HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „kabaczek”

  • sobota, 17 września 2016
    • KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU

      Kabaczek po meksykańsku

      KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU

      • 2 kabaczki * (po ok. 900 g)
      • 500 g mielonej piersi indyczej
      • 1 średnia czerwona cebula
      • 1/2 czerwonej papryki
      • 1 mała puszka mieszanki meksykańskiej ( kukurydza z groszkiem) lub 
      • po 2 łyżki kukurydzy i groszku z puszki
      • 1/2 łyżeczki soli 
      • 1  1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 1 łyżeczka mielonej kolendry
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu, najlepiej kolorowego
      • 3-4 ząbki czosnku
      • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
      • 1/4 łyżeczki ostrej papryki, pir-piri lub chilli
      • 1 puszka ( 400 g) krojonych pomidorów 
      • 2 łyżki oleju np. ryżowego do smażenia
      • 100 g żółtego sera np. cheddara
      Sos :
      • 2 puszki krojonych pomidorów (po 400g)
      • 3 liście laurowe
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżeczka sosu Worcestrershire
      • szczypta ostrej papryki
      Kabaczki umyć , przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć łyżeczką , usuwając pestki , posypać 
      odrobiną soli i odłożyć.
      Cebulę drobno pokroić, usunąć nasiona z papryki i pokroić ją w na drobną kostkę. Na dużej 
      patelni rozgrzać olej , podsmażyć cebulę i pokrojonę paprykę, dodać mielone mięso i kilka 
      minut smażyć , mieszając.  Dodać sól, pieprz, paprykę, gałkę muszkatołową, kolendrę i 
      przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać , dodać pomidory z puszki i kukurydzę z 
      groszkiem. Patelnię przykryć i dusić  mięso 15 min.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem. Kabaczki osuszyć ręcznikiem papierowym,
      ułożyć obok siebie wydrążoną stroną do góry w naczyniu żaroodpornym , oprószyć świeżo 
      mielonym pieprzem i podpiec 15 min.
      W czasie, kiedy pieką się kabaczki , przygotować sos . Pomidory z puszki przełożyć do 
      garnuszka, dodać liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek , ostrą paprykę , sos 
      Worcestershire i gotować na niedużym ogniu.
      Wyjąć z piekarnika kabaczki, na dno naczynia wlać sos pomidorowy , nałożyć mięso do 
      kabaczków i wstawić do piekarnika na 30 min. Po tym czasie pospyać kabaczki serem 
      startym na tarce jarzynowej i piec jeszcze 15 min. aż ser się stopi
      *W ten sam sposób można przyrządzić cukinie, nie trzeba  ich wcześniej podpiekać . 

      KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 17 września 2016 11:52

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com