HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „miód”

  • sobota, 14 października 2017
  • sobota, 19 listopada 2011
    • STEFANKA - MIODOWNIK

      Stefanka - miodownik
      STEFANKA
      Ciasto:
      • 50 g masła
      • 2 łyżki prawdziwego miodu
      • 4 łyżki cukru
      • 5 łyżek mleka
      • 3 szkl. mąki 
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      Krem budyniowy:
      • budyń z 1/2 l mleka
      • 1 szkl cukru pudru z cukrem waniliowym
      • 250 g masła
      • sok z 1/2 cytryny
      • 2 łyżki spirytusu
      Polewa czekoladowa - ganache:
      • 200 g gorzkiej czekolady min. 60 %
      • 100 ml. śmietany kremówki ( 30-36 %)
      Ciasto :
      Na stolnicę przesiać mąkę z sodą oczyszczoną . Masło, miód, cukier i mleko zagotować i 
      lekko przestudzić, dodać do mąki, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto . Póki ciepłe od 
      razu  (bo zimne trudno się wałkuje) rozwałkować na 4 placki wielkości tortownicy 
      śr.20-24 cm (bardziej pracochłonne ) lub na 2 prostokątne na blachę 36X25 ( wersja 
      szybsza, równie dobra) . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec placki po 15 min. w 
      temp. 200 st.
      Krem budyniowy:
      Ugotować budyń z 1/2 l mleka , wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą 
      masę, dodawać po łyżce zimny budyń, ucierając. Na końcu dodać sok cytrynowy , spirytus
      i utrzeć.
      Polewa:
      Zagotować śmietanę, odstawić z ognia i dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. 
      Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać, rozmieszać starannie polewę i zostawić do 
      ostygnięcia
      Stefanka:
      Stefanka składa sie z 4 warstw ciasta , 4 warstw kremu z polewą na wierzchu.
      Jeśli ciasto było pieczone na prostokątnych blaszkach,ciasto przekroić na pół, aby uzyskać 
      4 jednakowe placki. Ciasto przełożyć kremem, na ostatnim ma być krem. Polać polewą 
      czekoladową.
       ciasto-krem-ciasto-krem-ciasto-krem-ciasto-krem-polewa.
      Odstawić do lodówki do następnego dnia , aby ciasto zmiękło i dało się ładnie kroić. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 19 listopada 2011 16:17

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com