HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „makowiec”

  • piątek, 30 grudnia 2011
    • KRUCHE MIGDAŁOWE DO MAKOWCA LUB JABŁECZNIKA

      Kruche migdałowe do makowca lub jabłecznika
      KRUCHE MIGDAŁOWE
      Ciasto :
      • 300 g mąki tortowej
      • 100 g łuskanych mielonych migdałów
      • 200 g masła
      • 2/3 szkl. cukru pudru
      • 2 żółtka gotowane na twardo
      • 1 surowe jajko
      • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego lub ekstraktu migdałowego
      Masa makowa :
      • 250 g maku
      • 3/4 szkl. miodu (ok. 200 ml.)
      po 1/2 szkl.
      • orzechów włoskich
      • migdałów
      • rodzynek
      • fig suszonych
      • daktyli suszonych
      dodatkowo : 
      • 2 łyżki skórki pomarańczowej
      • aromat migdałowy
      • 2-3 łyżki likieru Galliano lub Amaretto (opcjonalnie)
      • 200 g gotowej masy marcepanowej (opcjonalnie)
      Ciasto : miękkie masło utrzeć mikserem  z cukrem pudrem do białości ( ma być puszyste). 
      Ugotowane na twardo , zimne żółtka przetrzeć przez sitko , aby były jak drobniutkie 
      okruszki. Żółtka i całe surowe jajko dodać do masła i razem utrzeć . Masę maślaną  
      wymieszać z mąką i migdałami, zagnieść ciasto (można to zrobić w malakserze ). Ciasto 
      podzielić na 2 części, zawinąć w folię przezroczystą i włożyć na godzinę do lodówki. 
      Z tej ilości ciasta można upiec makowiec lub jabłecznik w formie o śr. 26 cm (spód i górna 
      warstwa) lub tylko spód - forma 25 X 36 cm.
      Masa makowa : Mak sparzyć -  zalać w garnku dużą ilością wrzącej wody , odstawić na 
      2 godz. Ostrożnie wylać wodę z zanieczyszczeniami. Sparzyć w ten sam sposób jeszcze 2 
      razy, a następnie mak odsączyć, zmielić 2 razy w maszynce z drobnymi oczkami . Rodzynki 
      sparzyć i odsączyć. Migdały zalać wrzątkiem , po chwili, kiedy trochę przestygną obrać 
      ze skórki. Figi i daktylpokroić na mniejsze kawałki . W garnku rozgrzać miód, dodać mak , 
      bakalie i olejek migdałowy. Chwilę razem smażyć . Dodać likier ( lub nie dodawać) , 
      wymieszać i wystudzić.  
      Ciasto rozwałkować na 2 placki - najlepiej miedzy 2 arkuszami papieru do pieczenia. 
      Okrągła foremkę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć 1 placek, nakłuć kilka 
      razy widelcem. Podpiec 10 min w 180 st. ( termoobieg).
      Masę marcepanową pokroić na plasterki, ułożyć na papierze do pieczenia w kształt koła , 
      przykryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkować. Podpieczone ciasto wyjąć 
      z piekarnika, położyć na nim warstwą marcepanową ,na niej masę makową  i przykryć drugim 
      plackiem ciasta. Nakłuć kilka razy widelcem. Piec ok. 40 min. w temp. 180 st z termoobiegiem. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 30 grudnia 2011 18:43
  • czwartek, 17 listopada 2011
  • wtorek, 15 listopada 2011
    • TORT MAKOWY

      Tort makowy Ciotki A******.
      Mak:TORT MAKOWY
      • 500 g maku
      • 500 g cukru
      • 150 g rodzynek
      • 100 g  suszonych daktyli
      • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
      • 300 g orzechów włoskich
      • 250 g miodu
      • 250 g masła
      • 10 jajek
      • aromat migdałowy
      Ciasto:
      • 6 żółtek
      • 12 łyżek cukru z cukrem waniliowym
      • 250 g masła
      • 4 szkl. mąki
      • 4 łyżeczki proszku o pieczenia
      Mak: 
      Mak sparzyć 3 razy wrzątkiem, za każdym razem odsączając wodę lub zalać w garnku 
      wodą, aby mak był przykryty i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 10 godz. , 
      uzupełniając wodę. 
      Mak starannie odsączyć na sitku i zemleć 2 razy w maszynce (najmniejsze dziurki).
      Rodzynki sparzyć i odsączyć, daktyle pokroić na mniejsze kawałki. Migdały sparzyć, 
      obrać ze skórki i posiekać niezbyt drobno (na pół ) . Masło rozpuścić w garnku, dodać 
      miód, mak i bakalie . Podsmażyć razem, mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić , dodać 
      żółtka, aromat migdałowy i wymieszać. Ubić białka i delikatnie wymieszać z masą makową
      Ciasto :
      Zagnieść szybko ciasto, podzielić na 1/3 i 2/3, zawinąć w przezroczystą  folie i włożyć 
      do lodówki na 1 godz. 
      Tort makowy:
      Dużą blachę ( 36 x 25 cm ) wyłozyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i 
      posypać tartą bułą. 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić formę. Ciasto nakłuć widelcem, 
      nałożyć masę makową. Pozostałe ciasto cienko rozwałkować, pokroić na paski i ułożyć 
      kratkę na masie makowej lub włożyć na chwile do zamrażalnika i zetrzeć na masę makową 
      na tarce jarzynowej.
      Piec 1 godz. w temp 200 st. 
      Z białek pozostałych z ciasta można upiec bezy lub Kokosanki ( przepis CIASTECZKA)
      albo Makowiec-białkowiec czyli Babkę makową ( przepis MAKOWE)

      TORT MAKOWY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 listopada 2011 15:28

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com