HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „otręby”

  • piątek, 18 grudnia 2015
    • TOSTOWA BUŁECZKA Z MIKROFALÓWKI II (DUKANOWA)

      Tostowa bułeczka z mikrofalówki II (P Dukana)

      BUŁECZKA Z MIKROFALÓWKI

      • 2 łyżki otrębów owsianych
      • 1 łyżka otrębów pszennych 
      • 1/2 łyżki odtłuszczonego lnu mielonego
      • 2 łyżki mleka w proszku 0%
      • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 1 jajko
      • 1 czubata łyżka serka homogenizowanego 0%
      • kilka łyżek wody
      • szczyta granulowanego czosnku (opcjonalnie)
      • 1/2 łyżeczki majeranku (opcjonalnie)
      W naczyniu , którego można używać w mikrofalówce (11x11x7 cm) , starannie wymieszać 
      jajko z serkiem homogenizowanym. Mleko w proszku wymieszać z 1/4 szkl. wody , dodać 
      do jajka z serkiem, wsypać otręby, len, ,sól,proszek do pieczenia i ew. granulowany 
      czosnek. 
      Odstawić na kilka minut - masa zgęstnieje. Dodać 2-3 łyżki wody - tyle żeby masa miała 
      konsystencję niezbyt gęstego budyniu , starannie wymieszać. 
      Wstawić do mikrofalówki na 4 min , max moc ( 750 W).
      Wyjąć naczynie z mikrofalówki, chwilę poczekać, aż bułeczka odejdzie od brzegów 
      naczynia i wyłożyć na kratkę do wystygnięcia.
      Bułeczkę przekroić na 2 kromki i podpiec na rumiano na patelni ceramicznej lub teflonowej 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 18 grudnia 2015 14:42
  • sobota, 25 kwietnia 2015
  • wtorek, 25 listopada 2014
    • CHRUPKIE PIECZWO DUKANOWE II

      Chrupkie pieczywo dukanowe - kromeczka śniadaniowa

      CHRUPKIE PIECZYWO DUKANOWE II

      • 2 łyżki otrębów owsianych
      • 1/2 łyżki otrębów pszennych do ciasta
      • 1/2 łyżki otrębów pszennych do posypania pieczywa
      • 1/4 łyżeczki maku (opcjonalnie)
      • 1 jajko
      • szczypta soli
      • 3 łyżki mleka 0 % w proszku 
      • 1 łyżka ciepłej wody
      • 1/2 łyżeczki suchych drożdży (dla smaku, nie powodują rośnięcia pieczywa)
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku (opcjonalnie) 
      • 1/2 łyżeczki majeranku ,oregano lub przyprawy do pizzy (opcjonalnie)
       Jajko rozmieszać w małej miseczce z łyżką. ciepłej wody . Mleko granulowane przesiać 
      przez sitko. W osobnej miseczce wymieszać starannie otręby z mlekiem w proszku, 
      proszkiem do pieczenia , suchymi drożdżami , jajkiem, solą i wybranymi przyprawami , 
      wlać do silikonowej foremki (keksówki) ( 18x9 cm) i odstawić na 15-20 min.  Chlebek 
      posypać resztą otrębów pszennych i makiem. 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st (górna i dolna grzałka) . Piec chlebek 15 - 20 min. 
      Wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 listopada 2014 19:02
  • piątek, 31 października 2014
    • PLACUSZKI TUŃCZYKOWE

      Placuszki tuńczykowe - 6szt. (P Dukan i bez Dukana)

       

      PLACUSZKI TUŃCZYKOWE


      • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (160/112 g)
      • 1 jajko
      • 2 łyżki otrębów owsianych
      • 2 łyżki serka homogenizowanego 0%
      • 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami
      • 1 mały ząbek czosnku
      • 3/4 łyżeczki proszku do piecznia
      • 1/4 cebuli (najlepiej białej)
      • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
      • 1/4 łyżeczki pieprzu
      • szczypta soli ,chilli i pieprzu cytrynowego
      Tuńczyka odsączyć na sicie i rozdrobnić widelcem. Cebulę bardzo drobno posiekać, 
      czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z odrobiną soli nożem na desce na pastę . 
      Jajko lekko ubić, dodać resztę składników i wymieszać. Nakładać po łyżce masy do foremek 
      na muffinki (6 szt.) . Piec placuszki 20 min. w temp. 200st z termoobiegiem lub w 
      temp. 210 st. bez termoobiegu. 
      Placuszki można też usmażyć na ceramicznej lub teflonowej patelni.
      PLACUSZKI TUŃCZYKOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PLACUSZKI TUŃCZYKOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 31 października 2014 16:44
  • sobota, 30 sierpnia 2014
    • KNEKKEBROD - NORWESKI CHRUPIĄCY CHLEBEK

      Knekkebrod - norweski chrupiący chlebek

      KNEKKEBROD

      • 1/2 szkl. otrębów pszennych
      • 1/4 szkl. drobnych otrębów owsianych
      • 1/2 szkl. płatków owsianych
      • 1/2 szkl. mąki żytniej razowej
      • 1/2 szkl. pestek dyni
      • 1/2 szkl. ziaren słonecznika
      • 1/4 szkl. siemienia lnianego
      • 1 łyżeczka soli
      • 350 ml. wody
      Piekarnik rozgrzać do 160 st. z termoobiegiem (lub do 170 st. bez termoobiegu). 
      Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia . Wysypać na blachę pestki dyni, ziarenka 
      słonecznika i siemię lniane. Podsuszyć przez 10 min. W misce wymieszać wszystkie suche 
      składniki , dodać wodę i wymieszać masę. Odstawić na 10-15 min. 
      Masę rozsmarować równo cienką warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 
      ( najlepiej posłużyć się łopatką do nakładania ciasta ) .
      KNEKKEBROD
      Wstawić blachę do piekarnika na 10 min. Po tym czasie ostrym nożem lub nożem do 
      krojenia pizzy pokroić ciasto na 12 prostokątów. Wstawić chlebek do piekarnika na 30-35 
      min. 
      Upieczony knekkebrod zdjąć z blaszki, odklejając delikatnie od papieru , podzielić na 
      kromki  i wystudzić na kratce . Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, żeby były 
      chrupiące.
      Przepis jest kompilacją kilku przepisów na knakkebrod z "Czerwcowej piekarni"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „KNEKKEBROD - NORWESKI CHRUPIĄCY CHLEBEK”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 30 sierpnia 2014 19:31
  • sobota, 10 sierpnia 2013
    • WYTRAWNE GOFRY DUKANOWE

      Wytrawne gofry dukanowe (4 szt. )

      WYTRAWNE GOFRY DUKANOWE

      • 100g twarogu chudego 0% ( suchego , nie homogenizowanego)
      • 1 jajko
      • 3 łyżki otrębów owsianych
      • 2 szczypty soli
      • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
      • szczypta granulowanego czosnku ( opcjonalnie)
      • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
      • 2 - 3 łyżki mleka 0% 
      Twaróg zmielić, dodać jajko, zmiksować ( np. blenderem) , dodać resztę składników i tyle 
      mleka, żeby masa miała konsystencję bardzo gęstej śmietany. Odstawić na 10 min.
      Rozgrzać gofrownicę, i piec gofry jak tradycyjne : nałożyć łyżką masę , przymknąć pokrywę 
      ( nie zatrzaskiwać) i piec gofry ok. 8-10 min.  Lekko przestudzić na kratce.

      WYTRAWNE GOFRY DUKANOWE
      Po upieczeniu gofry są lekko chrupiące, na zimno są miękkie. Mają ogromną zaletę - są sycące 
      i mają  dużą powierzchnię  . Są odpowiednie dla wszystkich faz diety, zależnie od tego, z czym
      będą .
      Przepis znalazłam tu, na bardzo inspirującym dukanowym blogu. W wersji oryginalnej były na 
      słodko .
      UWAGA : Gofrownica  Clatronic, na 2 gofry 10x10 cm. Na każdą część nakładam po 1 łyżce 
      masy, nie więcej,  bo bardzo rosną  !!!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 10 sierpnia 2013 14:01
  • poniedziałek, 20 maja 2013
  • wtorek, 21 lutego 2012
    • BLINY OTRĘBOWE ( P DUKAN )

      Bliny otrębowe z wędzonym łososiem
      BLINY OTRĘBOWE Z ŁOSOSIEM
      Ciasto:
      • 3 łyżki otrębów owsianych
      • 1 jajko
      • 1 łyżka twarożku homogenizowanego 0 %
      • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
      • 1/4 łyżeczki soli 
      • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      Do podania :
      • 50 g łososia wędzonego 
      • 2 łyżki gęstego jogurtu 0 %
      • koperek do dekoracji
      • 1/2 łyżeczki soku cytrynowego
      • szczypta soli i białego pieprzu do smaku
      Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać w miseczce. Patelnię teflonową rozgrzać, 
      nakładać łyżką małe placuszki ( z tej ilości wychodzą 4 szt. ). Smażyć z obu stron na złoto.
      Podawać z wędzonym łososiem i jogurtem, wymieszanym z odrobiną soli, białego pieprzu i 
      sokiem z cytryny. Udekorować koperkiem.

      Protalowe dania i przekąski

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 lutego 2012 00:52
  • piątek, 30 września 2011

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com