HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „chlebek”

  • sobota, 04 lutego 2017
    • CHLEBEK CZOSNKOWY

      Chlebek czosnkowy

      CHLEBEK CZOSNKOWY

      • 110 g masła
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
      • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
      • 320 g mąki
      • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka soli
      • 2 łyżeczki cukru
      • 410 ml. maślanki
       W małym garnuszku stopić masło z czosnkiem granulowanym i 1 łyżką czosnku 
      niedźwiedziego.
      Do większego pojemnika przesiać mąkę , proszek do pieczenia, dodać sól , cukier i 1 łyżkę 
      suszonego czosnku niedźwiedziego , wymieszać. Dodać maślankę i wymieszać ciasto łyżką . 
      Na metalową kwadratową blaszkę (20x20 cm) wylać gorące masło, wyłożyć ciasto i 
      wyrównać . Ostrym nożem nakroić powierzchnię , aby uzyskać 9 kwadratowych bułeczek.
      Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 st. z termoobiegiem lub 220 st bez termoobiegu 
      20-25 min, aż chlebek będzie złocisty . Lekko przestudzić w foremce, aż całe masło 
      zostanie wchłonięte przez chlebek , a następnie wyjąć chlebek z foremki i położyć na 
      kratce do dalszego wystudzenia . 
      Podawać na ciepło lub na zimno do sałatek, zup.
      Przepis znalazłam tu , troszkę go zmodyfikowałam . 

      CHLEBEK CZOSNKOWY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 04 lutego 2017 17:27
  • piątek, 27 listopada 2015
    • CHLEBEK NA PIWIE

      Chlebek na piwie

      CHLEBEK NA PIWIE
      • 3 szkl. mąki
      • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka soli
      • 3 płaskie łyżki cukru
      • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
      • 330 ml. piwa o temp. pokojowej
      • 100 g masła
      Masło roztopić w małym garnuszku. Mąkę przesiać do sporej miski , dodać proszek do 
      pieczenia, sól , cukier i czosnek. Suche składniki wymieszać , wlać piwo , zamieszać i dodać
      1/3  stopionego masła. Ciasto krótko wymieszać do połączenia składników. 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem lub 190 st. bez termoobiegu. 
      Do metalowej prostokątnej foremki 22x9 cm. , wyłożonej papierem do pieczenia lub 
      silikonowej foremki bez papieru wlać 1-2 łyżki stopionego masła . Ciasto włożyć do foremki 
      , równomiernie polać resztą stopionego masła. 
      Chlebek piec 50 - 60 min. sprawdzić patyczkiem, czy już jest upieczony.
      Po lekkim przestudzeniu pokroić na dość grube kromki. Podawać  na ciepło (ma wtedy 
      pyszną , chrupiącą skórkę) lub po całkowitym wystygnięciu , np. do gulaszu, zapiekanek 
      warzywnych, potraw z grilla.
      CHLEBEK NA PIWIE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 27 listopada 2015 19:06
  • piątek, 15 maja 2015
    • FOCACCIA

      Focaccia

      FOCACCIA
      • 200-250 ml. ciepłego mleka
      • 2 łyżeczki drożdży instant
      • 1 łyżeczka cukru
      • 500 g  mąki pszennej
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka soli
      • 180 g jogurtu naturalnego (np. Zott naturalny)
      • 1 jajko
      • 2 łyżki oliwy
      • kilka gałązek świeżego rozmarynu
      • gruboziarnista sól
      W małej miseczce  wymieszać cukier, drożdze , łyżeczkę mąki i 1/2 szkl. mleka. Odstawić 
      w ciepłe miejsce , aż drożdże dwukrotnie zwiększą objętość . Do dużej miski przesiać 
      mąkę z proszkiem , dodać sól, jogurt , jajko , drożdże i tyle mleka, żeby ciasto było 
      miekkie. Zagniatać ciasto , aż przestanie lepić się do ręki (ok. 5 min.) . Miskę przykryć 
      ściereczką i odstawić  w cieple do wyrośniecia na 20-30 min. 
      Blaszkę 20x20 cm lub okrągłą o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (focaccia będzie 
      wysoka). Ręce oprószyć mąką, wyjąć ciasto i chwilkę zagniatać na oprószonej mąką stolnicy. 
      Ciasto przełożyć do foremki i wyrównać. Foremkę przykryć ściereczką lub przezroczystą 
      folią i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 20 - 30min. Palcem zrobić dołki w cieście, posypać 
      ciasto rozmarynem , posmarowac oliwą i posypać gruboziarnista solą . 
      Piec focaccię w temp. 190 st. 20 min. aż bedzie złocista.
      Przepis na to uniwersalne ciasto, z którego można upiec focaccię, pizzę, chleb lub bułeczki 
      znalazłam na tym blogu 
      FOCACCIA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 15 maja 2015 20:18
  • sobota, 30 sierpnia 2014
    • KNEKKEBROD - NORWESKI CHRUPIĄCY CHLEBEK

      Knekkebrod - norweski chrupiący chlebek

      KNEKKEBROD

      • 1/2 szkl. otrębów pszennych
      • 1/4 szkl. drobnych otrębów owsianych
      • 1/2 szkl. płatków owsianych
      • 1/2 szkl. mąki żytniej razowej
      • 1/2 szkl. pestek dyni
      • 1/2 szkl. ziaren słonecznika
      • 1/4 szkl. siemienia lnianego
      • 1 łyżeczka soli
      • 350 ml. wody
      Piekarnik rozgrzać do 160 st. z termoobiegiem (lub do 170 st. bez termoobiegu). 
      Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia . Wysypać na blachę pestki dyni, ziarenka 
      słonecznika i siemię lniane. Podsuszyć przez 10 min. W misce wymieszać wszystkie suche 
      składniki , dodać wodę i wymieszać masę. Odstawić na 10-15 min. 
      Masę rozsmarować równo cienką warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 
      ( najlepiej posłużyć się łopatką do nakładania ciasta ) .
      KNEKKEBROD
      Wstawić blachę do piekarnika na 10 min. Po tym czasie ostrym nożem lub nożem do 
      krojenia pizzy pokroić ciasto na 12 prostokątów. Wstawić chlebek do piekarnika na 30-35 
      min. 
      Upieczony knekkebrod zdjąć z blaszki, odklejając delikatnie od papieru , podzielić na 
      kromki  i wystudzić na kratce . Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, żeby były 
      chrupiące.
      Przepis jest kompilacją kilku przepisów na knakkebrod z "Czerwcowej piekarni"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „KNEKKEBROD - NORWESKI CHRUPIĄCY CHLEBEK”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 30 sierpnia 2014 19:31
  • sobota, 01 października 2011
    • WIENIEC WIELKANOCNY-CHLEBEK

      Wieniec wielkanocny - chlebek
      WIENIEC WIELKANOCNY
      • 50 dkg mąki pszennej  lub po 25 dkg mąki pszennej i żytniej
      • 5 dkg drożdży
      • 1 szkl. mleka 
        ( +1/8 szkl. do automatu do pieczenia chleba)
      • 1 jajko do ciasta + 1 do posmarowania 
      • 1/2 łyżeczki cukru
      • 1 1/2 łyżeczki soli
      • 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
      • szczypta gałki muszkatołowej
      • 2 ząbki czosnku ( lub 2 łyżeczki czosnku granulowanego do automatu 
        do pieczenia chleba )
      • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
      • 1 łyżka posiekanej pietruszki
      Drożdże rozmieszać z odrobiną mąki, 1/3 łyżeczki cukru i 1/3 szkl. mleka , aby były gęste
      jak śmietana. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Dodać roztrzepane jajko, 
      przyprawy , wymieszać i  wlać do mąki . Dobrze wyrobić , aż będzie odstawało od ręki . 
      Ciasto wyłożyc na stolnicę oprószoną mąką, podzielic na 3 części i upleść chałkę.
      Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć chlebek i przykryć przezroczystą folią, 
      żeby nie wyschło. Zostawić do wyrośnięcia ( ok. 1 godz ) . Odkryć, posmarować  jajkiem i 
      piec 50 - 60 min w temp 180 st (termoobieg)  . Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone. 
      Jeść z masłem . 
      Automat do pieczenia chleba :
      Przygotować drożdże j.w. Do automatu wsypać  najpierw mąkę z przyprawami ( bez 
      szczypiorku i pietruszki), dodać drożdże i mleko. Nastawić program  "dough" , dodać 
      szczypiorek i pietruszkę, kiedy zapiszczy. Po wyrośnięciu wyjąć ciasto , zapleść chałkę i 
      postępować jak wyżej. 
       
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „WIENIEC WIELKANOCNY-CHLEBEK”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 01 października 2011 16:52

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com