HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „pasztet”

  • piątek, 13 stycznia 2017
    • PASZTETOWA - SZYNKOWAR

      Pasztetowa - szynkowar

      PASZTETOWA - SZYNKOWAR

      • 350 g wątroby wieprzowej
      • 350 g surowego boczku
      • 250 g łopatki wieprzowej
      • 1 średnia cebula
      • 2 łyżki tartej bułki
      • 2 jajka 
      • 500 ml. rosołu lub wywaru warzywnego ( może być z kostki)
      • 2 łyżeczki majeranku
      • 1/2 łyżeczki cząbru
      • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
      • szczypta chili w płatkach
      • 1 łyżeczka soli
      • ziele angielskie
      • liście laurowe
      • pieprz ziarnisty
      • 200-250 g wędzonego boczku pokrojonego na cienkie plastry (np. z Morlin) 
      W niedużym garnku zagotować bulion z 4 ziarenkami ziela angielskiego, 2 liśćmi laurowymi 
      i 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego. W bulionie ugotować łopatkę (ok. 20 min.) .  
      Cebulę bardzo drobno posiekać. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć  na patelni.  
      Wyjąć skwarki i na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę . Łopatkę wyjąć z garnka,  
      przestudzić i pokroić w kostkę. Bułkę tartą wsypać do małej miseczki i zalać 2-3 łyżkami 
      bulionu . Do garnka z gorącym bulionem włożyć wątrobę i ją zaparzyć, a następnie pokroić 
      na kawałki. 
      Wyjąć cebulę z patelni i przysmażyć wątróbkę. 
      Boczek , łopatkę, wątróbkę i cebulę zmiksować na gładką masę blenderem lub przepuścić 
      przez maszynkę do mięsa z najdrobniejszym sitkiem. Dodać namoczoną tartą bułkę , 
      majeranek, cząber, sól, zmielone 3 ziarenka ziela angielskiego i bardzo drobno pokruszony 
      liśc laurowy. Jajka roztrzepać, dodać do mięsa i starannie wymieszać , dodając 2 - 3 łyżki 
      bulionu.
      Do szynkowara włożyć cienkie plasterki wędzonego boczku, tak aby dno i boki były 
      przykryte i część plasterków wystawała ponad krawędź pojemnika. 
      Do pojemnika szynkowara nałożyć masę mięsną w 3-4 porcjach, ugniatająć każdą warstwę 
      łyżką lub tłuczkiem do ziemniaków. Paski boczku , wystające ponad poziom mięsa ułożyć na 
      powierzchni . 

      PASZTETOWA - SZYNKOWAR

       
      Zamknąć szynkowar, umieścić termometr w uchwycie , wstawić szynkowar 
      do dużego garnka i wlać zimną wodę do ok 1 cm poniżej poziomu zakrętki. Podgrzać wodę 
      do temp 85-90 st i do momentu osiągnięcia tej temperatury parzyć wędlinę przez 90 min. ,
      utrzymując stałą temperaturę i ewentualnie uzupełniając poziom wody. 
      Szynkowar wyjąć z garnka, ostudzić pod strumieniem zimnej wody, wyjąć termometr i 
      wstawić do lodówki na kilka godzin , najlepiej na całą noc. Otworzyć szynkowar i wyjąć 
      wędlinę. 
      Używam szynkowara Tescoma o pojemności 1000 g z możliwoscią zmniejszenia ilości 
      mięsa do 500 g. 
      Przepis znalazłam tu , troszkę go zmodyfikowałam. Dziękuję za inspirację .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 13 stycznia 2017 20:05
  • wtorek, 29 marca 2016
    • PASZTET Z JAJEK

      Pasztet z jajek

      PASZTET Z JAJEK

      • 8 jajek ugotowanych na twardo
      • 1 jajko surowe
      • 1 por ( tylko biała część )
      • 6 - 8 suszonych pomidoów
      • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
      • 3 łyżki bułki tartej
      • 2 czubate łyżki gęstej śmietny 18%
      • 1/4 łyżeczki kurkumy
      • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
      • olej do smażenia
      Pora drobno posiekać , opłukać  na sicie , osuszyć i podsmażyć na odrobinie oleju, aż będzie 
      miękki. Pora wystudzić. Zimne ,gotowane jajka bardzo drobno posiekać, drobno posiekać 
      suszone pomidory. Wymieszać posiekane jajka, kurkumę, pomidory, pora, szczypiorek, 
      śmietanę i bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem - masa powinna być dość 
      pikantna. Dodać surowe jajko , starannie wymieszać.  Masę włożyć do silikonowej  
      foremki - keksówki ( zwykłą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia ), lekko ugnieść i 
      wyrównać.
      Piec  60 min. w temp. 180 st. z termoobiegiem . 
      Podawać po wystudzeniu
      PASZTET Z JAJEK

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PASZTET Z JAJEK”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 marca 2016 19:12
  • sobota, 07 lutego 2015
    • PASZTET DROBIOWY II

      Pasztet drobiowy II  ( z czerwonym pieprzem, żurawiną lub 
      suszonymi śliwkami)
      PASZTET DROBIOWY II
      • 2 udka kurczaka (ok. 700 g)
      • 1 golonka indycza (ok.400 g)
      • 400 g piersi kurczaka 
      • 400 g wątróbki drobiowej
      • 2 liście laurowe
      • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
      • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
      • 1 marchew
      • 1 pietruszka 
      • 1/2 selera
      • 1 łyżka sosu Worcestershire
      • 750 ml bulionu ( może być z kostki)
      • 2 łyżki przyprawy do pasztetu (np. Pasztet Szlachecki Kamis)
      • 1 łyżka majeranku
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
      • sól do smaku
      • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
      • 2 jajka
      Dodatkowo do wyboru:
      • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu brazylijskiego lub 
      • 1 łyżka suszonej żurawiny lub 
      • 5-6 suszonych albo wędzonych śliwek 
      Zdjąć skórę z nóżek kurczaka i z golonki indyczej. Do bulionu  włożyć marchew,pietruszkę,
      seler , dodać  liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie , sos Worcestershire, 
      zagotować bulion i włożyć do niego pierś kurczka i golonkę indyczą.  Gotować mięso do 
      miękkości (ok 60 min.) . Udka kurczaka posypac solą i mielonym pieprzem lub przyprawą 
      do drobiu, najlepiej z tego przepisu. Udka położyć w naczyniu żaroodpornym, wlać 1/4 
      szkl. gorącej wody i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 st. na 45 min. aż udka 
      będa upieczone. 
      Pierś kurczaka i golonkę indyczą przestudzić w  wywarze. Pieczone udka również wystudzić. 
      Wątróbkę umyć i  oczyścić. Kiedy mięso będzie chłodne, wyjąć je z wywaru . 1 /2 szklanki 
      wywaru wlać do mniejszego ganuszka, zagotować i włożyć wątróbkę na parę minut - ma się 
      zaparzyć. Wyjąć wątróbke z wywaru i wystudzić. Usunąc kości i ścięgna z golonki indyczej, 
      usunąć kości z upieczonych udek kurzych. 
      Mięso drobiowe (golonkę , udka i pierś) , wątróbkę , marchewkę i pół pietruszki zmielić 
      w  maszynce do mięsa lub w blenderze. Dodać 2 łyżki przyprawy do pasztetu, majeranek, 
      czosnek granulowany, mielony pieprz , szczyptę soli , 2-3 łyżki bulionu , w którym gotowało 
      się mięso i 2 żółtka. Masę wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać 
      najpierw 1/3 ubitych białek, wymieszać , a potem resztę białek i czerwony pieprz lub 
      suszone żurawiny albo pokrojone na paseczki suszone lub wędzone śliwki . 
      Masę delikatnie wymieszać i nałożyc do 2 (17x9cm) silikonowych foremek (keksówek) lub 
      do metalowych foremek wyłożonych papierem do pieczenia .
      Wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 180 st. z termobiegiem lub do 190 st. bez 
      termoobiegu . Piec 45 min. 
      Wystudzić pasztet w foremkach. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „PASZTET DROBIOWY II”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 07 lutego 2015 14:04
  • sobota, 31 maja 2014
    • PASZTET DROBIOWY

      Pasztet drobiowy (zgodny z dietą Dukana)

      PASZTET DROBIOWY

      • 3 udka kurczaka (górne części)
      • pojedyńcza pierś kurczaka (łącznie 700 g mięsa drobiowego)
      • 300 g wątróbki drobiowej
      • 500 ml. bulionu drobiowego, warzywnego lub grzybowego (może być z kostki)
      • 1 łyżka sosu Worcestershire
      • 2-3 liście laurowe 
      • 5-6 ziaren ziela angielskiego
      • przyprawa do kurczaka lub sól i pieprz 
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
      • 1 łyżeczka majeranku
      • 1 łyżka suszonego czosnku niedżwiedziego (opcjonalnie)
      • 1 1/2 łyżki przyprawy do pasztetu "Pasztet szlachecki" Kamis lub miesznaki jak poniżej
      • 1 1/2 łyżki mieszanki przypraw (słodka papryka, imbir,pieprz,gałka muszkatołowa)
      • 1 jajko
      Zdjąć skórę z udek kurczka. Piekarnik rozgrzać do 180 st, 2 udka posypać ulubioną 
      przyprawą do kurczaka np z tego przepisu. Piec udka , aż będą miękkie (ok. 40 min.)  . 
      W czasie kiedy udka się pieką ,zagotować bulion z liśćmi laurowymi,sosem Worcestershire 
      i zielem angielskim, włożyć do bulionu 1 udko i pierś kurczka. Garnek przykryć i gotować 
      mięso do miękkości (30 min.) , a następnie przestudzić w bulionie . Upieczone udka 
      również przestudzić . Gotowane i pieczone udka obrać z kości .Wątróbki umyć, oczyścić 
      i zaparzyć w odrobinie bulionu . Mięso zmielić w maszynce lub blenderem, dodając 
      przyprawę do pasztetu, rozmaryn, majeranek , przeciśnięty przez praskę ,roztarty z solą
      czosnek , pieprz  i sól  do smaku. Spróbować , czy pasztet jest dośc pikantny . 
      Zmielic wątróbkę i dodać do mięsa razem z lekko roztrzepanym jajkiem. Masę wymieszać 
      starannie.
      Keksówkę 20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć masę mięsną . 
      Piec pasztet 40 min. w temp. 170 st. z termoobiegiem . Wystudzić w foremce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PASZTET DROBIOWY ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 31 maja 2014 13:02
  • piątek, 16 maja 2014
    • PASZTET Z ŁOSOSIA

      Pasztet z łososia

      PASZTET Z ŁOSOSIA

      • 400-500 g surowego łososia
      • 1 jajko (żółtko i białko osobno)
      • 1 mała czerwona cebula
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 płaska łyżka otrębow owsianych * lub bułki tartej
      • 1/2 małej papryczki chili
      • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
      • 1 łyżeczka suszonego tymianku
      • 1/2 łyżeczki papryki ( wędzonej lub słodkiej)
      • 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
      Cebulę drobno posiekać. Zmielić (np. blenderem) łososia z żółtkiem , otrębami lub bułką 
      tartą, cebulą i przyprawami. Dodać drobno posiekaną papryczkę chili i koperek
      Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli i wymieszać delikatnie z masą  łososiową. 
      Małą foremkę (10x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć i wyrównać masę . 
      Pasztet piec 35 min. w temp. 170 st z termmobiegiem lub w 180 st. bez termoobiegu. 
      Wyjąć z piekarnika i wystudzić w foremce .
      * Pasztet z łososia w wersji z otrębami jest jest zgodny z zasadami diety Dukana 
      (wszystkie fazy)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PASZTET Z ŁOSOSIA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 16 maja 2014 18:35
  • piątek, 10 lutego 2012
    • PASZTET Z PIECZAREK

      Pasztet z pieczarek
      PASZTET Z PIECZAREK
      • 500 g pieczarek
      • 2 średnie cebule
      • 2 małe czerstwe bułki bez maku i innych ziarenek
      • 3 jajka
      • 2-3 suszone papryczki chili (opcjonalnie)
      • 1 kostka grzybowa (opcjonalnie)
      • sól, pieprz do smaku
      Pieczarki oczyścić, pokroić na plastry. Cebulę posiekać. Pieczarki i cebulę udusić na złoto 
      na oleju. Kostkę grzybową rozpuścić w ok. 3/4 szkl. wody i namoczyć bułki ( można bułki 
      namoczyć w samej wodzie), odcisnąć nadmiar płynu.
      Grzyby , cebulę i bułki przepuścić przez maszynkę do mięsa z drobnym sitem. Doprawić 
      solą i pieprzem, można też dodać bardzo drobno posiekane suszone papryczki chili. Białka 
      oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z masą pieczarkową. Białka ubić na sztywno ze 
      szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą. Naczynie żaroodporne posmarować lekko 
      olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia foremkę keksową (20 cm.). Masę pieczarkową 
      przełożyć do foremki. 
      PASZTET Z PIECZAREK
      Piec 50-60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st (termoobieg). Zostawić w foremce do 
      wystudzenia. Podawać z pieczywem . 
      PASZTET PIECZARKOWY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PASZTET Z PIECZAREK”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 10 lutego 2012 21:20

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com