HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „twaróg”

  • sobota, 24 listopada 2018
    • CHRUPIĄCE CIASTECZKA TWAROGOWE

      Chrupiące ciasteczka twarogowe

      CHUPIĄCE CIASTECZKA TWAROGOWE

      • 150 g twarogu półtłustego (kostka , nie homogenizowany )
      • 150 g mąki 
      • 150 g zimnego masła
      • 1 małe jajko
      • szczypta soli
      • szczypta sproszkowanej wanilii ( opcjonalnie)
      • szczypta drobnego  cukru 
      • 4-5 łyżek grubego cukru, najlepiej trzcinowego
      Twaróg rozgnieść widelcem w misce lub na stolnicy ( mogą pozostać niewielkie grudki )  , 
      dodać przesianą  mąkę , jajko, szczyptę soli, wanilię, cukier i zimne masło starte na tarce 
      jarzynowej z dużymi oczkami. Szybko wyrobić ciasto , zawinąć w przezroczystą folię  i 
      włożyć do lodówki na kilka godzin np. na całą noc.  
      Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 
      pół cm. Wykrawać małe ciasteczka  np. okrągła foremką o śr. 4 cm lub  kwadraciki  2x2 cm
      nożem lub radełkiem - z tej porcji ciasta wychodzi ok. 45 ciasteczek. 
      Na talerzyk wysypać cukier trzcinowy, kłaść na nim ciasteczka, dociskając lekko , żeby 
      cukier się przykleił ( tylko z 1 strony) . Gdyby ciasteczka były zbyt suche i cukier nie 
      chciał się przykleić, można najpierw powierzchnię ciasteczka zwilżyć lekko wodą .
      Piekarnik rozgrzać do 200 st.- górna i dolna grzałka . Na blasze wyłożonej papierem do 
      pieczenia układać ciasteczka stroną z cukrem do góry. 
      Piec ciasteczka ok. 15 min aż będą lekko złociste, wystudzić na blasze . 
      Ciasto jest podobne do ciasta francuskiego , więc ciasteczka najlepsze są tego samego
       dnia. 

      CHUPIĄCE CIASTECZKA TWAROGOWE

      CHUPIĄCE CIASTECZKA TWAROGOWE
      Ten wspaniały przepis znalazłam tu, pięknie dziękuję .
      Z podobnego ciasta piekę wytrawne kopertki - przepis tu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „CHRUPIĄCE CIASTECZKA TWAROGOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 24 listopada 2018 13:06
  • piątek, 24 stycznia 2014
  • sobota, 21 września 2013
  • środa, 26 czerwca 2013
    • CHACZAPURI

      Chaczapuri
      CHACZAPURI
      Ciasto:
      • 2 1/2 szkl. mąki
      • 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży lub 20 g świeżych drożdży
      • 3/4 szkl. mleka lub wody
      • 1 łyżeczka cukru
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1 łyżka stopionego masła
      Farsz serowo-ziemniaczany (osetyński)
      • 200 g ziemniaków
      • 200 g twarogu solankowego wędzonego *
      • 200 g Cheddara z papryką ( pikantnego meksykańskiego El Tequito) **
      • pieprz do smaku, jeśli Cheddar nie był pikantny
      Ciasto :
      W automacie do pieczenia chleba - do naczynia wlać mleko i masło dodać mąkę, suche drożdże ,
      sól i cukier. Nastawić program "ciasto" lub "dough" do wyrabiania ciasta (ok. 90 min.)
      Tradycyjnie : Świeże drożdże rozrobić z cukrem , 2 łyżeczkami mąki i 1/2 szkl. ciepłego mleka. 
      Odstawić do wyrośnięcia . Mąkę przesiać do dużej miski , dodać sól ,resztę mleka, wyrośnięte
      drożdże i stopione masło. Wyrobić gładkie ciasto, miskę przykryć przezroczystą folią
      spożywczą i odstawić do wyrośnięcia (60-90 min.)
      Farsz:
      Ziemniaki ugotować i wystudzić. Ziemniaki i twaróg przepuścić przez maszynkę , twardy ser 
      zetrzeć na najdrobniejszej tarce. Starannie wymieszać farsz i podzielić na 6 części.
      Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Każdą część rozwałować na okrągły placek, na 
      środku położyć kulkę farszu,  zlepić starannie i lekko rozwałkować.

      CHACZAPURICHACZAPURICHACZAPURICHACZAPURICHACZAPURI
      CHACZAPURI
      Rozgrzać patelnię , najlepiej żeliwną lub ceramiczną.  Piec chaczapuri bez tłuszczu 3 min. pod
      przykrywką, odwrócić, przykryć i piec dalsze 3 min.
       
      Placuszki zaraz po upieczaniu mają "poduszkę" gorącego powietrza, po chwili stają się 
      bardziej płaskie. Podawać na gorąco.
      Ten świetny przepis znalazłam na  tej stronie . Dziękuję .
      Chaczapuri to potrawa gruzińska, farsz  osetyński składa się z 2-3 gatunków sera , z tego 
      1 powinien być twardy , ciągnący po upieczeniu
      Wprowadziłam kilka zmian, w oryginalnym przepisie w farszu oprócz ziemniaków była:
      * feta
      ** mozarella lub Cheddar
      i koniecznie pieprz lub chili - farsz musi być pikantny
      CHACZAPURI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „CHACZAPURI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 26 czerwca 2013 22:30
  • wtorek, 16 października 2012
  • wtorek, 27 grudnia 2011
    • PIKANTNY SERNICZEK

      Pikantny serniczek - suflet (P, PW)
      PIKANTNY SERNICZEK
      • 200 g chudego twarogu (kostka, nie homogenizowany)
      • 2 jajka
      • po 2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku
      • 1/2 łyżeczki soli
      • pieprz, majeranek lub oregano do smaku
      • 100 g wędzonego łososia w plasterkach lub wędzonej piersi drobiowej
      Twaróg zmiksować z żółtkami , dodać koperek, szczypiorek i przyprawy. Białka ubić 
      na sztywno i delikatnie wymieszać z twarogiem. Okrągłe naczynie żaroodporne wyłożyć 
      papierem do pieczenia. Dno i boki naczynia wyłożyć plastrami łososia lub wędliny 
      drobiowej, nałożyć twaróg . Piec 30 min. w temp. 180 st (termoobieg).  
      PIKANTNY SERNICZEK
      W PW można dodać drobno pokrojone 3-4 suszone pomidory ( suszone, nie z zalewy 
      olejowej) i/lub naczynie można wyłożyć pieczoną papryką . 
      Paprykę przygotować tak : Paprykę położyć na folii aluminiowej i wstawić do piekarnika 
      funkcją grill. 
      Kiedy skórka się przypali, wyjąć paprykę , zawinąć w folię i przestudzić. Kiedy papryka 
      będzie chłodna, można łatwo zdjąć skórkę. . Usunąć pestki, pokroić na ćwiartki ,lekko 
      posolić i papryką wyłożyć naczynie do zapiekania. 
      Inspiracja : forum.dieta-dukan.pl

      Protalowe dania i przekąski

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 grudnia 2011 20:46
  • czwartek, 24 listopada 2011

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com