HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „mazurek krówkowo-bakaliowy”

  • piątek, 06 kwietnia 2012
    • MAZUREK "KRÓWKOWY" Z BAKALIAMI

      Mazurek "krówkowy" z bakaliami
      MAZUREK KRÓWKOWY
      Ciasto :
      • 300g mąki pszennej 
      • 200g masła
      • 100 g ( = 1/2 szkl.) cukru pudru z cukrem waniliowym
      • 3 żółtka
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Masa krówkowa :
      • 500 g miękkich krówek
      • 1 łyżka masła
      • 4 łyżki śmietany kremówki 30%
      • 200 - 300 g bakalii (skórka pomarańczowa, daktyle, figi ,orzechy włoskie, rodzynki)
      • garść migdałów do dekoracji
      Polewa czekoladowa ( ganache) :
      • 200 g dobrej , gorzkiej czekolady ( min. 70 %) 
      • 1 szkl. śmietany kremówki 30 %
      • 2-3 łyżki likieru Baileys (opcjonalnie)
      Ciasto :
      Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać żółtka i zimne 
      masło . Wszystkie składniki posiekać szerokim nożem  , a następnie szybko zagnieść ciasto. 
      Ciasto zawinąć w przezroczystą folię i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min.  Foremkę 
      26X36 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto i wylepić nim foremke. Piec 
      w piekarniku nagrzanym do 180 st. (termoobieg) 25 - 30 min. aż ciasto bedzie złociste.
      Masa krówkowa:
      Przygotować bakalie : rodzynki, daktyle, figi i migdały sparzyć i odsączyć. Obrać migdały 
      ze skórki, póki gorące. Orzechy i migdały można lekko podsuszyć na blaszce  w piekarniku 
      po wyjęciu ciasta ( 10- 15 min.) Daktyle i figi posiekać, orzechy połamać na mniejsze 
      kawałki.
      Krówki, śmietanę i masło podgrzewać w garnuszku, mieszając aż krówki się rozpuszczą i 
      powstanie gładka masa. Zestawić z ognia, dodać bakalie (oprócz migdałów) i wymieszać. 
      Ciepłą masę wylać na ciasto i zostawić do wystygnięcia.
      Polewa (ganache) :
      W garnuszku zagotować śmietankę, zestawić z ognia , dodać połamaną na drobne kawałki 
      czekoladę i chwilkę poczekać, aż czekolada zacznie się rozpuszczać. Dodać likier i 
      delikatnie wymieszać polewę na gładką masę. Ciepłą polewę wylać na masę krówkową, a po 
      chwili, kiedy polewa zacznie twardnieć, udekorować mazurek migdałami.
      MAZUREK KRÓWKOWY
      * Oczywiście mazurek można udekorować inaczej, a posiekane migdały dodać do masy 
      krówkowej

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 06 kwietnia 2012 18:26

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com