HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „warzywa”

  • niedziela, 25 czerwca 2017
    • FRYTKI Z KALAREPKI

      Frytki z kalarepki 

       

      FRYTKI Z KALAREPKI

      Na 1 porcję:
      • 1 kalarepka
      • 1 łyżeczka oleju , najlepiej ryżowego
      • 1/2 - 1 łyżeczka granulowanego czosnku
      • sól, biały pieprz 
      • 1 łyżka drobno posiekanego koperku
      Usunąć liście kalarepki , kalarepkę obrać z  włóknistej skórki , pokroić w słupki jak frytki 
      z ziemniaków lub w dużą kostkę. Oprószyć czosnkiem, solą i białym pieprzem, skropić 
      olejem. Kalarepkę włożyć 1 warstwą do dużego naczynia żaroopornego lub na blaszkę lekko 
      posmarowaną olejem . 
      Piec 30 min. w temp. 190 st. lub 180 st. z termoobiegiem , mieszając 2-3 razy. 
      Po tym czasie włączyć funkcję grill ( 200 st) i piec kalarepkę kilka minut,  aż lekko się 
      skarmelizuje i przyrumieni . Przed podaniem posypać drobno posiekanym koperkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 czerwca 2017 16:25
  • niedziela, 05 marca 2017
    • JARMUŻ Z PATELNI

      Jarmuż z patelni

      JARMUŻ Z PATELNI

      • 150 g świeżego jarmużu
      • 3-4 ząbki czosnku
      • 2 łyżki oleju np. ryżowego
      • 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
      • szczypta świeżo mielonego pieprzu
      • szczypta chili i soli do smaku
      Jarmuż wypłukać i osączyć na sicie, odciąć twarde łodyżki, liście pokroić na 3-4 cm kawałki  
      Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Na dużą patelnię wlać olej, dodać czosnek i świeżo 
      zmielony pieprz . 
      Na niewielkim ogniu dusić czosnek, pilnując,żeby się tylko zeszklił, a nie zrumienił. 
      Wyjąć czosnek , odłożyć go i na patelni umieścić jarmuż . Smażyć jarmuż mieszając, 
      aż lekko zmięknie . 
      Można patelnię przykryć , dodać odrobinę wody i dusić jarmuż do miękkości jak szpinak .
      Dodać odłożony czosnek ,czerwony pieprz , chili i sól do smaku, wymieszać .
      Podawać na gorąco jako dodatek obiadowy. 
      JARMUŻ Z PATELNI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 marca 2017 14:39
  • sobota, 31 grudnia 2016
    • PIECZONE ZIEMNIAKI

      Pieczone ziemniaki

      PIECZONE ZIEMNIAKI

      • 6 średnich ziemniaków
      • 200 - 300 ml. bulionu drobiowego lub warzywnego ( może być z kostki)
      • 1 łyżeczka czosnku w proszku lub 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
      • 50 - 70 g masła
      • świeżo mielony pieprz
      Ziemniaki obrać, przekroić na pół. Bulion zagotować , dodać czosnek. W dużym naczyniu 
      żaroodpornym ułożyć ziemniaki przecięciem na dół , wlać tyle bulionu, żeby ziemniaki były 
      zanurzone na 2 - 2.5 cm , oprószyć świeżo mielonym pieprzem . 
      Na każdej połowie ziemniaka położyć kawałeczek masła wielkości orzecha laskowego.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem. Wstawić naczynie z ziemniakami 
      do piekarnika, piec ziemniaki bez przykrycia ok. 40 min, aż będą miękkie i przypieczone 
      Przepis znalazłam na tym blogu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 31 grudnia 2016 16:03
  • sobota, 15 października 2016
    • PIECZONA DYNIA HOKKAIDO

      Pieczona dynia Hokkaido

      DYNIA HOKKAIDO

      • 1 dynia Hokkaido
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżeczka soli
      • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) lub kolendry
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego kolorowego pieprzu 
      • 2 łyżeczki kurkumy
      • 2 łyżeczki słodkiej papryki
      • 2 łyżki drobno pokrojonego świeżego rozmarynu
      • 1/2 łyżeczki płatkow chilli 
      • 3 łyżki oleju np. ryżowego
      Dynię umyć, osuszyć. Bez obierania przekroić dynię na pół, usnąć pestki ( najlepiej 
      łyżeczką) , a następnie pokroić  na kawałki grubości ok. 2 cm.  Czosnek przecisnąć przez 
      praskę , umieścić w moździeżu razem z pozostałymi przyprawami i solą, utrzeć na gładką 
      masę, dodać olej i wymieszać. Olej z przyprawami można też przygotowac w małym 
      malakserze, miksując pulsacyjnie same przyprawy, a następnie wymieszać z olejem 
      DYNIA HOKKAIDO
      Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, plastry dyni posmarować olejem z 
      przyprawami, ułożyć w 1 warstwie na blaszce. 
      Piekarnik rozgrzać do 200 st. Piec dynię ok. 15- 20 min, aż będzie miękka.
      DYNIA HOKKAIDO

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PIECZONA DYNIA HOKKAIDO”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 15 października 2016 13:14
  • czwartek, 26 maja 2016
    • BÓB Z MIKROFALÓWKI

      Bób (z mikrofalówki)

      BÓB

      • 500 g bobu
      • 150 ml. wody
      • 1 płaska łyżeczka soli
      • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku (opcjonalnie)
      Do podania np.
      • masło lub masło czosnkowe
      Bób wypłukać na sicie, włożyć do naczynia do mikrofalówki, wlać wodę. Naczynie przykryć 
      folią do mikrofalówki lub pokrywką z dziurkami, wstawić do mikrofalówki na 7 min., max 
      moc (600 W). Naczynie wyjąć i ostrożnie otworzyć (uwaga na parę !) . Bób posypać solą i 
      granulowanym czosnkiem , zamieszać . Naczynie przykryć i ponownie wstawić do 
      mikrofalówki na 7 min. Po tym czasie wyjąć naczynie z mikrofalówki i odstawić przykryte 
      na 2-3 min. 
      Bób można obrać z łupinek , póki jest ciepły lub od razu jeść z odrobiną masła lub masła 
      czosnkowego

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 maja 2016 11:32
  • piątek, 29 kwietnia 2016
    • PAPRYKA FASZEROWANA

      Papryka faszerowana II

      PAPRYKA FASZEROWANA

      Na 1 porcję:

      • 1 papryka
      • kilka różyczek brokułów
      • 2-3 pieczarki
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 jajko
      • 4 pomidorki koktajlowe
      • 2 łyżki parmezanu startego na tarce jarzynowej ( duże oczka )
      • olej do smażenia
      • sól, pieprz do smaku 
      Paprykę przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki , odciąć ogonek. Brokuł ugotować na parze 
      na półmiękko ( kilka minut). Pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na odrobinie 
      oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Jajko lekko ubić, dodać 1 łyżkę sera, 
      przestudzone pieczarki i brokuły, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Naczynie 
      do zapiekania  posmarować odrobiną oleju. Połówki papryki wypełnić farszem , na wierzchu 
      położyć pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, lekko posolone.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec paprykę 20 min., posypać 1 łyżką startego sera i 
      zapiekac jeszcze 10 min.
      PAPRYKA FASZEROWANA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 29 kwietnia 2016 19:53
  • piątek, 29 stycznia 2016
    • CUKINIOWE FRYTKI Z PIEKARNIKA

      Cukiniowe frytki z piekarnika

      CUKINIOWE FRYTKI

      • 1 średnia cukinia
      • 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
      • 1 łyżeczka papryki wędzonej lub słodkiej
      • 2-3 łyżeczki oleju
      Cukinię umyć i przekroić  na 3  części 5-6 cm, a następnie na  8 części , jak frytki. 
      W miseczce wymieszać czosnek, sól, pieprz i paprykę.
      Cukiniowe frytki posmarować olejem i posypać przyprawami .
      Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować olejem 
      ( można nie wykładać blaszki papierem tylko ją posmarować olejem ) . Piekarnik rozgrzać 
      do 180 st (termoobieg ). Cukinię ułożyć na blaszce w 1 warstwie. Piec 20 min. 
      Podawać na  gorąco. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 29 stycznia 2016 17:28
  • piątek, 28 sierpnia 2015
  • piątek, 08 maja 2015
    • ZAPIEKANKA WIELOWARZYWNA

      Zapiekanka wielowarzywna

      ZAPIEKANKA WIELOWARZYWNA

      • 450 - 490 g cukinii (1 duża lub 2 mniejsze)
      • 180 g marchewki (2 szt)
      • 300 g ziemniaków
      • 100 g pora (tylko biała część)
      • 1/2 dużej cebuli , najlepiej białej
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 100 g żółtego sera ( np .cheddar, oscypek, parmezan)
      • 100 g mąki
      • 5 jajek
      • 1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu
      • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
      • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w płatkach lub w proszku
      • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
      • sól ( 1 łyżeczka do cukinii, 1/2 łyżeczki do roztarcia czosnku)
      • masło do wysmarowanie foremki
      Warzywa umyć. Cukinię ze skórką zetrzeć na tarce jarzynowej (duże oczka), przełożyć na 
      sitko, posypać 1 łyżeczką soli  odstawić na ok. 30 min. aż puści sok. Marchew i ziemniaki 
      obrać i również zetrzeć na tarce jarzynowej . Por przekroić wzdłuż na pół , wypłukać i 
      pokroic na cienkie połplasterki. Cebulę bardzo drobno posiekać , ser zetrzeć na tarce 
      jarzynowej . Czosnek przecisnąc przez praskę, posypać solą  i rozetrzeć na desce na pastę. 
      Jajka lekko ubić. Cukinię odsączyć z nadmiaru soku. 
      W dużej misce wymieszać, wszystkie warzywa, czosnek , ser, rozmaryn, koperek , jajka , 
      paprykę i pieprz. Dodać przesianą mąkę i masę starannie wymieszać.
      Foremkę 20 x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować masłem. Wylać 
      masę  i wstawić foremkę do piekarnika rozgrznego do 180 st (termoobieg) na 30 -35 min., 
      aż zapiekanka będzie lekko złocista na brzegach. Zapiekankę lekko przestudzić i wyjąć z 
      foremki. 
      Podawać na ciepło lub na zimno jako danie głowne lub jako dodatek obiadowy.
      ZAPIEKANKA WIELOWARZYWNAPrzepis znalazłam na tym blogu i troszkę zmodyfikowałam .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „ZAPIEKANKA WIELOWARZYWNA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 08 maja 2015 20:08
  • niedziela, 10 sierpnia 2014
    • STROMBOLI Z KALAFIORA

      Stromboli z kalafiora (porcja dla 2 osób)

      STROMBOLI
      Ciasto kalafiorowe :
      • 1 mały kalafior (same różyczki)
      • 1 jajko
      • 50 g mozarelli
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1 łyżeczka oregano
      • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
      Farsz :
      • 3 łyżki dobrego keczupu lub bardzo gęstego sosu pomidorowego
      • 1/2 szklanki startego sera (mozarella, cheddar)
      • 4-5 suszonych pomidorów
      • Kilka plasterków wędliny( szynka szwardzwaldzka,parmeńska,wędzona)
      Dodatkowo do posypania :
      • 2-3 łyżki startego parmezanu
      • 1 łyżeczka oregano
      Różyczki kalafiora zmiksować blenderem na dość drobną "kaszkę" - powinny być 
      3 szklanki suchej masy kalafiorowej. Kalafior mikrofalowac w przykrytym naczyniu 8 min. 
      (pełna moc).
      Masę kalafiorową wyłożyć na ściereczkę, trochę przestudzić i bardzo staranie odcisnąć 
      nadmiar wody - masa ma być bardzo sucha. Do zimnej masy dodać roztrzepane jajko, 
      drobno startą lub posiekaną mozarellę, sól, pieprz i oregano. 
      Wyrobić gładkie kalafiorowe "ciasto".
      Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę kalafiorową rozłożyć równą warstwą ,
      formując prostokąt grubości ok. 1 cm. Piekarnik rozgrzać do 220 st. Piec kalafiorowe 
      ciasto 8 min. (ma być dość miękkie, a brzegi lekko zrumienione).
      Wędlinę i suszone pomidory pokroić na paseczki .
      Wyjąć kalafiorowe ciasto z piekarnika i gorące posmarować sosem pomidorowym, 
      zostawiając 5 cm brzeg z 1 strony. Na sosie pomidorowym położyć równą warstwę wędliny, 
      suszonych pomidorów i sera. 
      Zwinąć ciasto w rulon tak, aby nieposmarowany brzeg znalazł się na dole.
      Zrobić kilka nacięć na górze , stromboli posypać parmezanem i oregano. 
      Piec stromboli na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 12 min. w temp. 220st.
      Podawać na ciepło .
      Kalafiorowego "ciasta" można użyć do zapiekanek , placków , "pizzy".
      Przepis pochodzi z tego bloga

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „STROMBOLI Z KALAFIORA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 sierpnia 2014 13:41

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com