HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „chałwa”

  • niedziela, 26 sierpnia 2018
    • LODY CZEKOLADOWE I CHAŁWOWE BEZ MASZYNKI

      Lody czekoladowe i chałwowe bez maszynki 
      LODY CZEKOLADOWE I CHAŁWOWE BEZ MASZYNKI
      Lody czekoladowe 
      250 ml. śmietanki kremówki 36%
      150 ml. słodzonego mleka skondensowanego
      200 g. gorzkiej czekolady ( 70-75%)
      kilkanaście wiśni z syropu (opcjonalnie) 
      Lody chałwowe 
      250 ml. śmietanki kremówki 36%
      125  ml. słodzonego mleka skondensowanego 
      200 g chałwy waniliowej lub waniliowej z migdałami 
      Lody czekoladowe :
      Śmietankę dobrze schłodzić w lodówce. 50 g czekolady drobno pokroić , resztę połamać 
      na mniejsze kawałki. Mleko skondensowane wlać do garnuszka, postawić na większym 
      garnku z gotującą się wodą , dodać połamaną czekoladę i rozpuścić w kąpieli wodnej , 
      mieszając . Masę czekoladową wystudzić (będzie dość gęsta). Zimną śmietankę ubić na 
      sztywno w wysokim naczyniu, dodać  łyżkę masy czekoladowej , zmiksować , dodać resztę 
      masy czekoladowej ( można zostawić trochę masy czekoladowej do dekoracji)  i miksować 
      parę minut, aż czekoladowa śmietanka stanie się puszysta. Dodać drobno pokrojoną 
      czekoladę, delikatnie wymieszać . 
      Szklane naczynie z pokrywką lub pudełko po lodach napełnić  do połowy masą i ułożyć wiśnie , 
      jeśli je dodajemy , nałożyć resztę masy, wyrównać , wierzch udekorować pozostawioną 
      masą czekoladową, czubkiem noża wymieszać, tworząc marmurkowy wzór. 
      Naczynie przykryć i wstawić do zamrażalnika  na kilka godzin. 
      Lody chałwowe : 
      Śmietankę dobrze schłodzić w lodówce. 100 g chałwy pokruszyć, dodać połowę mleka 
      skondensowanego, zmiksować, dodać resztę mleka i ponownie zmiksować do uzyskania 
      gładkiej masy . Resztę chałwy pokruszyć niezbyt drobno. Zimną śmietankę ubić na sztywno,
      dodać masę chałwową, miksować do uzyskania gładkiej, puszystej masy. 
      Dodać 50 g pokruszonej chałwy, delikatnie wymieszać. 
      Masę przełożyć do szklanego naczynia z pokrywką lub pudełka po lodach , posypać resztą 
      pokruszonej chałwy. Naczynie przykryć i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.  
      LODY CZEKOLADOWE I CHAŁWOWE BEZ MASZYNKI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „LODY CZEKOLADOWE I CHAŁWOWE BEZ MASZYNKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 sierpnia 2018 12:40
  • sobota, 19 kwietnia 2014
    • MAZUREK CHAŁWOWY

      Mazurek chałwowy (2 kwadratowe mazurki 20x20 cm)

      i zdjęcie z niespodzianką (klik na zdjęciu mazurka)

      MAZUREK CHAŁWOWY

      Ciasto półkruche :
      • 2 1/2 szkl mąki (najlepiej typ 550)
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 200 g zimnego masła
      • 1 szkl. cukru
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy/wanilinowy
      • 3 żółtka
      • 2 łyżki kwaśnej śmietany
      • szczypta soli
      Masa chałwowa :
      • 400 g chałwy waniliowej
      • 200 ml. śmietanki kremówki
      • 200 g białej czekolady
      Do przełożenia 
      • 400 - 450 g niezbyt słodkiego dżemu np. z czarnej porzeczki
      Ciasto:
      Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli i masło. Mąkę z 
      masłem posiekać szerokim nożem , dodać żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy i kwaśną 
      śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na pół ( jeśli to mają byc 2 mazurki) , każdą 
      część zawinąc w przezroczystą folię i włożyć  do lodówki na 30 min.
      2 foremki 20X20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować , wylepić 
      foremki , wierzch ciasta dość gęsto nakłuć widelcem. Ciasto piec 20-25 min w temp. 180 st 
      ( termoobieg) lub 190 st. bez termoobiegu aż będzie złociste i upieczone. 
      Ciasto lekko przestudzić i posmarować dżemem.
      Masa chałwowa:
      W garnuszku podgrzać śmietankę ( ma być gorąca, ale nie wrząca), dodać pokruszoną 
      chałwę . Masę mieszać na bardzo małym ogniu , aż chałwa się rozpuści i masa zgęstnieje. 
      Dodać drobno pokruszoną białą czekoladę, zdjąć garnuszek z ognia i mieszać masę aż 
      czekolada się rozpuści.
      Na zimne ciasto z dżemem nałożyć ciepłą masę chałwową. Po ostygnięciu masy można 
      mazurki udekorować  np. listkami z czekolady, migdałami , wiórkami czekoladowymi .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 19 kwietnia 2014 15:27
  • piątek, 15 czerwca 2012
    • CIASTECZKA CHAŁWOWE

      Ciasteczka chałwowe 
      CIASTECZKA CHAŁWOWE
      • 100 g chałwy waniliowej 
      • 2 łyżeczki masła
      • 1 szkl. mąki 
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 żółtko 
      • 1/4 szkl. cukru
      • 1 łyżeczka esencji  z prawdziwej wanilii  (opcjonalnie) 
      • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
      • szczypta soli 
      Chałwę z masłem rozpuścić , podgrzewając na małym ogniu, aż będzie miała konsystencję 
      gęstej śmietany . Dodać do pozostałych składników i zagnieść ciasto. Uformować z niego 
      wałeczek i pokroić na plastry ok. 1 - 2 cm . ( można zrobić wzorek widelcem). Z tej ilości 
      ciasta wychodzi 12 ciasteczek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać ciasteczka. 
      Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st . z termoobiegiem przez 15 min. Ciasteczka zaraz 
      po wyjęciu z piekarnika są miękkie w środku, stają się bardziej kruche po wystygnięciu.
      CIASTECZKA CHAŁWOWE
      Przepis znalazłam tutaj . Dziękuję za pyszny pomysł. 
      *Z 1 białka , które zostało po zrobieniu ciasteczek , upiekłam kilka kokosanek ( żeby się 
      białko nie zmarnowało ;-) . Przepis na kokosanki jest tutaj 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTECZKA CHAŁWOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 15 czerwca 2012 22:13
  • piątek, 30 września 2011

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com