HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „wytrawny placek”

  • środa, 29 lutego 2012
    • WYTRAWNY PLACEK (TORTA SALATA MARCHIGIANA)

      Wytrawny placek (Torta salata marchigiana)
      WYTRAWNY PLACEK
      Ten świetny przepis znalazłam tutaj, podaję go z moimi drobnymi zmianami.
      Ciasto:
      • 300 g (= 2 średnie) ugotowanych ziemniaków
      • 500 g mąki
      • 100 g masła w temp. pokojowej
      • 1 jajko
      • 25 g świeżych drożdży
      • 3/4 łyżeczki soli
      • 1/2 łyżeczki cukru 
      Farsz 1 :
      • 200 g szynki
      • 200 g żółtego sera (np. raclette lub ementalera)
      • kilka suszonych pomidorów z oliwy
      • 1/2 łyżeczki świeżej papryczki chili (opcjonalnie)
      • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu lub innych ziół (np. majeranek, tymianek, 
        prowansalskie)
      Farsz 2 :
      • 200 g bułgarskiego twarogu Rosa ( podobny do fety)
      • 200 g tłustego twarogu
      • 1 papryka świeża 
      • 1 cebula
      • 100 - 150 g wędzonej szynki
      • 2 ugotowane ziemniaki
      • 2-3 łyżki parmezanu
      • 1-2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
      • zioła prowansalskie, rozmaryn
      • pieprz do smaku
      Ciasto : Drożdże rozrobić z 3-4 łyżkami ciepłej wody, 1/2 łyżeczki cukru i odrobiną mąki. 
      Ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać masło, przesianą mąkę, jajko,sól i drożdże . 
      Wyrobić gładkie , elastyczne ciasto , dodając odrobinę ciepłej wody, jeśli jest za  twarde. 
      Do ciasta można dodać trochę ziół. Formę tortową o śr. 24 cm i wyłożyć papierem do 
      pieczenia. 
      Przygotować farsz np.
      Farsz 1 : Ser i szynkę pokroić na niewielkie plasterki, pomidory posiekać dość drobno, 
      chili bardzo drobno.
      lub
      Farsz 2:
      Paprykę , cebulę i szynkę bardzo drobno posiekać. Paprykę przesmażyć , cebulę udusić, 
      dodać szynkę i wszystko razem przez chwilę przesmażyć. Twaróg przepuścić przez 
      maszynkę lub zmiksować blenderem . Ziemniaki przepuścić przez praskę. Wszystkie 
      składniki farszu wymieszać , dodając zioła ( rozmaryn, zioła prowansalskie ) i pieprz 
      do smakuTORTA SALATA II
      Ciasto podzielić na pół, wyłożyć dno formy. 
      Farsz 1: Położyć ser, szynkę, pomidory, posypać ziołami.
      Farsz 2: Farsz nałożyć na 1 placek
      Drugą część ciasta rozwałkować (albo uformować w rękach ) i przykryć farsz, zlepiając 
      starannie z dolną warstwą ciasta. Wierzch ciasta można lekko posmarować oliwą z suszonych 
      pomidorów. 
      Zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godz. , przykryte ściereczką lub przezroczysta folią .
      Piec 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. (termoobieg) .
      Podawać na ciepło lub na zimno z sosem czosnkowym lub konserwowymi ogórkami
      WYTRAWNY PLACEK

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „WYTRAWNY PLACEK (TORTA SALATA MARCHIGIANA)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 29 lutego 2012 18:08

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com