HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „migdały”

  • piątek, 05 stycznia 2018
    • CZARNO-BIAŁE CIASTO CZEKOLADOWE

      Czarno-białe ciasto czekoladowe

      CZARNO_BIAŁE CIASTO CZEKOLADOWE

      Ciasto :
      • 100 g ciemnej czekolady 70 %
      • 150 g cukru
      • 100 g mąki
      • 100 g masła
      • 3 jajka
      Masa :
      • 200 g białej czekolady
      • 30 g masła
      • 100 ml śmietany kremówki ( lub 150 ml śmietanki , nie dodawać  wówczas likieru) 
      • 50 ml. likieru Baileys 
      Dodatkowo :
      • mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (ok. 280 g)
      • 150 g migdałów w płatkach
      Ciasto:
      Masło stopić i przestudzić. Czekoladę włożyć do małego garnuszka , ustawić na większym 
      garnku z gotującą się wodą i stopić na parze , mieszając. Jajka z cukrem utrzeć na puch 
      mikserem, dodać masło , zmiksować a nastęnie wsypać mąkę i dodać stopioną ciemną 
      czekoladę,  ciasto starannie wymieszać. 
      Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 st. z 
      termoobiegiem lub 180 st. bez termoobiegu . 
      Wlać ciasto do tortownicy, wyrównać. Piec  30 - 35 min, sprawdzić patyczkiem, czy  jest 
      upieczone. Nie wyjmować ciasta z tortownicy 
      Na dużą blaszkę , wyłożoną papierem do pieczenia wysypać łatki migdałowe i po wyjęciu 
      ciasta włożyć blaszkę do wyłączonego piekarnika, aby lekko podpiec migdały.  
      Ciasto czekoladowe przestudzić i posmarować dżemem porzeczkowym.
      Przygotować polewę z białej czekolady . Włożyć masło i połamaną na mniejsze kawałki białą 
      czekoladę do  garnuszka , ustawić go na większym garnku z gotującą się wodą  i stopić 
      czekoladę , mieszając. Zdjąć garnuszek , dodać śmietankę i likier ( lub samą śmietankę ) i 
      starannie wymieszać. Masę z białej czekolady przestudzić i gęstniejącą wylać na ciasto z 
      dżemem, a następnie posypać migdałami. 
      Ciasto wstawić do lodówki , aby masa stężała. 
      Przepis znalazłam tu. Moja modyfikacja - dodałam dżem porzeczkowy i migdały

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 05 stycznia 2018 18:18
  • piątek, 27 stycznia 2017
    • CIASTO MIGDAŁOWO-CYNAMONOWE Z DŻEMEM PORZECZKOWYM

      Ciasto migdałowo-cynamonowe z dżemem porzeczkowym

      CIASTO MIGDAŁOWO-CYNAMONOWE

      • 200 g masła
      • 150 g cukru pudru
      • 200 g mąki
      • 100 g mielonych migdałów
      • 1 łyżka cynamonu
      • 1 łyżka cukru o smaku migdałów ( opcjonalnie)
      • 400 g dżemu z czarnych porzeczek.
      • 50 g migdałów w słupkach
      Miękkie masło utrzeć mikserem na puch z cukrem pudrem i cukrem migdałowym. Dodać 
      przesianą mąkę , mielone migdały i cynamon. Ciasto dokładnie wymieszać mikserem lub 
      łyżką, aż będzie przypominało kruszonkę . Tortownicę o śr. 24 cm. wyłożyć papierem do 
      pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką.. Na dno tortownicy wysypać 2/3 ciasta, 
      powierzchnię wyrównać i ugnieść. Ciasto posmarować dżemem. Do pozostałego ciasta dodać 
      migdały w słupkach, zagnieść kruszonkę i posypać równomiernie dżem.
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. (dolna i górna grzałka) , piec ciasto 45 min. 

      CIASTO MIGDAŁOWO-CYNAMONOWEPrzepis z dodatku "Magia Świąt”, zmodyfikowany .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 27 stycznia 2017 19:29
  • piątek, 28 października 2016
    • BŁYSKAWICZNE CIASTO Z JABŁKAMI

      Błyskawiczne ciasto z jabłkami (bez proszku do pieczenia)

      BŁYSKAWICZNE CIASTO Z JABŁKAMI

      • 1 jajko
      • 120 g drobnego cukru 
      • 100 g mąki 
      • 50 g masła
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • szczypta soli
      •  1 - 2 małe niezbyt słodkie jabłka , najlepiej renety lub antonówki
      • 1 łyżeczka drobnego cukru
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 2 łyżki płatkow migdałowch
      Jabłka obrać , usunąć pestki i pokroić na 2 cm. plasterki. Masło stopić i przestudzić. Jajko, 
      120 g cukru , ekstrakt waniliowy i szczyptę soli utrzeć na puch mikserem , dodać masło i 
      przesianą mąkę , wymieszać delikatnie. Prostokątną foremkę ( keksówkę 22x8 cm.) wyłożyć 
      papierem do pieczenia  , wylać ciasto, ułożyć plasterki jabłek  tak, żeby zachodziły na 
      siebie , a brzeg pozostał wolny . Jabłka posypać cukrem, cynamonem i płatkami migdałowymi. 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st . bez termoobiegu. 
      Piec ciasto 45 min. ( sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone). 
      Wystudzić ciasto na kratce. Przechowywać zawinięte w papier do pieczenia, wówczas 
      brzegi pozostaną chrupiące.
      Przepis znalazłam na tym blogu .
       
      BŁYSKAWICZNE CIASTO Z JABŁKAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 28 października 2016 18:49
  • piątek, 30 września 2016
    • CIASTO KRUSZONKOWE Z BRZOSKWINIAMI

      Ciasto kruszonkowe z brzoskwiniami

      CIASTO KRUSZONKOWE Z BRZOSKWINIAMI

      Ciasto :
      • 120 g masła
      • 230 g mąki
      • 100 g płatków owsianych
      • 100 g drobnego białego cukru
      • 50 g drobnego brązowego cukru
      • szczypta soli
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 100 g migdałów w słupkach
      Warstwa owocowa:
      • 4 brzoskwinie ( świeże, nie z puszki)
      • 2 łyżki suszonych żurawin 
      • 65 g cukru
      • 1 łyżka skrobi kukurydzianej ( maizeny)
      • 1/4 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika
      Masło stopić w małym garnuszku i przestudzić. W misce wymieszać mąkę, płatki owsiane , 
      obydwa rodzaje cukru i szczyptę soli. W osobnej miseczce lekko ubić jajko z ekstraktem 
      waniliowym. Dodać masło i jajko do suchych składników, wymieszać łyżką aż powstanie 
      jednolita masa, przypominająca kruche ciasto 
      Foremkę  20x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia . 
      2/3 ciasta przełożyć do foremki , wyrównać i ugnieść , żeby ciasto pokryło całe dno 
      foremki. Do pozostałej części ciasta dodać migdały i zagnieść , formując duże okruchy .
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem lub 190 st ( górna i dolna grzałka) , 
      podpiec spód ciasta przez 10 min. 
      Brzoskwinie  zblanszować : polać wrzątkiem w miseczce, zostawić na 2-3 min. i przelać 
      zimną wodą . Zdjąć skórkę, usunąć pestki i pokroić brzoskwinie na 8 - 10 części. 
      Wymieszać cukier, skrobię kukurydzianą i cynamon, oprószyć brzoskwinie i starannie 
      wymieszać.
      Na podpieczonym spodzie ułożyć brzoskwinie, posypać żurawinami i kruszonką z migdałami. 
      Piec ciasto 35 -40 min, aż będzie złociste. Przed pokrojeniem ciasto wystudzić. 
      Przepis znalazłam tu , troszkę go zmodyfikowałam 
      CIASTO KRUSZONKOWE Z BRZOSKWINIAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 30 września 2016 17:54
  • sobota, 06 sierpnia 2016
  • czwartek, 10 września 2015
    • CIASTECZKA MARCEPANOWE

      Ciasteczka marcepanowe ( 16 szt.)

      CIASTECZKA MARCEPANOWE

      • 200 g masy marcepanowej
      • 100 g zimnego masła
      • 1 szkl. mąki
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 żółtko
      • kilka łyżek migdałów w słupkach
      Mąkę z proszkiem przesiać do pojemnika malaksera lub blendera , dodać żółtko . Masło i 
      marcepan pokroić w kostkę, dodać do mąki i parę minut miksować pulsacyjnie, aż powstanie 
      jednolita masa. ( Ciasto można oczywiście zagnieść tradycyjnie , na stolnicy. )
      Ciasto podzielić na 16 części, uformować kulki i trochę je spłaszczyć. Na talerzyk wysypać 
      migdały w słupkach, położyć ciasteczka i docisnąć, żeby migdały się przykleiły.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem . Dużą blachę ( z piekarnika) wyłożyć 
      papierem do pieczenia, ułożyć ciasteczka. Piec 12-15 min., aż ciasteczka bedą złociste . 
      Wystudzić na kratce. 
      Przepis na błyskawiczne, kruche i pyszne ciasteczka znalazłam na tym blogu. Dziękuję.

      CIASTECZKA MARCEPANOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTECZKA MARCEPANOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 września 2015 18:52
  • sobota, 18 kwietnia 2015
    • FILO-WĄŻ Z MIGDAŁAMI (M HANNCHA)

      Filo-wąż z migdałami (M'hanncha)

      FILO-WĄŻ z MIGDAŁAMI M'HANNCHA

      • 6 płatów gotowego ciasta filo
      • 100 g masła

      Nadzienie :

      • 230 g mielonych migdałów 
      • 100g cukru pudru
      • cukier migdałowy lub 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
      • 5 łyżek likieru pomarańczowego lub Metaxy *******
      • 1 białko
      Dodatkowo :
      • waniliowy cukier puder do posypania
      Nadzienie:
      Mielone migdały lekko podprażyć kilka minut na patelni, mieszając , żeby się nie przypaliły. 
      Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli.  Wymieszać migdały, cukier puder , likier lub 
      Metaxę, dodać ubite białka i wymieszać - powstanie dość zwarta masa. Nadzienie podzielić 
      na 3 części i uformować 3  wałeczki takiej długości, jak dłuższy bok  ciasta filo.
      Przygotowanie ciasta:
      Masło stopić w garnuszku. 
      Tortownicę  wyłożyć papierem do pieczenia (łącznie z bokami) , papier na spodzie 
      posmarowac roztopionym masłem  za pomocą pędzelka .
      Ciasto filo jest cienkie , jak bibułka i bardzo kruche. Po wyjęciu z opakowania należy 
      przykryć je wilgotną ściereczką, żeby nie wysychało.
      Na stolnicy położyć 1 płat ciasta filo, posmarowć go starannie stopionym masłem , położyć 
      drugi płat filo i posmarować masłem. Wzdłuż dłuższego brzegu ułożyć nadzienie i zwinąć 
      ciasto jak roladę. Zwinąć rulonik ciasta w "ślimaka" i umieścić na środku tortownicy. 
      W ten sam sposób przygotować następne ruloniki ciasta filo z nadzieniem migdałowym, 
      układać je ciasno jeden za drugim , aby uformowały "zawijas" . Gotowego filo-węża 
      posmarować z wierzchu resztą masła. Piec w temp 180 st (górna i dolna grzałka) 30-35 
      min. Wystudzić i posypać cukrem pudrem . 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 18 kwietnia 2015 12:18
  • niedziela, 14 grudnia 2014
    • TOSCAKAKA - SKANDYNAWSKIE CIASTO Z MIGDAŁAMI

      Toscakaka - skandynawskie ciasto z migdałami

      TOSCAKAKA
      Ciasto :
      • 3 duże jajka
      • 150 g cukru
      • szczypta soli
      • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 150 g mąki
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 75 g masła
      • 50 ml mleka lub maślanki
      Polewa karmelowo-migdałowa :
      • 125 g masła
      • 125 g cukru (białego lub trzcinowego)
      • 150 g migdałów w płatkach
      • 50 ml mleka
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1/4 łyżeczki soli
      Ciasto :
      Masło roztopić i przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć na 
      puch z cukrem i ekstraktem waniliowym. Ucierając ciasto (mikserem) dodać mleko i na 
      zmianę w 2 porcjach stopione masło i mąkę , wymieszać .
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. (termoobieg) lub 180 st. bez termoobiegu. Tortownicę o 
      śr.25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać tartą bułką. 
      Ciasto wlać do formy i wyrównać (jest dość gęste). Piec 30 min. Wyjąć ciasto z piekarnika 
      i podwyższyć temperaturę do 200 st. (górna grzałka) . Pod koniec czasu pieczenia ciasta 
      przygotować polewę karmelowo-migdałową.
      Polewa:
      Na patelni stopić masło, dodać cukier, mleko, ekstrakt waniliowy i płatki migdałowe. 
      Mieszając delikatnie , podgrzać polewę aż zgęstnieje (ok. 5 min.). Wylać polewę na 
      ciasto i wstawic foremkę do piekarnika na 10 min., aż polewa się skarmelizuje, a migdały 
      lekko przypieką. 
      Upieczone ciasto zostawić do wystygnięcia w foremce.
      Przepis znalazłam tu , dziękuję .
      TOSCAKAKA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „TOSCAKAKA - SKANDYNAWSKIE CIASTO Z MIGDAŁAMI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 grudnia 2014 11:58
  • sobota, 02 sierpnia 2014
  • sobota, 20 kwietnia 2013
    • KRUCHE CIASTO Z MASĄ MIGDAŁOWĄ (FRANGIPANE)

      Kruche ciasto z masą migdałową ( frangipane)
      FRANGIPANE
      Ciasto:
      • 300 g mąki tortowej
      • 200 g zimnego masła
      • 100 g waniliowego cukru pudru lub 100 g cukru pudru z 1 łyżeczką pasty z wanilii 
      • 3 żółtka
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Masa migdałowa ( frangipane) :
      • 200 g miękkiego masła 
      • 200 g cukru pudru
      • 200 g mielonych migdałów 
      • 4 jajka 
      • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
      • 1/4 łyżeczki esencji migdałowej (opcjonanie)
      Do przełożenia :
      • 400 g dżemu z czarnej porzeczki , z aronii lub malinowego*
      Do posypania :
      • 50 g płatków migdałowych
      Ciasto :
      Na stolnicę przesiać  mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier puder  , dodać szczyptę soli , 
      zimne masło , posiekac szerokim nożem , dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. 
      Ciasto zawinąc w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. pól godziny. W tym czasie 
      przygotować masę migdałową
      Masa migdałowa (frangipane) :
      Miękkie masło utrzeć  mikserem na puch z przesianym cukrem puderm, dodać esencję 
      migdałową i jajka po jednym, mieszając. Masa będzie wyglądala jak zwarzona, ale tak ma
      być. Po dodaniu wszystkich jajek wsypać mielone migdały i przesianą mąkę, delikatnie
      wymieszać.
      Foremkę 20X20 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm. posmarować masłem i wysypać tartą 
      bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia .
      Ciasto rozwałkować i wylepić nim foremkę, formując mały brzeg. Ciasto nakłuć kilka razy 
      widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 170  zt. z termoobiegiem  ok. 10 - 15 min .
      Gorące ciasto posmarować dżemem , wyrównać i nałożyć masę migdałową równą warstwą .
      Piec ciasto 30 min. w temp. 170 st z termoobiegiem , posypać płatkami migdałowymi i piec 
      jeszcze 10 min.
      Ciasto całkowicie wystudzić przed pokrojeniem.
      * Przepis wzorowany na Bakewell tart - tam daje się dżem malinowy.

      FRANGIPANE

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 20 kwietnia 2013 21:48

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com