HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „podpłomyk”

  • wtorek, 17 marca 2015
  • piątek, 04 lipca 2014
    • PODPŁOMYKI (FLATBREAD) Z PATELNI

      Podpłomyki (flatbread) z patelni

      PODPŁOMYKI Z PATELNI


      • 1 szkl. mąki ( pszennej lub po 1/2 szkl. pszennej i żytniej) + trochę do podsypania
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
      • 1/2 szkl. greckiego, gęstego jogurtu
      • 1/4 łyżeczki soli
      • 2 łyżeczki bardzo drobno posiekanego rozmarynu lub oregano i pietruszki
      • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku (opcjonalnie)
      W misce zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Miskę przykryć i odstawić na 30-60 
      minut. Ciasto podzielić na 4 części i rozwałkowac cienko na stolnicy, posypanej mąką . 
      Patelnię ceramiczną lub teflonową rozgrzać . Piec kolejno podpłomyki na suchej patelni 
      po 1-2 min. z każdej strony, aż będą złociste.

      PODPŁOMYKI Z PATELNI

      Przepis pochodzi z tego bloga. Dziękuję za świetny pomysł.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 04 lipca 2014 19:04
  • sobota, 10 maja 2014
    • RUISRIESKA - FIŃSKIE PODPŁOMYKI

      Ruisrieska - fińskie podpłomyki

      RUISRIESKA

      •   200 ml. jogurtu
      • 250 ml. * razowej mąki żytniej (+ trochę mąki do wyrobienia ciasta)
      • 1 łyżka oleju roślinnego (np. ryżowego) do ciasta + do wysmarowania miseczki
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka brązowego cukru
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      Wymieszać  jogurt z olejem . Mąkę przesiać z sodą . Do jogurtu dodać sól, cukier i 
      stopniowo dosypywać mąkę z sodą. Ciasto wymieszać łyżką, a następnie zagnieść ciasto w 
      kulę ( jest dość miękie i kleiste) . Miseczkę wysmarowac lekko olejem , włożyć ciasto , 
      przykryć miseczkę folią spożywczą i odstawić na 30 min. 
      Stolnicę posypać obficie mąką , zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 6 części i uformować 
      placuszki o grubości ok. 1 cm.
      Piekarnik rozgrzać do 220 st lub 210 st z termoobiegiem. Placuszki położyć na blaszce 
      wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć kilka razy widelcem. Piec podpłomyki ok. 
      15-20 min.
      Podawać na ciepło z masłem, wędzonym łososem, jajkiem na twardo, sałatkami i surówkami.
      Przepis znalazłam na tym blogu. 
      * Ilość mąki podana jest w mililitrach , jak w oryginalnym przepisie. Zmniejszyłam ilość
      sody z 1 1/2 łyżeczki do 1 łyżeczki, bo jej smak jest dość intensywny i wyczuwalny 
      (jak w Irish soda bread).
      RUISRIESKA 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „RUISRIESKA - FIŃSKIE PODPŁOMYKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 10 maja 2014 13:15
  • środa, 20 marca 2013
    • FIŃSKIE PLACUSZKI - RIESKA

      Fińskie placuszki - rieska (4 sztuki)

      RIESKA

      • 300 g ugotowanych, zimnych ziemniaków
      • 100 - 120 g razowej mąki orkiszowej
      • 1 jajko
      • szczypta soli

      Do podania :

      • 150 g wędzonego łososia w plastrach
      • kwaśna śmietana lub
      • sos czosnkowy

      Sos czosnkowy :

      • 200 g greckiego jogurtu
      • 2 łyżki majonezu
      • 2-3 ząbki czosnku
      • spora szczypta pieprzu
      • szczypta soli
      • 1 op. Sosu do mizerii Knorr

      Ciasto na placuszki moża zagniatać w miseczce lub na stolnicy . Zimne ziemniaki przepuścić przez praskę lub utłuc, dodać mąkę , całe jajko , szczyptę soli i wyrobić ciasto ( jest dość miękkie).

      Sos czosnkowy : Czosnek przepuścić przez praskę i utrzeć z solą na gładką pastę. Wymieszać wszystkie składniki sosu .

      Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia .

      Ciasto podzielić na 4 części i dłońmi posypanymi obficie mąką uformować 4 płaskie placuszki, nakłuć placuszki widelcem kilka razy.

      Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st. ( grzałka dolna i górna)  lub 210 st.z termoobiegiem .

      Podawać ciepłe z sosem czosnkowym lub kwaśną śmietaną i łososiem .

      Przepis znalazłam tutaj

      RIESKA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „FIŃSKIE PLACUSZKI - RIESKA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 20 marca 2013 20:46

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com