HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „ciasto z owocami”

  • sobota, 29 lipca 2017
    • CIASTO JOGURTOWO-MORELOWE

      Ciasto jogurtowo-morelowe

       CIASTO JOGURTOWO-MORELOWE

      • 150 g mąki tortowej
      • 70 g mąki ziemniaczanej
      • 120 g cukru
      • 125 g jogurtu morelowego 
      • 2 jajka 
      • 100 g masła
      • 1 op. cukru o zapachu migdałowym lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
      • 8 szt. moreli
      • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      • cukier puder do posypania 
      Morele umyć, usunąć pestki. Morele  ze skórką pokroić w kostkę ok. 2x2cm. Masło stopić i 
      przestudzić. 
      Jajka  z cukrem utrzeć do białości mikserem, dodać jogurt i masło, zmiksować, a następnie
      dodać  przesianą mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać ciasto. 
      Foremkę 20X20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać 3/4 ciasta, ułożyć 1/3 pokrojonych
      moreli , wylać resztę ciasta i na wierzchu położyć resztę owoców.
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub do 180 st. bez termoobiegu. 
      Piec ciasto 40-45 min, sprawdzić patyczkiem czy już jest upieczone. 
      Ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem
      Przepis pochodzi stąd 

      CIASTO JOGURTOWO-MORELOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTO JOGURTOWO-MORELOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 29 lipca 2017 11:07
  • sobota, 03 czerwca 2017
    • TARTA Z JABŁKAMI

      Tarta z jabłkami

      TARTA Z JABŁKAMI
      Ciasto:
      • 165 g mąki
      • 45 g cukru pudru
      • 140 g zimnego masła
      • szczypta soli
      Warstwa serowa :
      • 250 g serka kremowego , najlepiej Philadelphia
      • 50 g cukru
      • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
      Warstwa jabłkowa :
      • 3-4 jabłka 
      • 50 g cukru
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 50 g płatków migdałowych
      Dodatkowo 
      • masło do posmarowania foremki
      Ciasto : Ciasto można przygotować w malakserze lub na stolnicy. Mąkę przesiać , dodać 
      cukier puder, masło pokrojone na drobne kawałki. Ciasto zmiksować pulsacyjnie lub 
      posiekać nożem i lekko zlepić do  uzyskania większych okruszków. Tortownicę o śr. 24 cm 
      wysmarować bardzo starannie masłem. Wyłożyć ciasto i wyrównać powierzchnię , formując 
      brzeg. Wstawić foremkę do lodówki i przygotować jabłka i ser.
      Warstwa serowa : Mikserem lekko  utrzeć jajko z cukrem , dodać serek i zmiksować do 
      uzyskania gładkiej masy. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać.
      Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki .
      Cukier wymieszać z cynamonem, posypać równomiernie jabłka.
      Piekarnik rozgrzać do 210 st. z termoobiegiem lub do 230 bez termoobiegu
      Wyjąć foremkę z lodówki. Na ciasto nałożyć warstwę serka, wyrównać , ułożyć warstwę 
      jabłek , posypać płatkami migdałowymi.
      Wstawić foremkę do piekarnika, piec ciasto  w temp. 210 (termoobieg) st.lub 230 st. bez 
      termoobiegu przez 10 min, zmniejszyć temperaturę do 180 st ( termoobieg) lub 200 st.   
      bez termoobiegu przez 25-30 min.
      Ciasto przestudzić w foremce . 
      Przepis znalazłam na tym blogu 
      TARTA Z JABŁKAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 03 czerwca 2017 16:38
  • sobota, 23 lipca 2016
    • JOGURTOWE CIASTO Z BORÓWKAMI

      Jogurtowe ciasto z borówkami
      JOGURTOWE CIASTO Z BORÓWKAMI
      • 1 1/2 szkl. mąki + 1 łyżka do oprószenia borówek
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 szkl. cukru
      • 2 jajka
      • 100 ml gęstego jogurtu  ( greckiego lub bałkańskiego )
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1/3 szkl. oleju , najlepiej ryżowego
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • 300 g borówek
      • cukier puder do posypania
      Borówki umyć i osuszyć. 
      Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia do większej miseczki, dodać cukier , wymieszać. 
      W osobnym naczyniu wymieszać jajka, jogurt, olej i ekstarakt waniliowy .
      Do miski z mąką wlać zawartość drugiego naczynia , dodać sok z cytryny . Ciasto krótko 
      wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników.
      Borówki oprószyć mąką, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
      Tortownicę o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( użyłam foremki silikonowej bez papieru).
      Ciasto wyłożyć do foremki, wyrównać. 
      Piec w temp. 170 st. z termoobiegiem ( 180 st bez termoobiegu) 40 - 45 min., sprawdzić 
      patyczkiem, czy już jest upieczone
      Ciasto wyjąć z formy, wystudzić i posypać cukrem pudrem 
      JOGURTOWE CIASTO Z BORÓWKAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 23 lipca 2016 13:04
  • niedziela, 26 czerwca 2016
    • ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE

      Odwrócone ciasto truskawkowe

      ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE

      Warstwa truskawkowa :
      • 600 g truskawek
      • 1/2 szkl. cukru ( białego lub  drobnego trzcinowego)
      • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub wanilii w proszku (opcjonalnie)
      Ciasto :
      • 300 g mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 4 jajka
      • 1 szkl. cukru
      • 115 g masła
      • 100 ml. (= 1/2 szkl.) oleju , najlepiej ryżowego, bezsmakowego
      • 1 szkl. mleka
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      Do foremki :
      • 1 łyżka mąki
      • 1 łyżka miękkiego masła
      Truskawki umyć, usunąć szypułki. Przekroić truskawki na pół lub na ćwiartki , jeśli 
      są duże. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę ziemnniaczaną z cukrem. 
      Ciasto :
      Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia . Masło stopic w garnuszku i przestudzić. Do 
      chłodnego masła dodać olej, wymieszać.
      Jajka z cukrem , ekstraktem waniliowym i szczyptą soli ubić na puch mikserem. Do jajek 
      cienkim strumieniem wlewać masło z olejem , mieszać mikserem. Następnie , mieszając 
      staranie po dodaniu każdego składnika , do ciasta dodawać na przemian  1/3 mąki z 
      proszkiem,  połowę  mleka , 1/3 mąki, resztę mleka i mąki . 
      Tortownicę o śr. 23 cm. lub kwadratową foremkę 20x20 cm. wyłożyć papierem do 
      pieczenia . Papier posmarować masłem i oprószyć mąką. 
      Pokrojone truskawki posypać cukrem z mąka ziemniaczaną , wymieszać i ułożyć truskawki 
      w tortownicy /foremce tak, aby przkryły cały spód foremki . Na truskawki wylać ciasto. 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub do 180 bez termoobiegu. 
      Piec ciasto 50-60 min ( sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone).
      Ciasto przestudzić w foremce ok. 30 min i przełożyć na talerz tak, aby warstwa 
      truskawkowa znalazła się na górze.
      ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 czerwca 2016 11:42
  • piątek, 04 września 2015
    • CIASTO TWAROGOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

      Ciasto twarogowe z owocami i migdałową kruszonką

      CIASTO TWAROGOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ


      •  250 g tłustego twarogu (np. Piątnica)
      • 120 g cukru
      • 8 łyżek mleka
      • 5 łyżek oleju (najlepiej ryżowego)
      • 2 łyżeczki cukru o smaku migdałowym
      • 1 jajko
      • 400 g mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 400 g owoców np. borówki, śliwki , truskawki, nektarynki, jabłka
      ( użyłam 1 nektarynki i 250 g borówek  )
      Kruszonka :
      • 120 g miękkiego masła
      • 1/2 szkl drobnego  cukru trzcinowego
      • 1 szkl. mąki
      • 2 łyżeczki cukru o smaku migdałowym
      • 100 g migdałów - słupki
      Przygotować kruszonkę : wszystkie składniki kruszonki zagnieść ręcznie lub dla ułatwienia 
      blenderem pulsacyjnie. Kruszonkę włożyć do miseczki, przykryć i stawić do lodówki.
      Owoce umyć . Nektarynkę pokroić na 12 części.
      Pokruszony twaróg, cukier , mleko, olej i jajko zmiksować na gładką masę - można użyć 
      blendera lub malaksera. Do większej miski przesiać mąkę z proszkiem, dodać zmiksowany 
      twaróg. Ciasto wymieszać łyżką , uformować kulę .
      Tortownicę o śr. 24 cm lub prostokątną 20x30 cm ( jak w oryginalnym przepisie) wyłożyć 
      papierem do pieczenia, nałożyć ciasto i wyrównać powierzchnię. Ułożyć owoce , posypać 
      kruszonką.
      Piec w temp. 190 st z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu  40 - 45 min. CIASTO TWAROGOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ
      Ten świetny przepis znalazłam na tym blogu . 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTO TWAROGOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 04 września 2015 19:32
  • sobota, 02 sierpnia 2014
  • piątek, 27 czerwca 2014
    • JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

      Jogurtowe ciasto z truskawkami (mała foremka 20x20 cm)

      JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

      • 1 1/2 szkl. mąki tortowej
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
      • 1/2 szkl. cukru
      • 2 jajka 
      • 1/2 szkl. gęstego jogurtu (greckiego, bałkańskiego)
      • 1/3 szkl. oleju ryżowego
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • ok. 300 g truskawek
      • cukier puder do posypania
      Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia , dodać cukier. W drugim 
      naczyniu wymieszać na jednolitą masę jajka, jogurt, olej i ekstrakt waniliowy.
      Do mąki wlać zawartość drugiego naczynia, dodać sok cytrynowy i krótko, do połączenia 
      składników, wymieszać ciasto łyżką . 
      Truskawki umyć, odszypułkowac Duże truskawki przekroić na pół, mniejsze zostawić w 
      całości .
      Foremkę 20x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia . Wlać ciasto , równomiernie ułożyć 
      truskawki (przekrojone - przecięciem do góry) .
      Piec ciasto 40 - 45 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. z termoobiegiem (sprawdzić 
      patyczkiem czy już jest upieczone). Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 27 czerwca 2014 17:25
  • środa, 18 lipca 2012
  • sobota, 23 czerwca 2012
    • TRUSKAWKOWIEC BARDZO TRUSKAWKOWY

      Truskawkowiec bardzo truskawkowy
      TRUSKAWKOWIEC
      Spód :
      • 220 g ciasteczek Digestive (pełnoziarnstych)
      • 80 g masła
      Masa truskawkowa :
      • 750 g truskawek ( 3 1/2 szkl. zmiksowanych , reszta do dekoracji)
      • 1 1/4 - 1 1/2 szkl. cukru
      • 1/2 szkl. soku z cytryny ( sok z 2-3 cytryn )
      • 1 1/2 łyżki startej skórki cytrynowej ( nie miałam niepryskanych cytryn, zamiast 
        skórki dałam 2 łyżki Limoncello, można dodać 2 łyżki skórki kandyzowanej)
      • 2 jajka
      • 2/3 szkl. mąki
      Górna warstwa :
      • 1 galaretka truskawkowa na 1/2 l wody
      lub
      Górna warstwa - wariacje na temat:
      • 1 galaretka "owoce leśne" na 1/2 l. wody
      • 400 g borówek amerykańskich lub jagód
      Spód:
      Masło roztopić w garnuszku, ciasteczka rozdrobnić na pył np. w blenderze , dodać do 
      masła i wymieszać. Foremkę kwadratową 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać 
      ciasteczka z masłem, powierzchnię wyrównać, dociskając , aby warstwa była równa . Piec  
      20 min.w temp. 180 st (termoobieg)
      Masa truskawkowa:
      Truskawki umyć, usunąć szypułki . Zmiksować w blenderze 500 g - 600 g truskawek, 
      aby uzyskać 3 1/2 szklanki musu truskawkowego, resztę odłożyć do dekoracji . 
      Cytryny wyszorować i sparzyć (aby uzyskać więcej soku, można je włożyć na 30 sek. do 
      mikrofalówki (pełna moc)) . Jeśli cytryny nie były pryskane, zetrzeć skórkę (1 1/2 łyżki). 
      Wycisnąć cytryny - ma być 1/2 szkl. soku . Do musu truskawkowego dodać cukier, 
      zmiksować , dodać mąkę, jajka , sok cytrynowy, skórkę cytrynową lub Limoncello i 
      wszystko dokładnie zmiksować . Wylać masę truskawkową na podpieczony spód, piec 
      30 min w temp. 180 st. z termoobiegiem.
      Galaretkę truskawkową przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
      Ciasto wystudzić. Pozostale truskawki przekroić na pół, ułożyć na zimnym cieście i zalać 
      tężejącą galaretka. Wstawic do lodówki na kilka godzin. 
      Wersja 2.
      Borówki lub jagody umyć na sicie i osuszyć. Na wystudzone ciasto truskawkowe wyłożyć 
      borówki i zalać tężejącą galaretką .
      TRUSKAWKOWIEC Z BORÓWKAMI
      Truskawkowiec jest pyszny bez dodatków lub z bitą śmietaną, lodami waniliowymi albo 
      gęstym jogurtem kokosowo-migdałowym.
      Ten wspaniały przepis znalazłam tutaj . Dziękuję za inspirację . 
      Dodanie galaretki z truskawkami jest moim pomysłem, truskawkowiec jest jeszcze bardziej 
      truskawkowy. Smacznego ! 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „TRUSKAWKOWIEC BARDZO TRUSKAWKOWY”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 23 czerwca 2012 18:58

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com