilżonymi zimną wodą 
      uformowac pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego .
      Do lekko gotującej się zupy dodawać pojedyńczo pulpeciki, delikatnie zamieszać, żeby 
      pulpeciki się nie rozpadły i gotować 10 min. Dodać cukinię  paprykę i odsączoną z zalewy i 
      opłukaną fasolę , gotować zupę jeszcze 15- 20 min. 
      Doprawić solą i pieprzem do smaku, można też dodać 1 łyżkę soku cytrynowego ( nie 
      dodałam).
      Zupę pulpecikową podawać posypaną posiekaną pietruszką 
      W oryginalnum przepisie do zupy dodane były 2 łodygi selera naciowego , pokroje na 
      spore kawałki . Zamiast selera dodałam paprykę i fasolę .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 listopada 2016 11:20
  • wtorek, 01 listopada 2016
    • ZUPA DYNIOWA

      Zupa dyniowa

      ZUPA DYNIOWA

      Pieczona dynia :

      • 1 dynia Hokkaido (ok. 500 g )
      • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
      • 1 łyżeczka soli
      • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego kolorowego pieprzu 
      • 2 łyżeczki kurkumy
      • 2 łyżeczki słodkiej papryki
      • 2 łyżeczki wędzonej papryki
      • 1/2 łyżeczki płatkow chilli 
      • 3 łyżki oleju np. ryżowego

      Wywar warzywny :

      • 2 marchewki 
      • 1 pietruszka 
      • 1/2 niedużego selera 
      • 2-3 cm kawałek imbiru
      • 2 liście laurowe 
      • 5 ziarenek ziela angielskiego
      • 1 l. wody 
      • 1 łyżeczka soli lub Vegety
      • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
      • kilka plasterków chilli 
      • 1/4 łyżeczki tabasco (opcjonalnie)
      • zielona pietruszka i kilka plasterków chilli do dekoracji
      Przygotowac wywar warzywny. Warzywa umyć, obrać , pokroić na mniejsze kawałki. Imbir 
      obrać i pokroić na plastreki lub słupki
      Do garnka wlać 1 l. wody, dodać warzywa i przyprawy ,oprócz zielonej pietruszki i tabasco, 
      przykryć i gotowac na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. 
      Dynię umyć, przekroić na pół , usunąć pestki i bez obierania pokroić na plasterki. Olej 
      wymieszać z przyprawami, posmarować plastry dyni i ułożyć je w 1 warstwie na blaszce 
      wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 st . Piec dynię do miękkości 
      ok. 20-30 min.
      Wywar warzywny odcedzić, dodać do niego upieczoną dynię i razem gotowac 5-10 min. 
      Zmiksować zupę na gładki krem i zagotować , dodając tabasco do smaku i odrobinę wody, 
      gdyby zupa była za gęsta . 
      Podawać z natką pietruszki i kilkoma plasterkami chilli.
      DYNIA HOKKAIDO

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „ZUPA DYNIOWA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 listopada 2016 16:20
  • sobota, 14 maja 2016
    • ZUPA GULASZOWA

      Zupa gulaszowa

      ZUPA GULASZOWA

      • 2 papryki czerwone lub czerwona i żółta
      • 200-250 g dobrej , wędzonej kiełbasy
      • 1 puszka (400 g) krojonch pomidorów
      • 750 ml. bulionu 
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 średnia cebula
      • 2 łyżeczki wędzonej papryki
      • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
      • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
      • 1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu (opcjonalnie)
      • 3 liście laurowe
      • 2-3 ziemniaki
      • sól, pieprz, do smaku
      • 1/4 łyżeczki chili w płatkach lub ostrej papryki 
      • 2 łyżki oleju
      Paprykę umyć, pokroić w sporą kostkę. Cebulę posiekać, kiełbasę pokroić na półplasterki. 
      Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć paprykę i kiełbasę , dodać i zeszklić cebulę. 
      Pod koniec smażenia dodać czosnek, przeciśnięty przez praskę. Zagotować bulion, dodać 
      pomidory z puszki, paprykę z kiełbasą i cebulą, paprykę w proszku i pozostałe składniki, 
      oprócz ziemniaków . Garnek przykryć i gotować zupę na wolnym ogniu ok.30 min. 
      W tym czasie ziemniaki obrać , pokroić w kostkę i ugotować  do miękkości w osolonej 
      wodzie. 
      Dodać ziemniaki do zupy, chwilę razem gotować. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „ZUPA GULASZOWA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 14 maja 2016 19:25
  • piątek, 30 stycznia 2015
    • GROCHÓWKA

      Grochówka

      GROCHÓWKA

      • 300 g łuskanego grochu
      • 2 l. wody lub bulionu ( może być z kostki)
      • 2 marchewki
      • 1 pietruszka
      • 1/2 małego selera
      • 2 średnie cebule
      • 300 g wędzonki
      • 2 liście laurowe
      • 2-3 łyżeczki majeranku
      • 1/2 łyżeczki cząbru
      • 2 małe ziemniaki
      • sól, pieprz do smaku
      • 1 łyżka oliwy .
      Groch wypłukać na sicie pod bieżącą wodą. Cebulę niezbyt drobno posiekać i udusić na złoto 
      na odrobinie oleju. Marchew, pietruszkę i seler obrać. Do garnka z bulionem lub lekko 
      osoloną  wodą włożyć warzywa (oprócz ziemniaków), cebulę , wędzonkę i dodać przyprawy. 
      Gotować ok. 30 min. a następnie dodać groch i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. 
      Gotować zupę aż groch będzie miękki (ok. 30 min.). Usunąć liście laurowe , pietruszkę i 
      seler, a marchewkę pokroić na plasterki i dodać ją do grochówki. 
      Jeśli ktoś lubi, może marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do 
      zupy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 30 stycznia 2015 18:30
  • piątek, 16 stycznia 2015
    • PRAWIE ŻUREK (DUKANOWY)

      Prawie żurek (dukanowy) czyli 2 w1 (twarożek i żurek)

      PRAWIE ZUREK (DUKANOWY)

      • 1 l. maślanki
      • 1 łyżeczka soku z cytryny 
      • szczypta soli
      • 1 czubata łyżeczka majeranku
      • 1 liśc laurowy
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżeczka chrzanu
      • 1-2 jajka
      • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
      Z 1 litra maślanki powstaje 150-200 g twarożku (przepis jest tu) i 600 ml serwatki na 
      "żurek" . 
      Wlać maślankę do garnka, dodać szczyptę soli, sok z cytryny i podgrzewać do temperatury 
      ok. 70 st., nie dopuszczając do zagotowania. Kiedy twarożek oddzieli się od serwatki (po 
      10 min.) , przelać zawartość garnka na drobne sitko, zachowując serwatkę w drugim 
      garnuszku. Twarożek zostawić do odsączenia. Do serwatki dodać majeranek , liśc laurowy ,
      przeciśnięty przez praskę czosnek , chrzan do smaku i podgrzewać kilka minut.
      Jajka ugotować na twardo . Żurek podawać z jajkami pokrojonymi na ćwiartki i posiekanym
       szczypiorkiem , można też dodać troszkę twarożku lub białej kiełbasy z indyka z tego 
      przepisu. 
      Resztę twarożku zjeść na śniadanie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PRAWIE ŻUREK (DUKANOWY)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 16 stycznia 2015 20:05
  • piątek, 11 kwietnia 2014
    • ZUPA JARZYNOWA JULIENNE

      Zupa jarzynowa julienne

      ZUPA JULIENNE

      • 3 marchewki 
      • 2 pietruszki
      • 1/2 selera
      • 1 por
      • 1 kalarepka
      • 1/4 główki kapusty
      • 1/4 kalafiora
      • 1/2 szkl. zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
      • 1/2 szkl. fasolki szparagowej  (świeżej lub mrożonej)
      • 2 łyżki masła
      • 1 1/2 l wywaru warzywnego lub bulionu (może być z kostki)
      • 3 liście laurowe
      • sól i mielony pieprz do smaku
      • zielona pietruszka i koperek  do posypania
      Warzywa umyć, marchew, pietruszkę, seler i kalarepkę pokroić w paski ("zapałki"). Białą 
      część pora pokroić w krążki, zieloną związać białą nicią. Kapustę cienko poszatkować, 
      kalafior podzielić na różyczki. Świeżą fasolkę szparagową obrać z włokien i pokroić na 
      kilkucentymetrowe kawałki. W garnku rozgrzać masło, dodać marchew, pietruszkę, seler, 
      kalarepkę  i białą część pora. Warzywa podsmażyć , mieszając. Dodać szklankę wywaru, 
      zieloną część pora, liście laurowe i dusić pod przykryciem , aż warzywa będą prawie 
      miękkie. Dodać resztę wywaru, groszek, fasolkę , kapustę i kalafior. Gotować aż 
      wszystkie warzywa będą miękkie. 
      Wyjąć zieloną część pora. Zupę przyprawić świeżo mielonym pieprzem i ew. solą. 
      Podawać z drobno posiekaną pietruszką i koperkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 11 kwietnia 2014 20:28
  • czwartek, 13 marca 2014
    • ZUPA RYBNA

      Zupa rybna

      ZUPA RYBNA

      • 1 cały pstrąg
      • 250 g filetów  z łososia
      • 2 marchewki
      • 1 pietruszka
      • 1/2 małego selera
      • 2 liście laurowe
      • 5 ziaren ziela angielskiego 
      • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego
      • 1 cebula 
      • 3 ząbki czosnku
      • 2 małe ziemniaki 
      • 1 łyżeczka masła (opcjonalnie)
      • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 
      • sól, pieprz cytrynowy, szczypta płatków chili  - do smaku
      • koperek do podania
      • olej ryżowy do smażenia
      Przygotować wywar rybny : Ryby umyć, odciąć ogon, płetwy i głowę pstrąga, rybę 
      wyfiletować. Usunąć skórę z łososia . Pstrąga i łososia pokroić na dużą kostkę (ok. 5 cm.), 
      włożyć do lodówki w przykrytej miseczce - łącznie filetów powinno być ok. 500 g. Resztę 
      kawałków ryby, umytą i obraną marchew, pietruszkę i selera zalać 1 l. zimnej wody, dodać 
      liście laurowe, pieprz ziarnisty , rozgniecione ziele angielskie i szczyptę soli . Garnek 
      przykryć i gotować wywar na wolnym ogniu , aż warzywa bedą miękkie . Wyjąć warzywa , 
      a wywar przecedzić do drugiego garnka.  Ziemniaki pokroić w 1 cm. kostkę , dodać do 
      wywaru i gotować 15 min. 
      Cebulę pokroić w półplasterki i udusić na odrobinie oleju. Połowę warzyw pokroić w słupki, 
      przesmażyć z miękką cebulą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę ( można dodać 1 
      łyżeczkę masła). 
      Do wywaru włożyć warzywa z cebulą, dodać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem 
      cytrynowym i szczyptą chili , wywar zagotować. Zmniejszyć ogień, do wywaru dodać 
      pokrojone filety rybne, garnek przykryć i gotować zupę  na wolnym ogniu  10 min. nie 
      mieszając.   
      Zupę rybną podawać posypaną drobno posiekanym koperkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 marca 2014 19:57
  • sobota, 27 października 2012
  • poniedziałek, 18 czerwca 2012
    • ZUPA OGÓRKOWA (DUKANOWA I BEZ DUKANA)

      Zupa ogórkowa dukanowa (P, PW i bez Dukana)
      ZUPA OGÓRKOWA
      • 1 udko kurczaka
      • 1 marchew
      • 1 pietruszka
      • 1/2 selera
      • 1 por (tylko zielona część )
      • koperek
      • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1-2 ząbki czosnku
      • sos Worchesterschire do smaku (opcjonalnie, ale warto dodać)
      • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
      • 2 liście laurowe
      • 3 ogórki kiszone i odrobina wody z kiszenia ogórków ( przepis na ogórki kiszone 
        jest tutaj)
      • jogurt naturalny 0% (opcjonalnie)
      Zdjąć skórę z udka kurczaka, mięso umyć, obrać warzywa . Por przekroić wzdłuż, 
      starannie wypłukać i związać białą, bawełnianą nicią. Mięso i warzywa  włożyć do garnka, 
      dodać 1 1/2 l zimnej wody , liście laurowe, pieprz , sól , ziele angielskie (ziarenka lekko 
      rozgnieść) . Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia ok. 2 godz.
      Wyjąć warzywa ( są zakazane w fazie proteinowej) i mieso z wywaru, wywar przecedzić 
      Czosnek przecisnąć przez praskę, ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej ( średnie oczka) , 
      dodać do wywaru i gotować 20 min. , dodając kilka łyżek wody z kiszenia i sos 
      Worchesterschire do smaku . Usunąć  kości z mięsa, dodać udko kurczaka do zupy. 
      Koperek posiekac drobno i pod koniec gotowania dodac do zupy.
      Zupę ogórkową podawać można z jogurtem naturalnym 0 - 0.5% , który należy wlać do  
      zupy dopiero  na talerzu ( nie gotować) 
      * w fazie proteinowej wszystkie warzywa są zakazane, ogórki kiszone mogą być tylko 
      dodatkiem, dlatego dla wzmocnienia smaku warto dodać odrobinę wody z kiszenia 
      ogórków.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „ZUPA OGÓRKOWA (DUKANOWA I BEZ DUKANA)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 czerwca 2012 19:45

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com