HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „mascarpone”

  • poniedziałek, 11 lutego 2013
    • MURZYNEK Z KREMEM I WIŚNIAMI

      Murzynek z kremem i wiśniami

      MURZYNEK Z WIŚNIAMI
      Ciasto:
      • 250 g masła
      • 1 szkl. cukru
      • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 3 czubate łyżki kakao
      • 1/4 szkl. wody
      • 2 szkl. mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 4 jajka
      Krem:
      • 250 g mascarpone
      • 250 ml. śmietanki kremówki (30 %)
      • 2 łyżki waniliowego cukru pudru lub 
      • 2 łyżki cukru pudru + 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1 śmietanfix
      Dodatkowo:
      • 1 duży słoik wiśni w syropie
      • 2 - 3 łyżki spirytusu lub nalewki wiśniowej 
      • płatki migdałowe do posypania (opcjonalnie)
      Ciasto:
      Ciasto można przygotować w garnku, więc w dużym garnku mieszając, zagotować na małym 
      ogniu  masło, wodę, kakao i cukier aż cukier się rozpuści. Masę ostudzic . Zostawić 1/3 szkl.
      na polewę , a do reszty masy w garnku miksując dodać ekstrakt waniliowy i przesianą makę
      z proszkiem do pieczenia na zmiane z jajkami.
      Tortownicę  o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać 
      tartą bułką. Ciasto wyłożyc do tortownicy i piec  w temp. 180 st z termoobiegiem ok. 40 min.
      (sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone). Ciasto wystudzić.
      Kiedy ciasto się piecze , wiśnie odsączyć z syropu na sitku, przełożyć do miseczki i polać 
      spirytusem lub nalewką wiśniową. Syrop (ok. 3/4 szkl.) zachować do nasączenia ciasta.
      Płatki migdałowe podpiec lekko na suchej patelni, pilnując , żeby się nie przypaliły, wysudzić.
      Krem:
      Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem. Mascarpone rozmieszać 
      mikserem z ekstraktem waniliowym , dodać ubitą śmietankę i wymieszać krem.
      Zimne ciasto przekroić na pół.
      Odsączyć wiśnie ze spirytusu, spirytus dodać do syropu wiśniowego .
      Nasączyć syropem obie cześci ciasta. Dolny płat ciasta posmarować równo kremem , ułożyć
      wiśnie ( można zostawić trochę wiśni do dekoracji) , przykryć drugim płatem ciasta , lekko
      docisnąć. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i polać zachowaną  polewą . Udekorować
      wiśniami i płatkami migdałowymi.
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „MURZYNEK Z KREMEM I WIŚNIAMI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 lutego 2013 22:21
  • sobota, 10 marca 2012
    • FRANCUSKIE OKIENKA Z KREMEM

      Francuskie okienka z kremem
      FRANCUSKIE Z KREMEM
        Krem :
      • 125 g mascarpone
      • 3 łyżki kremu krówkowego Bonne Maman 
      • 10 suszonych daktyli bez pestek
      • 1 szkl. orzechów włoskich
      • 125 ml. śmietany kremówki 30 %
      • 1 łyżeczka cukru pudru
      • 1 łyżeczka esencji waniliowej ( nie olejku waniliowego ) opcjonalnie
      Ciasto :
      • 1 op. mrożonego ciasta francuskiego Frosty (6 płatów) lub innego  gotowego ciasta 
        francuskiego 
      • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
      • 1 jajko
      Ciastka : Rozmrozić ciasto francuskie. Każdy płat przeciąć na pół, w połowie płatów ostrym 
      nożem wyciąć "okienko" . Jajko roztrzepać z odrobiną wody. Za pomocą pędzelka posmarować 
      jajkiem brzegi całych płatów na szerokość "ramki" nałożyć płat z wycięciem, wierzch tego 
      płata posmarować jajkiem i lekko posypać cukrem.  Wycięte "okienka" owinąć folią spożywczą i 
      włożyć do lodówki na czas pieczenia dolnych części ciastek (mniejsze ciasteczka pieką się krócej, 
      a nie należy otwierać piekarnika ) . Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciastka i 
      piec ok. 15-20 min w temp. 200 st., pilnując , żeby się nie spaliły.  Wyjąć upieczone ciastka. 
      Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia położyć wycięte "okienka", posmarować jajkiem i 
      posypać cukrem. Piec ok. 10 min. Ciastka położyć na kratce i wystudzić. 
      FRANCUSKIE Z KREMEM
      Wyłączyć piekarnik i na blaszkę wysypać orzechy , które zostaną dodane do kremu i trochę je 
      podsuszyć.
      Krem : Przepis na krem znalazłam na blogu Margarytki czyli  tutaj . Dziękuję za inspirację.
      Daktyle sparzyć, odsączyć  i bardzo drobno posiekać.  Orzechy posiekać . Mikserem utrzeć 
      mascarpone z kremem krówkowym, esencją waniliową  i daktylami. Wymieszac z orzechami. 
      Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder . Śmietanę dodać do mascarpone i 
      delikatnie wymieszać. Miseczkę z kremem szczelnie przykryć i wstawic do lodówki na 30 min. 
      do lekkiego stężenia kremu.
      Nałożyć krem do środka ciastek, przykryć okienkiem. 
      FRANCUSKIE Z KREMEM
      Uwagi dodatkowe : 
      Ciasteczka mogą być okrągłe jak klasyczne vol-au-vent .
      Krem będzie świetnie pasował do ciasta bezowego (jak w oryginalnym przepisie na krem), 
      karpatki lub eklerek. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „FRANCUSKIE OKIENKA Z KREMEM ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 10 marca 2012 18:21
  • niedziela, 26 lutego 2012

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com