HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „dieta Dukana”

  • piątek, 08 kwietnia 2016
    • BUŁECZKI - CHMURKI (DUKANOWE)

      Bułeczki - chmurki (dukanowe)

      BUŁECZKI CHMURKI

       

      • 2 jajka
      • 4 płaskie łyżki serka homogenizowanego ( np. Miss Talia 0%)
      • 1/8 łyżeczki cream of tartar ( kwaśnego winianu potasu)
      • szczypta soli
      • szczypta czosnku granulowanego (opcjonalnie)

       Żółtka utrzeć z serkiem homogenizowanym . Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,pod 

      koniec ubijania dodać cream of tartar. Delikatnie wymieszać białka z serkiem i żółtkami. 
      Dużą blaszkę  z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nałożyć masę, lekko 
      wyrównać - powinno być 6 placuszków . 
      Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st . ok. 20-25 min.,  aż będą złociste. Bułeczki 
      wystudzić na kratce. Można je przechowywać w lodówce 2- 3 dni w  foliowym woreczku. 
      Ten przepis pojawia się na różnych blogach pod nazwą "Cloud Bread"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 08 kwietnia 2016 20:00
  • piątek, 18 grudnia 2015
    • TOSTOWA BUŁECZKA Z MIKROFALÓWKI II (DUKANOWA)

      Tostowa bułeczka z mikrofalówki II (P Dukana)

      BUŁECZKA Z MIKROFALÓWKI

      • 2 łyżki otrębów owsianych
      • 1 łyżka otrębów pszennych 
      • 1/2 łyżki odtłuszczonego lnu mielonego
      • 2 łyżki mleka w proszku 0%
      • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 1 jajko
      • 1 czubata łyżka serka homogenizowanego 0%
      • kilka łyżek wody
      • szczyta granulowanego czosnku (opcjonalnie)
      • 1/2 łyżeczki majeranku (opcjonalnie)
      W naczyniu , którego można używać w mikrofalówce (11x11x7 cm) , starannie wymieszać 
      jajko z serkiem homogenizowanym. Mleko w proszku wymieszać z 1/4 szkl. wody , dodać 
      do jajka z serkiem, wsypać otręby, len, ,sól,proszek do pieczenia i ew. granulowany 
      czosnek. 
      Odstawić na kilka minut - masa zgęstnieje. Dodać 2-3 łyżki wody - tyle żeby masa miała 
      konsystencję niezbyt gęstego budyniu , starannie wymieszać. 
      Wstawić do mikrofalówki na 4 min , max moc ( 750 W).
      Wyjąć naczynie z mikrofalówki, chwilę poczekać, aż bułeczka odejdzie od brzegów 
      naczynia i wyłożyć na kratkę do wystygnięcia.
      Bułeczkę przekroić na 2 kromki i podpiec na rumiano na patelni ceramicznej lub teflonowej 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 18 grudnia 2015 14:42
  • sobota, 25 kwietnia 2015
  • piątek, 10 kwietnia 2015
    • ZAPIEKANKA Z SURIMI

      Zapiekanka z surimi (z mikrofalówki) - 1 porcja

      ZAPIEKANKA Z SURIMI

      • 6 paluszków krabowych (surimi)
      • 2 jajka
      • 2 łyżki serka homogenizowanego 0%
      • 1 łyżka drobno posiekanej szalotki lub białej cebuli
      • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
      • 1 mały ogórek konserwowy 
      • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
      • kilka plasterków chili
      • szczypta soli i pieprzu do smaku
      Surimi pokroić na 2 cm pasterki, drobno posiekac ogórka . Jajka ubić trzepaczką z 
      serkiem, dodać resztę składników . Masę starannie wymieszać i wlać do naczynia, 
      którego można używać w mikrofalówce ( 11x11x7 cm) . Mikrofalować 8-10 min. 
      z maksymalną mocą (650-700W).  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 10 kwietnia 2015 20:12
  • piątek, 27 marca 2015
  • piątek, 27 lutego 2015
    • PASTA TUŃCZYKOWA

      Pasta tuńczykowa

      PASTA TUŃCZYKOWA

      • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
      • 1-2 łyżki keczupu
      • 1 szalotka
      • 1 mały korniszon
      • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
      • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
      • 1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku lub koperku
      • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
      • sól, pieprz do smaku
      Tuńczyka  odsączyć na sitku i w miseczce rozdrobnić widelcem. Szalotkę i korniszona 
      bardzo drobno posiekać , dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, dodając do 
      smaku sól i świeżo zmielony pieprz . 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 27 lutego 2015 18:06
  • sobota, 07 lutego 2015
    • PASZTET DROBIOWY II

      Pasztet drobiowy II  ( z czerwonym pieprzem, żurawiną lub 
      suszonymi śliwkami)
      PASZTET DROBIOWY II
      • 2 udka kurczaka (ok. 700 g)
      • 1 golonka indycza (ok.400 g)
      • 400 g piersi kurczaka 
      • 400 g wątróbki drobiowej
      • 2 liście laurowe
      • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
      • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
      • 1 marchew
      • 1 pietruszka 
      • 1/2 selera
      • 1 łyżka sosu Worcestershire
      • 750 ml bulionu ( może być z kostki)
      • 2 łyżki przyprawy do pasztetu (np. Pasztet Szlachecki Kamis)
      • 1 łyżka majeranku
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
      • sól do smaku
      • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
      • 2 jajka
      Dodatkowo do wyboru:
      • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu brazylijskiego lub 
      • 1 łyżka suszonej żurawiny lub 
      • 5-6 suszonych albo wędzonych śliwek 
      Zdjąć skórę z nóżek kurczaka i z golonki indyczej. Do bulionu  włożyć marchew,pietruszkę,
      seler , dodać  liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie , sos Worcestershire, 
      zagotować bulion i włożyć do niego pierś kurczka i golonkę indyczą.  Gotować mięso do 
      miękkości (ok 60 min.) . Udka kurczaka posypac solą i mielonym pieprzem lub przyprawą 
      do drobiu, najlepiej z tego przepisu. Udka położyć w naczyniu żaroodpornym, wlać 1/4 
      szkl. gorącej wody i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 st. na 45 min. aż udka 
      będa upieczone. 
      Pierś kurczaka i golonkę indyczą przestudzić w  wywarze. Pieczone udka również wystudzić. 
      Wątróbkę umyć i  oczyścić. Kiedy mięso będzie chłodne, wyjąć je z wywaru . 1 /2 szklanki 
      wywaru wlać do mniejszego ganuszka, zagotować i włożyć wątróbkę na parę minut - ma się 
      zaparzyć. Wyjąć wątróbke z wywaru i wystudzić. Usunąc kości i ścięgna z golonki indyczej, 
      usunąć kości z upieczonych udek kurzych. 
      Mięso drobiowe (golonkę , udka i pierś) , wątróbkę , marchewkę i pół pietruszki zmielić 
      w  maszynce do mięsa lub w blenderze. Dodać 2 łyżki przyprawy do pasztetu, majeranek, 
      czosnek granulowany, mielony pieprz , szczyptę soli , 2-3 łyżki bulionu , w którym gotowało 
      się mięso i 2 żółtka. Masę wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać 
      najpierw 1/3 ubitych białek, wymieszać , a potem resztę białek i czerwony pieprz lub 
      suszone żurawiny albo pokrojone na paseczki suszone lub wędzone śliwki . 
      Masę delikatnie wymieszać i nałożyc do 2 (17x9cm) silikonowych foremek (keksówek) lub 
      do metalowych foremek wyłożonych papierem do pieczenia .
      Wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 180 st. z termobiegiem lub do 190 st. bez 
      termoobiegu . Piec 45 min. 
      Wystudzić pasztet w foremkach. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „PASZTET DROBIOWY II”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 07 lutego 2015 14:04
  • piątek, 16 stycznia 2015
    • PRAWIE ŻUREK (DUKANOWY)

      Prawie żurek (dukanowy) czyli 2 w1 (twarożek i żurek)

      PRAWIE ZUREK (DUKANOWY)

      • 1 l. maślanki
      • 1 łyżeczka soku z cytryny 
      • szczypta soli
      • 1 czubata łyżeczka majeranku
      • 1 liśc laurowy
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżeczka chrzanu
      • 1-2 jajka
      • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
      Z 1 litra maślanki powstaje 150-200 g twarożku (przepis jest tu) i 600 ml serwatki na 
      "żurek" . 
      Wlać maślankę do garnka, dodać szczyptę soli, sok z cytryny i podgrzewać do temperatury 
      ok. 70 st., nie dopuszczając do zagotowania. Kiedy twarożek oddzieli się od serwatki (po 
      10 min.) , przelać zawartość garnka na drobne sitko, zachowując serwatkę w drugim 
      garnuszku. Twarożek zostawić do odsączenia. Do serwatki dodać majeranek , liśc laurowy ,
      przeciśnięty przez praskę czosnek , chrzan do smaku i podgrzewać kilka minut.
      Jajka ugotować na twardo . Żurek podawać z jajkami pokrojonymi na ćwiartki i posiekanym
       szczypiorkiem , można też dodać troszkę twarożku lub białej kiełbasy z indyka z tego 
      przepisu. 
      Resztę twarożku zjeść na śniadanie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PRAWIE ŻUREK (DUKANOWY)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 16 stycznia 2015 20:05
  • sobota, 03 stycznia 2015
    • PULPECIKI DROBIOWE (GOTOWANE)

      Pulpeciki drobiowe gotowane (P Dukan i bez Dukana)

      PULPECIKI DROBIOWE GOTOWANE 

             8-9 pulpecików :

      • 1/2 piersi kurczaka bez skóry (ok. 300 g.)
      • 1 jajko 
      • 1/4 cebuli
      • 1 ząbek czosnku
      • szczypta soli
      • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
      • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej (opcjonalnie)
      • 1/2 l bulionu drobioweg albo warzywnego
      • 1 liść laurowy
      • 4 ziarna ziela angielskiego
      • 1 czubata łyżka posiekanych ziół (pietruszka, koperek, bazylia)
      Cebulę bardzo drobno posiekać .Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć nożem na 
      desce ze szczyptą soli na pastę .Pierś kurczaka zmielić blenderem, dodać roztrzepane 
      jajko, cebulę , czosnek ,paprykę, pieprz i zioła. Wszystko razem jeszcze raz przemielić 
      blenderem. 
      W niedużym garnku zagotować bulion ( lub wodę z łyżeczką soli ) z liściem laurowym i 
      zielem angielskim. Nabierać mięso łyżką (3/4 łyżki na 1 pulpecik) i zwilżonym zimną wodą 
      dłońmi formowac kuleczki. 
      Włożyć pulpeciki do wrzącego bulionu. Zmniejszyć tempraturę , przykryć garnek i 
      gotowac pulpeciki 15 min. 
      Pulpeciki można podawac z sosem np. pomidorowym, koperkowym, chrzanowym, grzybowym.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „PULPECIKI DROBIOWE (GOTOWANE)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 03 stycznia 2015 14:05
  • wtorek, 25 listopada 2014
    • CHRUPKIE PIECZWO DUKANOWE II

      Chrupkie pieczywo dukanowe - kromeczka śniadaniowa

      CHRUPKIE PIECZYWO DUKANOWE II

      • 2 łyżki otrębów owsianych
      • 1/2 łyżki otrębów pszennych do ciasta
      • 1/2 łyżki otrębów pszennych do posypania pieczywa
      • 1/4 łyżeczki maku (opcjonalnie)
      • 1 jajko
      • szczypta soli
      • 3 łyżki mleka 0 % w proszku 
      • 1 łyżka ciepłej wody
      • 1/2 łyżeczki suchych drożdży (dla smaku, nie powodują rośnięcia pieczywa)
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku (opcjonalnie) 
      • 1/2 łyżeczki majeranku ,oregano lub przyprawy do pizzy (opcjonalnie)
       Jajko rozmieszać w małej miseczce z łyżką. ciepłej wody . Mleko granulowane przesiać 
      przez sitko. W osobnej miseczce wymieszać starannie otręby z mlekiem w proszku, 
      proszkiem do pieczenia , suchymi drożdżami , jajkiem, solą i wybranymi przyprawami , 
      wlać do silikonowej foremki (keksówki) ( 18x9 cm) i odstawić na 15-20 min.  Chlebek 
      posypać resztą otrębów pszennych i makiem. 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st (górna i dolna grzałka) . Piec chlebek 15 - 20 min. 
      Wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 listopada 2014 19:02

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com