HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „pstrąg”

  • niedziela, 20 marca 2016
    • RYBA ŚRÓDZIEMNOMORSKA W FOLII

      Ryba śródziemnomorska w folii

      RYBA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

      Na 1 porcję:
      • 200-250 g. łososia lub pstrąga łososiowego (płat)
      • 1/2 średniej cukini
      • 1/2 czerwonej papryki
      • 1 pomidor
      • szalotka lub czerwona cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 łyżki bardzo drobno posiekanego koperku
      • 1/2 łyżeczki tymianku
      • olej 
      • sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny
      • sok z cytryny
      Rybę umyć, oczyścić z łusek i ości, skropić sokiem cytrynowym, posypać solą , pieprzem 
      cytrynowym , tymiankiem i posiekanym koperkiem. Cukinię , paprykę i pomidora umyć  . 
      Cukinię pokroić na półplasterki, czosnek przecisnąć przez prasakę, paprykę oczyścić z 
      nasion i pokroić w kostkę, cebulę i pomidora na plasterki.
      Duży kawałek folii aluminiowej posmarować lekko olejem, ułożyć warstwę cukinii , papryki i 
      połowę cebuli , posypać odrobiną soli , pieprzu i połową czosnku, przeciśniętego przez 
      praskę. Rybę ułożyć na warzywach skórką na dół, na rybie położyć plasterki pomidora, 
      resztę cebuli i czosnku , posypać odrobiną soli i pieprzu. Rybę szczelnie zawinąć w folię. 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem , piec rybę 25-30 min. Po tym czasie lekko 
      rozwinąć folię i podpiec rybę (funkcja grill) ok. 10 min. 
      RYBA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 marca 2016 11:59
  • sobota, 03 maja 2014
    • HRAYME - RYBA W SOSIE PAPRYKOWO-POMIDOROWYM

      Hrayme - ryba w sosie paprykowo-pomidorowym (2 duże porcje)

      HRAYME

      • 400 g białej ryby (filet) *
      • 1/2 - 3/4 1 łyżeczki ostrej papryki (chili) w proszku
      • kilka plasterków papryczki chili (opcjonalnie)
      • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku lub
      •  1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku + 1 łyżeczka papryki wędzonej 
      • 1/2 łyżeczki kuminu ( kminu rzymskiego )
      • 1 liść laurowy
      • 3 ząbki czosnku
      • sok z 1/2 cytryny
      • 100 ml wody lub bulionu rybnego
      • 3 średnie pomidory lub 200 ml. krojonych pomidorów z puszki
      • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
      • 1 duża czerwona papryka
      • 1 średnia cebula
      • sól, pieprz do smaku
      • 1-2 łyżki oleju do smażenia (najlepiej ryżowy)
      • zielona pietruszka lub koperek do podania
      Cebulę pokroić na półplasterki. Pomidory zblanszować, zdjąć skórkę , pomidory pokroić w 
      kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę.
      Czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę w proszku (słodką i ostrą) , kumin i czosnek 
      rozetrzeć ze szczyptą  soli na pastę w moździerzu. 
      Umyć i osuszyć rybę, usunąć łuski i ości, podzielić na kawałki takiej wielkości, żeby ryba 
      zmieściła się na patelni w 1 warstwie. Rybę skropic odrobiną soku cytrynowego , posypać 
      solą i pieprzem .
      Na patelni na gorącym oleju zeszklić cebulę , dodać paprykę, pomidory świeże lub z 
      puszki, pastę czosnkową , przecier pomidorowy, liść laurowy, sok cytrynowy i wodę. Sos 
      gotować na wolnym ogniu 15-20  min. bez przykrycia. Doprawić do smaku mielonym 
      pieprzem i chili- sos ma być pikantny.
       
      Do sosu na patelni włożyć rybę , zwiększyć temperaturę i gotować bez przykrycia 10-15 
      min. Nie mieszać ,żeby ryba się nie rozpadła.  
      Potrawę przed podaniem posypać drobno posiekaną pietruszką lub koperkiem . 
      Przepis znalazłam na tym blogu . 
      * W oryginalnym przepisie była biała ryba, ja użyłam pstrąga łososiowego i łososia. 
      Hrayme to potrawa kuchni północno-afrykańskiej (Libia,,Maroko,Tunezja) i żydowskiej.

      Kuchnia marokańska

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 03 maja 2014 14:54
  • czwartek, 13 marca 2014
    • ZUPA RYBNA

      Zupa rybna

      ZUPA RYBNA

      • 1 cały pstrąg
      • 250 g filetów  z łososia
      • 2 marchewki
      • 1 pietruszka
      • 1/2 małego selera
      • 2 liście laurowe
      • 5 ziaren ziela angielskiego 
      • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego
      • 1 cebula 
      • 3 ząbki czosnku
      • 2 małe ziemniaki 
      • 1 łyżeczka masła (opcjonalnie)
      • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 
      • sól, pieprz cytrynowy, szczypta płatków chili  - do smaku
      • koperek do podania
      • olej ryżowy do smażenia
      Przygotować wywar rybny : Ryby umyć, odciąć ogon, płetwy i głowę pstrąga, rybę 
      wyfiletować. Usunąć skórę z łososia . Pstrąga i łososia pokroić na dużą kostkę (ok. 5 cm.), 
      włożyć do lodówki w przykrytej miseczce - łącznie filetów powinno być ok. 500 g. Resztę 
      kawałków ryby, umytą i obraną marchew, pietruszkę i selera zalać 1 l. zimnej wody, dodać 
      liście laurowe, pieprz ziarnisty , rozgniecione ziele angielskie i szczyptę soli . Garnek 
      przykryć i gotować wywar na wolnym ogniu , aż warzywa bedą miękkie . Wyjąć warzywa , 
      a wywar przecedzić do drugiego garnka.  Ziemniaki pokroić w 1 cm. kostkę , dodać do 
      wywaru i gotować 15 min. 
      Cebulę pokroić w półplasterki i udusić na odrobinie oleju. Połowę warzyw pokroić w słupki, 
      przesmażyć z miękką cebulą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę ( można dodać 1 
      łyżeczkę masła). 
      Do wywaru włożyć warzywa z cebulą, dodać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem 
      cytrynowym i szczyptą chili , wywar zagotować. Zmniejszyć ogień, do wywaru dodać 
      pokrojone filety rybne, garnek przykryć i gotować zupę  na wolnym ogniu  10 min. nie 
      mieszając.   
      Zupę rybną podawać posypaną drobno posiekanym koperkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 marca 2014 19:57
  • piątek, 16 grudnia 2011
    • PSTRĄG LUB LABRAKS Z PIEKARNIKA

      Pstrąg lub labraks (okoń morski) z piekarnika 
      (czyli Riba na żaru - wspomnienie z Czarnogóry)
      PSTRĄG
      Ryba :
      • 1 pstrąg lub labraks
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 1/2 pęczka koperku
      • 1 duży ząbek czosnku
      • sól lub Delikat Uniwersalny
      • pieprz cytrynowy lub biały, grubo zmielony
      • 1 łyżeczka masła
      • odrobina oliwy 
      Zielony sos :
      • 2 łyżki zielonej pietruszki
      • 2 ząbki czosnku
      • 4-5 łyżek dobrej oliwy
      • szczypta soli
      Rybę wypatroszyć , oczyścić z łusek, odciąć płetwy i głowę, umyć w zimnej wodzie i 
      osuszyć papierowym ręcznikiem.  Czosnek przecisnąć przez praskę . Rybę skropić sokiem 
      z cytryny, posypać Delikatem lub solą i pieprzem , natrzeć rybę czosnkiem wewnątrz i na 
      zewnątrz. Naciąć skórę ryby ( górna strona)  3-4 razy na parę centymetrów i w nacięcia 
      wetrzeć trochę czosnku i  wcisnąć kawałeczki masła . Do brzuszka ryby włożyć koperek . 
      Folię aluminiową ( błyszczącą stroną do wewnątrz)  skropić odrobiną oliwy, położyć parę 
      łodyżek koperku, ułożyć rybę i szczelnie zawinąć .
      PSTRĄG
       Piec w piekarniku w 180 st (termoobieg) 20 min , rozwinąć folię i dopiec , najlepiej 
      korzystając z funkcji grill, przez 10 min. Rybę rozwinąć z folii, podawać z zielonym sosem.
      Zielony sos :  Zmiksować ( najlepiej w blenderze) składniki sosu do uzyskania gładkiej 
      emulsji .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „PSTRĄG LUB LABRAKS Z PIEKARNIKA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 16 grudnia 2011 20:37

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com