Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011
Wpisy otagowane „sos pomidorowo-drobiowy”
Sos pomidorowo-drobiowy do makaronu

500 g udźca indyczego bez skóry i kości lub piersi indyczej
400 g ( 1 puszka ) krojonych pomidorów bez skórki
2 duże cebule
2 łyżeczki oregano
2 liście laurowe
10 suszonych pomidorów
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
4 ząbki czosnku
1 papryczka peperoni lub 1/2 łyżeczki chili w płatkach
kilkanaście oliwek czarnych lub zielonych
sól, pieprz do smaku
oliwa lub olej ryżowy do smażenia
Parmezan lub Pecorino Romano do posypania
kilka listków bazylii lub oregano
Mięso umyć i zmielić maszynką do mięsa z sitkiem o dużych oczkach. Cebulę posiekać niezbyt
drobno, suszone pomidory pokroić w paski.
Na dużej patelni lub w żeliwnym garnku przysmażyć mięso na oleju do lekkiego zbrązowienia,
mieszając mięso od czasu do czasu , aby rozbić większe grudki ,dodać sól i pieprz. Mięso
odłożyć do miseczki i na tej samej patelni podsmażyć cebulę, aż będzie szklista i lekko się
zezłoci. Czosnek przecisnąć przez praskę , dodać do cebuli, chwilkę razem smażyć, a
następnie dodać mięso, pomidory z puszki, przecier, pokrojone suszone pomidory , drobno
pokrojoną papryczkę ( można odłożyć kilka plasterków do dekoracji) lub chili, oregano i liście
laurowe.
Naczynie przykryć i dusić sos na wolnym ogniu 30-40 min.
Oliwki czarne (najlepiej z tego przepisu) lub zielone (np. z tego przepisu ) pokroić na plasterki
(odłożyć kilka do dekoracji) lub przekroić na pół, dodać do sosu, wymieszać i dusic jeszcze
5 min. Usunąć liście laurowe. Bazylię pokroić w paski, dodać do sosu i odstawić z ognia.
Ulubiony makaron np. bucatini albo wstążki ugotować al dente, dodać sos , posypać świeżo
startym serem , plasterkami chili i oliwek .
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |