HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „ricotta”

  • sobota, 08 lipca 2017
    • CUKINIOWE PLACUSZKI Z PIEKARNIKA

      Cukiniowe placuszki z piekarnika * (8 szt.)

      CUKINIOWE PLACUSZKI

      • 400-450 g cukinii
      • 150 g ricotty
      • 50 g bułki tartej  
      • 1 jajko
      • 50 g parmezanu lub pecorino romano
      • 1 łyżeczka soli
      • 1/2 łyżeczki pieprzu, najlepiej białego
      • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
      • 3-4 suszone pomidory
      • bułka tarta do obtoczenia placuszków
      • 2 łyżki oleju, najlepiej ryżowego jeśli placuszki będą pieczone lub 
      • kilka łyżek oleju , jeśli placuszki będą smażone na patelni
      Cukinie umyć, odciąć końcówki . Cukinie zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ), 
      posolić i umieść na durszlaku na 30 min. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich 
      oczkach. Suszone pomidory pokroić na cienkie paseczki . W misce umieścić ricottę, jajko, 
      bułkę tartą , starty ser, pieprz , czosnek i pomidory, wymieszać. Cukinię bardzo starannie 
      odcisnąć z nadmiaru wody, dodać do masy, wymieszać. Nie trzeba dodawać więcej soli, 
      wystarczy ta, którą była posypana cukinia.  Gdyby masa była zbyt rzadka, można dodać 
      odrobinę bułki tartej.
      Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować za pomocą pędzelka 1 łyżką oleju.
      Łyżką nabierać masę ( po 1 czubatej łyżce na placuszek ) , dłońmi zwilżonymi wodą 
      uformować kulkę i lekko ją spłaszczyć . Placuszki obtoczyć w tartej bułce , układać na 
      blaszce. Placuszki skropić odrobiną oleju.
      Piekarnik rozgrzać do 200 st. Piec placuszki 20 min. aż bedą złociste. 
      Podawać na gorąco np. z sosem czosnkowym .
      * Placuszki można również usmażyć na patelni na oleju 
      Przepis znalazłam tu , dodałam suszone pomidory, których nie było w oryginalnym przepisie 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „CUKINIOWE PLACUSZKI Z PIEKARNIKA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 08 lipca 2017 12:15
  • sobota, 02 maja 2015
    • CIASTECZKA ŚWIDERKI

      Ciasteczka świderki (15 szt.)
      CIASTECZKA ŚWIDERKI
      • 250- 350 g mąki tortowej
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 240 g białego cukru
      • szczypta soli
      • 375 g ricotty
      • skórka otarta z 1 cytryny
      • 1 jajko 
      • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
      Cytrynę wyszorować i sparzyć. Na drobnej tarce zetrzeć skórkę z cytryny . Na stolnicę 
      przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać biały cukier, szczyptę soli, skórkę 
      cytrynową i ricottę . Zagnieść miękkie ciasto, podsypując mąką ( ilość mąki zależy od 
      ricotty, ricotta której użyłam była niezbyt gęsta) . Podzielić ciasto na 15 części, 
      uformowac cienkie wałeczki długości 20-25 cm . Zwinąć świderki . 
      Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać ciastka w pewnych odstępach , 
      ponieważ w czasie pieczenia ciasteczka troche rosną. Jajko dokładnie roztrzepać, 
      posmarować  ciastka jajkiem za pomoca pędzelka i posypać brązowym  cukrem. 
      Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st. (górna i dolna grzałka). Piec ciasteczka 
      25-30 min. aż będą złociste .CIASTECZKA ŚWIDERKI
      Przepis znalazłam na tym blogu .  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 02 maja 2015 15:31
  • środa, 18 grudnia 2013
    • PASTIZZI Z RICOTTĄ

      Pastizzi - maltańskie pierożki z ciasta francuskiego z ricottą
      PASTIZZI
      • 1 opakowanie ciasta francuskiego
      • 150 g. ricotty
      • 1 czubata łyżka startego parmezanu lub pecorino romano
      • 1 łyżeczka oregano lub drobno posiekanej natki pietruszki
      • sól, pieprz do smaku
      • 2 jajka ( 1 do farszu , 1 do posmarowania ciasta )
      Wymieszać ricottę, parmezan , oregano, jajko, dodac sporą szczytę soli i 1/4 łyżeczki 
      mielonego pieprzu.
      Drugie jajko roztrzepać z odrobiną wody. Ciasto francuskie rozwinąć, powycinać kółka o 
      śr. 10 cm. Na środku każdego krążka ciasta położyć łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta 
      posmarować jajkiem, zlepić ciasto jak pierożek, mocno ściskając końce. Pastizzi układać  
      zlepioną częścią do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem 
      i piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st . (termoobieg)
      Podawać na ciepło lub na zimno
      Pastizzi to popularna maltańska przekąska z farszem z ricotty (pastizzi ta'l-irkotta) lub 
      groszku. Przepis znalazłam tu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „PASTIZZI Z RICOTTĄ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 18 grudnia 2013 18:38

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com