HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „mak”

  • wtorek, 30 kwietnia 2013
    • PIEGOWATY MURZYNEK

      Piegowaty murzynek białkowy
      PIEGOWATY MURZYNEK
      • 4 białka 
      • 100 g cukru
      • 1 łyżeczka  esencji waniliowej lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
      • sok z 1/2 cytryny
      • 100 ml. oleju (np. ryżowego*)
      • 100 g mąki tortowej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 3 łyżki suchego maku
      • 1 czubata łyżeczka kakao
      • 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej (opcjomalnie)
      Białka ubić mikserem na sztywno , dodać cukier i pastę lub esencję waniliową i ubijać 
      jeszcze chwilę jak na bezy. Wlać olej i sok cytrynowy , ubić  a następnie dodać przesianą
      mąkę z proszkiem do pieczenia i skórkę cytrynową lub pomarańczową , oprószoną odrobiną
      mąki , delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół. Do 1 części dodać  mak , wymieszać.
      Do drugiej części dodać przesiane kakao i  starannie wymieszać .
      Keksówkę 24x10 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, nakładac łyżką ciasto makowe i kakaowe 
      na przemian, trochę przemieszać . Piec w temp. 170 st. z termoobiegiem 30-40 min.
       (sprawdzić patyczkiem , czy już jest upieczone.
      Podobny przepis z tego blogu : Makowiec- białkowiec (babka makowa)
      Pomysł na piegowatego murzynka znalazłam na tym blogu, połączyłam przepisy , troszkę
      zmodyfikowałam. Dziękuję za inspirację .
      *W oryginalnym przepisie był olej rzepakowy i więcej cukru

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „PIEGOWATY MURZYNEK”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 kwietnia 2013 20:51
  • piątek, 28 grudnia 2012
    • BABKA MAKOWA Z MARCEPANEM

      Babka makowa z marcepanem
      BABKA MAKOWA
      • 1/3 szkl. suchego maku
      • 3/4 szkl. mleka
      • 200 g miękkiego masła
      • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej *
      • 3/4 szkl. cukru
      • 3 jajka
      • 2 szkl. mąki tortowej
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 szkl. soku z pomarańczy
      • 250 g gotowej masy marcepanowej lub polewa czkoladowa*
      Mak dodać do mleka , wymieszać. Miękkie masło zmiksować na puszystą mase z cukrem, a 
      następnie dodawać jajka po jednym . Skórkę pomarańczową oprószyć  1 łyżeczką mąki.
      Przesiać resztę mąki z proszkiem do pieczenia . Mieszając, dodawać sponiowo mąkę z
      proszkiem na zmianę z mlekiem z makiem i sok pomarańczowy. Delikatnie wymieszać ze
      skórką pomarańczową.
      Tortownicę o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w piekarniku , 
      nagrzanym do 170 st. z termoobiegiem przez 60 min. ( sprawdzić patyczkiem, czy ciasto
      jest upieczone) .
      Ciasto lekko przestudzić, wyjąć z tortownicy.
      Masę marcepanową rozwałkować między 2 arkuszami papieru do pieczenia na koło o takiej 
      średnicy, żeby marcepan przykrył całe ciasto wraz z bokami. Położyć krążek marcepanu na
      ciepłym (ale nie gorącym) cieście, lekko docisnąć i zostawić do całkowitego wystudzenia.
      Jeśli zostanie trochę masy marcepanowej, możne do niej dodać odrobię startej czekolady, 
      zagnieść , rozwałkować i wycinać np. gwiazdki do dekoracji
      Przepis z nr 01/01/2013 "Mojego Gotowania" z moimi modyfikacjami
      * W przepisie oryginalnym była 1 łyżka startej skórki pomarańczowej , którą należy dodać 
      do ucieranego masła. Zamiast marcepanu była polewa czekoladowa - ganache z 1/2 szkl.
      śmietany 30 % i 150 gorzkiej czekolady ( zagotować śmietanę, odstawić z ognia, dodać
      połamaną czekoladę i wymieszać), ale z marcepanem babka jest smaczniejsza, polewa
      czekoladowa ma zbyt intensywny smak .
      BABKA MAKOWA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „BABKA MAKOWA Z MARCEPANEM”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 28 grudnia 2012 17:04
  • niedziela, 25 grudnia 2011
    • KUTIA

      Kutia
      KUTIA
      • 250 g maku
      • 3/4 szkl. miodu (ok. 200 ml.)

      po 1/2 szkl.

      • orzechów włoskich
      • migdałów
      • rodzynek
      • fig suszonych
      •   daktyli suszonych

      dodatkowo : 

      • 2 łyżki skórki pomarańczowej
      • aromat migdałowy
      • 2-3 łyżki likieru Galliano lub Amaretto (opcjonalnie)
      • 1/2 szkl. łuskanej pszenicy na kutię
      Pszenicę zalać zimną wodą w dużym naczyniu, poczekać aż opadnie na dno i wylać wodę. 
      Powtarzać,aż woda będzie czysta. Zalać zimną wodą na noc, potem osączyć, zalać 2 szkl. 
      wrzącej i lekko osolonej wody. Gotować 15 min. do miękkości .
      Mak sparzyć -  zalać w garnku dużą ilością wrzącej wody , odstawić na 2 godz. Ostrożnie 
      wylać wodę z zanieczyszczeniami. Sparzyć w ten sam sposób jeszcze 2 razy, a następnie 
      mak odsączyć, zmielić 2 razy w maszynce z drobnymi oczkami . Rodzynki sparzyć i odsączyć.
      Migdały zalać wrzątkiem , po chwili, kiedy trochę przestygną obrać ze skórki. Figi i daktyle 
      pokroić na mniejsze kawałki . W garnku rozgrzać miód, dodać mak , bakalie i olejek 
      migdałowy. Chwilę razem smażyć . Dodać likier ( lub nie dodawać) , wymieszać.
      Pszenicę wymieszać z makiem. Przed podaniem schłodzić przez 2 godz. w lodówce.
      Uwaga: pszenicę dodawać nie wcześniej niż 2 godz. przed podaniem, żeby nie była zbyt 
      miękka .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „KUTIA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 grudnia 2011 14:53
  • czwartek, 17 listopada 2011
  • wtorek, 15 listopada 2011
    • TORT MAKOWY

      Tort makowy Ciotki A******.
      Mak:TORT MAKOWY
      • 500 g maku
      • 500 g cukru
      • 150 g rodzynek
      • 100 g  suszonych daktyli
      • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
      • 300 g orzechów włoskich
      • 250 g miodu
      • 250 g masła
      • 10 jajek
      • aromat migdałowy
      Ciasto:
      • 6 żółtek
      • 12 łyżek cukru z cukrem waniliowym
      • 250 g masła
      • 4 szkl. mąki
      • 4 łyżeczki proszku o pieczenia
      Mak: 
      Mak sparzyć 3 razy wrzątkiem, za każdym razem odsączając wodę lub zalać w garnku 
      wodą, aby mak był przykryty i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 10 godz. , 
      uzupełniając wodę. 
      Mak starannie odsączyć na sitku i zemleć 2 razy w maszynce (najmniejsze dziurki).
      Rodzynki sparzyć i odsączyć, daktyle pokroić na mniejsze kawałki. Migdały sparzyć, 
      obrać ze skórki i posiekać niezbyt drobno (na pół ) . Masło rozpuścić w garnku, dodać 
      miód, mak i bakalie . Podsmażyć razem, mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić , dodać 
      żółtka, aromat migdałowy i wymieszać. Ubić białka i delikatnie wymieszać z masą makową
      Ciasto :
      Zagnieść szybko ciasto, podzielić na 1/3 i 2/3, zawinąć w przezroczystą  folie i włożyć 
      do lodówki na 1 godz. 
      Tort makowy:
      Dużą blachę ( 36 x 25 cm ) wyłozyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i 
      posypać tartą bułą. 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić formę. Ciasto nakłuć widelcem, 
      nałożyć masę makową. Pozostałe ciasto cienko rozwałkować, pokroić na paski i ułożyć 
      kratkę na masie makowej lub włożyć na chwile do zamrażalnika i zetrzeć na masę makową 
      na tarce jarzynowej.
      Piec 1 godz. w temp 200 st. 
      Z białek pozostałych z ciasta można upiec bezy lub Kokosanki ( przepis CIASTECZKA)
      albo Makowiec-białkowiec czyli Babkę makową ( przepis MAKOWE)

      TORT MAKOWY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 listopada 2011 15:28

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com