HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „do chrupania”

  • piątek, 09 marca 2012
    • CIECIORKA DO CHRUPANIA

      Cieciorka do chrupania
      CIECIORKA
      • 2 puszki ciecierzycy ( po 400 g = po 240 g odsączonej)
      • 2 łyżki oleju (najlepiej ryżowego)
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
      • 1/4 łyżeczki piri piri lub chili
      • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego ( nie kminku ) 
      • 1/4 łyżeczki harissy w proszku ( bardziej pikantne) lub słodkiej papryki (łagodniejsze)
      Ciecierzycę odsączyć na sicie, wypłukać dokładnie pod zimna wodą . Osuszyć na papierowym 
      ręczniku i usunąć łuski. W miseczce wymieszać ciecierzycę z olejem i posypać przyprawami, 
      żeby ciecierzyca była nimi równomiernie przykryta. To mogą być inne, ulubione przyprawy np. 
      do shoarmy (przepis tutaj) . Przyprawy ma być ok. 1 - 1 1/2 łyżki na 1 puszkę cieciorki.
      Prostokątną dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia . Pojedynczą warstwą rozsypać 
      ciecierzycę. Piekarnik rozgrzać do 180 st. (termoobieg) . Piec , potrząsając od czasu do czasu 
      blachą, żeby ciecierzyca równomiernie się zrumieniła. Po 30 min. sprawdzić, czy już jest 
      gotowa - powinna być chrupiąca. Jeśli nie jest, piec jeszcze parę minut , łącznie ok. 40 min. 
      Wystudzić na blasze, przesypać do miseczki  i chrupać .
      CIECIORKA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 09 marca 2012 23:08
  • sobota, 31 grudnia 2011
    • ORZESZKI NIGELLI

       Orzeszki Nigelli
      ORZESZKI NIGELLI
      Przepis z programu Nigelli Lawson. 
      • 1/2 kg różnych mieszanych orzechów(np.włoskie,ziemne,cashew,laskowe,pekan)
        i migdały
      • 1  czubata łyżeczka świeżego rozmarynu ( nie może być suszony )
      • 1/2 łyżeczki cayenne lub ostrej papryki
      • 2 łyżeczki brązowego cukru
      • 1 płaska łyżeczka soli
      • 1 łyżka masła
      Migdały zalać w miseczce wrzątkiem, po chwili obrać ze skórki. Jeśli orzechy laskowe 
      są ze skórką ,wysypać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażyć parę minut w 
      piekarniku w 180 st.pilnując, żeby się nie spaliły. Wysypać na wilgotna ściereczkę lub 
      papierowy ręcznik i otrzeć skórkę. 
      Wszystkie orzechy i migdały wysypać na blachę i prażyć  10 min. w piekarniku w 180 st. 
      Rozmaryn drobno posiekać , wymieszać z przyprawami.
      Na dużej patelni roztopić masło, wsypać orzechy i migdały, posypać mieszanką przypraw,  
      dokładnie wymieszać i chwilkę razem prażyć . Pyszne na ciepło i na zimno. Przechowywać 
      w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 31 grudnia 2011 18:45

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com