HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „drób”

  • sobota, 06 maja 2017
    • BALERON BIAŁORUSKI - SZYNKOWAR

      Baleron białoruski - szynkowar ( wersja light)*

      BALERON BIAŁORUSKI

      • 1 kg mięsa kurczaka bez skóry i kości (po 500 g udek i piersi kurczaka)
      • 2 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki czosnku granulowanego
      • 2 płaskie łyżeczki soli
      • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
      • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
      • 2 łyżki drobno posiekanej zielonej  pietruszki
      • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
      • 2 łyżeczki majeranku
      • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
      • 50 -100 ml. zimnej wody
      Mięso pokroić w drobną kostkę( 1- 2 cm ). Żelatynę rozpuścić w 50 ml. wody. Czosnek 
      przepuścić przez praskę. 
      W misie miksera ( malaksera) z mieszadłem hakowym umieścić mięso , wodę z żelatyną i 
      wszystkie przyprawy. Mieszać mięso przez 10 min, aż masa będzie kleista, dodając 
      resztę wody, gdyby była zbyt sucha. Można też wyrabiać mięso ręcznie przez 15 - 20 min.
      Do pojemnika  szynkowara wkładać porcjami mięso, ugniatając np. płaskim tłuczkiem do 
      ziemniaków , żeby nie było pęcherzyków powietrza . Szynkowar powinien być wypełniony do 
      ok. 1 cm poniżej górnej krawędzi, jeśli przyrządza się wędlinę z 1 kg. mięsa .Jeśli 
      przygotowuje się porcję z 500 g mięsa, należy założyć redukcję i wypełnić szynkowar do 
      połowy . Zakręcić pokrywę szynkowara i wstawić go do lodówki na 48 godz. 
      Po tym czasie umieścić termometr w uchwycie, wstawić  szynkowar do dużego garnka i 
      wlać tyle zimnej wody , żeby przy przygotowaniu wędliny z 1 kg. mięsa jej poziom był o 1 
      cm. poniżej zakrętki. Jeśli wędlina jest przygotowywana z 500 g mięsa - wówczas dolewać 
      powoli wodę do połowy wysokości szynkowara - tyle ,żeby szynkowar nie zaczął pływać.  
       Przykryć garnek pokrywką lub folią aluminiową tak, żeby termometr był widoczny. 
      Podgrzać wodę do temperatury 75-80 st. (strzałka termometru ma być w czerwonym polu) 
      Od momentu uzyskania temperatury 75-80 st parzyć wędlinę przez 2 godz.,utrzymując 
       stałą temperaturę i ewentualnie uzupełniając poziom wody .
      Wyjąć szynkowar z garnka, odłączyć termometr, przestudzić szynkowar pod strumieniem 
      zimnej wody i przez dziurki w pokrywie wylać skroploną wodę z wnętrza szynkowaru.
      Zimny szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin.
      Odkręcić pokrywę i wyjąć wędlinę z szynkowara. Można na chwilę włożyć zamknięty 
      szynkowar pod strumień ciepłej wody, aby łatwiej było wyjąć wędlinę.  
      Na zdjęciu jest baleron białoruski przyrządzony z 500 g mięsa w szynkowarze TESCOMA 
      z redukcją. Szczegółowa instrukcja korzystania z tego szynkowara znajduje się tu
      * W tradycyjnej wersji baleronu białoruskiego mięso jest zawinęte w skórę kurczaka, 
      następnie w przezroczystą folię spożywczą i gotowane.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 06 maja 2017 10:54
  • piątek, 09 grudnia 2016
    • GOLONKA INDYCZA

      Golonka indycza

      GOLONKA INDYCZA

      • 2 golonki indycze po 350-400 g
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
      • 2 łyżeczki majeranku
      • 1 łyżeczka tymianku
      • 2 łyżeczki słodkiej papryki
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
      • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
      •  1 łyżka oleju

      Do pieczenia golonek:

      • 1/4 szkl.wody 
      • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
      • 2 liście laurowe
      • 4-5 ziaren jałowca
      Wymieszać przyprawy . Golonki umyć , osuszyć .Mięso natrzeć przyprawami, również pod 
      skórą, a następnie lekko skropić olejem. Golonki odstawić do lodówki w zamkniętym 
      naczyniu na co najmniej godzinę lub na dłużej. 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem. Do naczynia do zapiekania wlać wodę z 
      sosem Worcestershire, dodać liście laurowe i lekko rozgniecione ziarna jałowca.  
      Włożyć golonki, przykryć naczynie i piec golonki 40 min, odwrócić golonki i piec pod 
      przykryciem jeszcze 30 min., aż mięso będzie miękkie. 
      Odkryć naczynie i piec golonki 15-20 min ( funkcja grill lub termogrill ) aż skórka ładnie 
      się zrumieni . 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 09 grudnia 2016 17:16
  • piątek, 18 listopada 2016
    • KIEŁBASA Z UDŹCA INDYCZEGO - SZYNKOWAR

      Kiełbasa z udźca indyczego - szynkowar

      KIEŁBASA Z UDŹCA INDYCZEGO

       

      • 1 kg udźca indyczego bez kości
      • 2 płaskie łyżeczki soli
      • 3/4 łyżeczki soli peklującej
      • 100 ml zimnej wody
      • 2 łyżeczki żelatyny
      • 1 łyżeczka drobnego cukru
      • 2 łyżeczki majeranku
      • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
      • 1 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu kolorowego lub czarnego
      • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
      • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
      • 2 łyżeczki słodkiej papryki
      Przepis z wykorzystaniem bezworeczkowego szynkowara Tescoma Presto, można 
      oczywiście użyć szynkowara innej firmy. 
      Mięso umyć , osuszyć . 600 g pokroić w drobną, 1 cm kostkę , 400 g zmielić . Do zimnej 
      wody dodać żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. W misie miksera ( malaksera) 
      z mieszadłem hakowym umieścić mięso , wodę z żelatyną i wszystkie przyprawy. Mieszać 
      mięso przez 10 min, aż masa będzie kleista. Można też wyrabiać mięso ręcznie przez 
      15 - 20 minut.
      Do pojemnika  szynkowara wkładać porcjami mięso, ugniatając np. płaskim tłuczkiem do 
      ziemniaków , żeby nie było pęcherzyków powietrza . Szynkowar powinien być wypełniony do 
      ok. 1 cm poniżej górnej krawędzi, jeśli przyrządza się wędlinę z 1 kg. mięsa .Jeśli 
      przygotowuje się porcję z 500 g mięsa, należy założyć redukcję i wypełnić szynkowar do 
      połowy . Zakręcić pokrywę szynkowara i wstawić go do lodówki na 48 godz.
      Po tym czasie umieścić termometr w uchwycie, wstawić  szynkowar do dużego garnka i 
      wlać tyle zimnej wody , żeby przy przygotowaniu kiełbasy z 1 kg. mięsa jej poziom był o 1 
      cm. poniżej zakrętki. Jeśli wędlina jest przygotowywana z 500 g - wówczas dolewać powoli 
      wodę do połowy wysokości szynkowara - tyle żeby szynkowar nie zaczął pływać. Przykryć 
      garnek pokrywką lub folią aluminiową tak, żeby termometr był widoczny. 
      Podgrzać wodę do temperatury 75-80 st. (strzałka termometru ma być w czerwonym polu) 
      Od momentu uzyskania temperatury 75-80 st parzyć wędlinę przez 2 godz.,utrzymując 
       stałą temperaturę i ewentualnie uzupełniając poziom wody .
      Wyjąć szynkowar z garnka, odłączyć termometr, przestudzić szynkowar pod strumieniem 
      zimnej wody i przez dziurki w pokrywie wylać skroploną wodę z wnętrza szynkowaru.
      Zimny szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin.
      Odkręcić pokrywę i wyjąć wędlinę z szynkowara. Można na chwilę włożyć szynkowar pod 
      strumień ciepłej wody, aby łatwiej było wyjąć wędlinę.  
      KIEŁBASA Z UDŹCA INDYCZEGO
      Na zdjęciu jest kiełbasa przyrządzona z 500 g. mięsa w szynkowarze z redukcją  
      KIEŁBASA Z UDŹCA INDYCZEGO - SZYNKOWAR

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „KIEŁBASA Z UDŹCA INDYCZEGO - SZYNKOWAR”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 18 listopada 2016 18:43
  • sobota, 22 października 2016
    • PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ

      Pierś kurczka pod pierzynką (przepis Eweliny)

      PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ


      • 1 podwójna pierś kurczaka
      • przyprawa do drobiu lub przyprawa z tego przepisu 
      • 300 g pieczarek
      • sól, pieprz do smaku
      • 1 duża marchew
      • 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego 
      • 2 łyżki majonezu (Winiary dekoracyjny)
      • 100 g żółtego sera (np. cheddar)
      • olej do smażenia pieczarek
      Podwójną pierś kurczak umyć, podzielić na pół, a następnie jeszcze raz na pół , aby uzyskać 
      4 kotleciki podobnej grubości , posypać przyprawami. 
      Pieczarki opłukać , obrać , pokroić na plasterki , lekko podsmażyć na odrobinie oleju, 
      przyprawić solą i pieprzem . 
      Na tarce jarzynowej (duże oczka ) osobno zetrzeć ser i obraną  marchew . Marchew 
      wymieszać z majonezem , pieprzem ziołowym i połowa sera. 
      W naczyniu żaroodpornym ułożyć piersi kurczaka , na nich warstwę pieczarek, a następnie 
      warstwę marchewki z majonezem . 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem . Piec kurczaka 30 min. , posypać resztą 
      sera i zapiekac jeszcze 10-15 min, aż ser się stopi. 
      PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ
      PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 22 października 2016 16:39
  • sobota, 17 września 2016
    • KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU

      Kabaczek po meksykańsku

      KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU

      • 2 kabaczki * (po ok. 900 g)
      • 500 g mielonej piersi indyczej
      • 1 średnia czerwona cebula
      • 1/2 czerwonej papryki
      • 1 mała puszka mieszanki meksykańskiej ( kukurydza z groszkiem) lub 
      • po 2 łyżki kukurydzy i groszku z puszki
      • 1/2 łyżeczki soli 
      • 1  1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 1 łyżeczka mielonej kolendry
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu, najlepiej kolorowego
      • 3-4 ząbki czosnku
      • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
      • 1/4 łyżeczki ostrej papryki, pir-piri lub chilli
      • 1 puszka ( 400 g) krojonych pomidorów 
      • 2 łyżki oleju np. ryżowego do smażenia
      • 100 g żółtego sera np. cheddara
      Sos :
      • 2 puszki krojonych pomidorów (po 400g)
      • 3 liście laurowe
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżeczka sosu Worcestrershire
      • szczypta ostrej papryki
      Kabaczki umyć , przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć łyżeczką , usuwając pestki , posypać 
      odrobiną soli i odłożyć.
      Cebulę drobno pokroić, usunąć nasiona z papryki i pokroić ją w na drobną kostkę. Na dużej 
      patelni rozgrzać olej , podsmażyć cebulę i pokrojonę paprykę, dodać mielone mięso i kilka 
      minut smażyć , mieszając.  Dodać sól, pieprz, paprykę, gałkę muszkatołową, kolendrę i 
      przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać , dodać pomidory z puszki i kukurydzę z 
      groszkiem. Patelnię przykryć i dusić  mięso 15 min.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem. Kabaczki osuszyć ręcznikiem papierowym,
      ułożyć obok siebie wydrążoną stroną do góry w naczyniu żaroodpornym , oprószyć świeżo 
      mielonym pieprzem i podpiec 15 min.
      W czasie, kiedy pieką się kabaczki , przygotować sos . Pomidory z puszki przełożyć do 
      garnuszka, dodać liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek , ostrą paprykę , sos 
      Worcestershire i gotować na niedużym ogniu.
      Wyjąć z piekarnika kabaczki, na dno naczynia wlać sos pomidorowy , nałożyć mięso do 
      kabaczków i wstawić do piekarnika na 30 min. Po tym czasie pospyać kabaczki serem 
      startym na tarce jarzynowej i piec jeszcze 15 min. aż ser się stopi
      *W ten sam sposób można przyrządzić cukinie, nie trzeba  ich wcześniej podpiekać . 

      KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 17 września 2016 11:52
  • piątek, 04 marca 2016
    • PRZYPRAWA PAPRYKOWA

      Przyprawa paprykowa

      PRZYPRAWA PAPRYKOWA

      • 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki
      • 1 łyżka cukru trzcinowego
      • 1 łyżka oregano
      • 1 łyżka tymianku
      • 1-2 łyżeczki cayenne,chilli , piri-piri lub ostrej papryki
      • 1 łyżeczka cebuli granulowanej
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
      • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
      • 1 łyżeczka mielonej kolendry
      • 1 łyżeczka kurkumy
      • 2 łyżeczki soli
      Tymianek , majeranek  i cukier trzcinowy lekko utrzeć w moździerzu, dodać pozostałe 
      przyprawy, wymieszać . Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku. 
      Ta przyprawa jest świetna do ryb np. łososia  lub do mięsa.( 2 łyżeczki na 250 g ryby 
      lub na 1 udko kurczaka) 
      PAPRYKOWY ŁOSOŚ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 04 marca 2016 16:06
  • sobota, 03 października 2015
    • MUSZTARDOWO-MIODOWA PIERŚ KURCZAKA

      Musztardowo-miodowa pierś kurczaka

      MUSZTARDOWO_MIODOWA PIERŚ KURCZAKA

      • 1 podwójna pierś kurczka
      • kilka gałązek świeżego rozmarynu
      • 1 -2 łyżeczki oleju
      Marynata:
      • 2 łyżki ostrej musztardy Dijon
      • 2 łyżki musztardy z ziarenkami gorczycy
      • 1 łyżka miodu
      • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
      • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
      • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
      • sól do smaku
      Pierś kurczaka podzielić na pół, aby uzyskać 2 porcje. Mieso umyć i osuszyć
      Marynata: 
      Czosnek przcisnąć przez praskę lub drobno posiekać i utrzeć ze szczyptą soli nożem na 
      pastę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty.
      Kawałki piersi kurczaka natrzeć ze wszystkich stron marynatą . Naczynie do zapiekania 
      posmarować odrobiną oleju, ułożyć kawałki kurczaka wraz z marynatą, dodać rozmaryn. 
      Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st (termoobieg) lub 190 st. bez termoobiegu 35-40 
      min. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 03 października 2015 13:28
  • piątek, 10 lipca 2015
    • UDKA KURCZAKA PANIEROWANE I PIECZONE

      Udka kurczaka panierowane i pieczone

      KURCZAK PANIEROWANY PIECZONY

      • 10 górnych części udek kurczaka (bioderka) 
      • 100-150 ml. śmietanki kremówki 30 %
      • 100 -150 g niezbyt drobnej bułki tartej lub Panko *
      • ulubiona , pikantna przyprawa do drobiu, najlepiej z tego przepisu
      • 1 łyżka oleju
      Zdjąć skórę z udek kurczaka, mięso umyć . Udka posypać przyprawą do drobiu, umieścić w 
      szczelnym naczyniu , przykryć i odstawić do lodówki na 1 godzinę lub dłużej.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st z termoobiegiem. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do 
      pieczenia i lekko posmarować olejem. 
      Do miseczki wlać śmietankę , dodać 1-2 łyżki przyprawy do drobiu i wymieszać. Na talerz 
      wysypać bułkę tartą . Udka panierować  zanurzając najpierw w śmietance z przyprawami, 
      a następnie obtaczając bułką tartą . Ułożyć na blaszce i piec 35-40 min. aż mięso będzie 
      upieczone , a panierka złocista.
      * Do panierowania najlepiej jest użyć własnoręcznie przygotowanej bułki tartej . Miąższ 
      bułki pokruszyć ,najlepiej posługując się malakserem lub blenderem (pulsacyjnie) na 
      niezbyt drobne okruszki, wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podsuszyć 
      w piekarniku, nie dopuszczejąc do zrumienienia. Wystudzić na blaszce , przechowywać w 
      szczelnym pojemniku. Tak przygotowana panierka jest bardziej chrupiąca niż z 
      tradycyjnej, drobnej bułki tartej. Można też użyć gotowej japońskiej panierki Panko.
      KURCZAK PANIEROWANY 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „UDKA KURCZAKA PANIEROWANE I PIECZONE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 10 lipca 2015 20:06
  • niedziela, 21 czerwca 2015
    • TAMARYNDOWE SKRZYDEŁKA

      Tamaryndowe skrzydełka

      TAMARYNDOWE SKRZYDEŁKA
      • 1 kg skrzydełek
      • 4 łyżki oliwy lub oleju np. ryżowego
      • 4 ząbki czosnku
      • 3 łyżki pasty tamaryndowej
      • 3 łyżki octu z czerwonego wina
      • sól i pieprz
      Skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć końcówki i przyprawić solą i pieprzem. Czosnek drobno 
      posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej, dodać czosnek i krótko podsmażyć na małym 
      ogniu, pilnując, żeby czosnek się nie zrumienił. Dodać pastę tamaryndową i ocet, wymieszać 
      starannie. Skrzydełka umieścić w naczyniu z pokrywką,  posmarować marynatą , przykryć 
      naczynie i wstawić na dobę do lodówki.
      Piekarnik rozgrzać do 190 st. z termoobiegiem lub  200 st. bez termoobiegu. Skrzydełka 
      ułożyć 1 warstwą  w  dużym naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej folią 
      aluminiową. Piec 30 min. odwracając od czasu do czasu i smarując marynatą .
      Przepis z miesięcznika "Kuchnia" 05/2015

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 czerwca 2015 14:53
  • niedziela, 08 marca 2015
    • PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE POMIDOROWYM

      Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym 

      PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM

      Pulpeciki:

      • 500 g mielonego mięsa z udźca indyczego
      • 1 jajko 
      • 1 mała cebula
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżeczka sosu BBQ ( np BBQ Sauce HP )(opcjonalnie)
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
      • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 
      • sól do smaku

      Sos:

      • 1 puszka pomidorów krojonych  (400 g)
      • 1 szklanka soku pomidorowego
      • 5-6 suszonych pomidorów
      • 2 liście laurowe
      • 1-2 łyżeczki sosu Worcestershire 
      • 1 czerwona papryka  
      • kilka plasterków peperoni lub 1/4 łyżeczki chili w płatkach
      • 1 cebula
      • 1 ząbek czosnku
      • 2 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich
      • 1 łyżka oleju (np. ryżowego) do smażenia
      • sól do smaku

      Sos :
      Suszone pomidory pokroić na paski. Czosnek przepuścić przez praskę .Cebulę posiekać i 
      zeszklić na dużej patelni. Pokroić paprykę w sporą kostkę , dodać do cebuli i chwilę razem 
      smażyć. Dodać pozostałe składniki sosu , przykryć patelnię i gotować sos na wolnym ogniu 
      30 min. Sosu powinno być tyle, żeby pulpeciki były przynajmniej do połowy zanurzone. 
      Jeśli jest go za mało, dodać trochę soku pomidorowego, bulionu lub gorącej wody.
      W czasie, kiedy sos się gotuje, przygotowac pulpeciki.
      Pulpeciki:
      Bardzo drobno posiekać cebulę . Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć na deseczce
      nożem na pastę ze szczyptą soli. Wymieszać wszystkie składniki pulpecików i chwilę 
      wyrabiać . Dłońmi zwilżonymi wodą formowac niewielkie pulpeciki ( po 1 płaskiej łyżce 
      mięsa na 1 pulpecik).
      Do gotującego się sosu włożyć pulpeciki, przykryć patelnię i gotowac pulpeciki w sosie 
      15 min., odkryć patelnię , odwrócić pulpeciki i gotować jeszcze 10 min. 

      PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE POMIDOROWYM”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 marca 2015 13:00

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com