HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „miód”

  • sobota, 16 grudnia 2017
    • ŁOSOŚ MIODOWO - CZOSNKOWY

      Łosoś miodowo-czosnkowy

      ŁOSOŚ MIODOWO-CZOSNKOWY

      • 1000-1200 g łososia ( najlepiej 1 duży płat )
      • 60 g masła
      • 1/3 szkl. miodu
      • 4 duże ząbki czosnku
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • 1 łyżeczki soli
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
      Do podania :
      • koperek lub pietruszka
      Łososia umyć , osuszyć, usunąć łuski i ości. Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć na 
      desce z odrobiną  soli. 
      W garnuszku stopić masło, dodać miód, sok cytrynowy i czosnek. Wymieszać do połączenia 
      składników i przestudzić , aby marynata lekko zgęstniała.
      Na  blaszce położyć duży kawałek folii aluminiowej ( błyszczącą stroną do góry) . Kawałek 
      folii musi być tak duży, żeby można było zawiąć całego łososia. 
      Łososia oprószyć solą i pieprzem, położyć na folii skórą do dołu , posmarować marynatą  i 
      zawinąć folię dookoła ryby, formujac szczelny pakiecik . 
      Piekarnik rozgrzać do 190 st. Rybę w folii wstawić do piekarnika na 20 - 30 min . 
      Czas pieczenia zależy od grubości kawała ryby.  Po tym czasie ostrożnie rozwinąć górną 
      część folii , ustawić program grill na 220- 230 st i wstawić rybę do piekarnika na 10 min. 
      aż się ładnie przypiecze. 
      Rybę podawać na gorąco, posypaną posiekaną pietruszką lub koperkiem
      Przepis znalazłam tu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „ŁOSOŚ MIODOWO - CZOSNKOWY”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 16 grudnia 2017 18:21
  • sobota, 14 października 2017
  • sobota, 19 listopada 2011
    • STEFANKA - MIODOWNIK

      Stefanka - miodownik
      STEFANKA
      Ciasto:
      • 50 g masła
      • 2 łyżki prawdziwego miodu
      • 4 łyżki cukru
      • 5 łyżek mleka
      • 3 szkl. mąki 
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      Krem budyniowy:
      • budyń z 1/2 l mleka
      • 1 szkl cukru pudru z cukrem waniliowym
      • 250 g masła
      • sok z 1/2 cytryny
      • 2 łyżki spirytusu
      Polewa czekoladowa - ganache:
      • 200 g gorzkiej czekolady min. 60 %
      • 100 ml. śmietany kremówki ( 30-36 %)
      Ciasto :
      Na stolnicę przesiać mąkę z sodą oczyszczoną . Masło, miód, cukier i mleko zagotować i 
      lekko przestudzić, dodać do mąki, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto . Póki ciepłe od 
      razu  (bo zimne trudno się wałkuje) rozwałkować na 4 placki wielkości tortownicy 
      śr.20-24 cm (bardziej pracochłonne ) lub na 2 prostokątne na blachę 36X25 ( wersja 
      szybsza, równie dobra) . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec placki po 15 min. w 
      temp. 200 st.
      Krem budyniowy:
      Ugotować budyń z 1/2 l mleka , wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą 
      masę, dodawać po łyżce zimny budyń, ucierając. Na końcu dodać sok cytrynowy , spirytus
      i utrzeć.
      Polewa:
      Zagotować śmietanę, odstawić z ognia i dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. 
      Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać, rozmieszać starannie polewę i zostawić do 
      ostygnięcia
      Stefanka:
      Stefanka składa sie z 4 warstw ciasta , 4 warstw kremu z polewą na wierzchu.
      Jeśli ciasto było pieczone na prostokątnych blaszkach,ciasto przekroić na pół, aby uzyskać 
      4 jednakowe placki. Ciasto przełożyć kremem, na ostatnim ma być krem. Polać polewą 
      czekoladową.
       ciasto-krem-ciasto-krem-ciasto-krem-ciasto-krem-polewa.
      Odstawić do lodówki do następnego dnia , aby ciasto zmiękło i dało się ładnie kroić. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 19 listopada 2011 16:17

Kalendarz

Kwiecień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com