HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „kapusta”

  • sobota, 20 lutego 2016
  • niedziela, 19 stycznia 2014
    • PLACUSZKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ

      Placuszki z kiszoną kapustą (12 szt.)

      PLACUSZKI Z KAPUSTĄ

      • 250 g niezbyt kwaśnej kiszonej kapusty
      • 1 średnia cebula
      • 1 szkl. mleka
      • 1 szkl. mąki
      • 1 jajko
      • 1 czubata łyżeczka majeranku
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
      • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
      • olej do smażenia
      Kapustę i cebulę bardzo drobno posiekać.
      Do mąki dodać mleko , jajko, przyprawy, wymieszać na gładkie ciasto. Dodać posiekaną kapustę 
      z cebulą, wymieszać starannie.
      Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki z obu stron ( po 1 czubatej łyżce masy na placuszek)
      Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek obiadowy do mięsa.
      Przepis pochodzi z tego bloga . Dziękuję
      PLACUSZKI Z KAPUSTĄ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 stycznia 2014 20:05
  • czwartek, 07 czerwca 2012
    • ŁAZANKI Z KAPUSTĄ (NAJLEPIEJ MŁODĄ)

      Łazanki z kapustą (najlepiej młodą)  
      ŁAZANKI Z KAPUSTĄ
      Na 4 osoby - duże porcje
      • 1 główka kapusty
      • 1 duża cebula
      • 200 g chudego wędzonego boczku
      • 1 łyżka płaska majeranku
      • 3 liście laurowe
      • sól lub Delikat uniwersalny
      • pieprz do smaku (sporo, kapusta ma być pikantna)
      • łazanki 
      Kapustę poszatkować niezbyt drobno, wypłukać na durszlaku i włożyć do dużego garnka. 
      Dodać trochę wody (ok. 1/2 szkl. dodać więcej ,jeśli wyparuje w czasie gotowania ), sól, 
      pieprz , majeranek i liście laurowe. Wymieszać , przykryć garnek i dusić 30 min. , 
      mieszając od czasu do czasu. 
      Boczek pokroić w 1 cm. kostkę ,cebulę posiekac niezbyt drobno. Na patelni przesmażyć 
      boczek, a kiedy się lekko zrumieni  dodac cebulę i zeszklić ją na niewielkim ogniu .
      Dodać cebulę z boczkiem do kapusty, wymieszać i razem gotować jeszcze 10 - 15 min. aż 
      kapusta będzie miękka , ale nie rozgotowana.
      KAPUSTA DO ŁAZANEK
      Ugotować łazanki zgodnie z przepisem na opakowaniu , biorąc 100-150 g na porcję.
      Łazanki odsączyć na durszlaku, dodać do kapusty , wymieszać, nałożyć na talerze.
      Wersja al forno : Łazanki z kapustą włożyć do pojedyńczych naczyń do zapiekania
      i wstawić do piekarnika , nagrzanego do 180 st na 10-15 min. , bo kapustka bardzo lubi 
      być zapiekana 
      ŁAZANKI Z KAPUSTĄ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „ŁAZANKI Z KAPUSTĄ (NAJLEPIEJ MŁODĄ)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 czerwca 2012 13:58
  • wtorek, 05 czerwca 2012
  • poniedziałek, 23 stycznia 2012
    • GOŁĄBKI Z SIEKANYM MIĘSEM

      Gołąbki Babci Antoniny (15-16 gołąbków)
      GOŁĄBKI 
      • 1 duża główka kapusty
      • 750 g karkówki
      • 2 szkl. ryżu arborio lub carneroli
      • 1-2 cebule
      • 3 łyżeczki mielonego pieprzu
      • 2 łyżeczki Delikata Uniwersalnego lub 1 płaska łyżeczka soli
      • 3-4 liście laurowe
      • 1 l. rosołu lub  wywaru warzywnego 
      Zagotować wodę w dużym garnku. Naciąć głąb, żeby łatwiej oddzielić liście. Do wrzątku 
      włożyć kapustę i sparzyć ją , oddzielić liście . Wyciąć grubsze części liści ,żeby dały się 
      zwinąć.
      Cebulę posiekać bardzo drobno , mięso też drobno posiekać w półcentymetrową kostkę 
      (nie mielić ! ) , dodać surowy ryż , pieprz i Delikat lub sól, dokładnie wymieszać. Nakładać 
      po 2 łyżki farszu na liście kapusty, zwinąć ciasno gołąbki i związać białą , bawełnianą nitką. 
      Na dnie żeliwnego garnka lub naczynia żaroodpornego położyć kilka liści, na nich układać 
      ciasno gołąbki,dodając liście laurowe i trochę pieprzu w ziarenkach. Na wierzchu położyć 
      kilka liści kapusty. Zalać rosołem , przykryć i dusić w piekarniku w 180 st. 2 godz. 
      Podawać po podsmażeniu na patelni lub podpieczeniu w piekarniku do lekkiego 
      zrumienienia kapusty. 
      GOŁĄBKI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „GOŁĄBKI Z SIEKANYM MIĘSEM”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 stycznia 2012 20:52
  • poniedziałek, 28 listopada 2011
    • KURCZAK W KISZONEJ KAPUŚCIE

      Kurczak w kiszonej kapuście (2 porcje)(P,PW Dukan i bez Dukana)
      KURCZAK W KAPUŚCIE (PW)
      • 500 g kiszonej kapusty
      • 2 udka kurczaka lub 4 górne części udek
      • przyprawa do kurczaka - dowolna, ulubiona
      • sól lub Delikat uniwersalny
      • pieprz
      • 2 liście laurowe
      • 5 ziaren jałowca
      • 1 łyżeczka majeranku ( + ew. 1/2 łyżeczki cząbru)
      Kapustę pokroić , dodac sól, pieprz, jałowiec, majeranek i liście laurowe. Wymieszać i 
      włożyć do naczynia żaroodpornego. Wlać 1/4 szkl. wody. Z udek zdjąć skórę (w P i PW) , 
      mięso przyprawić , położyć na kapuście. 
      Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika , nagrzanego do 180 st. (termoobieg)
       na 20 min. Po tym czasie odkryć naczynie i piec 20 min. bez przykrycia , a następnie 
      odwrócić udka na drugą stronę,żeby się ładnie zrumieniły i piec jeszcze 20 min. (łączny 
      czas pieczenia - 60 min.).
      W P jeść samo mięso np. z sosem tatarskim bez majonezu i jogurtem 0% zamiast śmietany 
      (SŁONE DODATKI) lub z konserwowymi ogórkami i kilkoma marynowanymi pieczarkami.
      KURCZAK W KAPUŚCIE (P)
      W PW można zjeść kapustę i mięso.
      W fazie III i IV i bez diety - mięso, kapustę i np. pieczone ziemniaki .
      KURCZAK W KAPUŚCIE
       Ten przepis mógłby się znaleźć się w kategorii MIĘSNO-WARZYWNE, ale inspiracją jest 
      przepis z książki "Nie mogę schudnąć-przepisy dla Polaków" , więc jest w kategorii 
      "DUKANOWE"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 listopada 2011 20:29
  • wtorek, 25 października 2011
    • BIGOS

      Bigos świąteczny wg. Lilusi
      BIGOS
      • 2-3 kg kiszonej kapusty 
      • 1/2 kg boczku wędzonego 
      • 2 kg mięsa wieprzowego mieszanego( boczek, łopatka, karkówka, szynka)
      • 1 kg dobrej kiełbasy
      • 2-3 duże cebule
      • 3 liście laurowe
      • 1 - 2  szkl. bulionu
      • 1/2 kg pieczarek 
      • 2 łyżki sosu sojowego
      • sól, pieprz mielony i ziarnisty
      • olej 
      Mięso posypać pieprzem i solą lub Delikatem uniwersalnym ( nie za dużo, sos sojowy jest 
      słony ), dodać 2 łyżki sosu sojowego i olej , wymieszać i zostawić mięso w przykrytym 
      naczyniu w lodówce na noc. Następnego dnia posiekać cebule niezbyt drobno, pieczarki 
      pokroić na plastry
      Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju , zmniejszyć ogień , dodać cebulę i ją zeszklić.
      Pieczarki osobno usmażyć na złoto. Mięso, cebulę i pieczarki włożyć do naczynia 
      żaroodpornego , dodać liść laurowy i odrobinę bulionu. Przykryć i dusić pod przykryciem 
      do miękkości ( najlepiej w piekarniku w 180 st)
      PIECZEŃ LUB MIĘSO DO BIGOSU
      Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku ( sok zostawić , żeby ew. dodać później), przepłukać, 
      jeśli jest zbyt kwaśna i poszatkować . Kapustę , boczek wędzony , liście laurowe i 1/2
       łyżeczki ziarnistego pieprzu włożyć do garnka , dodać bulion,przykryć i dusić na wolnym 
      ogniu. Kapustę można też udusić w przykrytym naczyniu  żaroodpornym w piekarniku 
      ( 180 st. ok. 1 godz)  . 
      Upieczone mięso i boczek z kapusty wystudzić i pokroić na duże kawałki. Kiełbasę 
      pokroić na grube plastry. Do kapusty dodać mięso , sos z pieczarkami i kiełbasę ,delikatnie 
      wymieszać , gotować razem, mieszając od czasu do czasu . Do bigosu można dodać łyżkę 
      przecieru pomidorowego, ale to nie jest konieczne
       .
      Następnego dnia bigos znowu 
      przegotować.n Najlepszy jest na drugi lub trzeci dzień. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 października 2011 21:48
  • sobota, 08 października 2011
    • BIGOSIK

      Bigosik - mielone z kapustą

      BIGOSIK
      • 1/2 kg mięsa mielonego drobiowego , wieprzowego lub mieszanego
      • 3 cebule
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 1 - 1 1/2 kg kapusty świeżej 
      • sos sojowy
      • 2 liście laurowe
      • sól lub Delikat , pieprz 
      • wywar lub rosół, może być grzybowy z kostki
      • ew. 1 łyżka przecieru pomidorowego
      • posiekana nać pietruszki lub koperek 
      Cebulę drobno posiekać. Usmażyć cebulę na złoto, dodać rozgniecione ząbki czosnku , 
      mięso mielone i przyprawy. Smażyć , rozbijając grudki mięsa aż mięso lekko zbrązowieje. 
      Kapustę poszatkować,  dodać do mięsa z liściem laurowym i tyle rosołu, żeby potrawa się 
      nie przypaliła. Można dodać łyżkę przecieru pomidorowego Dusić pod przykryciem ok. 
      40 min, ew. uzupełniając rosół . Posypać koperkiem lub pietruszką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 08 października 2011 20:22

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com