HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „warzywa”

  • sobota, 23 czerwca 2018
    • CUKINIA KULISTA FASZEROWANA

      Cukinia kulista faszerowana
      CUKINIA KULISTA
      • 4 kuliste cukinie lub 3 cukinie kuliste i 1 podłużna
      • 1 czerwona papryka
      • 1 czerwona cebula
      • 4 ząbki czosnku
      • 4-5 suszonych pomidorów
      • 1/4 szkl. ryżu 
      • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
      • 1 puszka pomidorów krojonych lub 600 g świeżych pomidorów
      • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
      • 3 łyżki startego parmezanu lub pecorino romano
      • 2 liście laurowe
      • sól, pieprz do smaku
      Ryż ugotować w 1/2 szkl. lekko osolonej wody z przecierem pomidorowym. Cukinie i 
      paprykę umyć. Z 3 cukinii odciąć 3 cm.  wierzch , aby powstała "czapeczka", cukinie 
      wydrążyć łyżeczką ( bardzo przydatna jest mała łyżeczka do wycinania kulek z melona) , 
      zostawiając 1 cm. ścianki . Cukinie lekko posolić i położyć na sicie przecięciem do dołu. 
      Miąższ posiekać, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w niewielką kostkę. Cebulę  drobno 
      posiekać, suszone pomidory pokroić na paseczki.
      Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać odrobinę pieprzu i smażyć paprykę aż się lekko 
      przypiecze i skarmelizuje. Wyjąć paprykę i na tej samej patelni przysmażyć miąższ cukinii, 
      a następnie na małym ogniu podsmażyć cebulę , dodając pod koniec smażenia czosnek ,
      przeciśnięty przez praskę. Dodać ugotowany ryż, suszone  pomidory , zioła prowansalskie,
      ser, sól , paprykę wędzoną i pieprz do smaku , wymieszać. Cukinie wewnąrz  osuszyć 
      papierowym ręcznikiem, nałożyć farsz i przykryć "czapeczką"
       Świeże pomidory spzrzyć, zdjąć skórkę , pomidory posiekać.
      Ostatnią cukinię pokroić w kostkę, przysmażyć, dodać do pomidorów z puszki lub świeżych 
      wraz z 1 łyżeczką ziół prowansalski i listkami laurowymi , gotować aż powstanie gęsty sos.
      Do naczynia żaroodpornego z pokrywką wlać sos pomidorowy , położyć cukinie i przykryć 
      naczynie.
      Piekarnik rozgrzać do 190 st. ( termoobieg) lub 200 st. bez termoobiegu. 
      Piec cukinie 30 min , odkryć naczynie i piec potrawę jeszcze 15 min.  

      CUKINIA KULISTA

      CUKINIA KULISTA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 23 czerwca 2018 17:00
  • sobota, 20 stycznia 2018
    • CZENAKI

      Czenaki

       CZENAKI

      Na 2 naczynia po ok. 700 ml.
      • 2 ziemniaki
      • 1 marchew
      • 1 pietruszka
      • 1/4 średniego selera
      • 6 pieczarek
      • 1 cebula 
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 250 g mięsa ( wołowina,wieprzowina, drobiowe np. udziec indyczy)
      • 2-3 łyżki oleju
      • 200 ml. rosołu lub wywaru warzywnego ( może być z kostki)
      • 1 czubata łyżka przecieru (koncentratu) pomidorowego
      • sól, pieprz , majeranek
      Do podania 
      • kwaśna śmietana
      • kiszony ogórek
      Czenaki to nazwa potrawy kuchni litewskiej i naczynia z pokrywką, w którym się je 
      przygotowuje. Naczynia dostałam w prezencie, dziękuję pięknie.  
      Mięso bardzo drobno pokroić, przyprawić solą i pieprzem . Cebulę ,drobno posiekać, 
      połowę dodać do mięsa. Czosnek pokroić na cienkie plasterki .
      Pieczarki pokroić na plastry, można je lekko podsmażyć na odrobinie oleju. 
      Warzywa obrać , pokroić na 1 cm plastry lub w słupki i wymieszać z olejem, solą, resztą  
      cebuli, pieczarkami, czosnkiem, pieprzem i majerankiem .  
      Składniki podzielić tak, aby w każdym naczyniu były 3 warstwy warzyw i 2 mięsa. 
      Na dnie naczynia ułożyć warstwę warzyw,  dodać mięso, warzywa, mięso . Ostatnią 
      warstwę mają stanowić warzywa.

      CZENAKI

      CZENAKI

      CZENAKI

      Do gorącego rosołu dodać przecier pomidorowy, wymieszać.
      Do każdego naczynia wlać połowę rosołu z przecierem , naczynie przykryć i wstawić do 
      piekarnika nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem (lub 190 bez termoobiegu) 
      Piec potrawę 50-60 min.
       Po wyjęciu naczynia z piekarnika nałożyć po łyżce kwaśnej, gęstej śmietany i kilka 
      plasterków  kiszonego ogórka, czenaki nakryć na chwilę pokrywką. 

      CZENAKI

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 20 stycznia 2018 15:11
  • sobota, 15 lipca 2017
    • FASOLKA SZPARAGOWA PO GRECKU

      Fasolka szparagowa po grecku

      FASOLKA SZPARAGOWA PO GRECKU

      • 500 g zielonej fasolki szparagowej *
      • 1 cebula 
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 2 duże pomidory
      • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 1 szkl. soku pomidorowego
      • 1/2 łyżeczki lub więcej, do smaku,  świeżo mielonego pieprzu 
      • 1/2 łyżeczki soli (do smaku)  
      • 1 łyżka oregano
      • 1 liść laurowy
      • szczypta cukru
      • szczypta cynamonu (opcjonalnie, ale warto dodać)
      • olej lub oliwa do smażenia
      Fasolkę umyć, odciąć końce. Cebulę bardzo drobno posiekać. Pomidory sparzyć , zdjąć 
      skórkę. Pomidory posiekać w dużą kostkę. 
      Na dużej patelni z pokrywką rozgrzać 1 łyżkę oleju , dodać pieprz i cebulę . Smażyć na 
      bardzo małym ogniu, żeby cebula się zeszkliła. Dodać czosnek, przeciśnięty przez praskę, 
      chwilkę smażyć , mieszając. Dodać pokrojone pomidory, smażyć kilka minut  aż powstanie 
      sos . Dodać sok pomidorowy lub koncentrat pomidorowy i 1 szkl. wody , oregano, liść 
      laurowy, sól, cukier i cynamon. Sos zagotować - powinno go być tyle, żeby fasolka się w nim 
      gotowała.
      Na patelnię z sosem włożyć fasolkę, zamieszać,żeby fasolka pokryła się sosem. 
      Przykryć patelnię i dusić fasolkę , mieszając od czasu do czasu,  na bardzo małym ogniu 
      przez 30 - 40 min. , aż fasolka będzie miękka , ale nie rozgotowana . Jeśli sos wyparuje , 
      dolać odrobinkę gorącej wody . Jeśli fasolka jest odpowiednio miękka, a sos zbyt rzadki , 
      odparowac go przez chwilę .
      Podawać z bagietką lub jako dodatek obiadowy.
      * We wszystkich przepisach na fasolkę po grecku jest zielona fasolka . Ta fasolka jest 
      twardsza od żółtej i można , a nawet trzeba , ją dłużej gotować. 

      FASOLKA SZPARAGOWA PO GRECKU

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „FASOLKA SZPARAGOWA PO GRECKU”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 15 lipca 2017 13:10
  • sobota, 08 lipca 2017
    • CUKINIOWE PLACUSZKI Z PIEKARNIKA

      Cukiniowe placuszki z piekarnika * (8 szt.)

      CUKINIOWE PLACUSZKI

      • 400-450 g cukinii
      • 150 g ricotty
      • 50 g bułki tartej  
      • 1 jajko
      • 50 g parmezanu lub pecorino romano
      • 1 łyżeczka soli
      • 1/2 łyżeczki pieprzu, najlepiej białego
      • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
      • 3-4 suszone pomidory
      • bułka tarta do obtoczenia placuszków
      • 2 łyżki oleju, najlepiej ryżowego jeśli placuszki będą pieczone lub 
      • kilka łyżek oleju , jeśli placuszki będą smażone na patelni
      Cukinie umyć, odciąć końcówki . Cukinie zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ), 
      posolić i umieść na durszlaku na 30 min. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich 
      oczkach. Suszone pomidory pokroić na cienkie paseczki . W misce umieścić ricottę, jajko, 
      bułkę tartą , starty ser, pieprz , czosnek i pomidory, wymieszać. Cukinię bardzo starannie 
      odcisnąć z nadmiaru wody, dodać do masy, wymieszać. Nie trzeba dodawać więcej soli, 
      wystarczy ta, którą była posypana cukinia.  Gdyby masa była zbyt rzadka, można dodać 
      odrobinę bułki tartej.
      Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować za pomocą pędzelka 1 łyżką oleju.
      Łyżką nabierać masę ( po 1 czubatej łyżce na placuszek ) , dłońmi zwilżonymi wodą 
      uformować kulkę i lekko ją spłaszczyć . Placuszki obtoczyć w tartej bułce , układać na 
      blaszce. Placuszki skropić odrobiną oleju.
      Piekarnik rozgrzać do 200 st. Piec placuszki 20 min. aż bedą złociste. 
      Podawać na gorąco np. z sosem czosnkowym .
      * Placuszki można również usmażyć na patelni na oleju 
      Przepis znalazłam tu , dodałam suszone pomidory, których nie było w oryginalnym przepisie 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „CUKINIOWE PLACUSZKI Z PIEKARNIKA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 08 lipca 2017 12:15
  • sobota, 01 lipca 2017
  • niedziela, 25 czerwca 2017
  • niedziela, 05 marca 2017
    • JARMUŻ Z PATELNI

      Jarmuż z patelni

      JARMUŻ Z PATELNI

      • 150 g świeżego jarmużu
      • 3-4 ząbki czosnku
      • 2 łyżki oleju np. ryżowego
      • 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
      • szczypta świeżo mielonego pieprzu
      • szczypta chili i soli do smaku
      Jarmuż wypłukać i osączyć na sicie, odciąć twarde łodyżki, liście pokroić na 3-4 cm kawałki  
      Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Na dużą patelnię wlać olej, dodać czosnek i świeżo 
      zmielony pieprz . 
      Na niewielkim ogniu dusić czosnek, pilnując,żeby się tylko zeszklił, a nie zrumienił. 
      Wyjąć czosnek , odłożyć go i na patelni umieścić jarmuż . Smażyć jarmuż mieszając, 
      aż lekko zmięknie . 
      Można patelnię przykryć , dodać odrobinę wody i dusić jarmuż do miękkości jak szpinak .
      Dodać odłożony czosnek ,czerwony pieprz , chili i sól do smaku, wymieszać .
      Podawać na gorąco jako dodatek obiadowy. 
      JARMUŻ Z PATELNI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 marca 2017 14:39
  • sobota, 31 grudnia 2016
    • PIECZONE ZIEMNIAKI

      Pieczone ziemniaki

      PIECZONE ZIEMNIAKI

      • 6 średnich ziemniaków
      • 200 - 300 ml. bulionu drobiowego lub warzywnego ( może być z kostki)
      • 1 łyżeczka czosnku w proszku lub 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
      • 50 - 70 g masła
      • świeżo mielony pieprz
      Ziemniaki obrać, przekroić na pół. Bulion zagotować , dodać czosnek. W dużym naczyniu 
      żaroodpornym ułożyć ziemniaki przecięciem na dół , wlać tyle bulionu, żeby ziemniaki były 
      zanurzone na 2 - 2.5 cm , oprószyć świeżo mielonym pieprzem . 
      Na każdej połowie ziemniaka położyć kawałeczek masła wielkości orzecha laskowego.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem. Wstawić naczynie z ziemniakami 
      do piekarnika, piec ziemniaki bez przykrycia ok. 40 min, aż będą miękkie i przypieczone 
      Przepis znalazłam na tym blogu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 31 grudnia 2016 16:03
  • sobota, 15 października 2016
    • PIECZONA DYNIA HOKKAIDO

      Pieczona dynia Hokkaido

      DYNIA HOKKAIDO

      • 1 dynia Hokkaido
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżeczka soli
      • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) lub kolendry
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego kolorowego pieprzu 
      • 2 łyżeczki kurkumy
      • 2 łyżeczki słodkiej papryki
      • 2 łyżki drobno pokrojonego świeżego rozmarynu
      • 1/2 łyżeczki płatkow chilli 
      • 3 łyżki oleju np. ryżowego
      Dynię umyć, osuszyć. Bez obierania przekroić dynię na pół, usnąć pestki ( najlepiej 
      łyżeczką) , a następnie pokroić  na kawałki grubości ok. 2 cm.  Czosnek przecisnąć przez 
      praskę , umieścić w moździeżu razem z pozostałymi przyprawami i solą, utrzeć na gładką 
      masę, dodać olej i wymieszać. Olej z przyprawami można też przygotowac w małym 
      malakserze, miksując pulsacyjnie same przyprawy, a następnie wymieszać z olejem 
      DYNIA HOKKAIDO
      Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, plastry dyni posmarować olejem z 
      przyprawami, ułożyć w 1 warstwie na blaszce. 
      Piekarnik rozgrzać do 200 st. Piec dynię ok. 15- 20 min, aż będzie miękka.
      DYNIA HOKKAIDO

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PIECZONA DYNIA HOKKAIDO”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 15 października 2016 13:14
  • czwartek, 26 maja 2016
    • BÓB Z MIKROFALÓWKI

      Bób (z mikrofalówki)

      BÓB

      • 500 g bobu
      • 150 ml. wody
      • 1 płaska łyżeczka soli
      • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku (opcjonalnie)
      Do podania np.
      • masło lub masło czosnkowe
      Bób wypłukać na sicie, włożyć do naczynia do mikrofalówki, wlać wodę. Naczynie przykryć 
      folią do mikrofalówki lub pokrywką z dziurkami, wstawić do mikrofalówki na 7 min., max 
      moc (600 W). Naczynie wyjąć i ostrożnie otworzyć (uwaga na parę !) . Bób posypać solą i 
      granulowanym czosnkiem , zamieszać . Naczynie przykryć i ponownie wstawić do 
      mikrofalówki na 7 min. Po tym czasie wyjąć naczynie z mikrofalówki i odstawić przykryte 
      na 2-3 min. 
      Bób można obrać z łupinek , póki jest ciepły lub od razu jeść z odrobiną masła lub masła 
      czosnkowego

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 maja 2016 11:32

Kalendarz

Wrzesień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com