HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „chałwa”

  • sobota, 19 kwietnia 2014
    • MAZUREK CHAŁWOWY

      Mazurek chałwowy (2 kwadratowe mazurki 20x20 cm)

      i zdjęcie z niespodzianką (klik na zdjęciu mazurka)

      MAZUREK CHAŁWOWY

      Ciasto półkruche :
      • 2 1/2 szkl mąki (najlepiej typ 550)
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 200 g zimnego masła
      • 1 szkl. cukru
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy/wanilinowy
      • 3 żółtka
      • 2 łyżki kwaśnej śmietany
      • szczypta soli
      Masa chałwowa :
      • 400 g chałwy waniliowej
      • 200 ml. śmietanki kremówki
      • 200 g białej czekolady
      Do przełożenia 
      • 400 - 450 g niezbyt słodkiego dżemu np. z czarnej porzeczki
      Ciasto:
      Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli i masło. Mąkę z 
      masłem posiekać szerokim nożem , dodać żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy i kwaśną 
      śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na pół ( jeśli to mają byc 2 mazurki) , każdą 
      część zawinąc w przezroczystą folię i włożyć  do lodówki na 30 min.
      2 foremki 20X20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować , wylepić 
      foremki , wierzch ciasta dość gęsto nakłuć widelcem. Ciasto piec 20-25 min w temp. 180 st 
      ( termoobieg) lub 190 st. bez termoobiegu aż będzie złociste i upieczone. 
      Ciasto lekko przestudzić i posmarować dżemem.
      Masa chałwowa:
      W garnuszku podgrzać śmietankę ( ma być gorąca, ale nie wrząca), dodać pokruszoną 
      chałwę . Masę mieszać na bardzo małym ogniu , aż chałwa się rozpuści i masa zgęstnieje. 
      Dodać drobno pokruszoną białą czekoladę, zdjąć garnuszek z ognia i mieszać masę aż 
      czekolada się rozpuści.
      Na zimne ciasto z dżemem nałożyć ciepłą masę chałwową. Po ostygnięciu masy można 
      mazurki udekorować  np. listkami z czekolady, migdałami , wiórkami czekoladowymi .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 19 kwietnia 2014 15:27
  • piątek, 15 czerwca 2012
    • CIASTECZKA CHAŁWOWE

      Ciasteczka chałwowe 
      CIASTECZKA CHAŁWOWE
      • 100 g chałwy waniliowej 
      • 2 łyżeczki masła
      • 1 szkl. mąki 
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 żółtko 
      • 1/4 szkl. cukru
      • 1 łyżeczka esencji  z prawdziwej wanilii  (opcjonalnie) 
      • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
      • szczypta soli 
      Chałwę z masłem rozpuścić , podgrzewając na małym ogniu, aż będzie miała konsystencję 
      gęstej śmietany . Dodać do pozostałych składników i zagnieść ciasto. Uformować z niego 
      wałeczek i pokroić na plastry ok. 1 - 2 cm . ( można zrobić wzorek widelcem). Z tej ilości 
      ciasta wychodzi 12 ciasteczek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać ciasteczka. 
      Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st . z termoobiegiem przez 15 min. Ciasteczka zaraz 
      po wyjęciu z piekarnika są miękkie w środku, stają się bardziej kruche po wystygnięciu.
      CIASTECZKA CHAŁWOWE
      Przepis znalazłam tutaj . Dziękuję za pyszny pomysł. 
      *Z 1 białka , które zostało po zrobieniu ciasteczek , upiekłam kilka kokosanek ( żeby się 
      białko nie zmarnowało ;-) . Przepis na kokosanki jest tutaj 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTECZKA CHAŁWOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 15 czerwca 2012 22:13
  • piątek, 30 września 2011

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com