HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „karkówka”

  • czwartek, 13 kwietnia 2017
    • PIECZONA KARKÓWKA NA DZIKO

      Pieczona karkówka na dziko 

      KARKÓWKA PIECZONA NA DZIKO

      • 1 kg. karkówki
      • 500 ml. wytrawnego czerwonego wina
      • 4 łyżki miodu
      • 1 łyżka ziaren jałowca
      • 2 - 3 suszone prawdziwki 
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżka świeżego rozmarynu *
      • 1 łyżka  suszonego majeranku *
      • 1 łyżeczka soli
      • 80 ml. oleju ryżowego *
      • 100 g masła
      Ziarna jałowca rozgnieść w moździerzu . Przygotować marynatę :  wino wymieszać z 
      miodem, dodać jałowiec. Karkówkę umyć, osuszyć . Włożyć do naczynia i wlać marynatę 
      tak, aby całe mięso było przykryte . Naczynie wstawić do lodówki i marynować mięso 
      48 - 72 godz.
      W małym malakserze rozdrobnić suszone grzyby, czosnek i rozmaryn, dodać sól, 
      majeranek i olej , zmiksowac na dość gładką masę.
      Mięso wyjąć z marynaty ( marynaty nie wylewać ) , osuszyć i natrzeć masą grzybowo-
      czosnkową.
      Piekarnik rozgrzac do 90 st. z termoobiegiem . Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego , 
      piec 4- 5 godzin, aż będzie miękkie. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 190 st. z 
      termoobiegiem . Na wierzchu mięsa położyć kawałki masła i piec ok. 10 min.
      Przygotować sos : Marynatę przecedzieć do garnka, dodać sos z pieczenia mięsa  , 
      gotować kilka minut na dużym ogniu, aż sos  odparuje i zgęstnieje. 
      Pokroić karkówkę na plastry , polać sosem i podawać np. z pieczonymi ziemniakami 
      (przepis tu). Bardzo smaczna jest też na zimno.
      Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska według Karola Okrasy". 
      W oryginalnym przepisie był tymianek zamiast rozmarynu i majeranku i olej rzepakowy , 
      a nie ryżowy. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 kwietnia 2017 19:04
  • czwartek, 28 lutego 2013
    • KARKÓWKA Z CZOSNKIEM - SZYNKOWAR

      Karkówka z czosnkiem - szynkowar

      KARKÓWKA - SZYNKOWAR

      • 1 kg niezbyt tłustej karkówki
      Marynata peklująca:
      • 1 l. wody
      • 2 łyżeczki soli peklujacej
      • 1 łyżeczka pieprzu grubo zmielonego lub utłuczonego w moździerzu
      • 3 łyżeczki majeranku
      • 10 ziarenek jałowca utłuczonego w moźddzierzu 
      • 2 pokruszone liście laurowe
      • 6 ziaren ziela angielskiego utłuczonego w moździerzu 
      • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
      • 1 łyżeczka tymianku
      •  1 łyżeczka cukru
      Dodatkowo do posypania po wyjęciu z marynaty:
      • 2 łyżeczki żelatyny
      • 2-3 łyżeczka majeranku
      • kilka ząbków czosnku 
      Składniki marynaty, oprócz soli peklującej, gotować pod przykryciem na małym ogniu 
      przez 10 min. , marynatę wystudzić, dodać sól peklującą i wymieszać. Mięso umyć .
      Do 2 l. woreczka strunowego włożyć mięso, wlać marynatę.
      Szczelnie zamknięty woreczek włożyć do garnka, przykryć i wstawić do lodówki na
      7- 10 dni, obracając mięso w marynacie 2 razy dziennie, aby równomiernie się zapeklowało.
      Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty i opłukać. Długim, cienkim nożem zrobić nacięcia w 
      mięsie i wcisnąć w nie obrany czosnek , starając się, żeby czosnek był równomiernie
      rozmieszczony w mięsie . Karkówkę posypać z zewnątrz żelatyną i majerankiem.
      Przygotować szynkowar zgodnie z instrukcją tzn. w szynkowarze umieścić związane 
      sznureczki, włożyć woreczek i wywinąć jego brzegi na zewnątrz. Mięso włożyć do woreczka ,
      ubić ciasno, końcówki woreczka mocno zwinąć . Zamknąć szynkowar, dokręcając pokrywę.
      Szynkowar wstawić do lodówki na dobę, a następnie umieścić w dużym garnku, wlać tyle
      zimnej wody, aby jej poziom był o 1-2 cm. wyższy niż poziom mięsa w szynkowarze. Wodę
      doprowadzić do wrzenia i gotowac 2 godz. w temp. 85-90 st.
      Wyjąć szynkowar z wody , usunąć skroploną wodę bez otwierania szynkowaru i wstawić 
      go do zlewu z zimną wodą. Zamknięty,zimny szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin.
      Otworzyć szynkowar , wyjąć woreczek z wędliną i rozciąć woreczek.  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „KARKÓWKA Z CZOSNKIEM - SZYNKOWAR”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 lutego 2013 17:06
  • niedziela, 15 stycznia 2012
    • PIECZEŃ WIEPRZOWA

      Pieczeń wieprzowa
      PIECZEŃ
      • 1 kg. mięsa wieprzowego (karkówka, biodrówka lub łopatka)
      • 500 g. pieczarek
      • 1 duża cebula
      • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
      • 2 łyżki oleju (np. ryżowego)
      • 3 liście laurowe
      • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
      • 1 łyżka naszej przyprawy do mięsa i drobiu (przepis tutaj ) lub inne ulubionej
      • 1/2 szkl. bulionu (może być np. grzybowy z kostki)
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie do zagęszczenia sosu)
      • olej do smażenia
      Mięso umyć, posypać przyprawą (PRZYPRAWA DO MIĘSA I DROBIU H.I.T.) , dokładnie 
      posmarować sosem sojowym, a nastepnie  olejem. Włożyć do lodówki w przykrytym naczyniu 
      na kilka godzin lub na całą noc. 
      PIECZEŃ
      Obsmażyć mięso dokładnie z każdej strony na rozgrzanym oleju. 
      PIECZEŃ
      Pieczarki obrać, pokroić na grube plastry i przysmażyć na złoto. Cebulę pokroić w dużą 
      kostkę i udusić nie rumieniąc. Mięso , pieczarki i cebulę włożyć do żeliwnego lub żaroodpornego 
      naczynia , dodać liście laurowe, bulion , posypać grubo mielonym  lub utłuczonym w moździerzu 
      pieprzem . Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem . Piec ok. 
      1 godz. Jeśli mięsa jest więcej , piec 1 godz na każdy kilogram mięsa.
      Po upieczeniu sos można zagęścić mąką ziemniaczaną ( 1 płaska łyżeczka mąki na 1/s szkl. 
      zimnej wody). Mąkę wymieszać z wodą , dodać do mięsa, wymieszać chwilę gotować do 
      zgęstnienia sosu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 stycznia 2012 18:27

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com