HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „tian”

  • sobota, 07 lipca 2012
    • TIAN ( ZAPIEKANE WARZYWA PO PROWANSALSKU )

      Tian  - zapiekane warzywa po prowansalsku
      TIAN
      • 1 cukinia 
      • 3 pomidory (najlepiej Lima)
      • 4 średnie ziemniaki
      • 1 cebula lub 4 szalotki
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku 
      • 1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu lub ziół prowansalskich
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
      • 4 łyżki dobrej oliwy lub oleju np. ryżowego ( 2 do smażenia cebuli , 2 do warzyw)
      • 1/2 szkl. tartego parmezanu lub pecorino romano albo gruyera
      • 100 g chudego wędzonego lub parzonego boczku (opcjonalnie)
      Do tej potrawy plastry warzyw  powinny być jednakowe, żeby zapiekanka ładnie 
      wyglądała , a warzywa upiekły się równocześnie.
      Cebulę pokroić na półplasterki (szalotkę na plasterki), zeszklić na 2 łyżkach oleju. 
      Dodać 3 ząbki czosnku , przeciśnięte przez prasę , smażyć razem 1-2 min., przyprawić 
      szczyptą soli i pieprzu. Do cebuli można dodać pokrojony w kostkę i lekko podsmażony 
      boczek ,w oryginalnym przepisie nie ma boczku. 
      Cebulę ułożyć równą warstwą w okrągłym naczyniu żaroodpornym lub w naczyniu do 
      zapiekania o średnicy 25-27 cm .
      Umyć cukinię i pomidory ( nie obierać )  , obrać ziemniaki. Warzywa pokroić na plastry o 
      grubości 1 cm. Cukinię i ziemniaki włożyć do miski i polać 2 łyżkami  oliwy wymieszanej z 
      solą , pieprzem i ziołami.
      W naczyniu układać dość ciasno warzywa na zmianę - po plastrze ziemniaki, pomidory i 
      cukinię , zaczynając od brzegu naczynia. Naczynie przykryć pokrywka lub folią aluminiową.
      Piec 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. z termoobiegiem lub 190 st. bez 
      termoobiegu (górna i dolna grzałka) . Odkryć naczynie, posypać warzywa startym serem i 
      zapiekać bez przykrycia 30 min.  
      Podawać na gorąco jako samodzielne danie obiadowe lub jako dodatek do dań mięsnych.
      TIAN
       

      TIAN

      Przepis znaleziony tutaj, oczywiście troszkę zmodyfikowany 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „TIAN ( ZAPIEKANE WARZYWA PO PROWANSALSKU )”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 07 lipca 2012 20:30

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com