HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „ciasto”

  • sobota, 27 stycznia 2018
  • piątek, 05 stycznia 2018
    • CZARNO-BIAŁE CIASTO CZEKOLADOWE

      Czarno-białe ciasto czekoladowe

      CZARNO_BIAŁE CIASTO CZEKOLADOWE

      Ciasto :
      • 100 g ciemnej czekolady 70 %
      • 150 g cukru
      • 100 g mąki
      • 100 g masła
      • 3 jajka
      Masa :
      • 200 g białej czekolady
      • 30 g masła
      • 100 ml śmietany kremówki ( lub 150 ml śmietanki , nie dodawać  wówczas likieru) 
      • 50 ml. likieru Baileys 
      Dodatkowo :
      • mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (ok. 280 g)
      • 150 g migdałów w płatkach
      Ciasto:
      Masło stopić i przestudzić. Czekoladę włożyć do małego garnuszka , ustawić na większym 
      garnku z gotującą się wodą i stopić na parze , mieszając. Jajka z cukrem utrzeć na puch 
      mikserem, dodać masło , zmiksować a nastęnie wsypać mąkę i dodać stopioną ciemną 
      czekoladę,  ciasto starannie wymieszać. 
      Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 st. z 
      termoobiegiem lub 180 st. bez termoobiegu . 
      Wlać ciasto do tortownicy, wyrównać. Piec  30 - 35 min, sprawdzić patyczkiem, czy  jest 
      upieczone. Nie wyjmować ciasta z tortownicy 
      Na dużą blaszkę , wyłożoną papierem do pieczenia wysypać łatki migdałowe i po wyjęciu 
      ciasta włożyć blaszkę do wyłączonego piekarnika, aby lekko podpiec migdały.  
      Ciasto czekoladowe przestudzić i posmarować dżemem porzeczkowym.
      Przygotować polewę z białej czekolady . Włożyć masło i połamaną na mniejsze kawałki białą 
      czekoladę do  garnuszka , ustawić go na większym garnku z gotującą się wodą  i stopić 
      czekoladę , mieszając. Zdjąć garnuszek , dodać śmietankę i likier ( lub samą śmietankę ) i 
      starannie wymieszać. Masę z białej czekolady przestudzić i gęstniejącą wylać na ciasto z 
      dżemem, a następnie posypać migdałami. 
      Ciasto wstawić do lodówki , aby masa stężała. 
      Przepis znalazłam tu. Moja modyfikacja - dodałam dżem porzeczkowy i migdały

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 05 stycznia 2018 18:18
  • sobota, 29 lipca 2017
    • CIASTO JOGURTOWO-MORELOWE

      Ciasto jogurtowo-morelowe

       CIASTO JOGURTOWO-MORELOWE

      • 150 g mąki tortowej
      • 70 g mąki ziemniaczanej
      • 120 g cukru
      • 125 g jogurtu morelowego 
      • 2 jajka 
      • 100 g masła
      • 1 op. cukru o zapachu migdałowym lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
      • 8 szt. moreli
      • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      • cukier puder do posypania 
      Morele umyć, usunąć pestki. Morele  ze skórką pokroić w kostkę ok. 2x2cm. Masło stopić i 
      przestudzić. 
      Jajka  z cukrem utrzeć do białości mikserem, dodać jogurt i masło, zmiksować, a następnie
      dodać  przesianą mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać ciasto. 
      Foremkę 20X20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać 3/4 ciasta, ułożyć 1/3 pokrojonych
      moreli , wylać resztę ciasta i na wierzchu położyć resztę owoców.
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub do 180 st. bez termoobiegu. 
      Piec ciasto 40-45 min, sprawdzić patyczkiem czy już jest upieczone. 
      Ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem
      Przepis pochodzi stąd 

      CIASTO JOGURTOWO-MORELOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTO JOGURTOWO-MORELOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 29 lipca 2017 11:07
  • sobota, 17 czerwca 2017
    • MAGIC CAKE CZYLI 3 W 1

      Magic Cake czyli 3 w 1

      MAGIC CAKE

      • 4 jajka 
      • 150 g cukru
      • 125 g masła
      • 115 g mąki
      • 500 ml mleka ( 2,5% - 3 % , nie 0%)
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 4-5 kopli soku cytrynowego (opcjonalnie)
      Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową .
      Mleko lekko podgrzać, ma być ciepłe, nie gorące. Masło stopić i przestudzić. 
      Żółtka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę , dodając sok cytrynowy pod koniec 
      ubijania. Dodać stopione masło i ekstrakt waniliowy, wymieszać , a następnie dodać 
      przesianą mąkę. Mieszać ciasto  krótko , do połączenia składników  . 
      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
      Do ciasta powoli dolewać mleko , mieszając , a następnie dodawać ubite białaka, po 1/3 . 
      Mieszać delikatnie. Ciasto jest bardzo rzadkie, ma konsystencję śmietany .
      Piekarnik rozgrzać do 160 st. z termoobiegiem lub bez termoobiegu (górna i dolna grzałka) 
      Foremkę 20x20 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto , piec 40 - 50 min, 
      aż ciasto na środku nie będzie się "trząść".
      Po upieczeniu zostawić ciasto w foremce do wystudzenia. 
      W czasie pieczenia ciasto dzieli się na 3 warstwy - biszkoptową , lekką kremową i 
      budyniową . Efekt 3 warstw jest widoczny po odkrojeniu 2-3 cm brzegów. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 17 czerwca 2017 17:23
  • sobota, 02 sierpnia 2014
  • sobota, 05 kwietnia 2014

Kalendarz

Luty 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com