HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Wrze¶nia 2011

Wpisy otagowane „pier¶ kurczaka”

  • niedziela, 16 grudnia 2018
  • niedziela, 08 kwietnia 2018
    • PIER¦ KURCZAKA CZOSNKOWO-MIODOWA

      Pier¶ kurczaka czosnkowo-miodowa

      PIER¦ KURCZAKA CZOSNKOWO-MIODOWA

      • 1 podwójna pier¶ kurczaka
      • 1 brokuł
      • 2 ¶rednie papryki
      • 1/4 szkl sosu sojowego
      • 2 łyżki miodu
      • 4 z±bki czosnku
      • 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
      • 1/2 szkl. bulionu (może być z kostki)
      • 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
      • sól, pieprz do smaku
      • szczypta płatków chili (opcjonalnie)
      • olej do smażenia, najlepiej ryżowy
      Pier¶ kurczka umyć, osuszyć i pokroić w nieduż± kostkę, przyprawić sol± i pieprzem . 
      Umyć warzywa . Brokuł podzielić na różyczki. Paprykę oczy¶cić  z pestek i pokroić w 
      kostkę . Wymieszać bulion, sos sojowy, miód , przyprawę 5 smaków i chili . 
      Rozgrzać olej na dużej patelni, podsmażyć kawałki  kurczaka  do lekkiego zbr±zowienia. 
      Dodać przeci¶nięty przez praskę czosnek , paprykę i różyczki brokuła. Smażyć przez kilka  
      minut, mieszaj±c , aż warzywa trochę zmiękn± . Dodać bulion z miodem i sosem sojowym, 
      wymieszać  i smażyć jeszcze 15 min. Patelnię można przykryć na chwilę  pokrywk±. 
      M±kę ziemniaczan±  wymieszac z 2-3 łyżkami wody. Kiedy warzywa s± wystarczaj±co 
      miękkie, ale nie rozgotowane , dodać m±kę ziemniaczan± wymieszan± z wod± i smażyć 
      potrawę  1-2 min. do zgęstnienia sosu . 

      PIER¦ KURCZAKA CZOSNKOWO-MIODOWA


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „PIER¦ KURCZAKA CZOSNKOWO-MIODOWA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 kwietnia 2018 17:47
  • niedziela, 22 paĽdziernika 2017
    • PIER¦ KURCZAKA CAPRESE

      Pier¶ kurczaka caprese
      KURCZAK CAPRESE
      • 1 kg  piersi kurczaka (3 pojedyńcze)
      • 100 ml. ciemnego sosu sojowego
      • 100 ml. gęstego sosu pomidorowego lub łagodnego keczupu
      • 1 łyżka ziół prowansalskich
      • 1 1/2 łyżki soku cytrynowego
      • 250 g pomidorków koktajlowych
      • 250 mozzarelli  ( najlepiej w małych kulkach)
      • 2 łyżki posiekanych listków bazylii
      • ¶wieżo mielony pieprz do smaku
      • 1-2 łyżki oleju 
      • 1 łyżka masła
      Piersi kurczaka umyć, osuszyć i przekroić , aby z każdej połówki uzyskać 2 kawałki równej 
      grubo¶ci, rozbić je lekko tłuczkiem. W miseczce wymieszać sos sojowy, sos pomidorowy , 
      sok z cytryny, zioła prowansalskie i 1/2 łyżeczki pieprzu. 
      Kawałki kurczaka włożyć do naczynia , posmarować marynat± . Naczynie przykryć i wstawić 
      do lodówki na 30 min. Pomidorki i kulki mozarelli przekroić na pół.
      Rozgrzać piekarnik do 180 st z termoobiegiem lub do 200 st. bez termoobiegu
      Na dużej  patelni rozgrzać olej, dodać masło, a kiedy się rozpu¶ci, wyj±ć kurczaka z 
      marynaty i smażyć po 3-4 min. z każdej strony. Usmażone kawałki kurczaka przełożyć do 
      naczynia żaroodpornego , oprószyć ¶wieżo zmielonym pieprzem , ułożyć na nich pomidory i 
      mozzarellę, posypać bazyli±. Piec kurczaka 20 - 25 min. Podawać z makaronem . 
      KURCZAK CAPRESEPrzepis znalazłam na tym blogu. Kurczak był smażony na patelni, któr± można wstawić do
       piekarnika . 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „PIER¦ KURCZAKA CAPRESE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 paĽdziernika 2017 14:05
  • sobota, 22 paĽdziernika 2016
    • PIER¦ KURCZAKA POD PIERZYNKˇ

      Pier¶ kurczka pod pierzynk± (przepis Eweliny)

      PIER¦ KURCZAKA POD PIERZYNKˇ


      • 1 podwójna pier¶ kurczaka
      • przyprawa do drobiu lub przyprawa z tego przepisu 
      • 300 g pieczarek
      • sól, pieprz do smaku
      • 1 duża marchew
      • 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego 
      • 2 łyżki majonezu (Winiary dekoracyjny)
      • 100 g żółtego sera (np. cheddar)
      • olej do smażenia pieczarek
      Podwójn± pier¶ kurczak umyć, podzielić na pół, a następnie jeszcze raz na pół , aby uzyskać 
      4 kotleciki podobnej grubo¶ci , posypać przyprawami. 
      Pieczarki opłukać , obrać , pokroić na plasterki , lekko podsmażyć na odrobinie oleju, 
      przyprawić sol± i pieprzem . 
      Na tarce jarzynowej (duże oczka ) osobno zetrzeć ser i obran±  marchew . Marchew 
      wymieszać z majonezem , pieprzem ziołowym i połowa sera. 
      W naczyniu żaroodpornym ułożyć piersi kurczaka , na nich warstwę pieczarek, a następnie 
      warstwę marchewki z majonezem . 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem . Piec kurczaka 30 min. , posypać reszt± 
      sera i zapiekac jeszcze 10-15 min, aż ser się stopi. 
      PIER¦ KURCZAKA POD PIERZYNKˇ
      PIER¦ KURCZAKA POD PIERZYNKˇ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PIER¦ KURCZAKA POD PIERZYNKˇ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 22 paĽdziernika 2016 16:39
  • sobota, 03 paĽdziernika 2015
    • MUSZTARDOWO-MIODOWA PIER¦ KURCZAKA

      Musztardowo-miodowa pier¶ kurczaka

      MUSZTARDOWO_MIODOWA PIER¦ KURCZAKA

      • 1 podwójna pier¶ kurczka
      • kilka gał±zek ¶wieżego rozmarynu
      • 1 -2 łyżeczki oleju
      Marynata:
      • 2 łyżki ostrej musztardy Dijon
      • 2 łyżki musztardy z ziarenkami gorczycy
      • 1 łyżka miodu
      • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
      • 2-3 z±bki czosnku
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
      • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
      • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
      • sól do smaku
      Pier¶ kurczaka podzielić na pół, aby uzyskać 2 porcje. Mieso umyć i osuszyć
      Marynata: 
      Czosnek przcisn±ć przez praskę lub drobno posiekać i utrzeć ze szczypt± soli nożem na 
      pastę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty.
      Kawałki piersi kurczaka natrzeć ze wszystkich stron marynat± . Naczynie do zapiekania 
      posmarować odrobin± oleju, ułożyć kawałki kurczaka wraz z marynat±, dodać rozmaryn. 
      Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st (termoobieg) lub 190 st. bez termoobiegu 35-40 
      min. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 03 paĽdziernika 2015 13:28
  • sobota, 03 stycznia 2015
    • PULPECIKI DROBIOWE (GOTOWANE)

      Pulpeciki drobiowe gotowane (P Dukan i bez Dukana)

      PULPECIKI DROBIOWE GOTOWANE 

             8-9 pulpecików :

      • 1/2 piersi kurczaka bez skóry (ok. 300 g.)
      • 1 jajko 
      • 1/4 cebuli
      • 1 z±bek czosnku
      • szczypta soli
      • 1/4 łyżeczki ¶wieżo mielonego pieprzu
      • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej (opcjonalnie)
      • 1/2 l bulionu drobioweg albo warzywnego
      • 1 li¶ć laurowy
      • 4 ziarna ziela angielskiego
      • 1 czubata łyżka posiekanych ziół (pietruszka, koperek, bazylia)
      Cebulę bardzo drobno posiekać .Czosnek przecisn±ć przez praskę i rozetrzeć nożem na 
      desce ze szczypt± soli na pastę .Pier¶ kurczaka zmielić blenderem, dodać roztrzepane 
      jajko, cebulę , czosnek ,paprykę, pieprz i zioła. Wszystko razem jeszcze raz przemielić 
      blenderem. 
      W niedużym garnku zagotować bulion ( lub wodę z łyżeczk± soli ) z li¶ciem laurowym i 
      zielem angielskim. Nabierać mięso łyżk± (3/4 łyżki na 1 pulpecik) i zwilżonym zimn± wod± 
      dłońmi formowac kuleczki. 
      Włożyć pulpeciki do wrz±cego bulionu. Zmniejszyć tempraturę , przykryć garnek i 
      gotowac pulpeciki 15 min. 
      Pulpeciki można podawac z sosem np. pomidorowym, koperkowym, chrzanowym, grzybowym.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „PULPECIKI DROBIOWE (GOTOWANE)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 03 stycznia 2015 14:05
  • sobota, 02 lutego 2013
    • DELIKATNA WĘDLINKA Z KURCZAKA - SZYNKOWAR

      Delikatna wędlinka z kurczaka - szynkowar

      DELIKATNA WĘDLINA Z KURCZAKA - SZYNKOWAR
      • 1 podwójna pier¶ kurczaka (ok. 800 g.)
      Marynata:
      • 2 łyżeczki soli
      • 3-4 z±bki czosnku
      • 10 ziaren ziela angielskiego
      • 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
      • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu , majeranku lub tymianku - do wyboru
      • 2-3 li¶cie laurowe
      Do posypania przed włożeniem do szynkowaru:
      • 1 łyżeczka żelatyny
      • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie)
      • 1-2 łyżeczki majeranku lub tymianku
      Zagotować 1 l. wody ze składnikami marynaty i gotować pod przykryciem 10 min. na wolnym 
      ogniu . Marynatę
      wystudzić i przecedzić . Miękki czosnek z marynaty zachować .
      Mięso umyć,  przekroić na 2 pojedyńcze kawałki . Włożyć do marynaty , aby całe mięso było
      zanurzone, szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na dobę, odwracaj±c parę razy, żeby się
      równomiernie zamarynowało.
      Po tym czasie mięso wyj±ć i osuszyć. Odłożony czosnek rozetrzeć z dodatkowymi ziołami i 
      papryk± , natrzeć mięso i posypać żelatyn± w proszku. Złożyć obydwie połówki piersi węższ±
      stron± do szerszej , aby powstał równy kawałek.
      Przygotowac szynkowar zgodnie z instrukcj±, która znajduje się tu tzn. sznureczki zwi±zać,
      umie¶cić w szynkowarze, włożyć pusty woreczek i wywin±ć brzegi woreczka. Mięso
      włożyć do woreczka, ubić ciasno, a końcówki woreczka zwin±ć lub zwi±zać. Zamkn±ć
      szynkowar i mocno dokręcić pokrywę. Wstawić szynkowar do wysokiego garnka , wlać tyle
      zimnej  wody, aby jej poziom był o 1-2 cm. wyższy niż mięsa w szynkowarze. Doprowadzić
      wodę do wrzenia i gotować przez 90 min. godz. w temperaturze 85-90 st.
      Wyj±ć szynkowar z wody , usun±ć skroplon± wodę bez otwierania szynkowaru i wstawić go
      do zlewu z zimn± wod±. Zamknięty, zimny szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin.
      Otworzyć szynkowar, wyj±ć woreczek z wędlin±, poci±gaj±c za sznureczki i rozci±ć woreczek .
      Tak przyrz±dzona pier¶ kurczaka jest soczysta , delikatna i dietetyczna.
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 02 lutego 2013 15:14
  • pi±tek, 25 stycznia 2013
    • PIER¦ KURCZAKA PO CHIŃSKU

      Pier¶ kurczaka po chińsku (P Dukan i bez Dukana)

      PIER¦ KURCZAKA PO CHIŃSKU
      Na 2 porcje :
      • 1 podwójna pier¶ kurczaka
      Marynata:
      • 2 łyżki ciemngo sosu sojowego lub
      • 1 łyżka jasnego sosu sojowego i 1 łyżka grzybowego sosu sojowego
      • 2 z±bki czosnku
      • 1 łyżeczka startego ¶wieżego imbiru
      • 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków"
      • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego lub czarnego
      • 1/2 ¶wieżej  papryczki chili lub szczypta chili w płatkach
      W PW Dukana i bez Dukana:
      • 1 łyżeczka maizeny
      • 1 łyżeczka sosu sojowego.
      Do dekoracji:
      • szczypiorek ( dymka )
      • kilka plasterków ¶wieżej papryczki chili
      Mięso umyć, osuszyć i pokroić na paski lub w niewielk± kostkę. Czosnek przepu¶cić przez 
      praskę, chili pokroić na cienkie plasterki.  Skł±dniki marynaty wymieszać w miseczce, dodać
      do mięsa . Miseczkę szczelnie przykryć i wstawic do lodówki na co najmniej 1 godz., a
      najlepiej na cał± noc.
      Mięso wraz z marynat± smażyć kilka minut bez tłuszczu na rozgrzanej patelni teflonowej lub 
      ceramicznej , podlewaj±c 2-3 łyżkami wody.
      W PW i bez diety :  maizenę i sos  sojowy wymieszać z 1/2 szkl zimnej wody, dodać do mięsa 
      pod koniec smażenia  i zagotować , aż sos lekko zgęstnieje
      Gotowe danie posypać posiekanym szczypiorkiem i plasterkami chili.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PIER¦ KURCZAKA PO CHIŃSKU”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      pi±tek, 25 stycznia 2013 17:34
  • poniedziałek, 12 listopada 2012
  • sobota, 04 lutego 2012
    • PIERSI KURCZAKA W PESTO

      Piersi kurczaka zapiekane w pesto
      PIERS KURCZAKA Z PESTO
      na porcję :
      • 1 pojedyncza pier¶ kurczaka 
      • 1 czubata łyżeczka bazyliowego pesto
      • 1 pomidor
      • 2-3 plasterki mozzarelli ( lub mozzarelli light)
      • 1/2 papryki
      • sól, pieprz
      Mięso umyć, osuszyć , posypać sol± (lub Delikatem uniwersalnym) i pieprzem. Natrzeć 
      dokładnie pesto. Paprykę oczy¶cić z pestek i pokroić na duże kawałki lub paski . W 
      naczyniu żaroodpornym ułożyć piersi , dookoła paprykę. Piec  w piekarniku w 180 st przez 
      20 -25 min .PIERSI KURCZAKA W PESTO

      Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na plastry, można usun±ć sok i pestki . 
      Mozarellę pokroić na plastry . Na upieczonych piersiach położyć po  kilka plastrów 
      pomidora lekko posolonego i posypanego pieprzem , a na to mozarellę . Zapiekac jeszcze 
      ok 15 min, aż mozarella się stopi. Je¶li to jest  mozarella light, nie będzie sie topić, a 
      przypiekać na złoto .
      PIERSI KURCZAKA W PESTO
      Podawać z makaronem lub ryżem ugotowanym z odrobin± kurkumy. 
      To jest zmodyfikowany przepis ze strony www.mniammniam.pl ( w oryginale nie ma papryki)
      Ten przepis został już wcze¶niej opublikowany na blogu , teraz jest ze zdjęciami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PIERSI KURCZAKA W PESTO”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 04 lutego 2012 20:52

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com